Hur gör de borgerliga?

Under helgen har P1 programmet Kaliber avslöjat det föga oväntade. Nämligen att Sverigedemokraterna utåt sett försöker ge en bild av att man inte är ett rasistiskt parti medan man i de interna samtalen är precis det.

Jag är tveksam till om Sverigedemokraterna klarar av att komma in i riksdagen nästa val. Det är jag av flera skäl men lågkonjunkturen och det faktum att vi kommer att ha två block som tydligt står mot varandra tror jag är saker som gör att SD inte kommer lyckas med sitt mål.

Om olyckan skulle vara framme inställer sig dock frågan som statsminister Fredrik Reinfeldt hittills vägrat svara på. Nämligen om en borgerlig regering kan tänka sig att regera som minoritetsregering med Sverigedemokraternas stöd. Vi har från vår sida givit ett klart och tydligt besked på den punkten. Jag misstänker att journalisterna knappast kommer att nöja sig med hummanden från statsministern när det börjar närma sig val.

Samma fråga kan man naturligtvis ställa sig lokalt. De borgerliga partierna kommer sannolikt inte lyckas att ensamma få egen majoritet. Om Sverigedemokraterna blir tungan på vågan. Hur gör då de borgerliga partierna? För vår del är beskedet väldigt tydligt, då blir det opposition eller majoritet över blockgränserna.

Handslag om Kvarnholmen i hamn!

Nedan finner ni en överenskommelse om Kvarnholmen som idag har presenterats. Jag tycker det känns väldigt bra att nu ha hittat en uppgörelse som gör att vi kan fokusera på utvecklingen av Kalmar centrum. Parkeringsfrågan har legat som en våt filt över allt det positiva som ändå sker.

När vi tog beslutet om parkeringsavgifter på försommaren 2008 så befann vi oss fortfarande i högkonjunktur. Nu är läget radikalt annorlunda och då handlar det om att lägga undan prestigen och försöka hjälpas åt.

Den slutliga uppgörelsen kring detta gjordes upp på Ola Molins kontor under onsdagskvällen. På mötet deltog företrädare från Fastighetsägarna, Centrumföreningen, Baronen och Giraffen. Det mötet hade i sin tur föregåtts av både majoritetsmöte och frukostmöte. Den slutliga uppgörelsen togs sedan på torsdagskvällen då både Centrumföreningen och majoriteten hade möte. Det ena började sex och det andra sju så det var bara att vandra mellan mötena.

Nu känns det hur eller hur skönt att snart ta helg. Under veckan har vi tagit steg framåt i denna fråga, UEFA spel på Fredriksskans, samt ett antal byggprojekt som beräknas komma igång. Under dagens fick vi dessutom besked om att förbifart Rinkabyholm finns på Vägverkets prio-ista. Med andra ord en hygglig vecka!


Överenskommelse för utveckling av Kvarnholmen

  


Kvarnholmen och de centrala delarna av Kalmar är unikt. Här finns en fantastisk kulturmiljö, med handel, nöjen, vackra byggnader och stor framtidstro. Under många år var Kalmar en sluten stad präglad av institutioner och industri. Under de senaste tio åren har Kalmar levt upp. Vi har idag fler evenemang än någonsin, antalet gästnätter ökar, utbudet av handel har ökat kraftigt. Alltfler människor lockas till Kalmar för att handla, bo eller uppleva.


Avgörande för denna utveckling är en positiv utveckling för vårt centrum, Kvarnholmen. Vi är alla engagerade och angelägna om att Kvarnholmen ska fortsätta utvecklas på ett positivt sätt. Inom ramen för "Kvarnholmen 2010" har ett viktigt arbete bedrivits. Nu är det dags att ta ytterligare ett steg. Vi ser framför oss en levande stadskärna som drar människor till Kalmar. Mycket arbete pågår redan. Det handlar om investeringar, skyltning, marknadsföring och evenemang. Ytterligare insatser behöver dock göras, både på kort och lång sikt. Detta särskilt mot bakgrund av den rådande lågkonjunkturen.


Vi har därför gemensamt enats om följande:

  

  • Samtliga aktörer som finns verksamma på Kvarnholmen bjuds in för att diskutera hur Kvarnholmen ska utvecklas på kort och lång sikt. Huvudansvaret för att hålla ihop denna process har Fastighetsägarna, Kvarnholmens centrumförening och Kalmar kommun. Under 2009 ska "Vision Kvarnholmen 2020" arbetas fram gemensamt mellan aktörerna. Särskilt fokus ska fästas kring frågor om tillgänglighet, marknadsföring, attraktiv miljö i centrum, fler bostäder, utbudet av handel, ökat evenemang- kultur- och nöjesutbud.

  • Mot bakgrund av detta arbete och lågkonjunkturen genomför Kalmar kommun en tillfällig förändring i parkeringssystemet som innebär att det på kommunens parkeringar blir fri parkering på samtliga vardagar efter klockan 15.00.

  • Mot samma bakgrund har även Baronen meddelat att man deltar genom att halvera sin avgift från klockan 15.00 på vardagar.

Bra citat!" Ni gick till val på att arbetslöshet var ett slöseri. Nu kallas det slöseri att bekämpa den. Politik är att välja. Ni lånar till skattesänkningar. Vi vill investera Sverige ur jobbkrisen."

Socialdemokraternas partisekreterare Ibrahim Baylan


Hoppfullt om KFF även i år

Jag såg matchen mellan Kalmar FF och IFK Göteborg förra lördagen. Satt före matchen i ett kort samtal med IFKs klubbchef Håkan Mild som meddelade att laget skulle gå för fullt, att man hade full uppställning. Jag tänkte då i mitt stilla sinne att detta kommer bli tufft för FF, särskilt mot bakgrund av att flera nyckelspelare var skadade.

Efter en trevande inledning tog dock FF över alltmer och gjorde i sin helhet en riktigt bra match, bland annat med två ribbskott. Om nu IFK Göteborg bedöms vinna allsvenskan i år så känner jag mig hoppfull om Kalmars möjligheter att vara med och fightas.

Igår kom sedan beskedet om att man hittat en tung forward i Leandro Rodrigues.

Kolla gärna länken nedan så kan ni själva göra en bedömning av honom i action:


http://www.youtube.com/watch?v=FM2iE6OlF2o


Fortsatt dialog med OKQ8

Jag fick i förra veckan ett brev från OKQ8 där de ville ha svar på om de kunde få köpa kommunal mark för att uppföra en ny mack i centrala Kalmar. Samtidigt pågår diskussionen om nedläggning i Trekanten. Förhoppningsvis kan vi hitta en lösning där alla är vinnare.

Se brevet nedan:
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Hej Magnus!


Under 2008 fick Kalmar utmärkelsen Årets kommun av Folkrörelserådet Hela Sverige ska leva. Under de senaste två åren har vi arbetat mycket intensivt med att utveckla hela Kalmar kommun. Detta genom att ta fram bostadsområden och främja etableringar. Under de senaste två åren har Kalmar varit en av de kommuner i sin storlek som haft högst sysselsättningsökning. Vi känner att det finns en stor optimism och framtidstro i hela kommunen.


Mot den bakgrunden vill vi gärna medverka till att hitta en lösning när det gäller en ny mack för OKQ8. Samtidigt vill vi dock säkra tillgången på drivmedel i hela vår kommun. Jag är övertygad om att vi i ett samtal kan hitta en lösning som gör att både Ert och vårt intresse kan tillgodoses.


Johan Persson


När är LOs ordförande LOs ordförande?

Jag har följande politiska uppdrag:

Ordförande i Kommunstyrelsen
Ordförande i Kommunstyrelsens arbetsutskott
Ordförande i Kalmar kommunbolag AB
Ordförande i Destination Kalmar
Ordförande i Salvestaden AB - vilande och under avveckling
Ledamot i Kommunfullmäktige
Ledamot i Kalmar Airports styrelse
Ledamot i styrelsen för socialdemokraterna i Kalmar län
Ledamot i tillväxtberedningen på Sveriges kommuner och landsting

Många av dessa uppdrag är följduppdrag av min roll som kommunstyrelsens ordförande. Det är till exempel svårt att vara KS ordförande utan att också vara med i kommunbolaget.

Jag tycker att jag har fullt upp med dessa uppdrag som ändå är ganska sammanflätade med varandra. Ska man dessutom förena det med familj och små barn så krävs det en del för att livspusslet ska gå ihop.

När man då läser artiklarna om pensionsskandalen i AMF Pension så är det inte svårt att lista ut varför fadäser av det här slaget uppstår. De elva ledamöterna i styrelsen har tillsammans långt över 100 styrelseuppdrag. LOs ordförande Wanja Lundby Wedin har över 25 olika styrelseuppdrag varav många är internationella. Hinner man sköta 25 styrelseuppdrag inom vitt skilda branscher, allt från försäkringsbolag till Aftonbladet? Om svaret är ja på den frågan måste man ju fråga sig när LOs ordförande i så fall är LOs ordförande?  

Vad säger Åkesson idag?

Ibland är det bra att ha en arkiv funktion på bloggen. Hittade ett citat som känns tämligen intressant idag.

" Vår politik har gett resultat. 18 månader efter valet går idag 7000 fler länsbor till jobbet, det är fler människor än vad som bor i Högsby kommun. "

Riksdagsledamot Anders Åkesson (c) citeras i Barometern från möte i Ålem i januari 2008.

Naturligtvis ställer jag mig frågan vad Anders Åkesson säger idag? Arbetslösheten spås stiga till 12 procent nästa år. Ungdomsarbetslösheten är näst högst i hela EU.


Kalmar står emot...

Efter ett par år av väldigt positiv utveckling för flygplatsen i Kalmar så pekar nu kurvorna ned när det gäller antalet passagerare. I februari månad hade vi en minskning med hela 19.5 procent. Trots detta så kunde det varit värre.
 
Arlanda tappar 27.4 procent och Växjö 30.2 procent.

Grattis Lena

Idag så blev det då offentligt att socialdemokraternas ordförande här i Kalmar Lena Hallengren blir ny ordförande i riksdagens trafikutskott. Hon efterträder Ibrahim Baylan som blivit partisekreterare. Det är bara att lyfta på hatten och gratulera både Lena och Kalmar län.

Vi behöver människor från den här landsändan på tunga positioner när det handlar om så viktiga saker som infrastruktur. Sedan får man väl inte ha överdrivna förväntningar. Utskottets majoritet är ju inte direkt rödgrön..

Näst högst ungdomsarbetslöshet i Europa

Igår kom det siffror som visar att Sverige har näst högst ungdomsarbetslöshet i Europa. 22.9 procent av ungdomarna är arbetslösa. Siffrorna kommer sannolikt att stiga ännu mer när skolorna stänger.

Sverige brukar historiskt sett ligga bra till när det gäller ungdomsarbetslöshet. Utbildning, praktikplatser och aktiv arbetsmarknadspolitik har gjort detta. Nu är det som bekant andra tongångar från regeringen. Detta från en regering som enligt egen utsago vann valet på att bekämpa just arbetslösheten...

I Kalmar förbereder vi nu ett paket när det gäller ungdomsarbetslösheten. Hittills har vi klarat oss hyggligt, vi ligger lägst av alla jämförelsekommuner. Vi kan naturligtvis inte stå emot det som sker i övriga Sverige och världen men vi ska göra allt för att fortsätta ligga bra till.

Bäva månde de riktiga centerpartisterna

Har varit borta på resor några dagar och därför inte haft tillgång till bloggen. Sedan ska jag ärligt talat erkänna att jag tappade lite lusten för detta med bloggande efter beskedet om Kurt Lundgrens för tidiga bortgång. På något sätt kändes det som att det fick ligga nere några dagar för att hedra en riktig mästerbloggare.

Förra veckan turistmässa i Göteborg kändes riktigt bra. Optimismen inom branschen är stor och för första gången någonsin så stod Kalmar, Öland  & Glasriket tillsammans under namnet www.visitse.se i gemensam monter. Hade någon för några år sedan sagt detta till de inblandade destinationerna så hade man nog mest fnyst. Genom mognad och insikt om att turisterna faktiskt struntar i kommungränser så har ett riktigt bra samarbete etablerats.

På plats i Göteborg fick vi också tillfälle att besöka den nya fotbollsarenan som står klar om några veckor. Den har en kapacitet på 19000 åskådare och kostar 350 miljoner. Är det något man kan säga om Göteborg så är det ju att de verkligen lyckats med omställningen från industristad till ett skandinaviskt centrum för evenemang inom vitt skilda områden.

Vi passade också på att besöka hotell G som är ett hotell helt ihopbyggt med centralstationen i Göteborg. Genom spännande arkitektur har man lyckats skapa någonting riktigt läckert av ett gammalt ganska litet stationsområde. Detta får en ju onekligen att fundera över om det skulle vara möjligt att göra något liknande i Kalmar.

Läst idag en artikel om att centern i Stockholms län hade haft årsmöte och där tagit beslut om att ställa sig bakom platt skatt (dvs fattiga och rika ska betala lika mycket i skatt), medlemsskap i Nato och en skrotning av Lagen om anställningsskydd. De gamla centerpartisterna som jag känner kan knappast känna igen sig i detta. En som däremot tycks känna sig mer och mer hemma på Stureplan är partiledaren Maud Olofsson. Vi får väl se hur länge det tar innan den gamla folkrörelsecentern gör revolt.


Kalmar centrum har stora möjligheter

Ser i dagens Östran att Malin Pettersson (m) och alliansen överväger att skriva en motion om parkeringsavgifterna och centrum. Först vill de dock räkna på vad en förändring skulle kosta, det är ju klokt. Hade vi antagit alliansens budgetförslag i december så hade Kalmar kommun idag fått låna till driften.

För mig är inte parkeringsavgifterna främst en ekonomisk fråga. Det handlar mer om att skapa rörlighet och tillgänglighet på de parkeringar som finns i centrum. Jag träffar regelbundet både handlare, fastighetsägare och kunder i centrum. En del tycker att parkeringsavgifterna är förskräckliga medan andra menar att vi för guds skull inte ska ändra något när det nu "äntligen blivit möjligt att hitta en parkeringsplats." Med andra ord går meningarna isär. Vi måste vara väldigt öppna för att lyssna på de synpunkter som finns kring detta, det får aldrig bli en prestigefråga. Vi gjorde ju också en förändring i december då vi tog väck entimmes-parkeringarna.

Malin Pettersson menar också att kommunen måste skylta från Hansa City till centrum. Om detta får hon gärna motionera, svaret blir inte svårt att skriva. Skyltarna är nämligen redan beställda på mitt initiativ.

Alliansledaren föreslår också att vi ska satsa på utemiljön i centrum. Också denna fråga är redan beslutad. Majoriteten gjorde en tidigareläggning av investeringar på två miljoner i den budget som togs för tre månader sedan. Jag hoppas naturligtvis att alla politiker i kommunfullmäktige är medvetna om vilka beslut som tas.

Det viktigaste för att utveckla centrum i Kalmar är att samverkan mellan kommun, fastighetsägare och handel fungerar bra. Vi som kommun ska absolut göra det vi kan för att vårt centrum ska utvecklas på ett bra sätt. På det området gör vi väldigt mycket redan idag. Det handlar om allt från uppfräschning till evenemang och marknadsföring. Det senaste exemplet på marknadsföring är magasinet Jenny som kom ut i helgen. Ett oerhört viktigt instrument i detta är Destination Kalmar som folkpartiet vill lägga ned.

Jag tror att vårt centrum med sin unika miljö har stora möjligheter att locka till sig alla de människor som besöker Kalmar för att handla eller uppleva kultur. Handeln i Hansa city drar väldigt mycket folk till Kalmar, självklart så åker många av dessa in också till vårt centrum. Jag hade varit mer oroad för centrums utveckling om den typ av handelscentrum som Hansa city representerar hade legat i någon av de andra städerna i sydöstra Sverige.

En annan helt avgörande fråga är att nu få fram planprogram och detaljplaner för att få in mer bostäder och verksamhet i centrum. Ett sådant arbete pågår nu. Här har alliansen en utmaning. Centerpartiet är ju motståndare till dessa planer.


Föräldrarnas plånbok ska ej avgöra

Jag har full förståelse för att våra kommunala skolor vill profilera sig för att därmed locka elever. Stagneliusskolan har under många år varit framgångsrika i det arbetet. Därför är debatten om skolresor till Italien väldigt olycklig. Det finns en tydlig lagstiftning om att skolresor av detta slag inte får finansieras genom att man tar ut avgifter på den nivå som nu diskuteras, minst 5 000 kronor. Om detta går det inte slira. Lagstiftning är lagstiftning.

När nu gymnasieförbundets ordförande och ansvarig rektor inte inser detta så har vi ett problem. Det är inte någon enskild förälder som har ringt och varit kritisk till detta, det är flera. Av 58 elever är det 29 som följer med på resan, det om något borde väl vara en tankeställare. Gymnasieförbundet ska nu ta fram en policy kring hur detta ska skötas framåt, det är väl bra men i grunden skulle väl den policyn kunna sammanfattas i en mening. Vi kommer från och med nu följa aktuell lagstiftning.

Då kan man ju fråga sig varför jag och många med mig är så kritiska.

Jo, det handlar om något så grundläggande att vi inte ska ha en skola där tjockleken på föräldrarnas plånbok ska märkas. Jag har många bekanta som lever ett liv där fokuset handlar om att få pengarna att räcka till mat och hyra varje månad. Hur tror ni att en förälder känner sig i det läget när ens barn kommer hem med ett brev om en skolresa som kostar flera tusen? Hur känns det för den enskilda unga människan att inför kompisar förklara att min mamma eller pappa inte har råd att låta mig följa med?

Skolan ska vara öppen för alla. Jag är livrädd för om diskussionen kring denna skolresa sänder en signal till enskilda föräldrar och ungdomar som går ut på att man bör avstå från att söka sig till en viss skola på grund av att man där arrangerar skolresor som kostar pengar. Det om något är en fråga som gymnasieförbundets ordförande borde fundera på.

Kurt Lundgren och femtonåringen

Kurt Lundgren skriver mycket riktigt på sin blogg att han rent generellt är emot skatter. Därför känns det extra bra när han på sin blogg http://kalmartidning.se/ ger undertecknad ett erkännande för de beslut om ekonomin som vi med stort motstånd drev igenom i december. Och, ja naturligtvis handlade det bara om tur. Att driva igenom en skattehöjning, ytterligare besparingar och göra egen skatteprognos är ju något man verkligen kör igenom utan analys....

Jag har känt Kurt Lundgren sedan jag som väldigt ung tonåring blev rekryterad av honom som ansvarig för "Ungdomssidan" på Ölandsbladet. Jag måste så här i efterhand erkänna att det var väldigt modigt att ta in en femtonåring på en redaktion och i princip ge fria händer till en sida i veckan. Det ena ledde dock till det andra och snart så jobbade jag sommarlov och helger på Ölandsbladet. Helt klart var det här som jag lärde mig "konsten" att under en kort tid uttrycka mig genom det skrivna ordet. Utan den skolan hade jag troligen inte blivit pressekreterare vare sig på SSU eller Näringsdepartementet och sannolikt inte heller varit kommunalråd idag.  

Under dessa många dagar och kvällar på Ölandsbladet så blev det många och långa diskussioner med Lundgren. Ibland var vi överens men många gånger rök vi också ihop. Alla som känner Kurt vet ju om att det finns ett temperament av guds nåde. Varken han eller jag skulle dock någonsin låta en sådan omgång gå ut över relationen i övrigt. Att skilja på sak och person är helt avgörande både på en arbetsplats och i politiken.


Kalmar bra till i arbetslöshet

Idag har det varit en heldag full med möten. Bland annat så mötte jag ett nystartat konsultbolag på lunchen, sådana möten ger mervärden.

Har nu fått den senaste uppdaterade månadsstatistiken (februari) över arbetslösheten. Fortfarande ligger vi hyggligt till. Kalmar brukar historiskt sett ligga högst bland våra jämförelsekommuner. Nu ser det annorlunda ut vilket naturligtvis glädjer oss alla. Särskit ungdomsarbetslösheten är intressant. Nu handlar det om att hålla i och försöka övervintra den här lågkonjunkturen så att vi står starka när det vänder.

Samtliga 16-64 år, i procent

Riket - 5.3
Växjö - 5.7
Kalmar - 5.5
Karlskrona - 6.3
Kristianstad - 6.6
Halmstad - 5.5

Ungdomsarbetslösheten 18-24 år, i procent

Riket - 8.9
Växjö - 8.8
Kalmar - 7.4
Karlöskrona - 12.4
Kristianstad - 12.4
Halmstad - 8.2

Bedrövlig skötsel av Berga centrum

Har idag skickat följande brev till ägarna respektive förvaltaren av Berga centrum.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Till PBA & Property Group


Hej!Tyvärr tvingas jag återigen skriva brev till er som ägare respektive förvaltare av Berga centrum i Kalmar.


Efter mitt senaste brev hade vi ett möte där ni lovade två saker. Dels att åtgärda det akuta behovet av underhåll i ett centrum som mer och mer förfaller och dels återkomma till kommunen med en färdig strategi för en uppstart av detaljplan med syfte att utveckla Berga och dess centrum. Inget av detta har skett vilket jag tycker är högst anmärkningsvärt.


Vi vill som kommun se Berga och dess centrum som en mycket viktig pusselbit i en i övrigt positiv utveckling av Kalmar. Inom centrumets närområde tas nu nya bostadsområden fram vilket borde ge Berga centrum väldigt goda möjligheter att utvecklas på ett positivt sätt.


Kommunen möter nu alltmer uppgivna hyresgäster både i centrumet och i bostäderna. Vi får höra historier om dörrar som är så dåliga att rutan trillar ut om dörren stängs. Till kommunen har det inkommit en lång lista från Era hyresgäster på underhållsåtgärder som är akuta. (bifogas)


Jag skulle inte vara förvånad om ni idag har hyresgäster som tycker att ni som fastighetsägare respektive förvaltare missköter ert uppdrag så till den milda grad att man överväger att deponera sina hyror hos Länsstyrelsen.


Jag kräver att ni står för de löften ni har lämnat i det möte vi hade på mitt kontor för några månader sedan. Det vill säga sköt era fastigheter och Berga centrum. Återkom snarast med en plan för hur ni som ägare av Berga centrum vill att det ska utvecklas.HälsningarJohan Persson

Kommunstyrelsens ordförande   


Kalmartravet fick respit

I dagarna har STC haft styrelsemöte för att diskutera frågan om vilka banor som ska få sin status omklassad.

Kalmartravet har i ett tidigare beslut klassats ned till en anläggning som får begränsningar som året runt bana. Det skulle få ödesdigra konsekvenser för Kalmartravet och travsporten i hela sydöstra Sverige. Avståndet till närmaste bana blir 25 mil medan man i Mälardalen behåller samtliga travbanor utan några förändringar.

En av deltagarna på Kalmartravets möte för några veckor sedan påpekade det orimliga i detta. "Här få vi 25 mil medan man i mellan Sverige nästan kan rida mellan banorna".

En annan märklighet i det beslut man tagit är att man inte gjort någon som helst konsekvensanalys. Det är ju ganska grundläggande i allt beslutsfattande...

Frågan har också diskuterats i riksdagen sedan Desirre Liljevall ställt en fråga till ansvarigt statsråd om hur detta lever upp till det statliga kravet på god geografisk spridning.

Nu meddelas att Kalmartravet får respit i ett år. Under det året får alla inblandade nu verkligen lägga manken till för att visa på behovet av en fullskalig travbana i Kalmar. Ett litet steg på vägen är det men slaget är inte vunnet förrän beslutet om begränsning är helt upprivet.


Besök i sportstudion

Gjorde idag mitt första besök i Barometerns sportstudio under ledning av Magnus Krusell och Jörgen Ström.

Maud Olofsson vill ersätta mack i Trekanten med ett vindkraftverk...

Igår hade vi ett möte med mackägaren Josef Sahli i Trekanten. Detta för att hitta en lösning som gör att macken och därmed tillgången till bensin kan säkras i Trekanten. En av de som också engagerat sig i frågan är centerns Anders Andersson som ju också bor i Trekanten. Jag undrar vad han säger om sin partiordförande Maud Olofssons uttalande i Aftonbladet idag. 

Citat ur Aftonbladet:

"Näringsminister Maud Olofsson (C) tänker inte ändra lagen för att rädda bensinmackarna.

Hon uppmanar ägarna att satsa på grön energi i stället.

- Framtidens bensinstation kan vara en vindsnurra och ett elluttag, säger hon."

Nästa gång jag träffar Josef Sahli eller någon annan från Trekanten så kommer jag naturligtvis ställa frågan om de ser någon lösning genom uppmaningen från Sveriges näringsminister. Det vill säga att bygga ett vindkraftverk på tomten där macken står. Förutom att det väl inte finns en enda medborgare i Trekanten som äger en elbil så tror jag att det inte ens i teorin skulle vara möjligt att bevilja ett bygglov för vindkraftverk mitt inne i samhället...

Detta uttalande måste med råge kunna kvala in i tävlingen om årets mest korkade.

www.aftonbladet.se/nyheter/article4624401.ab


Åke Andersson ny VD

Idag har vi haft styrelsemöte med Destination Kalmar och då beslutat att anställa nuvarande platschefen Åke Andersson som VD i bolaget. Han efterträder Gustaf Öholm som varit VD på tjugo procent, samtidigt har han varit VD på Ölands Turist AB och projektledare för www.visitse.se Gustaf har haft en orimlig arbetsituation och har därför begärt att få bli entledigad som VD i Destination Kalmar.

Jag tror Åke blir en mycket bra VD. Arbetet i Destination Kalmar går verkligen framåt. Det är mer evenemang och mer aktiviteter för varje år. Snart kommer vi att presentera ett riktigt späckat sommarprogram med allt från RIX FM och Svensson, Svensson till musik på Larmtorget och Barnens Kalmar slott. 

Imorgon kommer också alla hushåll i Kalmar, Kronoberg och Blekinge län att få det första numret av Jenny. Ett magasin om Kalmar som boende och upplevelseort. Totalt ska det ut fyra nummer det här året. Det är första gången som vi samlar ihop vår marknadsföring i en produkt och når så många hushåll. Detta till en lägre kostnad än förut.

Slopad medlemsavgift till SKL

Igår var ordföranden i Sveriges kommuner och landsting Anders Knape (m) i Kalmar. Han åt en lunch tillsammans med presidierna i Kalmar kommun, landstinget och Regionförbundet. Den bild han gav av samhällsekonomin var om möjligt ännu mer dyster än vad vi tidigare hört. Med andra ord får vi räkna med ytterligare nedskrivning av skatteintäktsprognoserna när nästa prognos kommer i april.

Jag är väldigt glad över att vi har vidtagit de åtgärder som vi ändå har gjort i Kalmar. Det gör vårt utgångsläge väldigt mycket bättre än vad det annars skulle varit. Hade vi inte tagit beslut om besparingar under 2008 och en skattehöjning så hade vi med stor sannolikhet legat på 150 - 200 miljoner minus. Trots att det var oerhört jobbiga beslut som orsakade mycket skäll både bland anställda och i tidningarna så är jag glad att vi i majoriteten orkade hålla i ekonomin. De borgerliga stack ju som bekant huvudet i sanden och ville varken ta beslut om besparingar eller skattehöjning. Det är något som de borgerliga politikerna tre månader senare inte vill prata högt om... 

Idag har landstingsstyrelsens ordförande Anders Henriksson och jag skickat ett konkret förslag till Sveriges kommuner och landsting. Vi föreslår att de slopar medlemsavgiften 2010 och 2011. De har ett eget kapital på två miljarder och skulle utan vidare klara en sådan påfrestning. För Kalmar kommun ger det 1.5 miljoner per år. 

En annan mer generell diskussion som jag idag lyfte med en delegation från Finansdepartementet på besök i Kalmar var det knepiga i lagstiftningen kring kommunernas ekonomi. Vi har idag inget stöd lagmässigt för att bygga upp buffertar i goda tider som kan användas när det är sämre tider. Oavsett hur god ekonomi man har så måste en kommun lägga fram en budget med överskott. I tider som dessa borde kommuner som byggt upp sin ekonomi få använda fonderade medel för att exempelvis genomföra investeringar. De tog med sig synpunkten.  


Borgholm & Kalmar i topp

I dagarna släppte Nyföretagarbarometern Jobs & Society sin årliga sammanställning över nyföretagandet för året
2008. Det är väldigt glädjande siffror för Borgholm och Kalmar. Lite dystrare är läsningen för länet som helhet och då särskilt kommuner som Mönsterås och Hultsfred.

Extra roligt är att Kalmar ligger bäst till bland jämförelsekommunerna: Växjö, Kristianstad, Halmstad och Karlskrona.

Här kommer länets kommuner och jämförelsekommunerna. Siffran först anger på vilken plats man hamnar bland landets alla kommuner.

Rankingen anger antalet nystartade företag per 1000 invånare.

20. Borgholm
64. Kalmar
88. Halmstad
97. Mörbylånga
116. Kristianstad
122. Karlskrona
130. Växjö
190. Nybro
197. Västervik
197. Oskarshamn
207. Vimmerby
220. Torsås
250. Högsby
267. Emmaboda
282. Mönsterås
287. Hultsfred

Nytt fall av dubbelmoral

Även denna vecka kommer det pinsamma avslöjanden som visar att regeringen i retoriken säger en sak och i handling något helt annat. Förra veckan var det finansminister Anders Borg som stod i skottgluggen. Detta på grund av att han varit så kritisk mot bonusar i det privata näringslivet. När det sedan avslöjades att han själv varit med och beslutat om fördubblade statliga bonusar så gick ridån ner.

Idag handlar det om EU-parlamentarikernas löner. Moderaternas partisekretare Per Schlingman är kritisk och menar att lönelyftet är alldeles för kraftigt. Samma dag avslöjar tidningen Riksdag & departementet att hans egen chef statsminister Fredrik Reinfeldt har givit tydligt klartecken till de nya lönerna.

I överenskommelsen om de nya lönerna fanns en möjlighet att vänta med att införa de nya reglerna till 2019. Den möjligheten har statsrådsberedningen inte tagit. Istället har man lämnat besked om att den nya lönen på cirka 86 000 kronor ska införas omedelbart.

I retoriken en sak. I handling precis motsatsen.


Arenan och revisionsrapport om Fanerdun

Nu är jag tillbaka i bloggvärlden. Har varit på resa i ett par dagar. Bland annat genom det fantastiska kulturlandskapet i Sörmland.

Igår kom det efterlängtade beskedet från Kammarrätten om den nya fotbollsarenan i Kalmar. Även i denna instans gick man helt på kommunens linje. Det känns naturligtvis väldigt skönt. Beslutet om arenan har ju varit omdiskuterat och kritiserat från en del håll, mot den bakgrunden får jag väl erkänna att beskedet kändes extra skönt. Nu går arbetet vidare med att få alla pusselbitar på plats. Jag längtar efter att få se spaden åka i marken.

Nu precis kom en granskningsrapport från Öhrlings om kommunens engagemang i Fanerdun. Även den rapporten kom som en positiv vindpust genom stadshuset.

Revisorerna slår fast följande:

"Vi bedömer att kommunen skött etableringen av Fanerdun på ett så ändamålsenligt och från ekonomisk synvinkel tillfredsställande sätt som varit möjligt. "

Thorsten Jansson fick snabbt rätt

Vi som lyssnade på New Wawes ägare Thorsten Jansson på Byggmästardagen fick som vanligt ett väldigt intressant föredrag. En av slutsatserna var att det är i tider som dessa som de stora förmögenheterna grundläggs. Har man pengar så kan man i kristider köpa på sig aktier eller inflytande till ett väldigt lågt pris, ibland riktigt långt under det verkliga substansvärdet. Detta gäller särskilt om ett bolag finns på börsen.

Jag hade inte trott att han redan samma vecka skulle få så rätt. I dag har det ju kommit ut att den före detta direktören för Pitedalens sparbank Anders Sundström nu gör exakt det som Thorsten Jansson pratade om. Sundström är numera VD på Folksam, försäkringsbolaget har i sin tur lånat ut pengar till Sparbanksstiftelserna som i sin tur är största ägaren i Swedbank.

Nu kräver Folksam tillbaka lånet från stiftelserna, detta i ett läge då man vet att de inte kan lösa lånet. Detta på grund av att framförallt Swedbanks aktier rasat på börsen. På det sättet kommer sannolikt Folksam över aktier som på några års sikt är värda betydligt mer än vad dagens börskurs visar.

Det är bara att gratulera Sundström och Folksam. Att han har sinne för affärer är vida känt. Det var samma Sundström som ledde aktionen som räddade Boliden. Den gången med hjälp av bland annat Getinges Carl Bennet och Peabs Mats Paulsson. Boliden räddades, många jobb räddades och Carl Bennett blev inte heller lottlös.  

Fokus på fler detaljplaner

Efter en snabb sväng i Stockholm hamnade jag under gårdagskvällen på Byggmästardagen. Det är en årlig tillställning som arrangeras av Byggmästarföreningen i Kalmar. Här fanns ett par hundra aktörer från bygg-, fastighets- och konsultbranschen.

Jag vill verkligen rikta en eloge till Peter Glebe, Göran Räntfors med flera som arrangerar detta forum. I år hade man dessutom lyckats att skapa ett program med verklig höjd. Bland föreläsarna fanns förre finansminister Pär Nuder och Thorsten Jansson från New Wawe Group.

Den prognos som lämnas över byggandet de kommande åren är inte särskilt ljus. Detta är extra besvärligt när vi vet att vi under de kommande åren har en stor kull med ungdomar 20+ som kommer ut på bostadsmarknaden. En av föreläsarna visade en alldeles lysande bild över hur demografin tidigare har styrt bostadsbyggandet.

Mot bakgrund av detta så har vi nu chansen att lägga i en extra växel när det gäller bostadsbyggandet i Kalmar. Under morgonen hade vi möte med den nya plangruppen och gav då våra tjänstemän i uppdrag att komma tillbaka med en konsekvensbeskrivning av en ökning av antalet detaljplaner per år från 25 till 40 stycken.

Vi upplever, trots lågkonjunkturen, ett väldigt stort intresse av att bygga i Kalmar. Då måste vi som kommun möta det intresset genom en väldigt god planberedskap. Under de senaste åren har vi lagt mycket fokus på detta, nu är det läge att fokusera ännu mer.

Detta är tillsammans med sund kommunal ekonomi den kanske viktigaste åtgärden för att Kalmar ska övervintra lågkonjunkturen och stå relativt starka när sedan konjunkturen vänder igen. 

 

Artikel om verkligheten just nu


Artikeln nedan är hämtad från Svenska Dagbladet. Den säger väl en hel del om Europas kanske mest passiva regering.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


"Svenåke Berglie, vd för underleverantörernas organisation Fordonskomponentgruppen, är starkt kritisk till regeringens agerande. Handlingsbristen är förvånande, tycker han.
- Vi har gjort allt och förklarat för regeringen att den ska se till att kreditmarknaden fungerar, säger Berglie.


- Det verkar som om Maud Olofsson tror att man kan prata fram likviditet. Hade det varit fallet så hade vi varit superrika i Sverige, säger Berglie.

Han är bister i sin syn på regeringen.

- Det här är klart underkänt. Och detta är ändå bara början, säger Svenåke Berglie.

- Det är så onödigt, säger han.


Att lilla Sverige har råd att inte hålla sig med ett fungerande kreditgivningssystem som kan överbrygga den här tiden är märkligt, tycker Berglie.

- Så här långt är regeringens paket bara ett stort frågetecken om vi ska vara snälla. Ska vi vara stygga kan vi säga att det är en stor bluff. Satsningen har inte kostat regeringen en enda krona. Det handlar om lån eller garantier till lån men ingen har fått någonting.


Plastal är inte vilken underleverantör som helst.

- Om vi undantar Autoliv och säger att det är ett amerikanskt företag så är Plastal Sveriges största leverantör till fordonsindustrin. Jag tror de är nummer 83 internationellt, större än till exempel SKF Automotive, säger Berglie.

- De är dessutom ett företag som gjort precis det vi alla önskat, man har gjort stora förvärv och är stort internationellt.

- Det här är en riktigt stor konkurs. Bolaget är en av de största underleverantörerna av plastkomponenter till den europeiska bilindustrin, säger Alexander Zuza, utredare på IF Metall.

- Det handlar oftast om färskvara så det kan snabbt leda till bekymmer för exempelvis Saab och Volvo och flera andra biltillverkare i Europa.

Enligt Zuza har Plastal ett 30-tal fabriker i Europa som tillverkar plastkomponenter. "


Betalning gjord från Fanerdun

Har nu fått besked om att de investerare som förväntas ta över efter Fanerdun har betalat 1 miljon kronor till Industriparken i Kalmar AB. Det är den första avbetalningen i den avbetalningsplan som företaget har lämnat till kommunen.

Därutöver har man betalt skulden för ett bygglov till Kalmar kommun på 136 800 plus ränta och avgifter, totalt 142 059 kronor.

Kalmarsundskommissionens ideer i proposition!

För en tid sedan var kommunerna kring Kalmarsund inbjudna till miljödepartementet. Vi fick under en heldag träffa företrädare från departementet för att berätta om de tankar och ideer vi har fört fram genom arbetet med Kalmarsundskommissionen.

Vårt besök var väldigt lyckat. Jag uppfattade att man verkligen lyssnade på de förslag vi hade kring konkreta insatser. Att vi var den enda delen av landet som bjudits in tycker jag är en extra fjäder i hatten för det arbete som startat.

Nu, om några veckor så kommer regeringen med sin havsproposition. Det som hittills har läckt ut är rena avskrivningen av de önskemål vi förde fram.

1. Förbjud fritidsbåtar att släppa latrin i havet. Hänvisa till miljöbryggor i hamnarna. En sådan finns i Kalmar sedan nästan tre år tillbaka. Detta verkar faktiskt vara med i proppen.

2. Avsätt medel för lokalt och konkret kustmiljöarbete. Bara i Kalmar har det på två år startats femton kustmiljöföreningar. Kommunen stöttar dem genom maskinpool, leader, anställning av projektledare osv. Det behövs dock även avsättas nationella medel som man kan söka för att genomföra konkreta insatser som till exempel musselodlingar. Detta verkar faktiskt också vara med i proppen.

3. Kalmars miljöchef Eva Jansson lyfte frågan om det inte vore vettigt att införa rot-avdrag också för enskilda avlopp. Idag kan man få ta del av Rot-avdrag när man drar in vatten i en kåk men inte för att hantera avloppet. Detta förslag antecknades noga från tjänstemännen på departementet som tittade på varandra för att utröna om de nuvarande reglerna verkligen var så krångligt utformade. Nu kan man läsa att miljöminister Andreas Carlgren precis gått ut och sagt att man kommer att lägga ett förslag om detta.

Riktigt roligt att det ibland lönar sig att åka till Stockholm och föra fram ideér.

Trovärdigheten som försvann

Uppdrag Granskning under onsdagskvällen med efterföljande Aktuellt-sändning var en riktig kioskvältare.

Under hela hösten och vintern har regeringen och då främst finansminister Anders Borg kritiserat bonusar inom det privata näringslivet. Det tycker jag är bra. Jag är helt övertygad om att bonusar och kvartalskapitalism är huvudorsaken till att vi nu befinner oss i lågkonjunktur.
 
Nu visar det sig dock att regeringen och Anders Borg sagt en sak men själva gjort något helt annat. Inom den statliga sektorn har nämligen finansministern tagit beslut om ett regelsystem som gör det möjligt att få fördubblad bonus.

Jag måste tillstå att det är svårt att förstå logiken. Att köra så hårt mot andra och sedan ha ökat bonusarna i den egna sektorn finns ju ingen logik i. 

Finansministerns och regeringens trovärdighet faller som en Öländsk stenbumling i Kalmarsund.  


Kammarrätten avslog sms offentlighet

Kammarrätten har nu avgjort ärendet rörande mina SMS. En journalist på Sveriges Radio Kalmar hade begärt att få ta del av mina sms och överklagade därför kommunens avslag till kammarrätten. Domstolen har nu avgjort ärendet och avslagit journalistens begäran om att få ta del av mina sms.   

Byggjobb på Snurrom

Frågan om Fanerdun och dess efterföljare är ständigt aktuell. Nu senast har det uppenbarligen pågått byggnadsarbeten ute på Snurrom. Detta utan att man har arbetstillstånd. Kommunen har via Sveriges generalkonsulat i Shanghai fått information om att de personer som nu finns i Kalmar har beviljats visum med syfte att kunna göra en överlämning av verksamheten till det företag som nu förhandlar om att ta över Fanerduns tillgångar i Kalmar. Att utföra byggnadsarbeten är således inte tillåtet.

Vi har från kommunen ställt två krav på Fanerdun och det nya bolag som nu är här:

* Betala era skulder

* Följ gällande lagar och regler.
 
Från politikens sida har vi tydligt sagt att vi inte medverkar i några möten innan man börjar betala sina skulder. Hur det blir både med det ena och det andra lär klarna inom den närmaste tiden.


Chatrine Pålsson efterklok som vanligt...

För drygt ett år sedan röstade riksdagens borgerliga majoritet igenom en proposition från regeringen som innebar att möjligheten till deltidsstämpling i princip försvann. Före beslutet varnade bland annat fackförbundet Kommunal för att det kommer skapa väldigt stora problem både för den enskilde och exempelvis äldreomsorgen. Även den samlade oppositionen protesterade högljutt.

Alla protester avvisades med kraft. Förslaget skulle inte skapa några problem utan skulle istället leda till att fler människor fick jobba heltid.

Nu är förslaget genomfört och effekterna börjar märkas. Det blev precis som både Kommunal och oppositionen hävdade.

Vad händer då? Jo en av de som tryckte på Ja-knappen i riksdagen Chatrine Pålsson (kd) går ut i radio Kalmar och säger "Det är en katastrof om det skulle vara så".

På samma sätt uttryckte hon sig när det blev klart att den absoluta huvvuddelen av Kalmar läns husägare fick höjd fastighetsavgift istället för slopad fastighetsskatt som hon faktiskt lovade i valrörelsen.

Den rimliga frågan till Chatrine Pålsson måste ju vara. Är det inte en riksdagsledamots skyldighet att först analysera konsekvenserna av ett beslut innan man trycker på Ja-knappen? 


Äntligen ett "skit"-beslut!

Under försommaren 2006 invigde jag och dåvarande miljöministern Lena Sommerstad miljöstationen i Kalmar gästhamn. Denna miljöstation gör det möjligt för fritidsbåtar att tömma sitt latrin på ett miljövänligt sätt. En del men långt ifrån alla har använt sig av möjligheten som erbjuds i Kalmar.

Istället har många båtägare valt att göra som de brukar, nämligen tömma sin tank när ekolodet visar på ett hyggligt djup. I många fall har det blivit i djuprännan i Kalmarsund. Eftersom båttrafiken i sundet är ganska intensiv så har utsläppen just här blivit väldigt stora vilket inneburit att de grunda vikarna och stränderna i sundet blivit ännu mer belastade av närsalter vilket i sin tur skyndat på växtligheten som i sin tur har ökat igenväxningen.

Vi har från Kalmar tryckt på för att försöka få till stånd det förbud som nu verkar vara på gång. Senast var det på en träff med miljödepartementet i januari månad.

Vi har också undersökt om det skulle vara möjligt att vi lokalt i Kalmarsund genom lokala ordningsstadgan kunde införa ett förbud mot utsläpp just i Kalmarsund. Det har inte varit möjligt. Därför är det bra att man nu äntligen tvingar fram miljöstationer för latrin i gästhamnarna genom förbud mot att tömma tankarna.

Tyvärr dröjer det ett par, tre år innan det genomförs fullt ut. Jag hade gärna sett att man hade infört förbudet omedelbart.


Kommunal ekonomi i Kalmar och Högsby

Så då var det måndag igen.

Efter majoritetsmöte och en första diskussion om budgeten för kommande år så blir det snart ett träningspass. Östran skriver idag om de nya prognoserna för skatteintäker som jag redan tidigare skrivit om på denna blogg. Jag har goda förhoppningar om att vi ska klara av att övervintra på plus i Kalmar kommun.

De åtgärder som vi drog igång gemensamt för att bygga en långsiktigt stabil ekonomi i kommunen har vi naturligtvis nytta av nu. Hela den processen påbörjades 2007 och träder nu i kraft fullt ut under 2009 och 2010. Det är väldigt stor skillnad mot de flesta andra kommuner eller landsting. Där får man nu i panik lägga fram olika akuta sparpaket.

Man kan naturligtvis aldrig utesluta någonting men det känns som att vi har ett helt annat utgångsläge. Skulle sedan regeringen häva frysningen av statsbidragen så skulle det naturligtvis också underlätta även om det bara kommer täcka en liten del av de 420 miljonerna som vi förväntas få mindre i skatteintäkter under 2009, 2010 och 2011.

Jag såg att kommunalrådet i Högsby Eva Engdahl (c) var väldigt upprörd över att landstingsrådet Anders Henriksson hade refererat en artikel på DN-debatt av förre statsrådet Börje Hörnlund (c). Artikeln finns som länk nedan och säger väl en hel del om vad många centerpartister känner och tycker om den politik som förs.

Att Eva Engdahl försvarar en sådan politik är för mig en gåta. Högsby som kommun har ju precis som Hörnlund skriver blivit väldigt missgynnat. Självklart borde hon då som kommunalråd stå upp för sin egen kommun och slå näven i bordet.  

http://www.dn.se/opinion/debatt/regeringen-diskriminerar-med-rena-maffiametoderna-1.808016


Härlig vårdag och Baylan

Sitter och går igenom mailen och nätet efter en fantastisk vårdag ute. Korpens tipspromenad ute på Stensö är verkligen att rekomendera när solen gör tappra försök att värma frusna själar.
 
I fredags blev det klart att partistyrelsen utsett Ibrahim Baylan till ny partisekretare. För er som är politisk intresserade och kanske lite nyfikna på honom så hittade jag en artikel som han skrivit på Newsmill på länken nedan:  

http://www.newsmill.se/artikel/2009/02/27/vi-kommer-att-vinna-pa-regeringens-passivitet-i-jobbkrisen

RSS 2.0