Lyckat omställningspaket och 80 miljoner till Kalmar...

På arbetsutskottet idag fick vi idag en genomgång av ett antal pågående arbeten som drogs igång i samband med Budget i Balans. En av de viktigaste ingredienserna i det arbetet var det så kallade omställningspaketetet som innebär att kommunen har möjlighet att erbjuda anställda som tex vill gå i förtida pension en möjlighet att göra det. Kravet är i så fall att tjänsten inte återbesätts.

Som kommunala företrädare är vi snabba med att ställa krav på den här typen av lösningar mot det privata näringslivet men vi har inte själva varit särskilt duktiga när vi behövt skära ner.

När kommunen behövde minska sina kostnader så var det därför självklart för mig att driva ett omställningspaket. Nu börjar vi se resultatet, hittills är 55 personer inne i omställningspaketet vilket motsvarar en långsiktigt minskad kostnad på cirka 20 miljoner kronor. Det ska ställas i relation till den totala besparingen för nämnderna på 50 miljoner. Ingen dålig hjälp på vägen med andra ord. Mest berörda av detta är barn- och ungdomsnämnden som kunnat erbjuda äldre lärare pension samtidigt som man sluppit varsla yngre lärare. Modellen med omställningspaket kommer finnas kvar till och med 2009 vilket innebär att antalet kommer att öka.

Alla är vinnare:
- Kommunen tar sitt ansvar och bedriver god personalpolitik. Vi minskar våra kostnader.
- Den enskilde som får möjlighet att gå vidare.
- Den yngre medarbetare som slipper bli uppsagd därför att en äldre väljer omställning.

Nu går de flesta kommuner mot sämre tider. I princip alla förbereder sparbeting. Vilka lösningar erbjuder de? Hittills har jag inte hört någon kommun som tagit motsvarande ansvar.

Sedan måste jag ju glädjas åt den skuggbudget som idag presenterades av mitt parti. 12 miljarder mer än regeringen till kommunsektorn för att möta sämre tider. Det innebär 80 miljoner till Kalmar kommun.

Mer till infrastruktur, satsning på industrin, offensiv för besöksnäringen, förbättringar för sjuka och arbetslösa, fler högskoleplatser och mer yrkesutbildning. Tänk vad man kan göra om man väljer att satsa på jobb & välfärd istället för stora skattesänkningar till de som redan har. Dessutom, trots alla dessa satsningar så är budgetsaldot bättre än regeringens.  


Kommentarer
Postat av: Synne

Johan du säger hela tiden att det går så bra för Kalmar. Etableringar i rekordtakt mm.... inte behöver Kalmar statligt bidrag då?

2008-10-08 @ 11:54:47
Postat av: Synne

Skulle du vilja peta in de 80 miljonerna i Kalmarhem som ditt parti förvaltat så bra ekonomiskt?

2008-10-08 @ 11:59:08
Postat av: Johan Persson

Hej Synne!



För det första har jag väldigt svårt att förstå varför inte folk som Synne kan skriva ut sitt namn så man vet vem det är som frågar.



Det stora bekymret med Kalmarhem är att man under årtionden inte tog fulla avskrivningar. Det började man med först i mitten av 90-talet. Hade man gjort det hade bolaget haft en helt annan ekonomi. Vems fel det var? Ja, bolaget och dess styrelse, kommunen och säkert fler.



Alla kommuner får statsbidrag. Ett av de första besluten den borgerliga regeringen tog var att frysa statsbidragen. Istället förs nu en politik där kostnader vältras över från staten mot kommunerna, infrastrukturfrågorna är ett exempel. Det innebär i praktiken att kommunerna tvingas ta pengar från skola, vård och omsorg för att täcka statliga åtaganden. Att socialdemokraterna på nationell nivå vill förbättra kommunernas ekonomi så att välfärden kan säkras i sämre tider tycker jag är alldeles förträffligt. Tycker inte du det?



JP

2008-10-08 @ 12:11:03
Postat av: Thoralf A

Johan



Du glömde nämna hur mycket omställningspaket kostar i ditt inlägg, det är ju inte ointressant!

2008-10-08 @ 22:25:04
URL: http://thoralfalfsson.webblogg.se/
Postat av: Synne

Johan, På grund av den rådanden "Kalmarandan" vågar många av oss kommunanställda inte skriva våra riktiga namn i kommentarsforum.

Vilken infrastruktur som byggs eller kommer att byggas tycker du är en statlig angelägenhet? Den för Fanerduns uppkomst eller kanske den eventuellt blivande arenans behov av infrastruktur?

2008-10-09 @ 07:27:41
Postat av: Johan Persson

Hej



Kommunen ska stå för den infrastruktur som kommuner ska stå för. Nationella vägar och järnvägar ska staten stå för. Det är en uppdelning som har gällt i väldigt många år och som nu den borgerliga regeringen försöker ändra på samtidigt som man stryper statsbidragen till kommunerna. Det innebär en risk för att det är den kommunala kärnverksamheten som får betala statliga vägar. Det är den politik som nu förs, stå för den och säg rakt ut att man istället prioriterar sänkta skatter. Det där om att du inte vågar skriva ut ditt namn pga av Kalmar-andan är ju rena dravlet.



Omställningspaketet har budgeterats till 50 miljoner kronor. Det är en engångsbudgetering som innebär att går dessa pengar åt så har driftskostnaderna långsiktigt sänkts för förvaltningarna som utnyttjat detta pga att tjänsterna inte återbesätts. Förbrukas inte medlen så återförs de i bokslutet. Har SD någon uppfattning om detta? Tycker man det är bra med ett omställningspaket eller tycker man att varsel av yngre medarbetare är den rätta vägen när kommunen minskar sin kostym? Vore intressant att höra om ni har någon uppfattning om något någon gång. Det är svårt att veta vad ni tycker när ni inte ens levererar ett eget budgetförslag.



JP

2008-10-09 @ 09:48:41
Postat av: Synne

Nej det är ju klart Johan att du tycker Kalmarandan är rena dravlet eftersom du aldrig förlöljigat dem som haft annan åsikt än din egna.

2008-10-09 @ 22:57:01

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0