En debatt om att flytta fokus...

Jag tror många är lite väl snabba när det gäller att döma vinnare och förlorare i diskussionen om kärnkraften. Faktum är att frågan inte är aktuell förrän om tidigast tio år. De befintliga reaktorerna rullar på och det kommer enligt experterna att hålla länge än. Hur energiförsörjningen ser ut om tio eller till och med 20 år är det ingen som idag vet.

Jag för min del tror att vi då har kommit väldigt mycket längre med alternativa förnybara energikällor. Om det blir som jag tror kommer varken kraftföretagen eller några andra att lägga miljarder på att bygga nya reaktorer, av den enkla anledningen att det inte går att räkna hem.

Dagens diskussion om kärnkraft kan mot den bakgrunden bli just bara en debatt. En debatt med ett enda syfte, nämligen att flytta det politiska fokuset från varsel, arbetslöshet och orättvisor. Valet nästa år får visa om centerledningen lyckas med den strategin eller om partiet rentav åker ur riksdagen. Händer det kommer Maud Olofssons nyliberala era inom centerpartiet att betraktas som en parentes.

Kommentarer
Postat av: Elbe

Hej Johan!

Du skriver att "Hur energiförsörjningen ser ut om tio eller t o m 20 år är det ingen som vet". Det är väl lite magstarkt, tycker du inte det själv? Går vi in i en okontrollerad värld vad gäller energin redan om 10 år och en än mer diffus om 20 år? Det kan du väl varken mena eller godkänna. Vad har vi de politiska framtidvisionerna till? Du var ju själv på en framtidkongress härförleden. Hur många år tittade ni framåt? Förbi 2010?? Eller bara en valperiod?

Det sorgliga är ju att man politiserar en så allvarlig sak som vår energiförsörjning. Regeringsalliansen har ju gjort det geniala draget att enas om energiförsörjning och därmed fått ut Mona Sahlin att slås inte mot men med vädersnurrorna. Du, som duktig politiker, försök att få framtidsdiskussionen i en global värld att stå över sådant här oansvarigt väljarfrieri. Ta det sakligt, bäst för landet och oss som bor här. Det skulle verkligen vara bra!

2009-02-06 @ 23:16:06
Postat av: Bjarne Ritzén

"En debatt med ett enda syfte, nämligen att flytta det politiska fokuset från varsel, arbetslöshet och orättvisor". skriver Du. En verkligt intressant teori Du för till torgs den att försöka flytta det politiska fokuset från dagens ekonomiska verklighet till en energidebatt. Hur har Du tänkt att en energidebatt skulle kunna ta överhand över den pågående ekonomiska debatten.

2009-02-07 @ 12:30:01
Postat av: Johan Persson

Hej



Jag är väldigt angelägen om att vi får en sansad diskussion om energipolitiken. Vi har idag kärnkraftverk som tuffar på samtidigt som de förnybara energikällorna växer fram. Att i det läget köra igång en strid kring kärnkraft när frågan överhuvutaget inte är aktuell förrän kanske om tio år, det är att skapa en pseudodebatt. Jag är inte den enda som drar slutsatsen att detta handlar mer om politisk taktik än om att föra frågan framåt.



JP

2009-02-08 @ 10:02:38
Postat av: Bjarne Ritzén

"Jag är inte den enda som drar slutsatsen att detta handlar mer om politisk taktik än om att föra frågan framåt" skriver Du, vill Du nämna ett namn?



Varför skall vi vänta i tio år på att accelerera forskning och teknikutvecklingen om kärnkraft. Vad förlorar vi på detta och vad vinner vi på att sitta på våra rumpor och tro att tiden löser vårt energiberoende. Och så en viktig sak Johan. Den ekonomiska situationen över klotet är så uppenbar för de flesta människor att en diskussion om kärnkraft i Sverige knappast ändrar detta. Är det inte i verkligheten så att Du är skakad över att Alliansen åter har hittat en punkt att i demokratisk anda sammarbeta om.

2009-02-08 @ 11:42:57
Postat av: Tobbe



Ja, hu så hemska de borgerliga partierna är, de ägnar sig åt partipolitik och försök att flytta fokus - det skulle ett parti som socialdemokraterna aldrig ägna sig åt. Det vet vi ju alla.

2009-02-08 @ 12:46:16

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0