Rix FM, slottet och Svensson Svensson...

Mitt i dessa dystertider kan det ju vara roligt att få glädjas åt de satsningar som sker för att Kalmar ska bli en ordentlig sommarstad. Får man ordentligt fart på sommarstaden Kalmar så finns möjligheter att också skapa evenemang och aktiviteter som sträcker sig över en större del av året. Det i sin tur gör att exempelvis hotellen vågar satsa.

En fördel mitt i lågkonjunkturen, sådana ska man söka efter, är att svenskarna i tider som dessa tenderar att lägga mer av sina upplevelser i Sverige. Till exempel har svenska fjällen just nu en väldigt hög efterfrågan. Förklaringen som anges är att folk semestrar "hemma" när det är sämre tider.

Mot den bakgrunden har Kalmar tillsammans med våra grannar på Öland och i Glasriket en möjlighet att växa ytterligare. Inte minst genom samarbetet www.visitse.se.

Vi vet också att handeln är något som lockar väldigt mycket besökare. Jag har precis fått loss siffror som visar att av IKEAS kunder här i Kalmar så kommer 66 procent utifrån. Det är väldigt mycket och innebär en väldigt stor potential för all handel i kommunen. Andra siffror visar på en ökning av handeln i Kalmar medan den ligger still i Växjö och sjunker i Karlskrona.

Jag menar att vi har en väldig potential inom handel och besöksnäring. En potential som vi tidigare inte har sett. När jag växte upp på Öland och besökte Kalmar sommartid så kunde man inte ens äta en dagens rätt. I princip allt var stängt. Så är det som bekant inte nu. 

Jag försöker då och då sätta mig ned och fundera över tre frågor:  

Var var vi?
Vart är vi?
Vart ska vi?
 
Ställer man dessa frågor då och då så lyckas man förhoppningvis hålla sig till en linje kring olika framtidsfrågor. Frågeställningarna tvingar en också att ta till sig mycket information kring vad som händer i omvärlden. 

I augusti kretsade mycket av tankeverksamheten kring hur vi ytterligare ska spetsa oss med evenemang och attraktioner. Detta naturligtvis för att locka fler besökare och fler människor som tankar, äter, sover i kommunen. 

För mig kretsade det kring fyra frågor. Tre av dem var följande: 

* Slottet. Denna outnyttjade pärla som är mycket av Kalmars signum. Här måste det gå att göra mycket mer. Mer barnverksamhet med prinsar, riddare och prinsessor. Mer gästabud. Högre tillgänglighet för handikappade. En permanent basutställning som kanske ska lyfta Gustav Vasa och hans söner. Jag vet inte att det finns samlat någonstans i Sverige. Nån som vet?  Samtalen med Statens fastighetsverk om ett nytt avtal har löpt på under hösten och nu ligger ett förslag framme som innebär en tio årig satsning på slottet. Staten och kommunen ska lägga lika mycket.

* Ett långt avtal med gänget bakom "Lånta Fjädrar" med Krusenstiernska gården som spelplats. Här har det varit samtal med både landshövdingen och Vicky von der Lancken. Nu är nästa sommar klar med uppsättningen av "Svensson Svensson". Det långa avtalet är inte långt borta. Denna teater kommer betyda oerhört mycket för vår stad.

* RIX FM Sommar. Radiokanalen har 1.2 miljoner lyssnare varje dag. Mest kända är man för Rix Morronzoo med Roger Nordin, Titti Schultz och Gert Fylking. De senaste åren har man haft sommarsändningar från Liseberg. De senaste två åren har jag på olika sätt legat på marknadsavdelningen och min kompis Roger Nordin om att flytta sina sommarsändningar till Kalmar. Första gången fick jag ett väldigt stort leende till svar.... Skam den som ger sig.

* Den fjärde grejen återkommer jag med.

Kommentarer
Postat av: Dr No

Och den aviserade skattehöjningen?

Skyll inte på regeringen nu bara... den har vi hört förut.

2008-11-24 @ 00:10:03
Postat av: Johan Persson

Hej vem du nu är. Dr No verkar ju framtidsinriktat...



Regeringen är ett bekymmer. Lågkonjunkturen ett annat, finanskrisen ett tredje. Allt detta tillsammans blir problem för landets alla kommuner, borgerliga såväl som socialdemokratiska.



JP

2008-11-24 @ 08:16:13
Postat av: Dr No

Snälla Johan, att vara positiv är många fall bara till fördel. Problemet i Kalmar är att den positiva andan alltmer övergått till hybris. De ekonomiska prognoser ni satt har mångt och mycket präglat er politik. Man han räknat med 500 nya invånare per år. Man har högberäknat Kinesernas och andra handelsetableringas betydelse. Detta ger resultat i kommuns budget. Nu nalkas skattehöjningar.



Ang IKEA. Ja det är inte konstigt att merparten av IKEAS kunder kommer utifrån men merparten av IKEAs kunder åker för att handla på IKEA och inget annat. Se bara i Älmhult. Där finns IKEA och någon handfull skara av kringbutiker. Inget mer.

IKEA har funnits i Älmhult sedan slutet av 50-talet.

Våga var realist.

2008-11-24 @ 10:33:55
Postat av: Johan Persson

Ja du Mr No.



Om det hade varit så att Kalmar kommun genom dåliga beslut hade orsakat ett försämrat resultat med cirka 100 miljoner på två månader, om det hade varit så att Kalmar kommun varit den enda kommunen i landet som har samma utveckling. Då, hade du haft rätt. Nu är det ju inte på det sättet.



Förvaltningarna håller ramarna och vi har inte tagit några beslut som gått tokigt. Istället är det helt externa faktorer som orsakat detta i Kalmar och andra kommuner. Då måste man väl, om man har något ansvar i kroppen vidta åtgärder. Annars så möter man ju stora underskott med berätt mod. Jag kommer aldrig att sätta mig i en situation där den kommunala ekonomin rasar.



JP

2008-11-24 @ 14:29:28
Postat av: Bjarne Ritzén

Johan Persson, Du skriver:

"Förvaltningarna håller ramarna och vi har inte tagit några beslut som gått tokigt. Istället är det helt externa faktorer som orsakat detta i Kalmar och andra kommuner".

Är Du medveten om vad Du skriver? Inga beslut som gått tokigt!? Vad är Salve, Fanerdun, konstmuseets kostnadsöverskridande, kommunledningens hantering av Kalmarhem etc. Har ingen kommunledning något ansvar eller inflytande? Är det bara externa faktorer som inverkar negativt på Sveriges alla kommuner? Jag bedömer att Du gravt underskattar Dina läsare.

2008-11-25 @ 14:54:25
Postat av: Mister Lous brossa

Oj vilket klavertramp Johan...

Något för Barran att skriva om.

2008-11-25 @ 16:39:08
Postat av: Anonym

Hej

Hej



Jag står för varenda ord jag skriver. Kalmar kommun och andra kommuners ekonomi har kraftigt försvagats under de senaste två-tre månaderna. Varken Salve (som för övrigt håller på att avvecklas på mitt initiativ), Fanerdun, Konstmuseeét eller Kalmarhem har orsakat den försvagning som skett under denna tidsperiod.



Faktum kvarstår. Vi hade under tidig höst ett budgeterat överskott på cirka 100 miljoner. På några få månader har detta försvunnit och orsaken till detta står inte att finna i beslut som fattats i Kalmar kommun. Om det jag skriver vore fel. Varför har då alla kommuner samma situation?

Men, det är väl sossarnas eller mitt fel det också...





Johan Persson



2008-11-26 @ 14:22:46
Postat av: Dr No

Ok Johan världsmarknadskrisen har sin påverkan på kommunen såklart men inte som ensam orsak. Samma sätt anklagar du regeringen för saker som du själv urskuldar dig lokalt men det är väl klassisk Bommersvikretorik.



Vad händer med hyresbidraget till Arenan nu? Är de pengarna öronmärkta till vilket pris som helst även om kommunen inte har medel till sin kärnverksamhet?

Finns det pengar avsatta för infrastruktur runt nya arenan som kommunen skall stå för?

2008-11-26 @ 14:49:53
Postat av: Bjarne Ritzén

Bra Johan, stå för vartenda ord Du skriver men jag hävdar att Du är ute cyklar. Det Du säger är helt enkelt inte trovärdig längre. Det räcker inte med att tala högt när argumenten är svaga. Vill Du vänligen informera om hur Din styrelses klaverklamp inte har påverkat kommunens ekonomi och kommunledningens trovärdighet. Varför inte försöka komma tillbaka till den verklighet som kommuninnevånarna lever i?

2008-11-26 @ 15:54:40
Postat av: Bjarne Ritzén

Hördu Johan P. Beträffande Salveaffären är läget det att kommunen har varit misstänkt för brott mot bolagslagen. Att Du nu försöker avveckla Salve innebär ju inte att det felaktiga handlandet som kommunledningen stod för när Salve skapades är "avvecklade". Kan Du fortfarande hävda att Salve varit en god affär för kommunen? Svara gärna uppriktigt det kommer att stärka Din trovärdighet!

Vänligen Din

Bjarne Ritzén

2008-11-26 @ 16:07:03
Postat av: Johan Persson

Hej



Jag har vid flertalet tillfällen sagt att Salve var en riktigt dålig felsatsning. Har Bjarne missat det så måste det bero på att han läser det han vill läsa.



Jag har aldrig varit misstänkt för något brott mot bolagslagen. Det får du gärna utveckla Ritzén. Jag gillar inte att bli anklagad för brottslig verksamhet!



Att jag inte skulle leva i verkligheten är så dumt så det kommenterar jag inte ens. Jag lever i den varje dag.



Arenabeslutet är som bekant överklagat och avgörs iinom kort. Min syn på den frågan finns utvecklad i bloggens arkiv.



JP

2008-11-26 @ 19:21:05
Postat av: Bjarne Ritzén

Bäste Johan Persson!

Jag har inte anklagat Dig personligen för något brott men fakta är följande. Salveprojektet har varit en stor förlust för skattebetalarna. Salves styrelse har blivit prickade av revisorer. Revisorer som gjort en "anpassad" granskning av Salva har prickats, dessutom två gånger. Försäljningen av Salve har varit uppe i Länsrätten. Kommunstyrets socialistiska majoritet har förhindrat en opartisk revision av kommunens hantering av Salveprojektet. man kan ju undra varför.

Jag har gått igenom vad som dokumenterats om Salve och jag kan styrka alla påstående ovan. Dessutom har jag förteckning på underlag där kommunens hantering av Salve ifrågasätts från juridiska utgångspunkter visavi Kommunallagen.



Jag har en sista fråga! När kommunledningens majoritet förhindra en opartisk juridisk granskning av projektet, vilken var anledningen?

2008-11-27 @ 11:43:00
Postat av: Johan Persson

Hej



Det är bra Bjarne att du backar från dina svepande anklagelser om att jag skulle begått bokföringsbrott.



När frågan om granskning av Salve var uppe i kommunfullmäktige var förslaget att kommunen skulle köpa in en konsulttjänst för en granskning. Detta för att visa vad alla redan visste. Nämligen att Salve var ett misslyckande, att prognoserna om biljettintäkter osv inte hade stämt. Det finns få frågor som varit så ventilerade i både media och i politiken som detta. Du refererar ju dessutom till allt detta i ditt svar ovan.



Revisorerna tog sedan ett självständigt beslut om att genomföra en granskning. Den granskningen visade vad vi redan visste.



Ett av de första beslutet jag tog när jag tillträdde som kommunalråd var att ta tag i Salve. Redan i augusti 2006 togs beslut om nedläggning. Nu finns en överenskommelse med några av stadens fastighetsägare som driver verksamheten.



JP

2008-11-28 @ 09:08:49
Postat av: Bjarne Ritzén

Bäste JP.

Jag har inte gjort några svepande anklagelser och jag backar inte!

Salve-affären är underlig. Du skriver: "Revisorerna tog sedan ett självständigt beslut om att genomföra en granskning. Den granskningen visade vad vi redan visste". Jag är övertygad om att så är fallet men jag är också övertygad om at det "vi" viste inte är samma sak som att informationen kommit allmänheten till del och är det inte märkligt att en kommunledning kan bränna iväg 20 mkr med vidhängande borgensförbindelser utan en enda ansvarig får ta konsekvenserna av det inträffade?

Och den blir inte bättre när jag nu erfar att Du nu även motsätter Dig en granskning av kommunledningens hanterande av Fanerdunprojektet. Vad är det som är så farligt att redovisa? Till slut vill Du förklara hur dessa ekonomiska förluster från Salve, Kalmarhem och Fanerdun inte har påverkat dagens kommunala ekonomi? Det verkar vara för bra för att vara sant.

Vänligen

2008-11-28 @ 10:21:40
Postat av: Johan Persson

Salve, Kalmarhem och Fanerdun har inte orsakat den lågkonjunktur vi är inne i nu. Den har heller inte påverkat att budgeten gått från överskott på hundra miljoner i juni till underskott på några månader. Jo, på ett sätt. Vi hade i budgeten räknat med att sälja ytterligare något markområde till Fanerdun. Det tänker vi inte längre göra.



Jag motsätter mig ingen granskning av kommunens roll i Fanerdun-Etableringen. Jag välkomnar en sådan!



Trevlig helg på dig!



JP

2008-11-28 @ 10:26:52
Postat av: Bjarne Ritzén

Bäste Johan Persson.

Jag har inte påstått att kommunledningens affärsmässiga klavertramp förorsakat den kommande lågkonjunkturen. Din debatteknik verkar slinta. Vad jag påstår är att om kommunen gör affärsförluster så påverkas dess ekonomi negativt men Din verklighet är kanske en annan.

Trevlig helg!

2008-11-28 @ 13:16:54

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0