Stor oro för konsekvenserna av vårbudgeten

Några reflektioner kring vårbudgeten som presenteras idag. Inom några dagar tänkte jag återkomma med en mer genomarbetad analys över effekterna för Kalmar kommun. Jag är ordentligt oroad över utvecklingen för kommuner och landsting de närmaste åren. Hela sektorn går mot underskott.

1. Arbetslösheten ökar samtidigt som arbetskraftsbristen ökar.
Vad är då regeringens åtgärd? Jo, fortsatt sänkta statsbidrag och anslag till vuxenutbildning och arbetsmarknadspolitik. Jag blir inte riktigt klok på den prioriteringen.

2. Behoven av satsningar på infrastruktur är akuta. Besked har utlovats gång på gång och inte heller nu kom något. Nu ska vi vänta till hösten. Samtidigt har man genomfört de största skattesänkningarna någonsin. Är det någon som ser ett samband?

3. Behoven inom vård, skola och omsorg är stora och kommer bli ännu större. I valrörelsen lovade Fredrik Reinfeldt att satsa minst lika mycket på detta område som socialdemokraterna. Under den senaste tiden har han också rest land och rike runt och lyssnat på offentlig anställda som beskrivit behoven.
Vad är då Reinfeldts svar i praktiken? Jo, en kommunsektor som drabbats av frysta statsbidrag, sänkta statsbidrag och kraftigt nedskrivna skatteintäktsprognoser. Dessutom stora förändringar inom A-kassan, bara sedan valet har 500 000 personer lämnat försäkringen, sänkt sjukersättning, avskaffad deltidsstämpling. Är det någon som tror att detta inte kommer synas på kommunernas socialkontor? 

Hela kommunsektorn går nu mot underskott. Självklart kommer detta att också få effekter i Kalmar kommun. Jag kan idag inte säga att besparingarna på 75 miljoner kronor som vi tagit beslut om kommer att räcka. 

Jag minns en tid då Sverige hade en socialdemokratisk regering. Då var vårbudget och höstbudget något som man som kommunpolitiker såg fram emot. Det var mer en fråga om hur stora satsningarna på skola, vård & omsorg skulle bli. Det är tråkigt att behöva säga det men det var bättre förr! 

Kommentarer
Postat av: Per Gjörloff

Vad jag minns av socialdemokratiska budgetar var fina ord i text och idel besparingskrav för de offentliganställda... Vilken tur att minnet är selektivt :-)

Forza Bajen

// Per

2008-04-15 @ 15:32:20
Postat av: Johan Persson

Snälla Per!

Persson-pengar. Wernersson-pengar. Hallengren-pengar. Detta är bara några exempel på de satsningar som gav rejäla tillskott till kommunsektorn under den tid vi hade en s-regering. Jag trodde Reinfeldt menade vad han sa när han i valrörelsen lovade satsa lika mycket på kommunerna som en s-regering.

Svaret fick vi ganska direkt efter regeringsskiftet genom frysta och sänkta statsbidrag. Nu låter regeringen meddela att kommunsektorn ska ställa in sig på "effektiviseringar". I Kalmar är jag rädd för att det kommer innebära ytterligare besparingar, utöver de 75 miljoner vi redan tagit beslut om gemensamt mellan partierna. Vi kan i kommun-sverige få uppleva en situation där kommuner tvingas höja skatten för att klara neddragningarna från regeringen som i sin tur drar ned för att kunna sänka skatterna ännu mer....

Johan Persson

2008-04-15 @ 20:10:00
Postat av: Bjarne Ritzén

JP! Vad beror det på att kommunen "måste" ta ett besparingskrav på 75 mkr? Vad beror det på att kommunen "lånat" 215 mkr från Kommunbolaget som tagit ett reverslån på 230 mkr för att kunna bistå med detta. Din blogg ger väldigt selektiv information och det är Din rättighet att göra så men försök ändå få tid till att svara konkret på konkreta frågor. Förbigå dem inte med tystnad!

2008-04-16 @ 09:06:18
Postat av: Johan Persson

Hej Bjarne!

Vi har inte lånat från kommunbolaget. Vi ville samla allt ägande inom Kalmar kommunbolag, det sista som återstod att samla in i koncernen var Kalmar energi. I samband med den affären frigjordes resurser som finansierade investeringar och ett omställningspaket på 50 miljoner. Det var ett klokt beslut som enbart fp var emot, de ville istället sälja energibolaget till en privat intressent.


När det gäller besparingarna på 75 miljoner så beror dessa på att Kalmar kommun under en lång rad av år legat för högt i kostnadsläge, detta framförallt inom omsorgsverksamheten och förskolan. Även inom andra områden har vi legat för högt. Den analysen var vi överens om inom politiken när beslutet togs i december 2007. Nu är det igång och genomförs, fullt ut ska det vara klart vid 2009 års utgång. Det jag är orolig för är att dessa besparingar inte kommer att räcka. Regeringen fryser de generella statsbidragen, sänker en del andra statsbidrag och genomför i övrigt förändringar som driver hela kommunsektorn mot underskott. Under hela perioden kommer man sänka skatterna med 100 miljarder, dvs samma nivå som Bo Lundgren pratade om. Detta genomfört av en statsminister som i valrörelsen talade sig varm för skola, vård och omsorg. I ord en sak, i handling en helt annan. När denna politik får genomslag så kommer man inte ens komma i närheten av de 40 procent man nu har i opinionsmätningarna.

Hälsar

Johan Persson

2008-04-16 @ 14:11:51
Postat av: Bjarne Ritzén

JP! Dina frigjorda resurser kommer från transaktionen mellan Kalmar energi och Kalmar kommunbolag. Det sistnämnda lånade 230 mkr för köpet av aktierna i Kalmar energi varvid 215 mkr "frigjordes" som utdelning som sedan tillföll kommunen.

2008-04-16 @ 18:36:11

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0