Positiva siffror för Kalmar

Östran redovisar idag glädjande statistik för Kalmar. Uppgifterna kommer från SCB och visar på en mycket stark utveckling på arbetsmarknaden under 2007. Totalt ökar antalet jobb med 1037 till sammanlagt 31 657 sysselsatta. Även under 2006 var ökningen av antalet jobb omkring 1000. Det är en stor skillnad mot de mörka år vi hade när bland annat Bombardier lade ned sin verksamhet, då sjönk sysselsättningen. 

Den jobbökning som nu redovisas är högst bland våra jämförelsekommuner: 

Växjö - ökning med 1043 vilket motsvarar en ökning med 2.4 procent. Totalt har Växjö ca 80 000 invånare. 
Karlskrona - ökning med 493 vilket motsvarar en ökning med 1.6 procent. Totalt har Karlskrona ca 62 000 invånare. 
Halmstad - ökning med 1287 vilket motsvarar en ökning med 2.9 procent. Totalt har Halmstad 89 700 invånare. 
Kristianstad - ökning med 379 vilket motsvarar en ökning med 1 procent. Totalt har Kristianstad 77 400 invånare. 
Kalmar - ökning med 1037 vilket motsvarar en ökning med 3.2 procent. Totalt har Kalmar cirka 61 500 invånare. 

Det är också intressant att notera hur det ser ut i övriga arbetsmarknadsregionen.
 
Torsås - ökning med 5 jobb. 
Mörbylånga - ökning med 30 jobb. 
Mönsterås - ökning med 144 jobb. 
Borgholm - ökning med 8 jobb. 
Nybro - ökning med 72 jobb.
 
Tillsammans har dessa kommuner ett par tusen fler invånare än Kalmar, jobbökningen är cirka en fjärdedel. 

Även när det gäller nyföretagandet har vi en mycket positiv utveckling. Siffrorna hämtas från Marketsafe och gäller företag som startades under 2008 och fortfarande är verksamma.

Kalmar - 312 företag, motsvarar nyföretagande på 5.2 procent i förhållande till befolkningen.
Karlskrona - 284 företag, motsvarar nyföretagande på 4.4 procent i förhållande till befolkningen.
Växjö - 377 företag, motsvarar nyföretagande på 4.5 procent i förhållande till befolkningen.
Halmstad - 472 företag, motsvarar nyföretagande på 4.7 procent i förhållande till befolkningen.

Självklart är dessa siffror väldigt positiva. Därtill kan man lägga att vi på tre år har klättrat 158 placeringar i Svenskt Näringslivs ranking över företagsklimatet.

I dessa tider kan man verkligen inte slå sig till ro och luta sig mot siffrorna ovan. Det handlar nu om att göra ännu mer företagsbesök och också försöka hålla liv i den framtidstro som finns i Kalmar. Då kan vi förhoppningsvis hamna i en situation där vi kanske kan övervintra konjunkturnedgången på ett hyggligt sätt.

Hittills har det gått, det synts inte minst i arbetslöshetsstatistiken där vi tidigare brukade ligga en eller två procent över riksgenomsnittet. Nu ligger vi runt snittet. Bland jämförelsekommunerna ligger Kalmar på lägst arbetslöshet tillsammans med Halmstad.  

 

Kommentarer
Postat av: Torv

Hej

för att vara lite petnoga har



Karlskrona 62 850 inv

Växjö 80 855 inv

Kalmar 61 635 inv



allt enligt SCB:s senaste prognos

2009-02-03 @ 13:28:53
Postat av: Blå-Röd

Nu hände det ju iofs en del under förra året, men man kan ju glädjas åt 2007 års siffror så länge.



Beträffande befolkningen i Karlskrona så tycks även befolkningsökningen vara större där. Under de tre första kvartalen ökade befolkningen med 512 personer där, jämfört med 102 i Kalmar. (Andrahandsuppgifter från ett annat forum)



Företagsklimatet är det inte bara Kommunen som speglar. Fastighetsägare/förvaltare och centrumledare har mycket makt när det gäller etableringar. Jag kan själv vittna om svårigheten att etablera verksamhet i centrala Kalmar, bland annat p.g.a. förvaltare och centrumledare som tycks sakna kompetens och förståelse för handel.



Om jag inte är felunderrättad är det väl så att åtminstone två av tre av Kvarnholmens centrumledare inte har någon egen erfarenhet av butiker/handel. Rekryteringsform Bananskal, typ....

2009-02-04 @ 12:23:18
Postat av: M

Kul att se att regeringens politik för fler i arbete även ger resultat i vår del av landet. Johan, låt oss hoppas på ytterligare fyra år för regeringen efter 2010 års val.

2009-02-04 @ 15:27:33
URL: http://magnuspolitikblogg.blogspot.com/
Postat av: Johan Persson

Hej



Vi behöver öka vårt befolkningsantal för att hänga med. En av grunderna i det är en fungerande arbetsmarknad.



Svar till Magnus Isaksson (m): Ja, du det är säkert regeringens storhet som gjort att Kalmar klättrat 158 placeringar i Svenskt Näringslivs ranking. Då borde väl alla Sveriges 290 kommuner ha klättrat...



Om man bara har partipolitik i huvudet så förstår jag att det är jobbigt när Kalmar på område efter område går framåt.



JP

2009-02-05 @ 09:21:42
Postat av: Dr No

"

Om man bara har partipolitik i huvudet så förstår jag att det är jobbigt när Kalmar på område efter område går framåt.

"



Johan, handen på hjärtat var skattehöjningen en framgång? Var Fanerdunfjaskot en framgång? Är de detaljhandelsbolag som i rask takt lagt ner sin verksamhet i Kalmar pga överetablering en framgång?

2009-02-05 @ 09:39:19
Postat av: Johan Persson

Hej



Det verkar vara jobbigt för Dr No att det går bra för Kalmar. Att höja skatten var inget roligt beslut, inte heller att skära i den kommunala verksamheten. Ibland får man dock som politiker ta beslut som är jobbiga. Jag är idag glad att Kalmar är en av få kommuner som har har vidtagit åtgärder för att stå rustade i lågkonjunktur.



Detaljhandeln har en tuff situation i hela landet. Den är inte värre i Kalmar än på andra håll. Vi ökar både omstättning och andelen som kommer utifrån till Kalmar och handlar. Hade det varit så att andelen utifrån hade minskat då hade vi haft problem. Om du vil fördjupa dig mer kan då gå in på www.hui.se och läsa om externetableringarnas betydelse för stadskärnorna.



Fanerdun är en historia för sig. Kommunen har gjort vad vi ska. De största förlorarna i detta är företaget och investerarna själva.



JP

2009-02-05 @ 11:25:09
Postat av: Dr No

Nej Johan, jag glädjs över framgångar men hävdar att de inte beror på politik. Dessutom ska man även ha en verklighetsförankring och inte lyfta allt som händer till skyarna. Det skapar ingen riktigt trovärdighet.

Det är mycket positivt som sker i Kalmar men även mängder med negativa aspekter och de går inte att blunda för. Bygg ett hållbart Kalmar istället för att leka kejsare och bygga ett Rom!

2009-02-05 @ 12:20:00
Postat av: Johan Persson

Hej



Ja, det gäller verkligen att ha verklighetsförankring. Att lyfta fram statistiskt belagda uppgifter som visar det går bra för vår kommun kan väl knappast vara att leka kejsare. Jag tror det är viktigt att, särskilt i dessa tider, att lyfta fram saker som faktiskt visar något positivt. Jag tror faktiskt att politik kan påverka en utveckling, där har vi nog lite olika bilder. Samtidigt kan jag inte låta bli att le, när det händer positiva saker så är det aldrig politikens förtjänst. Däremot är det ALLTID politikens fel när något går fel.. Jag tror sanningen ligger någonstans mitt emellan.



JP

2009-02-05 @ 16:29:18
Postat av: Dr No

Johan, jag kan faktiskt instämma i det sista du skriver om. Skönt att du någon gång kan visa den balansen för annars syns du enbart i sammanhang då det handlar om att vrida statistik till egen fördel, i samband med att någon aktör har storslagna planer i Kalmar, vid bandklippningar osv.

Som jag sa innan är inte skattehöjning attraktivt. Att få hit IKEA och Bauhaus skapar inte ett inflyttningsvärde då folk vill bo där det är bra omsorg, låga skatter och annat som ger hög livskvalitet.

Och sist men inte minst. Självklart ska man vara positiv men även där finns en gräns när den positiva hållningen går till att bli naivt.

Det är väldigt mycket "Kalmar på kartan" nu för tiden.

Tack och hej

2009-02-05 @ 22:20:01

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0