Valfrihet för barn & ungdomar!

Oj vad många positiva reaktioner som kommit med anledning av beskedet om World Trade Center i Kalmar!

Hela diskussionen om WTC i Kalmar startade i början av oktober då jag, opposotionsrådet Göran Häggfors, kommunchefen Roland Karlsson och näringslivschefen Thomas Davidsson var i Växjö för att träffa kommunledningen i Växjö och Karlskrona. Vi träffas regelbundet och diskuterar hur vi ska knyta ihop sydöstra Sverige. Sent på kvällen träffade vi även regeringens "regionutredare" Jan Åke Björklund för att direkt till honom sända signalen att vi vill hålla ihop sydöstra Sverige i en framtida större regionbildning. Under mötet på morgonen dagen efter fick vi en kontakt med Kärnhem och ett möte i Kalmar bestämdes över telefon under hemresan från Växjö. Det mötet ägde rum någon vecka senare hemma hos mig. Med var Anders Öman från Kärnhem, Göran Häggfors och kommunens planeringschef Björn Strimfors. Mitt stora bekymmer denna kväll var att hinna hem från älgskogen, få av mig långkalsongerna och hinna in i duschen. Med någon minuts marginal så löste det sig. Jag vågar inte ens tänka på hur jag skulle fått ihop det om en storoxe hade klivit fram fem minuter innan solens nedgång men det hade säkert ordnat sig på något sätt. 

Efter en trevlig middag gick vi igenom ett tänkt upplägg för hur frågan skulle processas. Upplägget i Växjö verkade ha fungerat och vi enades om att den fick stå modell även för vårt arbete. Efter mötet i oktober har vi haft en relativt tät telefonkontakt.

Det var med stor spänning som jag väntade på att Anders Öman skulle ringa efter att han varit i USA och fått upplägget för Kalmar-etableringen godkänd. När väl det samtalet kom andades jag ut. Nu var det upp till Kärnhem och kommunen att landa det här på ett bra sätt. Veckan före jul hade vi ett extra kommunledningsmöte med gruppledarna i kommunstyrelsen. Där presenterade Kärnhem sig själva och WTC-konceptet. Mottagandet blev positivt. En efterlängtad julledighet kunde inledas i lugn och ro.

Under helgerna har sedan principöverenskommelsen åkt fram och tillbaka mellan kommunen och Kärnhem. I tisdags kunde arbetsutskottet ta frågan som ett informationsärende och sedan under torsdagen som ett beslut.

Nu återstår förhandlingar och fördjupade diskussioner fram till den 15 mars. En av frågorna är naturligtvis parkeringsfrågan, en annan hur försäljning av mark ska genomföras, en tredje hur själva processen ska löpa, en fjärde hur arkitekturen ska ta hänsyn till Kvarnholmens unika miljö osv osv.

Jag blev både förvånad och inte förvånad över att centern i det här skedet reserverade sig mot etableringen, detta på grund av parkeringsfrågan. Det är ju en av de frågor som nu ska gås igenom. Jag tror centerns motvilja mer handlar om att man till skillnad från oss andra inte vill ha parkeringshus i centrum. Det som kanske överraskade mest är att folkpartiet samma dag dammade av sitt krav om folkomröstning kring bebyggelse i norra fjärden för att det enligt uppgift inte skulle finnas några sakägare i det nu aktuella områdena. Samtidigt är man positiv till WTC. Jag förstår ärligt talat ingenting! I de nu aktuella områdena finns det väl massor med sakägare som kommer att bli inblandade i processen. Tror mer att det handlar om att man ville synas i tidningen. 

Man kan ju heller inte låta bli att reflektera över hur trovärdig en borgerlig majoritet i kommunen hade varit i ett samtal om WTC, ett av partierna reserverar sig mot att starta en förhandling, ett annat kräver en folkomröstning oklart om vad. Bäve månde moderaterna i en sådan koalitionsregering... 

I tidningarnas läsarkommentarer framskymtar ibland också frågan om varför jag är så angelägen om att det ska bli mer etableringar och satsningar i kommunen. Det räcker med att titta på den senaste befolkningsstatistiken för att förstå varför vi inte kan stå still. 
- Jönköpings län ökar med 1731 varav Jönköpings kommun ökar med 1181
- Kronobergs län ökar med 806 varav Växjö kommun ökar med 810
- Blekinge län ökar med 450 varav Karlskrona ökar med 474
- Skåne län ökar med 11316 varav Kristianstad ökar med 546
- Kalmar län ökar med 87 varav Kalmar ökar med 144

Vi har fortfarande i Kalmar län inte hämtat oss från 15 år av strukturomvandling med en arbetsmarknad som inte fungerat. Ska vi kunna hävda oss och ge de barn och ungdomar som idag växer upp i regionen en valfrihet att själva avgöra om de vill bo kvar eller flytta så måste det till fler jobb och fler bostäder. Så enkelt är det. 

Vi måste därför välkomna och stödja de som vil etablera verksamhet i vår region men också understödja befintligt näringsliv. Det är vår enda chans att kunna hävda oss i konkurrensen och att för första gången på väldigt länge kanske kunna landa mjukt i en lågkonjunktur. En del tycker att vi stöttar näringslivet för mycket. Det är både rätt och fel. Rätt i så måtto att en kommun, enligt min uppfattning, ska stödja och uppmuntra investeringar. Fel i den bemärkelsen att vi inte alls subventionerar företag som etablerar sig här. Det finns det däremot andra kommuner som gör. En jämförelse och Kalmar skulle framstå som en förebild!  


Kommentarer
Postat av: Stefan

Håller med. Vi måste vara positiva för alla tilltänkta projekt i Kalmar. Får vi sedan klartecken för vår nya arena så blir ju det "grädde på moset"!!

2008-01-11 @ 13:24:49
Postat av: Annika Högberg

Trevligt att du börjat blogga! Den ska jag följa.
Ha en bra helg!
Annika

2008-01-11 @ 14:23:37
Postat av: Martin

Är det lika trevligt med de som har invändningar mot idiotprojekt nummer 3 i Kalmar?
Något som det aldrig blir mer av är mark. Hur mycket man än vill växa och utveckla en stad så är det begränsade ytor man kan göra detta på. Att därför ha som mål att växa i befolkning och företag behöver inte vara den rätta melodin att utvecklas. Människor som vill bo i en storstad med höga hus och tät bebyggelse har ju faktiskt möjlighet att flytta till ett sådant ställe. Men det finns bara ett Kalmar och därför bör man verkligen tänka sig för innan man drar hit en massa kinser, jumbojets och annat. Risken är ju att man tappar lika många missnöjda invånare som man vunnit nya. Ett moment 22 som dessutom kostat pengar och mark vilken kunde använts till mer behövliga projekt i framtiden.

2008-01-11 @ 15:35:55
Postat av: Per

Intressant det där med vissa ologiska utfall som Fp och C har för sig. Som du antyder, det handlar om mycket spel för galleriet.
Bra att M tar sitt förnuft till fånga och verkar vara för projektet. Det är klart att Kalmar måste ta alla chanser man kan få. Något annat är absurt.

2008-01-11 @ 20:16:19
Postat av: Karl Andersson

Det saknas riktiga arbetarjobb i länet. Alla kan inte jobba på Ikea eller storavaruhus.

Trä och virke finns det gott om i länet, men inga riktiga arbetarjobb som industriarbetare eller möbelsnickare. Jobb där man blir skitig, oljig och svettig. Jobb som kräver endast gymnasieutbildning.

Jobb där man som 18 åring kan skaffa familj och hus. Det blir tidiga skatteintäckter och många barn då ekonomin är tryggad.

Som det är nu bor ungdommarna hemma och är singlar, de pluggar tills de är 30 och hinner kanske med max ett barn om de inte går i väggen för att göra karriär.

2008-01-11 @ 21:17:11
Postat av: Olle B

Fasen va härligt och det som skiljer detta från alla de misslyckade projekten vi har fått dras med är att här finns det rimliga kalkyler och finasiering! Man måste ju tyvärr säga att även om ambitionen är bra så är resultatet inget vidare för Salvestaden, Fanderdun, Destination Kalmar mm. Låt bra affärsmän gör det som Kalmar kommun och alla "rådgivare" inte klarar av!

2008-01-11 @ 22:39:11
Postat av: Thoralf A

Välkommen till bloggvärlden Johan.

Lägger du upp en länk till mig så bjuder jag på det samma! :-)

2008-01-12 @ 00:09:37
URL: http://thoralfalfsson.webblogg.se/
Postat av: Johan Persson

Hej

Tack för era inlägg. Några kommentarer:

Börjar med Thoralf. Tack för erbjudandet men nej tack.

Karl: Tyvärr upplever många arbetsmarknaden som du gör. Kraven ökar hela tiden, antalet "enkla" industrijobb minskar inte bara i Kalmar utan i hela Västeuropa. Samtidigt så har vi en hel del industrier som faktiskt går riktigt bra i Kalmar just nu. Jag tänker på Atlas copco, Rubore och Tvärskogs timber bara för att nämna några. Att vi nu får in nya ägare till KLS tror jag också kommer betyda mycket för möjligheten att det företaget utvecklas på ett positivt sätt. Om man inte kan komma in på någon av våra industrier är min rekomendation till ungdomar som snabbt vill ut i arbetslivet att satsa på något hantverksyrke, det börjar bli rejäl brist på de flesta typer av hantverkare.

Martin: Jag respekterar naturligtvis din åsikt men då får du respektera min. Vi gick till val på att försöka vända utvecklingen i den här kommunen, att vi ska få en bättre arbetsmarknad och en positivare befolkningsutveckling. Mitt parti fick stöd för den linjen i valet. Jag tycker det har gått ganska bra, Kalmar har stundtals under hösten haft lägre arbetslöshet än riket. Det har vi nästan aldrig haft tidigare och definitivt inte de senaste åren.

Johan Persson

2008-01-12 @ 16:30:03
Postat av: Folke

Det som känns otryggt är Kärnhems svaga ekonomiska ställning. Dom är små och fattiga i förhållande till projektets storlek och det vill till att dom skaffar sig en synnerligen stark finansiär men det kräver väl kommunen innan dom avhänder sig förfoganderätt över marken?

2008-01-12 @ 16:38:34
Postat av: alex

Förklara för mig hur ett företag som omsätter 200 miljoner om året och går + 14 miljoner ska ha kapital till att satsa 2 miljarder samtidigt som de ska göra samma sak i vöxjö... Fannerdun i repris?...

2008-01-13 @ 01:23:17
Postat av: Lassese

Jag är inte någon expert men jag tycker detta låter som ännu ett sätt att blåsa kommuninvånarna på ännu mer. Är det inte bättre att kommunen börjar syssla med det som är dess uppgift; att förse invånarna med god, kostnadseffektiv service?
Storhetsvansinniga projekt framdrivna på tvärsan mot folkviljan av egotrippade kommunpolitiker som vill bygga monument över sin egen förträfflighet har vi fått nog av i det här landet! Vi ORKAR inte mer! Hjälp!

2008-01-13 @ 10:31:49
Postat av: Tomas Jonsson

Visst ska kommunen underlätta för näringslivet om det leder till jobb som ger skatteintäkter till kärnverksamheten vård, skola, omsorg.

Raden av misslyckade kinesiska projekt i Sverige växer hela tiden. Hur det blir i Kalmar återstår ännu att se. Där sitter du i en rävsax Johan. Det kan sluta snöpligt. Samtidigt måste du visa intresse för sånt här. Det går inte bara att gå omkring och sörja Rifa, Volvo, Bombardier, Chokladfabriken, varvet mm. Men kinesernas nonchalans för svenska avtal och regler kan du inte vifta bort så som du gjorde i Dagens Samhälle.

De jobb som Karl Persson efterlyser finns inte längre i Sverige. Industrin tar idag inget samhällsansvar utan drivs enbart av profitjakt och därför kommer snart alla "enkla" jobb finnas där löneläget (och demokratin) är som sämst.

Däremot kommer små lokalägda industrier och hantverkare att finnas kvar. Yrkes- och lärlingsutbildningar på gymnasiet måste tillgodose behovet på denna arbetskraft.

2008-01-13 @ 12:22:43
URL: http://tomasrj.blogspot.com
Postat av: Johan Persson

Några kommentarer:

Folke: Vi sitter nu och tittar på olika sorters avtalskonstruktioner. I Växjö har man till exempel en modell som vi nu studerar. Vi kommer inte att sälja mark före dess att vi kan se att projektet kan genomföras både praktiskt och finansiellt.

Lasse: Jag vet inte hur du tänker. På vilket sätt skulle jag blåsa kommuninvånarna? Kom igen. En stad och en region måste utvecklas, vår region har stått still alldeles för länge redan. Varför skulle inte Kalmar kunna ha en lika positiv utveckling som andra städer i vår storlek? Med vårt geografiska läge och den skönhet som finns i vår region borde vi snarare ha bättre förutsättningar.

Thomas Jonsson: Jag kräver både av Kinesiska och svenska företag att de ska följa svenska lagar och avtal. Det har vi gjort från dag ett.

2008-01-13 @ 15:39:27
Postat av: Martin

Du nämner inget om de arkologiska undersökningar som rimligtvis måste göras innan ett bygge kan påbörjas. Detta finner jag mycket oroväckande då jag antar att kommunen ej vill göra om misstaget ifrån stadsparken där en av Sveriges äldsta städers historia förstördes på ett sätt som är oacceptabelt i de flesta andra Eruopeiska länder.
Min fråga blir således: Hur kommer du agera för att garanteras både tid och pengar till en sådan undersökning?

2008-01-13 @ 18:04:04
Postat av: Folke

Du kanske till och med tar in utomstående expertis?
Efter försäljningen till Wollinska stiftelsen där Dina tjänstemän "glömde" att förbehålla rätt till väg så kanske det skulle säkra kvalitén på den här affären?

2008-01-16 @ 19:07:27

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0