En allians för underskott är född...

http://www.barometern.se/nyheter/kalmar/sammandrabbning-om-planer-pa-skattehojning(1022716).gm

Under dagen har vi haft kommunstyrelse för att bland annat ta budgeten för de kommande åren. Jag har ju tidigare beskrivit den enormt snabba förändringen av förutsättningarna som kommunerna ställts inför under hösten. På några få månader har vi gått från ett årligt överskott på omkring hundra miljoner till minus. 

Den politiska majoriteten bestämde sig därför för att vi inte kunde vänta med att vidta åtgärder. Till grund för det ställningstagandet ligger också ett antagande om att skatteprognosintäkterna kommer att skrivas ned ytterligare. Det känns ärligare att ta höjd för detta när vi går fram till fullmäktige med budgeten. Alternativet hade varit att göra som många andra kommuner, nämligen vänta och se. Då kommer underskotten som ett brev på posten och vi inleder lågkonjunkturen med att låna till driften. Det är underskott som sedan, enligt lag, ska hämtas hem inom två år. Med andra ord riskerar vi att få hämta hem detta när vi är mitt inne i en lågkonjunktur.

Genom att lägga ut ytterligare besparingar på en halv procent 2009 och en hel procent 2010 så minskar vi kostnaderna med 13 miljoner år 2009 och 25.9 miljoner år 2010. Detta läggs utöver de besparingar på två procent som vi tidigare tagit beslut om. Till sitt förfogande har förvaltningarna ett omställningspaket på 50 miljoner kronor. Hittills har 59 personer slutat sin anställning i kommunen genom det paketet. 

Utöver besparingen beslutade vi om en höjd skatt med 40 öre. Det ger 42.5 miljoner 2009 och 42.8 miljoner 2010.

Totalt landar vi då på ett överskott i kommunen på 49.6 miljoner 2009 och 38.3 miljoner 2010. 

De borgerliga partierna var emot både besparingen och skattehöjningen. Istället vill man ta in en konsult som ska se över kommunens organisation. I landstinget kostade den konsult-insatsen 5 miljoner kronor. Jag ser detta som ett sätt att fly undan sitt ansvar. Vi har haft två konsulter inne i olika omgångar som gjort precis det de borgerliga nu vill göra. Nu är det inte dags för ytterligare utredningar, nu är det dags att verkställa saker och ting och faktiskt hämta hem kostnadsminskningarna. Det arbetet pågår nu i kommunen. 

Jag tycker det är ganska sensationellt att de borgerliga nu vill möta nästa år med att låna till driften. Genom att säga nej till både besparingar och skattehöjning så landar man på ett resultat år 2009 på - 5.9 miljoner kronor. År 2010 har minuset växt till 30.4 miljoner. Till detta ska läggas kostnaderna för ytterligare konsultinsatser.
 
Mot bakgrund av det höga tonläge som framförallt moderaterna och centern haft om ekonomin de senaste åren är jag ärligt förvånad över att man är beredd att med öppet sinne möta 2009 med ett underskott. En ny allians har fötts. Det är en Allians för underskott. I andra delar av landet är man i majoritet, där lägger man förslag om både besparingar och skattehöjningar. En majoritet av de kommuner som nu höjer skatten har borgerliga patier med i sitt styre.

Ibland är det tungt att ta ansvar. Jag tror att man måste våga göra det. Även om det inte är roligt. De beslut vi idag har tagit är bland de svåraste jag varit med om under min tid i politiken.  


Kommentarer
Postat av: Marie Svensson

Jag kan överleva en skattehöjning. Det man från borgerligt håll ägnar sig åt är tramsigt.

2008-12-08 @ 17:31:18
Postat av: Bjarne Ritzén

Salveförlusten kostar kommunen 8.9 mkr 2008. Hur mycket kostar Salva kommunen 2009? Hur mycket kommer fanerdun att belasta resultatet 2008 och budgeten 2009?

2008-12-08 @ 22:17:34
Postat av: Bjarne Ritzén

Salve belastar årets resultat med minus 8.9 mkr enligt referat från kommunstyrelsens sammanträde den 8:e december. Du betygade för en vecka sedan att Salve, Fanerdun och Kalmarhem inte belastade kommunens utfall eller buget negativt. Hur är Din minnesbild av detta förhållande nu.

Kommer Salve att belasta budgeten för 2009?

Tacksam för om detta mitt inlägg inte sorteras bort.

Vänligen

2008-12-09 @ 11:54:52
Postat av: Johan Persson

Hej Marie och Bjarne!



Jag tycker det är underhållande att läsa hur borgerliga debattörer som Bjarne Ritzén med sådan energi försöker flytta fokus bort från det faktum att de borgerliga partierna vill låna till driften.



Nu sker det genom att ställa frågor om Salve.



Svaret är tydligt: Budgeten för 2009 och framåt, den som nu diskuteras, där finns inga kostnader för Salve eller Kalmarhem med. Att återställa det negativa kapitalet i Salve görs i bokslutet 2008. Kalmarhems problem hanteras av Kalmarhem enligt den plan som styrelsen nu jobbar efter. Här finns inga effekter i den kommunala budgeten.



När det gäller Fanerdun så påverkar inte heller det kommunens ekonomi. När projektet startade så avsattes omkring tio miljoner, ca hälften har gått åt.



Hur du än vrider och vänder på det så kan inte ens Bjarne Ritzén och övrig borgerlighet komma ifrån det faktum att Kalmar precis som andra kommuner tappat enorma summor i prognostiserade skatteintäkter för de kommande åren. Då har man att välja på att sticka huvudet i sanden eller vidta åtgärder.



Jag tänker inte be om ursäkt för att jag under mina två år som KS-ordförande påbörjat arbetet med att bygga en stabil ekonomi för Kalmar kommun. Det kommer att ta sin tid men jag är övertygad om att det kommer att gå.



JP

2008-12-09 @ 14:02:14
Postat av: Bjarne Ritzén

Bäste Johan Persson. Jag ställer frågor om Salve beroende på att Du fram till för en vecka sedan intygade att Salve inte längre drog några kommunala medel. Så enkelt är det.

Om Du önskar debattera alliansens budgetförslag gör jag det gärna men då utifrån ett rent tekniskt ekonomiskt perspektiv på samma sätt som jag ställer frågor till Dig om Salve. Jag ställer inte frågor till Dig för att Du är socialist och i Styrelsen sammarbetar med v och Mp utan för att Du är Styrelsens ordförande och är den som bäst bör kunna svara på sådana. Som Du kanske upptäkt har jag inte kritiserat Ditt förslag till Skattehöjning och som jag trodde Du hade förstått är jag vare sig imponerad eller påverkbar av Din eleganta debatteknik. Låt oss diskutera fakta, Din doakör förlåter säkert.

Vänligen

2008-12-09 @ 15:48:45
Postat av: von Döbeln

Den borgerliga lösningen ligger just i att ni inte ska sitta vid makten och missköta ekonomin som nu skett. Att sedan gnälla över att borgerligheten ska komma till undsättning och lösa problemen åt er känns något verklighetsfrämmande.

2008-12-09 @ 16:41:05
Postat av: Johan Persson

Hej



Jag vidhåller fortfarande att Salve inte påverkar kommunens ekonomi från och med 2009 och framåt. Det var den frågan jag svarade på.



JP

2008-12-09 @ 16:42:16
Postat av: Johan Persson

Hej von Döbeln!



Jag gnäller inte över att borgerligheten vill låna till driften men jag måste tillstå att jag är förvånad. Framförallt mot bakgrund av det höga tonläge man har haft om ekonomin. När det sedan kommer till kritan så gömmer man sig och ropar efter en konsult. Det visar på ett väldigt tydligt sätt skillnaden mellan oss som vågar stå för svåra beslut och de som inte gör det.



JP

2008-12-09 @ 16:46:15
Postat av: Bjarne Ritzén

Bäste Johan Persson, Du svarar naturligtvis på det frågor Du önskar men vi kan väl ändå konstatera att Salve nu kostat kommunen minst 28,9 mkr.

Beträffande årets budget råder det delade meningar om vad som gäller. Alliansen anklagar Dig för att ej ha informerat om det ekonomiska läget samt om skattehöjningsförslaget. Du anklagar dem för att vilja låna till drigftbudgeten. Varför går det inte att göra som Du gjorde 2007,låna! Sälja ett kommunalt bolag till moderbolaget med en bra vinst. Låta moderbolaget ta ett lån som kommunen borgar för och betala ett överpris som sedan som extra ordinär vinst äverföres till kommunens driftbudget.



Beträffande förslaget att se över kommunens organisation för att spara pengar så är det ingen dum idé. Du försäkrar att så är redan gjort men vad jag förstått har Du sparat på produktionen inte på overheadkostnaderna. Beträffande kommunorganisationens ändamålsenlighet och effektivitet kan berättiga tvivel om detta resas med tanke på vad som förevarit. Då jag råkar ha en del erfarenhet av målbeskrivning, målstyrning och resultatutvärdering av anslagsfinansierade stora organisationer är jag här relativt säker på att besparingar kan göras om man vågar ge sig på en organisations sammansvetsade tjänstemannakår vilket inte är en lätt uppgift. Frestelsen kan därför bli stor att i stället företa en skattehöjning. Så slutligen Fanerdun, efter en hel del beräkningar kommer jag fram till att kommunen kommer att få slanta i ca 11mkr för sitt engagemang under 2009-10 och ca 7 mkr under 2008-9. Ska vi slå vad om en lunch på Byttan framåt augusti.

Vänligen

2008-12-09 @ 18:11:46
Postat av: Johan Persson

God kväll!



Snart kommunicerar man mer med Bjarne Ritzén än sin hustru..



Jag kan försäkra att de besparingar som vi nu lägger ut kommer att beröra hela den kommunala organisation, även toppen. Bara för att nämna ett exempel så återbesätts ej tjänsten som internationell chef. När förvaltningschefstjänsterna på fastighetskontoret och på samhällsbyggnadskontoret blir lediga så återbesätts de genom att två befintliga förvaltningschefer får dubbla uppdrag. Det är några exempel.



Dina uträkningar om Salve kan jag inte bedöma på volley men jag kan gärna upprepa det igen. Salve var ett misslyckande och det känns skönt att kunna stänga igen denna fråga i bokslutet 2008.



Vadet om Fanerdun antar jag gärna. Där förstår jag inte alls hur du får ihop det. Ska bli gott att äta gratis på Byttan i augusti.



Hälsar



JP

2008-12-09 @ 22:03:13
Postat av: Bjarne Ritzén

Trevligt! Hur jag fått ihop det skall jag berätta vid lunchen och var inte så säker på att det blir jag som behöver betala.

Vänligen

2008-12-10 @ 13:01:21

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0