Ideologi står över verkligheten

I onsdags kom Konjunkturinstitutet med sin prognos om den svenska ekonomin, den var rejält dyster.
I går kom finansministern med regeringens prognos i samma ämne, det var ännu dystrare.

Vi har nu en situation där vi på kort tid kommer gå emot massarbetslöshet. Arbetslösheten i Sverige ökar dubbelt så fort som i övriga EU länder. Arbetslösheten bland ungdomar är redan näst högst i hela EU.

Detta får naturligtvis stora effekter också i Kalmar. Även om vi tillsammans med Halmstad ligger lägst i arbetslöshet bland våra jämförelsekommuner och lägst när det gäller ungdomsarbetslösheten så kommer det att bli väldigt besvärligt. Väldigt många familjer kommer att drabbas. De som är eller blir arbetslösa möts av en nedrustad arbetsmarknadspolitik och kraftigt försämrad A-kassa. Socialförvaltningen i Kalmar räknar med att socialbidragen kommer att öka kraftigt.

Vi har i flera omgångar fått kraftigt nedskrivna prognoser när det gäller skatteintäkterna. Vi vidtog ytterligare åtgärder i budgeten i december förra året i form av ytterligare besparingar och höjd skatt. De borgerliga så kallade allianspartierna var emot dessa beslut. Hade de fått igenom sitt budgetförslag så hade vi just nu fått låna till driften i Kalmar. I april kommer en ytterligare en prognos, den kommer innebära ytterligare nedskrivning. 

Mitt fokus just nu handlar uteslutande om att försöka mota lågkonjunkturen och dess effekter. Vi kan naturligtvis inte stå emot något som sveper över hela landet men vi ska göra vad vi kan för att mildra och dämpa. Det handlar om stimulanspaket för byggande, det handlar om ändring av parkeringsavgifter i centrum, en ny planprocess, det handlar om åtgärder mot ungdomsarbetslöshet. Vi ska helt enkelt som kommun göra allt vi kan för att mildra krisens effekter.

Samma grundtanke finns hos många av mina kollegor i kommunerna och hos regeringarna i de flesta EU-länderna. Det finns väl egentligen bara ett undantag och det är den svenska regeringen som gång på gång meddelar att man inte kommer att satsa för att försöka mildra den skenande arbetslösheten.

Samtliga experter på banker och konjunkturinstitut och för den delen opposition menar att man nu måste sätta in åtgärder. Svaret blir en axelryckning och väderprat om vargavinter. Det går ju inte säga att det inte finns resurser. Hittills har man sänkt skatterna med över 100 miljarder, mest har gått till de som redan har mest. Att i det läget påstå att man inte har några resurser för att förhindra att lärare, sjuksköterskor och förskolelärare nu varslas runtom i kommuner och landsting är inget annat än ett hån.

Den här regeringen gick till val på att minska arbetslösheten - den ökar nu dubbelt så snabbt i Sverige som i EU.

Den här regeringen gick till val på att satsa på välfärden - den nedrustning som nu genomförs i kommuner och landsting är större än vad den var under 90-talet.

Ur ett partipolitiskt perspektiv är det naturligtvis bara att tacka och ta emot. Ärligt talat så struntar jag i det just nu. Jag är mer bekymrad över alla de människor som drabbas och kommer att drabbas på grund av att det är ideologi och inte verklighet som tycks vara kartan för Sveriges regering.

Kommentarer
Postat av: Bjarne Ritzén

Du skriver:"Det finns väl egentligen bara ett undantag och det är den svenska regeringen som gång på gång meddelar att man inte kommer att satsa för att försöka mildra den skenande arbetslösheten".



Varför kan Du inte vara saklig? Bara för att inte Alliansen "försöker mildra arbetslösheten" genom de beprövat oduglaga industristöd som konserverar föråldrad näringslivsstruktur enligt socialdemokratisk cementrumpemetodik anser Du att Alliansen inget gör för att mildra arbetslösheten. Din uppfattning drar ett löjes skimmer över yrkespolitikerns roll vilken tydligen är att in absurdum förneka den verklighet som finns och som faktiskt kan uppfattas av var och en som så vill.

Vänligen

2009-04-02 @ 21:28:43
Postat av: Blå-Röd

Jag har ett sparförslag Johan:



Lägg ner alla skyddsrum i kommunen, så sparar man kostnaderna för underhåll, inspektioner och liknande.



Är inte det en bra idé?



;-)

2009-04-03 @ 13:27:38
Postat av: Pålsson

Det är lätt att gnälla på andra, men själv gör man aldrig fel, eller?



Nedan kan ni läsa min kommentar på Barometerns artikel "Smedby tennishall hotas" från den 4:e April 2009, en artikel som väl beskriver Socialdemokraternas politik i Kalmar kommun.



Min kommentar var:

SANSLÖST!

Nä, nu börjar det väl ändå spåra ur helt i vår kommun! Kommunen har satsat mångmiljonbelopp på ett konstmuseeum, ska satsa mångmiljonbelopp på KFF och deras arena men 100.000 till en tennishall som används av många barn och ungdommar, det har man inte råd med?



Vänd på pengaflödet... Ge de föreningar som satsar på ungdomsidrott de bidrag de behöver, sen kan Persson & Co. sponsra en komersiell fotbollsklubb och en liten konstförening för välbärgade socitetsfolk med det som blir över, OM man nu tycker dessa jippo är så viktiga för vår kommun. - Invånare, studenter och företag flyttar ju härifrån, har ni inte märkt det?



Satsningar på barn och ungdommar, skola och äldrevård måste väl för f-n gå före satsningen på monument över eran Persson & Co.?



Jag trodde socialdemokraterna var folkets, demokratins och välfärdens parti, men detta gäller definitivt INTE Person & Co. det har jag ju förstått! - AVGÅ!

2009-04-04 @ 10:47:49
Postat av: Johan Persson

Hej



Bjarne! Min uppfattning är att regeringen förstärker krisen med sin passivitet. Andra länder väljer att försöka möta lågkonjunkturen på ett offensivt sätt. Resultatet ser vi när arbetslösheten i Sverige ökar dubbelt så fort som i övriga Europa. Jag är inte ensam i min uppfattning. Konjunkturinstitutet och bank-ekonomerna har samma recept och jag tror knappast att du kan påstå att de springer mina ärenden.



Blå-Röd: Vi har inte särskilt många skyddsrum kvar. Investeringarna för att bygga den typen av anläggningar fick man stora statliga stöd för en gång i tiden.



Pålsson: Jag kan garantera dig att min drivkraft knappast är monumentbyggen. Den absoluta huvvuddelen av samtliga resurser som finns i kommunen läggs på skola, vård och omsorg. När den här perioden är över kommer vi att ha genomfört den största satsningen någonsin på idrottsanläggningar. Några exempel:

- Upprustning av ridanläggningen på Svensknabben.

- Nytt ridhus i Smedby

- Ny idrottsplats på Fjölebro

- Nu sporthall i Trekanten.

- Utbyggd träningsanläggning på södra utmarken.

- Nya planer och nytt klubbhus på Gröndal.

- Nya lokaler för skyttet.

- Uppgradering av motorsportanläggningen på Skogstorp.

- Ny sporthall i Rockneby

- Nya lokaler till bordtennisen.

- Totalrenovering av Kalmar sporthall.

- Renovering och uppfräschning av simhallen.

- Ny träningshall för issporterna.



Därutöver en del satsningar på bland annat motionsspår.



Det finns naturligtvis mer behov men det här är en del av det som vi kommer att kunna klara av under den här perioden. Att då påstå att vi sviker ungdomarna och bara bygger monument är faktiskt rena skitsnacket.



JP

2009-04-05 @ 16:05:44
Postat av: Bjarne Ritzén

JP; Du skriver:: Min uppfattning är att regeringen förstärker krisen med sin passivitet. Andra länder väljer att försöka möta lågkonjunkturen på ett offensivt sätt. Resultatet ser vi när arbetslösheten i Sverige ökar dubbelt så fort som i övriga Europa".



Johan Persson!

För det första är den Svenska regeringen inte passiv bara för att man inte väljer att hantera krisen på det vis socialdemokraterna vill. För det andra så ökar inte arbetslösheten dubbelt så fort i Sverige som i övriga Europa. Detta påstående är en ren lögn och för det tredje så var har Du hittat "det övriga Europas offensiva sätt att bemöta krisen". Ge gärna direkta verifierade exempel.

Svenska väljarkåren har tydligen en annan uppfattning än Du beträffande sittande regerings sätt att hantera krisen när man beaktar senaste väljarstödsundersökningen.

Vänligen

2009-04-05 @ 18:08:11
Postat av: Johan Persson

Bjarne!



Vi kommer aldrig övertyga varandra. Här på min blogg så ger jag uttryck för det jag står för och tycker. Det är min bestämda uppfattning att regeringen låter sig styras mer av ideologi än verklighet i den kris vi nu upplever. Det tror jag är livsfarligt. Att styra en kommun utifrån principfast ideologisk kompass tror jag är omöjligt. Istället handlar det om att hela tiden söka lösningar på problem som uppstår och sedan försöka få en bred uppställning för den lösningen.



Jag är inte ensam om min uppfattning när det gäller regeringens passivitet. Igår hade Dagens Nyheter (borgerlig) en ledare där man uttryckte oro för samma sak. På kvällen igår intervjudades en ledarskribent på Expressen (borgerlig) och tyckte likadant.



Denna passivitet får konsekvenser och kommer göra det svårare för Sverige när det väl vänder. Människor har då suttit med passiv A-kassa istället för att vara i tex utbildning. Ett bra exempel kan hämtas från Volvo, de har lagt den stora delen av sina varsel i Sverige medan man lagt väldigt små i Gent. Orsaken? Jo i Belgien finns en regering som går in med utbildningsinsatser för att företag ska slippa varsla. På det sättet står företagen i dessa länder redo när det vänder. Gissa vilka som då står starka?



JP

2009-04-06 @ 08:21:45
Postat av: Bjarne Ritzén

JP!

Bra att Du tog upp Volvo i Gent, Belgien. Ett av bilindustrins stora nummer är att nu måste skattebetalarna rusa till och rädda abetstillfällena inom bilindustrin i bland annat Gent genom att betala utbildning av arbetarna för att de skall kunna vara kvar inom bilindustrin. Varför det? Var sitter aktieägarna och hukar? Är det inte aktieägarnas ansvar att se till att bilindustrin sköts ansvarsfullt? Men bilindustrin vet att så fort man får "bekymmer" kan man gå till en ansvarsfull och för väljaropinioner lagom lyhörd yrkespolitiker och kräva att samhället skall ta sitt ansvar och rädda arbetstillfällena och därmed bilindustrins miljardvinster. Många yrkespolitiker faller för detta istället för att göra en nationalekonomisk analys.



JP, svara gärna på denna fråga. Varför skall svenska skattebetalare stödja en bilindustri som bevisligen har en mycket stor överkapacitet och som inte kan komma tillrätta med dessa internt skapade problem?

Stöd till sparkade bilarbetare,ja! men inte till en förvuxen bilindustri utan förmåga till självsanering.

Vänligen

2009-04-06 @ 09:36:46
Postat av: Johan Persson

Hej



Svaret är mycket enkelt. Vi kan inte gå vår egen väg. Om andra länder stödjer sin bilindustri så bör vi också göra det. Annars blir resultatet att svensk bilindustri, inklusive dess underleverantörer, dukar under medan man övervintrar i andra länder.



Vad har vi tjänat på det? Konsekvenserna i form av lägre skatteintäkter och högre arbetslöshet kostar mer för skattebetalarna än att under en kort period ge ett stöd. När det sedan vänder får konkurrensen lösa frågan om vem som överlever på lång sikt. Nu dömer den svenska regeringen av frågan direkt genom att inte ge svensk bilindustri samma förutsättningar som konkurrentera får. Det är att låta ideologin stå över verkligheten.



JP

2009-04-06 @ 09:55:44
Postat av: Pålsson

Hej JP

Nä, ni sviker inte ungdomarna, inte helt iaf. Flera av dessa satsningar på olika idrotter och ungdomsverksamheter är bra men är ju mer att se som löpande underhåll.



Den nya sporthallen i Trekanten skulle aldrig blivit till om inte den förra bränts ned. Satsningen på ridsporten beror väl till stor del av att man behöver utöka soptippen där KRS ligger idag och väljer att "flytta" den verksamheten och stödet till andra anläggningar? Dessutom bekostar väl Landstinget (Ingelstorpsskolan) en del av ridhuset i Smedby? ...och några satsningar är mer politik för att få igenom satsningarna på Arenan.



Men jag håller med om att detta är bra satsningar för ungdomsidrotten. Men att riva anläggningar för att det saknas 100.000 kr/år när man samtidigt valt att lägga så mycket pengar på konstmuseet och vill lägga ännu mer på Arenan (vägar mm) för att inte tala om föreningsstödet till KFF?

2009-04-06 @ 11:17:31
Postat av: Anonym

De satsningar vi har gjort under den här perioden kan knappast ses som löpande underhåll!



Den nya sporthallen skulle definitivt ha byggts även om den gamla stått kvar. Jag var med och tog det beslutet före branden.



Landstinget lägger inte en krona på ridhuset i Smedby.



När det gäller arenan så har det beslutet tagits i bred majoritet. Alternativet hade varit att bygga om Fredriksskans, vilket hade blivit dyrare. Dessutom hade vi då fått bygga en helt ny anläggning för fri-idrott, nu blir de ju kvar på Fredriksskans. Vi hade då heller inte haft möjlighet att sälja av träningsplanerna för bostadsbyggande, det ger med stor sannolikhet bra betalt.



När det gäller konstmuseet så var det ett beslut som togs före min tid som kommunalråd. Fakta är dock att kommunens kostnad för det nya ligger på ca 35 miljoner. Vi har nu ingått avtal om att sälja det gamla museet tillsammans med den tomma Axel Weudelskolan. För det får vi omkring 37 miljoner.



Jag är väl medveten om att föreningslivet har det tufft och vi försöker från kommunens sida hjälpa till så gott vi kan. Hade vi haft ett normal konjunkturläge med en normal utveckling av skatteintäkterna framåt så hade läget varit helt annorlunda.



JP

2009-04-06 @ 13:10:26
Postat av: Bjarne Ritzén

JP!

Du skriver

"Vi kan inte gå vår egen väg. Om andra länder stödjer sin bilindustri så bör vi också göra det".



Nu är det så att Ford tog över ägarskapet av Volvo Personvagnar 1999 och GM tog över SAAB Automobil för 22 år sedan. SAAB har gått med vinst två år sedan dess, 1994 och 1995. Så är det med den Svenska bilindustrin och när Du anser att Svenska skattebetalare skall stödja SAAB och Volvo betyder det att Du menar att man skall stödja storkoncernerna Ford och GM som under sin tid som ägare av Volvo och SAAB inte lyckats få dessa lönsamma.

Du vill ge stöd under kort tid. Hur lång är Din "korta tid"?

Tror Du att SAAB och Volvo efter en kort tids "stöd från Svenska Staten" skulle kunna stå upp som två fågel Fenix och konkurrera inom världsbilindustrin när man inte kunnat göra det under de senaste årtiondena med Ford och GM som ägare.

Du får förlåta men det Du skriver är inte trovärdigt.



Låt istället de verkstadsföretag som tillverkat Volvo och SAAB personvagnar växla över till nya produkter med ny teknik som det går att konkurrera med. Utbilda arbetskraften mot dessa mål inte mot att tillverka gammaldags bilar som ingen vill ha. Här kan staten ha en roll att spela.

Vänligen

2009-04-06 @ 16:45:09

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0