Skattehöjningar över landet

Många tyckte att jag och den politiska majoriteten var lite väl dystra när vi i december 2008 gjorde en egen nedskriven skatteprognos, höjde skatten och lade ytterligare besparingar. Bland annat tyckte Ingemar Einarsson (c) att jag var för kameral i mitt tänkande. Idag är jag återigen på Sveriges kommuner och landsting och möts av beskedet att det kommer bli ännu kraftigare nedskrivningar av skatteinräkterna än vad man förutspådde i februari i år. 

Kommunalrådskollegorna talar om att skattehöjningarna kommer gå som en våg genom landet. Anders Borg säger ju att han inte vill spara eller höja skatter. Nä, det uppdraget delegeras till kommun- och landstingsråd.  

Alla som hade hoppats på att regeringen i sin vårbudget skulle göra aktiva insatser för att motverka lågkonjunkturen har blivit besvikna. Enligt konjunkturinstitutets chef Mats Dillén som varit här idag så behövs stimulanser på cirka 50 miljarder de närmaste åren för att förhindra en varaktigt hög arbetslöshet. Regeringen lyssnade knappast på den uppmaningen.

I vårbudgeten blev det inga nya satsningar av det slag som KI efterlyst. Den höjning av statsbidragen som genomförs 2010 med sju miljarder och sedan sänks till 5 år 2011 motsvarar inte ens den naturliga uppräkningen. Är det inte ganska absurt att höja ett statsbidrag ett valår och sedan sänka det året efter? Detta särskilt när alliansen i sin egen prognos förutspår att arbetslösheten kommer stiga mer år 2011. 

Ett konkret besked kom dock igår och det var ytterligare 400 platser till Yrkesvux. Dessa platser ska fördelas i hela landet och ger sålunda cirka 1.2 plats per kommun. Det är i det närmaste ett hån mot alla de människor som nu går ut i arbetslöshet och verkligen behöver omskolning eller utbildning för att möta framtiden. 

En annan bluff är det som finansministern kallar för satsning på aktiv arbetsmarknadspolitik på cirka 10 miljarder. Nu dagen efter kommer det fram att dessa medel inte alls avser några aktiva åtgärder. Tvärtom. De ska gå till att betala ut passiv a-kasse ersättning, aktivitetsstöd och lönebidrag. 

På en punkt måste jag dock berömma regeringen. De är oerhört skickliga på PR.  Att få ut denna politik beskriven som satsningar är oerhört skickligt...  

Kommentarer
Postat av: Bjarne Ritzén

Ja JP!

Är det inte skickligt att öka sitt stöd i opinionsundersökningarna trots att oraklet från Kalmar kommun dömmer ut allt vad som Regeringen företar sig.

Hur vore det om Du även fick tid till att kommentera de mera kommunnära företeelser som borde fylla Din vardag. Det kan ju inte vara så att den kommunala ekonomin som Du ansvarar för helt viljelöst är beroende av rikspolitiken. Om så vore skulle ju kommunorganisationens politiska del helt kunna slopas.

Hur ställer Du Dig till en totalöversyn av den kommunala organisationen som nu vuxit ohämmat i 39 år. Borde det inte finnas en hel del dökött att skära bort utan att äventyra den kommunala produktionen? T ex 4 kommunrådstjänster!



Hur ställer Du Dig rent principiellt till att mer än 20 mkr försvunnit i Salveaffären utan en enda ansvarig har kunnat hittas? Är det normalt att så kan ske?

Du har för mej försäkrat att 2008 var det sista året Salve skulle belasta kommunens resultat. Står Du fast vid detta uttalande?

Vänligen

2009-04-17 @ 16:06:40
Postat av: Johan Persson

Hej Bjarne!



1. Vem som är orakel av oss två får väl andra bedöma..

2. Jag kommenterar ofta och gärna Kalmar-frågor. Jobbar ju med dem varje dag.

3. Uppenbarligen var det känsligt för den borgerligt lagde Ritzén att jag påpekade sambandet mellan stora statliga skattesänkningar och mindre resurser till exempelvis skolan och äldreomsorgen. Sambandet är väldigt tydligt.

4. I bosklutet 2008 tar vi kostnader på cirka 10 miljoner för Salve. Jag hade naturligtvis hellre velat lägga de pengarna i bokslutet. Vi kommer inte att ta några nya kostnader.

5. Vi har gjort två översyner av den kommunala organisationen under den här mandatperioden. En för omsorgen och en för kommunen i stort. Nu är vi i ett läge där vi inte kan gömma oss bakom utredningar längre, det är väl därför de borgerliga partierna lägger en budget som inte går ihop. Det är jobbigt att ta beslut.

6. Kalmar har tillsammans med Halmstad lägst kostnader för den politiska organisationen jämfört med våra jämförelsekommuner. (Växjö, Karlskrona, Kristianstad, Kalmar och Halmstad). Det är i alla fall min ambition att vi även framåt ska ligga i den nedre halvan, förra mandatperioden låg vi högst i kostnader.



JP

2009-04-20 @ 07:53:12
Postat av: Bjarne Ritzén

1. Beträffande orakel. Min med fleras bedömning av Fanerdunprojektet som gjordes 2007 i ett antal B-OT-artiklar tycks stämma bättre än kommunledningens.

2. Jo visst kommenterar Du kalmarkommunala frågor men sällan de kniviga. Hur ställer Du Dig t ex till den nödiga utbyggnaden av konsmuséet mindre än ett år efter invigningen. Kan detta samt kostnadsöverdraget bero på undermålig projektledning och/eller otydliga direktiv från den politiska nivån?

3. Du har tydligen helt missat min ganska klara kritik av allianspartiernas agerande i en rad frågor. Ett långt liv har lärt mej att det inte går att inordna praktiskt hanterande av kommunala frågor i en politisk nu föråldrad skala från höger till vänster.

Du är tydligen helt omedveten om att de Svenska skattesatserna är helt omöjliga att behålla inom ett EU där sammarbetet i en gemensam marknad gör att de konfiskatoriska skatter som Ditt parti har infört och som Alliansregeringen nu försöker minska gjort det helt omöjligt för speciellt småföretagen att konkurera inom EU-marknaden.



Sambandet mellan Ditt partis misskötsel av kommunens ekonomi samt de skattehöjningar som genomförts samt de "besparingar" som aviseras är fullt tydliga för den som vill se fakta utan partipolitiska skygglappar.

Dessutom varför vill Du påstå att jag är "borgeligt lagd". Vill Du försöka smutskasta mej eller anser Du att halva Svenska väljarkåren som nu bildar Regeringsunderlag är något som inte borde få förekomma i Din socialiserade värld stödd på ett kommunistiskt parti hjälpligt maskerat som vänster samt ett enfrågeparti som miljöpartiet. När Du skriver "den borgeligt lagde Ritzén" avslöjar Du hur ömkligt svaga Dina argument är. Du har inte den mista kunskap om var jag står politiskt och det vore främjande för debatten om Du hellre kommenterade mina sakfrågor istället för att försöka gissa var jag står politiskt.

4. Det Du skriver om att Salve inte kommer att dra kostnader efter 2008 är inte trovärdigt. Kommunen står som ägare till Salvestaden med innehåll och detta kommer att dra kostnader under 2009 och framåt speciellt som de tilltänkta köparna nu verkar dra sig ur projektet. I samband med det kanske Du vill kommentera hur Salvestadens VD kunde träffa avtal om avsevärda kostnader utan sin styrelses beslut?

5. Det Du skriver om organisationsöversynerna är nonsens speciellt när Du försöker flytta över ansvaret på allianspartierna för den hantering som Ditt parti varit helt ensamt ansvariga för.

När man läser verket Budget i balans finner man mellan raderna att den ekonomiska styrningen av kommunen under Ditt partis ledning varit helt otillräcklig och stundtals viljelös. Vill Du ha exempel kan jag sända dessa separat till Dig.

6. Din skrivning här saknar faktaunderlag och motiverar inte att kommunen underlåter att omedelbart starta en översyn och en förändring av den kommunala organisationen. Att i 39 år ständigt ha ökat i antal anställda och antal avlönade politiker är inte vare sig förklarligt eller försvarligt.

Hur många kommunala arbetstimmar har Salve dragit, Fanerdun etc?

Vänligen

2009-04-20 @ 13:02:59
Postat av: Blå-Röd

Jag lägger mig inte i själva argumentationen här, men jag blir mer och mer nyfiken på dig Bjarne.

Du drar verkligen en lans för det du tror på. Varför detta? Vad har Kalmar kommun för betydelse för dig? Såvitt jag förstår så är du bosatt i Spanien och har inga egentliga kopplingar till vår kommun.



Man undrar vad det är som får dig att bevaka just Kalmar så noga, för såvitt jag kan se är det mest Kalmar Kommun som du kritiserar, och då det socialdemokratiska styret (läs Johan Persson) i synnerhet. Vad driver dig? Vadfår du ut av din ständiga kritik?

2009-04-21 @ 09:33:12
Postat av: Bjarne Ritzén

Bäste(a) Blå-Röd.

Om Du inte förstår varför jag skriver kan jag bara beklaga. Eftersom jag har bott under lång tid i Kalmar har jag gedigna kunskaper om kommunen och har många kontakter där.

Vad jag kritiserar är det förhållandet att en kommunledning så till den grad kan manipulera drygt 60000 människor utan att det höjs kritiska röster mot vanstyret. Färgen på styret har ingen betydelse för mej utan dessmer det maktfullkomliga sätt som kommunledningen agerar på i "demokratins namn".

Du borde också ha märkt att jag kritiserar ageranden och händelser icke personer.



Jag förstår att Du är förvånad att någon vågar ifrågasätta det agerande och de "fakta" som kommunledningen står för men min bestämda uppfattning är att alldeles för få gör just detta.



Dina synpunkter skulle få större tyngd om Du villa framträda med Ditt namn men jag förstår att det kan ha sina risker om man bor i kommunen.

Vänligen

2009-04-21 @ 23:15:02
Postat av: Blå-Röd

Tjena Bjarne. Du tycks ju stå tämligen ensam i din oupphörliga fajt mot det kommunala vanstyret. Härlig idiotförklaring av Kalmar komnuns invånare du kommer med:

60.000 människor är tysta.

1 människa (som inte ens bor i kommunen) kritiserar.

Detta måste ju vara ett vilseledande av befolkningen av tyska 1930-talsproportioner!

Skrämmande! Eller kan det defacto vara så att befolkningen trots allt tycker att kommunen sköts ganska bra, med tanke på att samma partier röstas fram i val efter val?



"Färgen på styret har ingen betydelse för mej"

Jo, pyttsan. Trovärdighet noll, Bjarne. Trots att du skriver under ditt rätta namn.



Nej, lägg ner. Sluta klaga. Du bor inte här längre. Inte ens i landet vad jag förstår. För mig framstår du som mer och mer bitter ju fler negativa inlägg du gör. Finns det INGENTING positivt med Kalmar?



Dina synpunkter skulle få större tyngd om du en enda gång kunde uttrycka dig positivt. Visst har man rätt att klaga, men i min värld ingår det även en skyldighet att då och då ge beröm.



Fokusera på det du kan påverka Bjarne. Allt kan väl inte vara perfekt där du själv bor. Det finns säkert mycket att göra där.

2009-04-23 @ 08:47:37
Postat av: Bjarne Ritzén

Bäste(a) anonyme Blå-Röd.

Så nu sprack Din polityr. Så länge jag betalar full skatt i Sverige bor jag var jag vill och skriver var och vad jag vill så länge jag gör det på ett sakligt och nyanserat sätt utan personangrepp. Jag klagar inte utan kommenterar utifrån fakta, erfarenhet och kunskap. Vad som förvånar mej är hur tålig befolkningen är i Kalmar kommun men att t ex drifta bort 20 mkr i Salve är tydligen inget som bekymrar stattebetalarna där.



Du skriver:"Fokusera på det du kan påverka". Jag har tydligt märkt att det jag skrivit om Kalmar har påverkat debatten där.

Jag bor i ett av Europas mest korrumperade samhälle och tyvärr ser jag likheter i vad som sker här och i Kalmar. Att leva på olika platser i Europa är mycket berikande för den som med öppna ögon söker efter vad som egentligen händer inom EU.



Men! Vad kommer Dig att uppmana mej att inte skriva om Kalmar? Börjar min kritik att få fotfäste på ett för Dig och Dina kretsar besvärande sätt? Med vilken rätt försöker Du få mej att sluta kommentera vad som händer i Kalmar.

Varför försöker Du inte bemöta mina synpunkter och konstruktivt försöka visa att jag har fel? Den enda synpunkt Du tycks ha är den att jag borde låta bli att kommentera vad som händer i Kalmar kommun. En tämligen diktatorisk synpunkt enligt min uppfattning.



Tillhör Du kretsen kring Husbondens Röst och varför vill Du inte tala om vem Du är? Vågar Du inte?

Vänligen

2009-04-23 @ 21:27:46
Postat av: Bjarne Ritzén

Bäste(a) Blå-Röd.

Jag anser att det är utomordentligt ynkligt av Dig att inte besvara min senaste kommentar.

Vänligen

2009-05-02 @ 17:10:57

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0