Många klokskaper i Memphis manifesto

Björn Samuelsson som arbetar på Kultur- och fritidsförvaltningen i Kalmar har försett bland annat mig med Memphis manifesto. Det handlar om hur man i Memphis, USA bjöd in hundra skarpa ungdomar för att diskutera hur man ska skapa en attraktiv stad i framtiden. 

Här är deras rekomendationer: 

* Odla och belöna kreativitet. 

* Investera i det kreativa ekosystemet som kultur, musik, restauranger, uppfinnare och entreprenörer.

* Bejaka mångfald. Det föder kreativitet och nytänkande.

* Samarbeta, stöd dem som ser nya möjligheter och sammanhang. 

* Var positiv till att människor tar risker, fokusera på möjligheter - inte problem. Utmana gamla sanningar. 

* Våga Identifiera dina starka och svaga sidor och fokusera på områden som är unika. 

* Investera i och bygg på platsens egen kvalitet. 

* Ta bort sådant som hindrar kreativitet, som medelmåttornas måttstock, intolerans, främlingsskap, dåliga skolor, segregation.

* Ta ansvar för förändring i din stad eller region, improvisera och få saker att hända.

* Se till att alla människor, särskilt barn, har rätt och möjlighet till att vara skapande. Ett livslångt lärare är avgörande för att utveckla och behålla kreativitet.   




Kommentarer
Postat av: Bjarne Ritzén

Bäste Johan Persson!

Verkligt intressant att Du tar ett manifest från kapitalismens högborg Memphis som ett exempel på hur man kan arbeta för att nå framgång detta oavsett om Du menar Memphis Illinois eller Memphis Tenneeessee.(Det finns för övrigt ca ytterligare 30-talet Memphis i USA)



Manifestet säger:"Ta bort sådant som hindrar kreativitet, som medelmåttornas måttstock".



Ja, var det inte just kommunens medelmåttor som flyttade Salveanläggningen till ödemarken Dämmet. Varför fick det inte ligga kvar i anslutning till Slottet för att bilda en naturlig historisk enhet?



Ja,var det inte just kommunens medelmåttor som utan eftertanke och kunskap köpte Fanerdunprojektet?



När man lyssnar till ljudinspelningen från tisdagens exekutiva auktion på Kläckeberga 10, Snurrom, slås man av den uppgivenhet som präglar hela tillställningen. Hur kan ens kronofogden tro att det finns köpare till en fastighet värderad till 14 mkr, med inteckningar på 16 mkr och där köparen måste stå kostnaden för avhysning av befintligt lösöre?

Det enda avgivna budet, 4 mkr verkar faktiskt ganska rimligt med tanke på vad en eventuell köpare ikläder sig ansvars-och kostnadsmässigt.



Varför gör Du Dig icke av med ett antal medelmåttor inom kommunledningen?

Vänligen

2009-10-14 @ 00:15:08
Postat av: Johan Persson

Hej



Det som åsyftas är Memphis, Tenessee. Jag försöker läsa en del kring olika förändringsprocesser av detta slag. En annan inspiratör är Richard Florida.



Jag var inte kommunalråd när beslutet togs som innebar att flytta Salve från slottet till sin nuvarande plats. Sålunda kan jag inte alla turerna kring detta. Sett i efterhand var det naturligtvis fel. Både Slottet och Salve hade tjänat på ligga under samma "tak".



Fanerdun har vi pratat om många gånger. Kalmar behövde och behöver fortfarande mycket investeringar. Om dessa medel sedan kommer från Kina eller från Stockholm är mindre intressant. Ska vi bryta en långvarig negativ utveckling som bland annat har beskrivits av landshövding Sven Lindgren så måste vi få till mer satsningar. När etableringen landades hörde jag INGEN som tyckte att det var fel. Efter några år med facit så är det annorlunda ljud i skällan. Det är något jag får leva med. Jag står för de beslut jag tog i samband med detta. Med facit i hand hade de naturligtvis varit annorlunda men jag och ingen annan hade facit.



Vi får väl se vad köpeskillingen landar på när det gäller Snurrom. Uppenbarligen var de dryga 12 miljonerna som kommunen fick för detta skogliga områdeinte så dåligt betalt. Det finns ju många som dömt ut även detta och menat att vi "skänkte" bort mark till Fanerdun.



JP

2009-10-15 @ 14:45:33
Postat av: Bjarne Ritzén

När Du skriver:"När etableringen landades hörde jag INGEN som tyckte att det var fel. Efter några år med facit så är det annorlunda ljud i skällan" så handskas Du enligt min meninmg en aning vårdslöst med sanningen.



Redan innan "landningen" uttrycktes tvivel om affärsidéns genomförbarhet främst med tanke på Kalmars mindre centrala placering i Europa. Detta kan konstateras av artiklar, kommentarer och insändare i orts - och rikspressen från den tiden så inte behövdes någon väntan på facit i detta fall.

Det oväntade var att bristande ekonomisk styrka och bristande administrativ förmåga hann fälla projektet innan den omöjliga affärsidén gjorde det. Dock kan väl det totalt visade ointresset från de kinesiska affärsmännens sida redan i ett tidigt skede anses vara ett bevis på affärsidéns ohållbarhet vilket även bidrog till det ekonomiska sammanbrottet för projektet. Ingen villa ju köpa in sig i projektet. De kinesiska affärsmännen kunde tydligen helt självständigt komma fram till samma uppfattning om affärsidén som Högskolan I Kalmar gjorde i sin rapport från november 2007 (BBS).

2009-10-15 @ 22:01:44

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0