Borgarna i Kalmar unika i landet

Skatteintäkterna rasar och socialbidragen rusar. I hela landet funderar varenda kommunpolitiker på hur man ska få plus och minus att gå ihop. I det läget går de borgerliga partiledarna i Kalmar ut och kräver sänkt skatt.

www.ostran.se

Detta är inte seriöst. När jag tidigt imorse fick sms från partivänner där man berättade om detta så trodde jag helt enkelt inte att det var sant.

Sitter och lyssnar på Thomas Östros just nu. Han betecknar de borgerliga i Kalmar som unika i landet.

"Vi kommer använda detta som ett nationellt exempel. När krisen i välfärden är akut då är svaret sänkt skatt. Otroligt. "


Kommentarer
Postat av: Bjarne Ritzén

Håller helt med Johan Persson. Ökade skatterna gärna till 90% och dela sedan ut bidrag efter förtjänst.

2009-04-25 @ 15:39:06
Postat av: Anna-Karin

Har du någon aning om hur lång tid det tar för Regeringsrätten att behandla frågan gällande prövingstillstånd i Kammarrätten för Arenafrågan?

2009-04-25 @ 23:13:10
Postat av: Johan Persson

Hej



Bjarne. Det där var väl ett lågvattenmärke. Menar du att jag sagt att vi ska ha 90 procent i skatt?



Anna Karin: Inom 2-3 månader brukar prövningstillstånd avgöras. Vi hoppas därför på ett besked innan sommaren.



JP

2009-04-26 @ 08:01:54
Postat av: Bjarne Ritzén

Javisst Johan var det ett lågvattenmärke men då vill jag påminna om att socialdemokraterna under en tid införde skattesatser som innebar över 100% skatt. Kommer Du ihåg Pomperipossa-effekten och Astrid Lindgren? Det var väl i så fall också ett lågvattenmärke eller hur.



Vad jag vänder mej mot är att Du med sådan enkelspårighet hyllar en skatteökning som enda botemedel för kommunens ekonomi medan Du vägrar att ens överväga att skära bort verksamhet som inte är absolut nödvändig. Du påstår indirekt att det är omöjligt att skära bort en enda liten verksamhet från kommunen med motivationen att då försämras välfärden. Det argumentet har väl ett ganska lågt vattenstånd.



Problemet för Dig tycks vara att Du sitter bunden av en övertung kommunal administration som Du inte har medel och/eller viljan för att kunna anpassa till ändrade förhållanden annat än genom att öka dess personalinnehåll och skapa mindre väsentliga randverksamheter vilket enligt min mening är förödande för produktiviteten i kärnverksamheterna och endast kan leda till krav på ytterligare skattehöjningar.



Ett tecken på detta är att de genomlysningar och utredningar av den kommunala verksamheten som genomförs fortfarande inte kommit fram med ett enda konkret förslag till besparingar och effektivitetsökningar. Har jag fel på den punkten får Du gärna rätta mej men visa då var jag kan läsa om detta.

Du har en svår uppgift men varför inte vara litet mer pragmatisk och litet mindre politisk bunden.



Varför höja skatten i dagsläget under motiveringen att kommunen behöver oförändrade eller höjda intäkter när vi vet att mellan 20 och 30 % av höjningen går till att administrera medlen inom den kommunala förvaltningen. Varför inte låta Svensson behålla sin 40-öring och därmed minska bidragsberoendet och öka samhällets köpkraft?

Vänligen

2009-04-26 @ 11:24:37
Postat av: Anonym

Hej



Vi genomför nu de största besparingarna och effektiviseringarna i kommunens historia. Hittills har vi tagit ebslut om 75 miljoner i besparingar, vi har hittills löst ut 82 personer genom ett omstälningspaket. Intäkterna har också förstärkts genom att vi tvingades ta till en skattehöjning när skatteprognoserna rasade. Det var något vi tog beslut om i december, nu sitter nästan varje kommun och diskuterar ev skattehöjning.



Besluten kring budget i balans har vi varit överens om mellan partierna. När det blev ännu kärvare orkade inte de borgerliga med längre. Man sa nej till både mer besparingar och skattehöjning. När man nu deklarerar att man vill sänka skatten nästa år så är man unika i landet. Ingen annan kommer till den slutsatsen. Nu väntar jag med spänning på en detaljerad lista över de besparingar utöver de redan beslutade som måste genomföras för att klara en skattesänkning.



JP

2009-04-27 @ 08:16:36
Postat av: Bjarne Ritzén

JP!

"Vi genomför nu de största besparingarna och effektiviseringarna i kommunens historia" skriver Du men Du kan inte med en rad beskriva vilken utredning eller vilken genomlysning som Du grundar Dina besparingsbeslut på utan Du tar till osthyvelsprincipen som om varje kommunal verksamhet är lika viktig vilket inte är med sanningen och verkligheten överensstämmande.



Du skriver vidare:"Man sa nej till både mer besparingar och skattehöjning" när Du försöker misstänkligöra alliansens insikter i kommunens ekonomi.

Här handskas Du nog något vårdslöst med sanningen! Vad Alliansen sa nej till var osthyvelsprincipen och skattehöjningar. Man ville istället lyfta bort hela, mindre nödvändiga verksamheter för att ge ekonomiskt utrymme och kunna slippa skattehöjningar.



När yrkespolitiker som de i Kalmar mer eller mindre publikfriande käftar om dessa saker glömmer man bort att utanför det politiska etablissemanget finns folk med erfarenheter och kunskaper som ibland vida överskrider de som finns inom den politiska nivån. Jag föreslår att Du funderar på detta förhållande när Du argumenterar om t ex kommunla ekonomi.

Vänligen

2009-04-27 @ 15:12:44
Postat av: Johan Persson

Hej



Den grundar sig på en analys av SKL. Begärd av de borgerliga, som sa att kostnadsläget generellt är för högt i Kalmar. Man rekomenderade oss att dra ned med cirka 75 miljoner. De borgerliga orkade med 50 av dessa miljoner, de sista 25 miljonerna samt skattehöjningen sa man nej till.



Jag har hela tiden redovisat exakt vad jag gör för bedömningar av läget, oavsett om de är publikfriande eller ej. Det var därför jag exempelvis argumenterade för en skattehöjning trots att det varken var populärt eller publikfriande.



Jag tror på politiker som öppet och ärligt redovisar vad man lägger för förslag. När nu de borgerliga vill sänka skatten, vilket är tämligen unikt, så utgår jag ifrån att nman exakt redovisar på vilket sätt man ska finansiera det. Sedan måste man naturligtvis också redovisa för hur man samtidigt ska möta nedskrivningen av skatteintäkterna som kom i förra veckan.



Jag har väldigt mycket kontakt med både borgerliga och s-märkta kommunpolitiker i hela landet. Det finns just nu ingen som inte brottas med bekymmer i ekonomin. Hörde idag att de borgerliga i Jönköping föreslår en generell besparing på 5 procent nästa år. Skillnaden mellan de borgerliga i Jönköping och i Kalmar att de i Jönköping sitter i majoritet och därför tvingas ta ansvar.



Min uppfattning är dock att man måste presentera en hållbar budget oavsett om man är i majoritet eller opposition, förutsatt att man vill bygga förtroende.



Imorgon får vi ta ställning till den senaste raden av förslag, denna gång från moderaterna, där de i en motion vill ha gratis datorer till alla elever på högstadiet.



Naturligtvis nämns inte ordet finansiering med en punkt i motionen.



JP

2009-04-27 @ 16:04:40
Postat av: Anonym

JP

Håller helt med Dig att det inte är tid för kostnadsdrivande förslag från moderaterna men varför är Du så avogt intsälld till att granska kommunens verksamhet och lyfta bort projekt som inte ligger kommunens ansvar nära?

Vänligen

2009-04-28 @ 20:58:02
Postat av: Johan Persson

Hej



Jag är inte avogt inställd till det. Det är dock ett arbete som pågår. Jag vill inte lägga miljoner på att ta in ett konsultföretag för att beskriva det vi redan gör. Vid två tillfällen har vi tagit in konsulter, en gång från ledningsbolaget och en gång från Sveriges kommuner och landsting. Det var de borgerliga som drev detta och vi sa ja. Utifrån det så växte arbetet med budget i balans fram, nu är det tid för verkställighet.



JP

2009-04-29 @ 08:38:26
Postat av: Bjarne Ritzén

nu är det tid för verkställighet skriver Du. Var finns verkställigheten och vill Du beskriva den i mätbara tal.

Vänligen

2009-04-29 @ 23:18:17
Postat av: Johan Persson

Hej



Under 2009 verkställs beslutade besparingar motsvarande 63 miljoner kronor, 2.5 procent. Det arbetet pågår i varje förvaltning i hela kommunen.



Under 2010 finns beslut om 3 procent, motsvarande 75 miljoner. Den nivå som konsulterna från SKL kom fram till att vi behövde minska våra kostnader med.



Därtill pågår ett antal utredningar med syfte att nå effektiviseringar.



Hittills har 82 personer lämnat kommunen genom omställningspaketet, detta utan att tjänsterna återbesatts.



Under året har förvaltningschefen för gatu- park förvaltningen också blivit chef över samhälsbyggnadsförvaltningen. En besparing på cirka en miljon.



Under året har förvaltningschefen för Räddningstjänsten också blivit chef för fastighetskontoret, besparing på ca en miljon.



* Vi återkommer med förslag med syfte att nå långsiktiga effektiviseringsvinster.



Eftersom Bjarne följer med så mycket vad som händer även i andra kommuner så kan du väl berätta lite om hur det ser ut där, hur man nu i panik tar fram akutbesparingar. Det kan ju sedan jämföras med Kalmar där vi metodiskt och utan panik anpassar kommunens verksamhet med syfte att övervintra och sedan stå starka när det vänder.



Vi kunde ju ha valt att köpa den borgerliga budgeten i december, då hade det varit panik nu.



JP

2009-04-30 @ 08:41:12
Postat av: Bjarne Ritzén

Du skriver:"Eftersom Bjarne följer med så mycket vad som händer även i andra kommuner så kan du väl berätta lite om hur det ser ut där, hur man nu i panik tar fram akutbesparingar".



Bäste Johan Persson. Ditt uttalande om paniken i alla andra kommuner får Du stå för alldeles själv. Vad jag kan konstatera är att Du fortfarande inte överväger en genomgripande verksamhetsöversyn av kommunen utan Du föredrar osthyvelsprincipen.

Vänligen

2009-04-30 @ 13:25:53

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0