Tack Olof Johansson!

Ett av uppdragen när jag drog igång Kalmarsundskommissionen sommaren 2006 var att Kalmar skulle bli en del av det havsmiljösinstitut som då utreddes. Förre Kalmarbon och miljöministern Olof Johansson blev ordförande. Kommissionen åtgärdsplan innehöll konkreta åtgärder som nu håller på att genomföras, ett antal föreningar utmed Kalmarkusten har startats. Nu i budgeten som läggs om några veckor kommer det sättas konkreta mål för reducering av fosfor och kväve i Kalmarsund. 

Idag kom då äntligen regeringens besked om havsmiljösinstitut och där är Kalmar med! Olof Johansson ska ha ett varmt tack för det arbete han lagt ned. På torsdag är han på plats i Kalmar och då bjuder jag på tårta.   

Pressmeddelande från regeringen nedan:

Regeringen startar havsmiljöinstitut

Regeringen har beslutat att inrätta ett havsmiljöinstitut för att öka kraften i den svenska forskningen om hav och havsmiljö. Ledningen för institutet kommer att finnas i Göteborg men verksamheten ska bedrivas som ett samarbete mellan universiteten i Göteborg, Stockholm och Umeå samt Högskolan i Kalmar.

Regeringen arbetar på flera fronter för en bättre havsmiljö.

- Regeringen har rivstartat satsningen för att rädda våra hav. En halv miljard kronor har redan avsatts. Nu stärker vi samordningen av havsmiljöforskningen för att alla som arbetar för våra hav enklare och bättre ska kunna använda kunskapen som grund för sina åtgärder. Havsmiljöinstitutet kommer även att stärka vårt internationella arbete för haven, säger miljöminister Andreas Carlgren.

- Vid sidan av klimatfrågan är havsmiljön vår största, akuta miljöfråga. Algblomning, övergödning och döda havsbottnar har skapat en stark känsla hos många människor att vi måste göra mer för att rädda våra kusthav. I det arbetet behöver vi mer kunskap, både om läget och om tänkbara lösningar. Vår förhoppning är att Havsmiljöinstitutet ska bidra med sådan kunskap vi behöver i vårt arbete för friskare hav, säger högskole- och forskningsminister Lars Leijonborg.

För att möjliggöra upprättandet av havsmiljöinstitutet tillför regeringen 10 miljoner kronor årligen till kansliet som upprättas vid Göteborgs universitet.


Kommentarer
Postat av: Bjarne Ritzén

"Algblomning, övergödning och döda havsbottnar har skapat en stark känsla hos många människor att vi måste göra mer för att rädda våra kusthav" står det bland annat i pressmedelandet om det planerade havsmiljöinstitutet.
Det är uppenbart för de som seglat i Östersjön sedan tidigt 50 - tal att talet om kusthav inte gäller i Östersjön. Östersjön är en biologisk enhet där det inte räcker med att man minskar de farliga utsläppen på vår sida om Östersjön. De verkliga problemen finns i de östra delarna av Östersjön, Från Kaliningrad och upp längs kusten till St:Petersburg. Rigabukten med Dûnautloppet som nästan helt orenad släpper sitt vatten i Rigabukten är en ren pesthärd. Alla resurser bör därför läggas på det internationella samarbetet. En miljöhundring gör för närvarande bättre nytta för Östersjöns totala miljö om den används i de forna öststaterna än om den används i Kalmarsund.

2008-04-22 @ 13:27:06
Postat av: Johan Persson

Hej Bjarne!

Det ena får inte utesluta det andra. Kalmar gör bra saker på hemmaplan och vi deltar också i internationella insatser, tex så är vi inne i ett Sida-projekt för vattenrening i Kaliningrad.

Hälsar

Johan Persson

2008-04-22 @ 16:23:01
Postat av: Bjarne Ritzén

JP!
Tyvärr är det så att det inte lönar sig nämnvärt att lägga pengar på att från svensk sida förbättra vattenkvalitéten i Kalmarsund och Gotska sjön innan det 800 km långa kloakdiket Düna samt Neva får vettig rening. Så i det här fallet är det tämligen meningslöst att finrena utsläppen i västra Östersjöhalvan när den östra halvan inte renas alls. Alla resurser, även de svenska bör därför inledningsvis satsas i östra Östersjön intill dess reningsåtgärderna kommit i balans runt hela östersjön!

2008-04-22 @ 20:06:29
Postat av: Johan Persson

Bjarne!

Vi har inte samma uppfattning. Har ju aldrig hänt innan....

Sverige är det land som har den längsta kusten runt östersjön, vi är det land som i volym står för mest utsläpp av närsalter i Östersjön. Vi kan och bör göra insatser också hos oss men det bör naturligtvis också göras kraftiga åtgärder i framförallt Polen och Kaliningrad. Från lokal, kommunal nivå så är vi med och drar vårt strå till stacken både här och där.

Om nu regeringen vill göra insatser på området är det väl ändå kul att Kalmar är med i satsningen, eller hur Bjarne?

Johan Persson

2008-04-22 @ 21:47:47
Postat av: Bjarne Ritzén

JP
Visst men varför inte göra insatsen där den har bästa och snabbaste effekten. Det finns ämnen som kommer österifrån som har väl så allvarlig effekter som närsalter. Var kommer Din uppgift ifrån om att Sverige är det land som släpper ut mest närsalter i Östersjö. Kan Du ange källa?

2008-04-22 @ 22:02:00
Postat av: Bjarne Ritzén

JP
Visst men varför inte göra insatsen där den har bästa och snabbaste effekten. Dessutom handlar det väl mera om fakta än uppfattningar i denna sak. Det finns ämnen som kommer österifrån som har väl så allvarlig effekter som närsalter. Var kommer Din uppgift ifrån om att Sverige är det land som släpper ut mest närsalter i Östersjö. Kan Du ange källa?

2008-04-22 @ 22:04:03
Postat av: Johan Persson

Hej!

Senaste gången jag hörde det var på en konferens där länsstyrelsen medverkade. Du kan säkert hitta uppgifter i diverse publikationer från både Naturvårdsverk och andra myndigheter. Det är inte en särskilt konstig uppgift med tanke på att vi har längst kuststräcka och dessutom ett högproduktivt jordbruk.

Hälsar

JP

2008-04-23 @ 09:30:00
Postat av: Bjarne Ritzén

JP.
Alltså hörsägner. Jag har letat men det går inte att få fram säker statistik i denna fråga främst beroende på att de forna öststaterna ej lämnar sådan. Jag hävdar sålunda att det säkraste sättet att börja rädda Östersjön är att arbeta internationellt runt Östersjön och inte plottra bort resurserna på vår sida. Kanske inte så politiskt poängplockande men effektivt.

2008-04-23 @ 17:03:53

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0