Tydligt utslag om arenan!

Gårdagen var en nervös dag i avvaktan på länsrättens dom om arenan. Även om jag var ganska säker på vad utslaget skulle bli så kan man ju aldrig ta något för givet innan man läst själva domen.

Vi var ett gäng som träffades på PO Perssons kontor vid Stortorget dit länsrätten skulle faxa sitt beslut exakt klockan 15.00. Det var ganska dämpat stämningsläge minutrarna innan det pep till i faxen. Länsrätten hade haft vänligheten att lägga själva beslutet på första sidan så när jag tog upp den första av totalt tolv sidor så spred sig leendet ganska snabbt till de andra i rummet.

Under hela den här resan så har det funnits tre krav från min sida:
 
1. Lösningen ska vara politiskt hållbar. Det vill säga kommunfullmäktige bör med en bred majoritet ställa sig bakom en uppgörelse. Så blev det också i omröstningen som slutade 48 för och 10 emot.

2. Lösningen ska vara ekonomiskt hållbar för Kalmar kommun. Den modell vi har valt är en smålänning. Genom att både Kalmar FF och Sveafastigheter tar på sig ett stort ansvar så minimeras kommunens kostnader. I andra kommuner står kommunen för hela investeringen. Den borgen som gäller för Kalmar FFs hyra är försedd med både hängslen och livrem, dels genom att KFF alltid ska ha två årshyror på banken och dels genom att den minskar i takt med amorteringen. Dessutom är den ju konstruerad på ett sätt som innebär att kommunen vid ett infriande av borgen endast infriar den del av hyran som KFF det aktuella året hypotetiskt inte kan betala.

Med andra ord: Om KFF om tio år bara kan lägga 4 miljoner i hyra så täcker kommunens borgen upp mellanskillnaden upp till hyran men då tar vi också en ägarandel i arenan motsvarande den delen.

3. Det ska vara juridiskt hållbart. Det här var knäckfrågan under hela sista halvåret. Mängder av modeller prövades och förkastades. Nu visar det sig att den lösning som vi valde var så trygg rent juridiskt som vi trodde när förslaget lades fram.

Nu hoppas jag på snar byggstart!


Kommentarer
Postat av: Dr No

Johan, vem skall betala vatten/avlopp och vägar till arenan?

Vem skall betala de nya träningsplanerna och parkeringsytorna?



2008-12-11 @ 22:29:49
Postat av: Bjarne Ritzén

Kalmar behöver en modern fotbollsarena, därom borde det inte finnas delade meningar.

Du skriver:"Genom att både Kalmar FF och Sveafastigheter tar på sig ett stort ansvar så minimeras kommunens kostnader". Det verkar betryggande. Men kommunens kostnader är väl redan bestämda till det utlovade årliga bidraget till hyran om 5.6 mkr? Hur stor del av den totala hyran utgör föresten kommunens bidrag?

Vad jag inte riktigt förstår är varför KFF skall tvingas deponera två årshyror i en bank där gör dom ju ingen nytta bättre då att använda dem till t ex spelarköp. Och vad händer om KFF inte lyckas ligga med två årshyror i banken? Hur agerar kommunen i ett sådant läge, och med vilken effekt?

vänligen

2008-12-13 @ 16:59:41
Postat av: Bjarne Ritzén

Jag förstår att Du inte haft tid att besvara min fråga från den 12:e.

För att exemplifiera hur kommunens borgensåtagande fungera skriver Du: "Om KFF om tio år bara kan lägga 4 miljoner i hyra så täcker kommunens borgen upp mellanskillnaden upp till hyran men då tar vi också en ägarandel i arenan motsvarande den delen".



Den borgen Du talar om är alltså inte ett borgensåtagande för KFF banklån utan mer en vanlig batalningsgaranti gentemot Arenabolaget för KFF planhyra upp till 100% och med tak 100 mkr. Detta i sin tur ett krav från den bank som beviljar KFF-lånet. Är det rätt uppfattat?

En banklånsborgen har normalt samma löptid som lånet. Vilken löptid har kommunens betalningsgaranti för KFF planhyra till Arenabolaget?

vänligen

2008-12-15 @ 09:24:26
Postat av: Bjarne Ritzén

Jag förstår att Du etc...

Du skriver:"då tar vi också en ägarandel i arenan motsvarande den delen".

Men hur var det nu. Fanns det inte fullmäktigebeslut på att inte gå in som ägare till Arenan. Med den skrivningen som Du har kan ju teoretiskt sett kommunens ägandedel i Arenan uppgå till nominellt 100 mkr i 2008 års penningvärde.

vänligen

2008-12-16 @ 19:59:04
Postat av: Johan Persson

Hej



Nu är det fullt upp. Har massor med möten de närmaste timmarna. Arenan fram och tillbaka finns beskriven på ett väldigt utvecklat sätt på denna blogg. Både i kommentarer och inlägg. Vill man veta ännu mer kan gå in på kommunens hemsida och kika på beslutsprotokollet från augusti 2008.



Bjarne! Om kommunen i framtiden infriar någon del av borgen, vilket jag ser som osannolikt, då är det väl inte mer än rimligt att vi samtidigt får ägande i motsvarande grad?



JP

2008-12-17 @ 14:50:04
Postat av: B-G

Hmm...känns som Bjarne Ritzén pratar med sig själv...Är du nöjd med Bjarnes svar, Bjarne?

2008-12-17 @ 16:48:53
URL: http://godfather.blogg.se/
Postat av: Bjarne Ritzén

Beträffande sannolikheten för att kommunen skall behöva betala hyran för KFF framöver gör tydligen banken en helt annan bedömning än JP! Varför kräver man betalningsgaranti av kommunen?

Det finns kopplingar i arenaavtalet som gör att kommunen återigen riskerar att sitta med Svarte Petter.

God Jul

2008-12-18 @ 09:14:31

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0