Bra citat!

Under dagens uppstartsmöte om budgeten kom kultur- och fritidsnämndens ordförande Birgitta Axelsson med ett lysande citat som jag inte kan låta bli att delge er:



"Man missar 100 procent av alla skott om man inget skjuter."

Wayne Gretzky

Kommentarer
Postat av: Bjarne Ritzén

Bäste Johan Persson. Din Birgitta Axelsson verkar inte vara en bättre matematiker än Wayne Gretzky.



Får jag föreslå att Du tillbringar en del av tiden att matematiskt visa att citatet har matematisk bärighet. Då kommer Du att upptäcka att citatet är en matematisk anakronims. Lycka till.

2009-02-09 @ 21:24:41
Postat av: Johan Persson

Låt mig med en gång slå fast att jag blir avundsjuk på dig Bjarne. Nu är du även matematiker!



JP

2009-02-10 @ 13:36:12
Postat av: Bjarne Ritzén

Bäste Johan Persson! Jag börjar bli besviken på Dig. Det finns faktiskt människor utanför det politiska etablissemanget som har kunskaper som vida överstiger de som de personer har som befolkar det politiska etablissemanget. Om så inte vore hade Du inga medel att fördela som betalar de gemensamma kostnader som ett väl fungerande demokratiskt samhälle drar. Du verkar vara förvånad över att jag har vissa matematiska kunskaper! Ja så är det! Jag har faktiskt vissa matematiska kunskaper därför förvånar Du mej när Du tar fram ett sådant nonsenscitat som Du gjort tydligen för att försvara Ditt handlande. Du är yrkespolitiker och faran för Dig är att Du utbildats i att tro att alla människor kan manipuleras. Så är dock inte fallet. Jag bedömer att Du har en mycket svår uppgift när Du försöker få fart på kalmarandans Kalmar kommun! Vad jag erfarit är att Du inte lyckats speciellt väl med Din kommunikation med Fanerduns mr Luo. Det beklagliga är dock att Du inte heller har speciellt god kommunikation med dina medarbetare i kommunen. Inte ens med Din sekreterare som tydligen sorterar ut handlingar på eget bevåg utan att följa Dina anvisningar!

Bäste Johan Persson. När Du skriver:"Nu är Du tydligen även matematiker" visar det att Du fullkomligt spårat ur!

2009-02-10 @ 15:30:35
Postat av: Johan Persson

Bjarne!



Jag försökte vara lite rolig för en gångs skull...



JP

2009-02-10 @ 15:36:07
Postat av: Birgitta Axelsson Edström

Citatet var:

"Du missar 100% av de skott du inte skjuter"

Matematiken, eller hellre logiken, i det citatet borde inte föranleda kränkande kommentarer från vare sig Bjarne Ritzén eller från någon annan.

2009-02-10 @ 22:02:16
Postat av: Jonas Löhnn

Citatet blir kanske lite mer adekvat om det får en finjustering: "Man missar 100 procent av alla skott som man inte skjuter".

:-)

2009-02-11 @ 01:58:32
Postat av: Blå-Röd

Jag tycker mer och mer synd om Bjarne. Man blir förundrad hur en person, som enligt uppgift sitter nere i Spanien och inte har någon som helst koppling till vår kommun, gnäller över så mycket som händer och sägs här i Kalmar.



Att aldrig kunna hitta några ljuspunkter, utan alltid måste gnälla, tyder på ett väldigt olyckligt liv. Här exemplifierat av det faktum att du ägnat tid åt att kommentera någon obskyr matematisk felaktighet i ett citat som varje normalbegåvad människa ändå förstår innebörden av.



Jag tror att du skulle må bättre av att inte bry dig så mycket av vad som händer här hos oss. Du kanske till och med skulle kunna känna lite glädje ibland, lyckligt omedveten av de enorma missförhållanden, myglandet och vanstyre som tycks råda i vår del av världen. Hur är det förresten där du bor? Allt funkar som det ska eller? Dina ansträngningar kanske gör mer nytta där.



Jag tror att det var General Electrics VD som sa detta för 15-20 år sedan: "Fokusera på det du kan påverka".



Fler citat:

"Kom inte med problem - Kom med lösningar"

"Om du vill skaffa dig fiender, försök förändra någonting."

2009-02-11 @ 11:55:59
Postat av: Bjarne Ritzén

Bäste/a anonyme Blå-Röd med flera."Kom inte med problem - Kom med lösningar" ett alldeles utmärkt citat vilket jag med flera levt efter under lång tid. Det märkliga är dock att man när man föreslår t ex att kommunledningen skall fundera på att följa de råd som Kalmar Högskola ger beträffande hur Fanerdunprojektet kan/bör hanters så stöter man omedelbart på citat nr två:"Om du vill skaffa dig fiender, försök förändra någonting": I fallet Fanerdun har kommunledningen isodosatt samtliga regler för hur ett sådant projekt bör hanteras trots att man beställt en utredning av Högskolan om hur kinesiska handelsplatformar fungerar. Inte ett enda intryck har kommunledningen tagit av Högskolans Rapport. Dessutom har man kastat en tydlig varning från Generalkonsuln i Shanghai beträffande projektet i papperskorgen. Varningar som tyvärr visat sig mer än befogade. Mej veterligt skickar inte Genarkonsuler ut obefogade varningar!

Sedan inträffar det undebara att de av oss som ids och vågar klyva näbb överöses med anonyma tillmälen. Jag anser att så länge jag betalar full skatt i Sverige har jag också rätt att nyttja landets yttrandefrihit oberoende var jag för tillfället bor. Speciellt som jag alltid signerar med mitt namn.

Till sist, det finns lösningar på fanerdunspektaklet men jag bedömer att det politiska etablissemanget inte är beredd att diskutera detta utanför sin krets.

vänligen

Bjarne Ritzén

2009-02-11 @ 14:44:44
Postat av: Blå-Röd

Nu glimtar en sida av dig som jag aldrig sett förr, Bjarne. Lägg fram dina lösningar på "fanerdunspektaklet" som du kallar det. Gör det här i denna blogg så lovar jag att stötta dem om de är realistiska, vilket jag förmodar att de är. Det är precis sånt vi behöver! Konstruktivitet!



Man anar ju av din retorik att du inte är något dumhuvud, men jag saknar just den här pusselbiten som verkligen bekräftar den tesen. Framåtanda! Idéer! Det är precis så opinion ska bedrivas!

2009-02-11 @ 23:53:28
Postat av: Bjarne Ritzén

Bäste anonyme Blå-Röd. Min lösning är så uppenbar så den borde lysa varje medlem i projektets doakör i ögonen. Grunden är att ärligt analysera varför Fanerdunprojektet har misslyckats. Denna analys som även framgår av Högskolans rapport av november 2007 om Kinesiska handelsplattformar i Kalmar och övriga världen visar klart på två avgörande punkter.



Olämplig distributionsstruktur i Nordeuropa för varor av det slag som avsågs samt total avsaknad av organisatoriska resurser för projektet.



Detaljerna om detta kan enklast läsas i Högskolans rapport. Det märkliga är att kommunledningen som beställt rapporten inget har förstått av vad som står i rapporten.

Beträffande mina idéer om något efter Fanerdun så är det en självklar sak att man inte skall göra om samma misstag med en ny investerare. Här gäller att tänka nytt och nyckelordet kan vara "hur skapa ett fönster mot Kina (Asien)". Här gäller att engagera kunnigt affärsfolk (företag) som inte har politiska skygglappar. Regionsförbundets arbetssätt härvidlag bedömer jag vara rent olämpligt. Fel folk, fel kunskap och fel målsättning. Resultatet har blivit därefter.

Vänligen

2009-02-13 @ 14:33:17
Postat av: Blå-Röd

Ursäkta Bjarne, men jag missar nog något...



Hur löd din lösning? Rent konkret alltså?

2009-02-13 @ 15:48:08
Postat av: Bjarne Ritzén

Bäste anonyme Blå-Röd! Ta och läs Högskolans rapport om Kinesiska handelsplattformar så kommer Du att förstå vad jag skriver i mitt senaste inlägg. Att i övergripande termer beskriva arbetet för att, utgående från härvan Fanerdun,söka skapa ett fungerande Fönster mot Kina (Asien) i Kalmar kräver ett så stort utrymme att JPs blogg inte är rätta platsen men Du är välkommen privat så skall Du få en inblick i vad det är frågan om.

Vänligen

2009-02-15 @ 10:08:33
Postat av: Blå-Röd

Sorry Bjarne. Jag har inte lyckats hitta rapporten. Var kan man få tag på den?



Det vore intressant att ta del av lösningen för Fanerdunspektaklet.

2009-02-17 @ 10:15:49
Postat av: Bjarne Ritzén

Anonyme Blå-Röd.

Rapporten kan fås på kommunkontoret. Lösningen på problemet med Fanerdunprojektet är att lämna den nuvarande affärsiden som bevisligen inte fungerar och skapa en ny som passar in i den distributionsstruktur av varor och tjänster som finns i Nordeuropa. Detta arbete måste bedrivas av affärskunnigt folk och inte av politiker. Vidare måste en stark lokal affärsintressent engageras för att stötta den kinesiske investeraren och klara ut kulturkrockarna. Man bör glömma att försöka skapa 1100 kinesiska företag i Kalmar eftersom den affärsidén som detta förutsätter inte fungerar. Hur ett fönster mot Kina i Kalmar så småningom kan komma att se ut går inte att svara på innan det grundläggande arbetet med marknadsundersökningar och marknadsplanering är genomförd (det som aldrig genomförts för Fanerdunprojektet) men den grundläggande tanken bör vara att de varor som skall flyta passar in i rådande distributionsstrukturer, i Kina och i Nordeuropa.

Dock, detta är så fundamentalt enkelt så man borde inte behöva skriva om det.

Vänligen

2009-02-17 @ 18:45:49
Postat av: Johan Persson

Hej



Jag kan inte låta bli att lägga mig i när Bjarne menar att projektet ska drivas affärsmässigt och inte av politiker. Jag håller fulllständigt med. Om Bjarne tror att politiker har drivit Fanerdun så tror han fel. Vi har varit tydliga med rågången mellan vad som är kommunens roll och vad som är företagets roll. Under hela resa har vi vid varje tillfälle påpekat behovet av att marknadsundersökning, att man tar in folk som kan västeuropeisk affärskultur osv. Väldigt lite av dessa uppmaningar har man lyssnat till. För att få fog för dessa uppmaningar så hade vi också den utredning som gjorts av BBS, trots detta körde företaget på i samma spår. Det var och är inget vi kan göra något åt, det är företagets affärsidé och de är de som satsar pengar.



JP

2009-02-18 @ 09:44:04
Postat av: Bjarne Ritzén

Ja där är vi överens JP men hur rimmar det med hur det i verkligheten blivit. I samarbetsavtalet Kommunen-Fanerdun stadgas följande.



"- Kalmar skall bistå med samordning för visum.

- Kalmar skall bistå med anskaffande av juridiska dokument och intyg.

- Kalmar skall bistå med att skriva in investerarnas barn i skola, utbildning och sjukvård,

- Kalmar kommun har ansvar för samordning med svensk bank i Kina för växling mellan yen och svenska kronor".



Speciellt den sista passusen verkar ligga avsevärt utanför kommunens kompetens. Kan det ändå vara så att mr Luo felaktigt har bibringats den uppfattningen att kommunens stöd skulle vara avsevärt stärre än den blev.

De kinesiska handelsplattformar som lyckats etablera sig någorlunda i Europa har alla en stark lokal affärspartner. I Kalmar blev det lokala stödet några hoppjerkor till styrelsemedlemmar.Än ävenledes kringhoppande Vd/finnanschef samt en gratisarbetande kinaexpert. Verkligen inte mycket att hålla i handen när ett miljarprojekt skall sjösättas i främmande land.



Du skriver avslutningsvis:"Det var och är inget vi kan göra något åt, det är företagets affärsidé och de är de som satsar pengar".

Visst hade det kunnat göras något åt detta om Du inte hade haft så förtvivlat bråttom med avtalsskrivandet. Kunskapen om Fanerduns ekonomiska brister fanns tidigt likaså kunskap om affärsidéns stora svagheter. Vad beträffande den ekonomiska satsning som Fanerdun gjort torde den inte vara så stor som de befintliga skulderna till leverantörer.

Vänligen

2009-02-18 @ 10:27:54
Postat av: Johan Persson

Hej



Kalmar kommun har stått för de delar som vi ska stå för. Det var tex inga problem för våra tjänstemän att kontakta en svensk bank som hade kontakt Fanerduns kinesiska. Den frågan var löst väldigt tidigt. Den part som ej stått för sin del av avtalet är Fanerdun. Det är också de som är den stora förloraren i allt detta.



Vi har hela tiden rekomenderat Fanerdun att knyta till sig den kompetens som du menar borde finnas. Det rådet har man till stor del ej lyssnat på.



JP

2009-02-18 @ 11:42:20
Postat av: Bjarne Ritzén

Jag vill återkomma till vad Du skrev:"Det var och är inget vi kan göra något åt".Samt:"Vi har hela tiden rekomenderat Fanerdun att knyta till sig den kompetens som du menar borde finnas. Det rådet har man till stor del ej lyssnat på".



Så sant, och det visar med önskvärd tydlighet fördelen med att granska en blivande partner i alla avseenden innan med skriver avtal och säljer tomtmark. Detta underlät kommunledningen att göra. Nu sitter kommunen i en fullkomligt omöjlig förhandlingssits helt utan varje möjlighet att påverka händelserna.

2009-02-18 @ 17:46:01
Postat av: Johan Persson

Hej Bjarne!



1. De problem som uppstått med Fanerdun fanns inte under den första perioden. De betalade i tid, drog igång bygget osv. Det hade alltså inte hjälpt om vi väntat någon månad med våra beslut.

2. Vi kollade upp Fanerdun genom ISA som är en svensk statlig myndighet, jag var också i kontakt med näringsdepartementet som var positiva till en etablering. Under hösten sammanförde vi också en svensk bank med Fanerduns bank, resultet av det samtalet var också grönt ljus.

3. Min uppfattning är att vi har gjort det vi ska göra. Misslyckandet i detta står Fanerdun för.



JP

2009-02-19 @ 19:53:36
Postat av: Bjarne Ritzén

Vi kommer väl inte längre här men jag hävdar att det hade funnits möjligheter att redan före avtalstecknandet klara ut vad Fanerdun stod för. Vare sig ISA eller näringsdepartementet gjorde någon soliditetsundersökning av Fanerdun eller någon värdering av affärsidén vilket hade varit fullt möjligt. Att skylla jäktet med avtalet på att Kalmar ville komma före en fiktiv etablering i Amsterdam är nonsens eftersom eventuella marknader i Kalmar och Amsterdam inte kan konkurrera med varandra av skäl som finns beskriven i Högskolans rapport. Fanerdunfiaskot är ett exempel på hur en kommunledning inte får fungera!

Jag vill påminna om vårt vad. I min beräkning så kommer slutnotan för 2008 att hamna runt 9 mkr. För 2009 är prognosen 12-15 mkr litet beroende på vilket år kostnaderna för uppstädningen vid Snurrom mm skall bokföras på.

Vänligen

2009-02-19 @ 22:41:23

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0