Arena och handel

Har idag varit i Stockholm på lite olika möten.

Under eftermiddagen var jag på en konferens som arrangerades av tidningen Market och Handelns utredningsinstitut. Några slutsatser från dagen är bland annat:

- Försäljningen av kapitalvaror såsom bilar går kraftigt ned just nu.
- Trots långkonjunktur bedömer man att handeln som helhet kommer att öka med mellan 4-5 procent under de kommande tre åren. E-handeln bedöms öka med cirka 20 procent årligen.
- Under 2007 omsatte handeln i Sverige 488 miljarder, vilket var en ökning med 4.7 procent.
- 90 procent av tillväxten sker i 70 av landets kommuner, koncentrationen av handel i kluster ökar. Befolkningsutveckling styr mycket av utvecklingen inom dagligvaruhandeln medan sällanköpen avgörs av hur mycket man kan samla på ett och samma ställe.

Kalmar kommun ökade sin handelsvolym i kronor räknat med 508 miljoner kronor under 2007, det innebär att vi har den nionde högsta ökningen i landet. Störst ökningar finns föga förvånande i Stockholm, Göteborg och Malmö. Att vi ligger på nionde plats när vi är den trettionde största kommunen är faktiskt riktigt bra!!

Även när det gäller ökningen av vårt handelsindex så ligger vi bra till, på en sjundeplats i hela landet. Detta är enkelt uttryck ett mått på hur mycket kunder som kommer utanför kommunen. 

Jag fick under eftermiddagen också beskedet att kommunfullmäktiges beslut om arenan överklagats. Väntat? Tja men likväl tråkigt. De stora förlorarna om detta drar ut på tiden är Kalmar FF. Hoppas nu att det kan gå relativt snabbt i länsrätten.  

Kommentarer
Postat av: Kjell

Kul med positiva siffror men det är lätt att tolka dem mer positivt än vad de är.

Skulle tex Torsås öka från 100 till 200 miljoner i handelsomsättning skulle de hamna på första placeringen i Sverige säkerligen.

Att Kalmar ökar nu är tack vare IKEA mfl. Inför kommande år kommer det inte bli övergripande ökning.

Tex stod Charlottenberg som handelsrookie för några år sedan...

Om Handel skapar trygga arbetstillfällen är ovisst eftersom den är konjekturkänslig. Risken finns att Kalmar inom några år enbart vilar på ett stötteben nämligen handel. Detta är en utveckling som inte är bra. Se till att skapa något nätverk istället med Biotech eller liknande. Karlskrona skapade Telecom City för många år sedan och det var en ren succé.

2008-09-11 @ 22:21:06
Postat av: Johan Persson

Hej



Jag tycker du har både rätt och fel. Rätt så tillvida att en kommun absolut inte bara får bäras upp av en sektor som tex handel. Vi ska aldrig mer tillbaka till en sådan situation, vi har varit där förut då vi nästan uteslutande lutade oss mot industri. Enligt flera undersökningar så har vi just nu en hygglig balans mellan olika sektorer vilket gör oss mindre sårbara. Just denna bredd är också något som jag försöker stimulera på olika sätt, det kan handla om allt från expansionen inom lantbruket vidare till KLS som uppbyggnaden av Kalmar science park och drivhuset.



Sedan tycker jag att du har lite fel när det gäller siffror inom handeln. Visst, här har vi säkert en IKEA- effekt men den fanns också till stor del under 2006... Jag är optimistisk om att ökningstakten kan hålla i sig på grund av nyöppningarna och den andra siffran jag nämnde, nämligen handelsindex. Det är en faktor som talar om i vilken utsträckning som man lockar människor till Kalmar för att handla. Där ökar vi också kraftigt. Hade den ökningen varit blygsam samtidigt som vi expanderat, ja då hade jag varit bekymrad. Därför att då hade det bara handlat om inbördes "kannibalism" i Kalmar.



Hälsar



JP

2008-09-11 @ 22:34:14
Postat av: Peder

Hej



Här är två citat tagna från Löhnns kommentarer i två olika blogginlägg här varav den ena om Arenan. De får åtminstone mig att fundera lite kring orden slutsatser och spekulation.



”Herrar Lundgren och Persson har däremot tolkat mina offentliggjorda slutsatser som något som skulle hetsa folk till att använda sin rättighet att överklaga.”



”Inga sifferuppgifter eller fakta togs bort ur underlaget, det var bara spekulation om huruvida någon skola skulle behöva läggas ner och lite sådant tyckande som inte fick vara kvar.”



Löhnn drar alltså slutsatser medan kommunens tjänstemän spekulerar.



Min slutsats (eller är det spekulation och tyckande?):

I Kalmar kommun har vi Löhnn som drar slutsatser och kommuntjänstemän som spekulerar och tycker.



//PN

2008-09-11 @ 23:38:04

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0