Veckan som gått...

Återkommer här med en sammanfattning av veckan:

Veckans mest efterlängtade: Plusgrader! Snö i all ära men nu är ju till och med barnen trötta på det. Nu vill både människor och svältande rådjur ha vår och sol. Dessutom är redan budgeten för snöröjning hårt belastad. Den enda ljusglimten i detta kan väl vara att många av kommunens entreprenörer i och med detta kan bygga lite ekonomi framåt (cirka 50 av 65 ekipage i snö-svängen tillhör dessa entreprenörer). Många av dessa är lantbrukare som behöver ha många ben att stå på i dessa tider när avräkningspriserna åker upp och ner. 

Veckans glädje: Läs om Luma på denna länk. Jag var ute på företaget för ett drygt år sedan och bjöd också den amerikanske ägare på lunch en vacker sommardag. Riktigt roligt att läsa om att det nu går riktigt bra för bolaget. Det visar vikten av engagerade och långsiktiga ägare som tillsammans med kompetent ledning och duktiga medarbetare stretar på. http://www.svensktnaringsliv.se/regioner/kalmar/

Veckans fel: Vid två tillfällen har Barometern på nyhetsplats påstått att Kalmar kommun minskade sin befolkning med 437 personer år 2008. Trots påpekanden har ingen rättelse gjorts. Minskningen på 437 personer gäller för Kalmar län. Kalmar kommun ökade antalet invånare...

Veckans överraskning: Under fredagen träffade jag och flygplatschefen Hans Hjertonsson företrädare för Örnsköldsviks kommun med kommunalrådet Elvy Söderström i spetsen. Regeringen har ju beslutat att staten inte ska äga några regionala eller lokala flygplatser längre.

Tar inte kommunen över så läggs de ner. Mot den bakgrunden pågår nu en intensiv diskussion i landets berörda kommuner om hur man ska finansiera denna övervältring från staten. I Kalmar går flygplatsen hyggligt runt och vi har därför inte hittills behövt skjuta till några kommunala medel. I Örnsköldsvik som är aningen mindre än Kalmar är det löpande underskottet cirka 10 miljoner kronor.

Det är alltså inga småbelopp som kommunen förväntas att täcka upp med årliga tillskott. Tidigare, när staten hade ansvaret så finansierades dessa underskott med de stora överskott som Arlanda genererar. Nu behåller staten Arlanda som går med vinst och flygplatserna med förlust vältras över på kommunerna. När jag analyserade högt kring detta och menade att Örnsköldsvik och andra berörda kommuner måste protestera och påvisa detta så nickade Elvy Söderström.

De andra två gästerna bytte ämne. Efter en stunds diskussionen om flygplatsavgifter, charter och dylikt så återkom vi till ämnet och jag frågade då hur tusan man skulle kunna motivera denna statliga övervältring på fattiga glesbygdskommuner? Blir det en extra "allians-skatt" för att klara detta? Diskussionen fortsatte. Efter ett tag var jag tvungen att åka vidare och gick mot parkeringsplatsen. Då kom en leende Elvy Söderström ikapp mig och sa följande: "Dina funderingar var väldigt kloka och speglar ungefär diskussionen hemma men vet du vem som satt bredvid mig?". Det var väl en tjänsteman svarade jag. Det var det inte.. Istället var det Maud Olofssons bror, han är oppositionsråd i Örnsköldsvik.... Inte så konstigt att han försökte byta ämne.

Veckans bästa: Det måste vara söndagens jobbmässa. www.5000jobb.se Här samlar vi arbetsgivare och arbetssökande till en match-making mässa för jobb inom den viktiga besöksnäringen. Intresset är oerhört stort, trots att det är första gången. Jag tycker det är väldigt kul att regionen samlar ihop sig över gränserna och visar vikten av denna viktiga bransch.

Veckans mest svarslösa: I samband med kommunfullmäktige i måndags så passade jag på att fråga Inger Hilmansson (fP) om hon kunde reda ut vad hon menade när hon på sin blogg hävdar att de rödgröna vill sälja ut Kalmar centrum före valet. Naturligtvis så svarade hon inte. Detta påstående var som vanligt något som hon bara högg till med. Att bara slänga ur sig saker och ting är Hilmanssons paradgren, hittills har väl ingen tagit henne på allvar och därför inte brytt sig men nu när det närmar sig val så är det väl på sin plats att också granska henne. Vinner de borgerliga partierna kommunvalet så lär ju hon bli ordförande i Kalmar kommunbolag.

Veckans snackis i kungliga huvudstaden: Priset går denna vecka till arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin. Det är ju mannen som ligger bakom den havererade svenska arbetsmarknadspolitiken. Nu har han uppenbarligen kommit på att det är bättre om folk är aktiva istället för passiva.

För att lyfta bort folk ur utanförskapet så här några månader före valet så beordras de statliga myndigheterna att ta emot 65 000!! praktikanter. Vad de långtidsarbetslösa ska göra på myndigheterna förtäljer inte historien. I Kalmar står vi reda att ta emot långtidsarbetslösa genom det så kallade lyftet. Beslut är fattade, vi har förberett vår organisation och också avsatt medel. Hittills har vi dock inte kunnat ta emot några personer. Detta på grund av att arbetsförmedlingen väntat på riktlinjer och ansvisningar från regeringen...

 

 


Stöttning av landsbygdsbutikerna

En av hörnstenarna i att hela Kalmar ska leva är att butikerna i våra tätorter finns kvar. Mot den bakgrunden var det ett härligt beslut som vi idag tog när det gäller hemsändningsbidragen.

Vi har nu avtal om hemsändningsbidrag med butikerna i Rockneby, Läckeby, Trekanten, Påryd, Vassmolösa och Halltorp. Under 2009 genomfördes totalt 3282 leveranser av livsmedel till boende, ofta äldre runtom eller i dessa tätorter. För det fick handlarna en ersättning på 90 kronor tidigare. Nu höjs det till 120 kronor. 

 

Mindre ökning av antalet anställda

Vi har nu fått sammanställningen över personalöversikten för 2009. Det är en diger lista med tabeller och diagram.

Det som sticker ut för 2009 är den relativt blygsamma ökningen av antalet tillsvidare-anställda som ökade med 18 personer. Tidigare år har den ökningen legat runt 100 personer. Det är omställningspaketet och arbetet med budget i balans som nu också syns i antalet anställda.

Här är en fördelning av olika sorters arbeten med ökning eller minskning under 2009, totalt antal anställda inom parentes: 

Ledningsarbete -4 (200)
Handläggare /administration +1 (255)
Vård / omsorg +26 (2056)
Rehabilitering +7 (37)
Socialt / kurativt arbete +5 (178)
Skola /barnomsorg -12 (1392)
Kultur/turism/fritid 0 (110)
Teknik -2 (114)
Hantverkare 0 (141)
Räddningstjänst +1 (43)
Kök / måltid -5 (167)
Städ +2 (125)

Totalt: +18 (4817)

Antalet anställda motsvarar 7 procent av Kalmars befolkning, en minskning med 0.1 procent sedan 2008.
Totalt sett ökade antalet anställda med 0.3 procent medan antalet invånare ökade med 1.1 procent.

Glad men inte nöjd!

Idag kom SCBs statistik över befolkningsutvecklingen 2009. Kalmar kommun ökar med 695 personer. Det är den högsta befolkningsökningen sedan kommunsammanslagningen 1970, dvs på 39 år. 

Det finns ett antal faktorer som jag tror ligger bakom: 

* Bredare arbetsmarknad än tidigare år. Vi har inte alla ägg i några få korgar längre. Det bekräftas också av att vi har lägst arbetslöshet bland våra jämförelsekommuner. Vi har också högst nyföretagande bland jämförelsekommunerna. 

* Fler studenter i Kalmar. 

* Ökad bostadsproduktion, framförallt när det gäller villatomter. Här kommer det att märkas en rejäl ökning de kommande åren tack vare de satsningar på plan-sidan som nu genomförs. 

* Fokus på att hela kommunen ska leva. 

* Vi har under 2009 tagit emot något fler flyktingar än de 175 som är avtalade. Tidigare år har vi inte nått upp ens till avtalet. Det är å andra sidan beroende av att det finns fler bostäder. 

* En högre andel studenter stannar kvar i Kalmar efter avslutade studier på grund av en bättre arbetsmarknad. 

Jag sticker gärna ut hakan och prognostiserar själv en ännu högre befolkningsökning 2010. Detta mot bakgrund av just arbetsmarknadsläget, bostadsproduktionen och sist men inte minst Linnéuniversitetet. 

Vad som däremot bekymrar är Kalmar län. Flera kommuner tappar befolkning, det är helt tydligt att vi håller på att få en rejäl tudelning av Kalmar län med stora minus i mellersta och norra länet medan några få kommuner runt Kalmar ökar. Det är bekymmersamt. Visst ska Kalmar vara motor men det är tveksamt om den motorn har kapacitet att också dra norra länet. Avstånden är helt enkelt för stora. Här är det stor skillnad mot Kronoberg där Växjö ligger i mitten och pumpar. 

Kalmar län ökade sin befolkning med 0.1 procent, Kronoberg ökade med 0.5 procent, Blekinge med 0.2 procent, Halland med 1 procent och Skåne med 1.3 procent. Sker inget dramatiskt så kommer vi även fortsatt vara det enda länet som idag har en lägre befolkning än vad vi hade på 1890-talet. 

Jag redovisar här lite siffror, först Kalmar i förhållande till jämförelsekommunerna och sedan länen.

Befolkning, befolkningsökning och ökning i procent: 

Kristianstad 78 788, +811, 1 procent
Karlskrona 63 342, +538, 0.8 procent
Växjö 82 023, +949, 1.1 procent
Halmstad 91 087, +846, 0.9 procent
Kalmar 62 388, +695, 1.1 procent.

Kalmar län 233 639, +242, 0.1 procent
Kronobergs län 183 162, +938, 0.5 procent
Blekinge län 152 591, +332, 0.2 procent
Hallands län 296 825, +3235, 1.0 procent
Skåne län 1 231 062, +16 304, 1.3 procent.

När man ser dessa siffror kan man också fundera över attraktionskraften över att skapa en småländsk region. Visst, det är säkert enklare att göra just detta. Det går ju ungefär lika taskigt för alla. Men är det långsiktigt rätt? Borde vi inte istället försöka spänna bågen rejält och skapa något riktigt spännande i södra Sverige eller med Östergötland? Ska vi inte försöka knyta oss samman med de delar av landet som har hög tillväxt och utveckling?

Här är siffrorna för Kalmar län:

Västervik 36 290, -66, -0.2 procent
Borgholm 10 806, -49, -0.4 procent
Emmaboda 9 223, -108, -1.1 procent
Hultsfred 13 855, -191, -1.3 procent
Högsby 5 873, -57, -0.9 procent
Mönsterås 12 980, +24, +0.1 procent
Mörbylånga 13 834, +97, +0.7 procent
Nybro 19 576, +19, +0.09 procent
Oskarshamn 26 232, -77, -0.2 procent
Torsås 7044, -32, -0.04
Kalmar 62 388, +695, +1.1 procent

Annorlunda intervju för Djonken

Jag gör en hel del intervjuer av olika slag. En av de mer annorlunda av det slaget var när Theo från Kalmarssundsskolan genomförde en stenhård utfrågning om det mesta. Resultatet av denna och andra intervjuer kan ni ta del av på http://djonken.se


Fortsatt lägst ungdomsarbetslöshet

Kalmar fortsätter ligga klart lägst när det gäller ungdomsarbetslösheten. Dessa siffror kommer från Arbetsförmedlingens veckostatistik för januari.

Siffra inom parentes är samma månad förra året.

Riket 11.9% (8.1)
Växjö 12.3% (8.0)
Kalmar 9.9% (7.2)
Karlskrona 16.2% (11.6)
Kristianstad 14.3% (11.8)
Halmstad 10.4% (6.6)

Debattartikel i Barometern om Hela Kalmar ska leva

Hela Kalmar ska leva

 

 

När jag tillträdde som kommunstyrelsens ordförande i april 2006 så betonade jag betydelsen av att ”Hela Kalmar ska leva”. Stad och land behöver varandra. En förutsättning för att Kalmar ska kunna växa och hänga med i den tuffa konkurrensen är just detta. Upplever människor utanför Kalmar stad att satsningar enbart görs i centrum så uppstår konflikter och misstroende som gör att vi ägnar mer energi åt att ”kriga inbördes” än att fokusera på utveckling.

 

Mot den bakgrunden drog vi igång utvecklingsdialoger i hela kommunen. Varje ort besöktes och vi samlade upp synpunkter. Vi formulerade mål i kommunens budget som handlade om att hela kommunen skulle leva och vi höjde ambitionerna när det gäller till exempel villatomter. Under 2007 ansökte vi om att få bli en del av EUs landsbygdsprogram Leader. Utvecklingsdialogerna följs nu upp av ortsanalyser som ligger till grund för kommunens översiktsplan. För att främja boende i hela kommunen har vi infört enhetstaxa i kollektivtrafiken. Vi har också startat upp branschsamråd med lantrbukets företag och organisationer vilket innebär att vi nu träffas regelbundet. I Södermöre kommundelsnämnd kan vi stoltsera med landets enda kommundelsutvecklare. Bland det roligaste som hänt under den här perioden är utmärkelsen ”Årets kommun” som vi fick av Folkrörelserådet Hela Sverige ska leva. Vi är hittills den enda residenskommun som fått utmärkelsen.

 

Hela detta arbete har varit stimulerande, roligt och viktigt. Vi ska som kommun dra nytta av de fantastiska boendemiljöer vi har i hela vår kommun. Vi ska med självklarhet värna den service som finns i våra tätorter i form av affärer och bensinmackar. Mot den bakgrunden var fighten när det gäller macken i Trekanten inte bara viktig för Trekantens samhälle, den var viktig som symbol för strävan att hela Kalmar ska leva. Mot samma bakgrund är hemsändningsbidraget av stor vikt för landsbygdsbutikerna.

 

Vad har då hänt i respektive ort under dessa år? Har det spelat någon roll att människor har deltagit i utvecklingsdialoger med kommunen? Svaret är tveklöst ja. Det har hänt mycket och mer kommer att hända. 

 

Halltorp

  • Trafiksäkerhetsåtgärder i samhället dels vid skolan samt en ny gång- och cykelväg mellan ”centrumområdet” och idrottsplatsen
  • Samtal pågår om att förbättra och bygga om affären i Halltorp så att den blir mer tillgänglig och ändamålsenlig
  • VA-sanering påbörjad. På sikt blir det anslutning till reningsverket i Kalmar.
  • Vågbrytare har byggts i Ekenäs.
  • Villabebyggelsen i Mörenäs.

Påryd

  • Kommunen har inventerat motionsslingans behov av upprustning. I ett första läge utbyts belysningen.
  • Fritidsgården har fått utökade öppettider.
  • VA-sanering. Avloppsvattnet ska ledas till reningsverket i Kalmar. Arbetet pågår

Tvärskog

  • Skolan har byggts till med nya klassrum, ny kombinerad samlings- och gymnastiksal och nya personalutrymmen
  • Arbetet med VA-sanering pågår. Avloppsvattnet ska ledas till reningsverket i Kalmar.
  • Två kommunala småhustomter sålda.
  • Jag har vid flera tillfällen träffat Rörviks förre huvudägare Johan Hansen för att betona betydelsen av sågverket.

Vassmolösa Hagby

  • Ett planprogram ”Hagby Kustland” har tagits fram som underlag för kommande detaljplaner
  • Tillsammans med Vägverket har jag träffat ett antal mammor för att diskutera trafiksäkerhetsåtgärder genom samhället.
  • Tillbyggnad av skollokaler vid Hagbyskolan planeras.
  • En ny förskola har skapats. Nu pågår diskussionen om behovet av ytterligare förskoleplatser.
  • Fördjupad förstudie om markföroreningar vid före detta Vassmolösa Ångsåg
  • Totalrenovering av äldreboendet Möregården är klar.

Ljungbyholm

  • Planprogram för norra Ljungbyholm har tagits fram
  • Detaljplan för cirka 10 småhustomter och flerbostadshus vid Kölby i Norra Ljungbyholm klar.
  • Detaljplan för cirka 10 småhustomter vid Vetevägen pågår.
  • Stor ombyggnad av skolan i Ljungbyholm har genomförts.
  • Fritidsgården och biblioteket har fått nya moderna lokaler i skolan
  • Två nya förskolor ska byggas i Ljungbyholm, projektering pågår
  • Arbete för etablering av konstgräsplan i Ljungbyholm pågår tillsammans med idrottsföreningarna
  • Parkeringsplats har anlagts vid Biskopsskogens bostadsområde
  • Öppen förskolas lokalytor samt personalresursernas fördubblas under våren
  • Kommunen har förvärvat 9.2 hektar mark för framtida utbyggnad i Södra Ljungbyholm.

Rinkabyholm

  • Detaljplan för område vid Boholmsvägen är klar men överklagad
  • Detaljplan vid Hossmo/Björkelund pågår
  • Detaljplan för område vid Ekövägen påbörjad
  • Planarbete för småhus och förskola invid skolområdet pågår
  • Skolan har byggts ut med nya klassrum
  • Projektering för en ny förskola pågår
  • Kommunen har bekostat vägutredning och skrivit avtal om medfinansiering för att påskynda flyttning av E22 vid Rinkabyholm

Trekanten

  • Ett stort antal kommunala villatomter har bebyggts under senare år
  • Kommunen har 12 småhustomter lediga
  • Smålandsvillan har ett projekt på 8 småhus
  • Ett nyinköpt markområde öster om de nybyggda villakvarteren ska detaljplaneras
  • Ny väg till Kristvalla väster om samhällets byggs
  • Planskild gång- och cykelväg byggs under järnvägen vid stationsområdet
  • Ny sporthall har uppförts
  • Under våren blir det byggstart för två nya förskoleavdelningar.
  • Ett stort antal trafiksäkerhetsåtgärder har fullföljts
  • Kommunen har medverkat till att rädda kvar bensinstationen med en ny leverantör
  • En ny fräsch butik har etablerats
  • Förberedelser för byggnation av seniorbostäder pågår

Läckeby

  • Ett planprogram för Snättebroområdet har antagits som medger totalt 100 bostäder
  • Den första detaljplanen i området för cirka 25 villatomter är nu ute på samråd
  • Detaljplan för 12 nya tomter centralt i samhället ska tas fram för antagande i kommunfullmäktige.
  • Den gamla skolan har rivits och delar av Åbyskolan har gjorts om till förskola
  • Skolgården vid Åbyskolan har byggts om till förskolegård
  • Skolan har fått nytt serveringskök.
  • Kommunen har förvärvat mark i sydöstra Läckeby.

Rockneby

  • Planprogram för centrala Rockneby och allaktivitetshuset har antagits
  • Detaljplan för allaktivitetshuset och sporthall har antagits
  • Bygget av allaktivitetshuset och sporthallen påbörjas direkt efter sommaren 2010
  • Detaljplan för cirka 35 bostäder på privat mark vid Drag-Skäggenäs har antagits
  • Detaljplanearbete för seniorbostäder centralt i Rockneby planeras under våren 2010
  • Rockneby förskola har byggts ut med två avdelningar
  • Kommunen arbetar tillsammans med vägverket i frågan om ny sträckning för väg 596
  • Kommunen driver också frågan om att få med cykelväg Lindsdal-Läckeby-Rockneby samt Rockneby-Revsudden i länstrafikplanen

Smedby

  • Flera detaljplaner för Smedby Flygplats med verksamhetsytor på cirka 460.000 kvadratmeter pågår
  • Busstrafiken är återförd till Smedbyvägen.
  • Detaljplan för cirka 60 villatomter pågår i Jakobsberg och ska slutföras under våren

Lindsdal

  • En helt ny idrottsplats har anlagts i södra Lindsdal/Fjölebroområdet
  • Fjölebro i södra Lindsdal planläggs för bostäder och verksamheter. 17 villatomter har fördelats i en första etapp. 25 villatomter blir klara våren 2010.
  • En förskola byggs i Fjölebroområdet
  • Majavallen ska planläggas för bostäder
  • Detaljplan för bostäder i Förlösa-Borshorva ska inledas
  • En förstudie inför detaljplan för Lindsdals centrum pågår

 

Under 2009 växte Kalmar med 665 personer. Det är min bestämda övertygelse att vi inte hade växt så mycket utan arbetet för att Hela Kalmar ska leva. Visst man kan ibland tycka att det tar för lång tid. Det gör även jag ibland. Trots det så har det hänt väldigt mycket under några år. Nu får vi inte slå oss till ro. Kalmar måste fortsätta växa för att hänga med i konkurrensen om jobb och infrastrukturmedel. I det arbetet är det helt avgörande att det är attraktivt att bo och leva i hela Kalmar kommun. För att möjliggöra detta har vi från och med 2010 lagt in extra resurser som möjliggör en fördubbling av antalet detaljplaner, från 20 till 40.

 

Johan Persson (s)

Kommunstyrelsens ordförande

 


Samband mellan nyföretagande och arbetslöshet

Kalmar fortsätter att ligga lägst bland jämförelsekommunerna när det gäller arbetslösheten. Vi fortsätter också ligga under riksgenomsnittet vilket vi historiskt aldrig brukar göra.

Går man igenom den här statistiken så uppstår ett tydligt samband mellan högt nyföretagande och låg arbetslöshet, naturligtvis finns det undantag, som i all statistik, men här finns ändå ett intressant mönster.

I Kalmar har vi under de senaste åren arbetat stenhårt med ett fokus på de små och medelstora företagen och nyföretagande. Det har skett genom många företagsbesök, starta eget kurser, småföretagsmässor, stöd till science park och inkubatorn bara för att nämna något.

Det är långsiktiga åtgärder som tillsammans med dugliga entreprenörer har givit oss en bredare arbetsmarknad och därmed lägre arbetslöshet under lågkonjunkturen. 

Jag redovisar här den öppna arbetslösheten med andelen nystartade företag per tusen invånare inom parentes. 

Borgholm  3.3% (5.4)
Oskarshamn 3.5% (3.1) - Här höll inte min tes men så är det med statistik, undantag finns.
Mörbylånga 3.6% (4.2)
Emmaboda 4.1% (2.8) - Här stämde inte heller den generella tesen, förklaringen heter ITT Flygt.
Kalmar 4.2% (5.4)
Halmstad 4.3% (5.2)
Nybro 4.5% (3.8)
Vimmerby 4.5% (4.2)
Högsby 4.5% (3.5)
Växjö 4.8% (5.1)
Hultsfred 4.9% (2.8)
Västervik 4.9% (3.2)
Karlskrona 4.9% (3.9)
Kristianstad 5.2% (4.8)
Torsås 5.3% (1.8)
Mönsterås 5.3 (2.6)

Naturligtvis finns det variationer i denna statistik men jag tycker ändå att det syns ett samband. Har man väldigt lågt nyföretagande så är arbetslösheten högre.

Mest smärtsam torde detta vara för Mönsterås. Kommunen pekas ofta ut som länets främsta när det gäller företagsklimatet och mycket bra görs men frågan är om lågt nyföretagande och högst arbetslöshet är hållbart i längden.

Markus Sommer (fp) tar bladet från munnen

I Mönsterås kommun är Markus Sommer förtroendevald för folkpartiet. Nu begär han att få lämna sina politiska uppdrag. Han gör det med följande motivering:

" Tyvärr har folkpartiet mer och mer förlorat sitt socialliberala ansikte och partiets alltför ensidiga kärnkraftsorientering i energifrågan gör att jag inte längre kan vara medlem i partiet."

I sin avsägelse så skriver han också:

"Jag vill inte vara hjälpsnöre åt en kallsinnig moderatledd regering."

Allt enligt Barometern OT.


Borgholm & Kalmar ok men dyster läsning för länet

Har precis tagit del av Nyföretagarbarometern som varje år släpps av Nyföretagarcentrum Jobs and Society. Här redovisas antalet nyregistrerade företag per 1000 invånare. Denna typ av ranking har gjort ett antal år och nu är alltså siffrorna för 2009 klara.

Tyvärr så är det ingen trevlig läsning för Kalmar län även om Borgholm och Kalmar klarar sig bra.

Huvuddelen av kommunerna i länet återfinns i den nedre halvan, år efter år.. Med andra ord så duger inte lågkonjunkturen som förklaring.

Vi måste generellt uppmuntra nyföretagande, detta genom enklare regelverk. Bättre ny starts utbildningar, mer uppmuntrande attityder och högre samverkan mellan till exempel inkubatorer och universitet/högskolor.

Totalt sett i landet nyregistrerades 54 619 företag under 2009 jämfört med 59 548 under 2008. En nedgång med 8.3 procent.

I topp återfinns ett antal Stockholmskommuner tillsammans med Åre.

Jag redovisar här länets kommuner samt Kalmars jämförelsekommuner.

Kommun     Plats 2009     Plats 2008     Förändring     Antal nyregistrerade företag 1000/invånare

Borgholm    24                 21                -3                 7.0% (-9.5%)
Kalmar       66                 70                 4                  5.4% (-7.2%)
Vimmerby  140               215                75                4.2% (10%)
Mörbylånga 140               99                -41                4.2% (-20.5%) 
Nybro        180               193                13                3.8% (-6.3%)
Högsby      207               259                52                3.5% (5%)
Västervik   236               202               -34                3.2% (-20.7%)
Oskarshamn 243            206                -47                3.1% (-22.1%)
Emmaboda 251              269                18                 2.8% (-13.3%)
Hultsfred    251              269                18                 2.8% (5.4%)
Mönsterås  272              283                11                  2.6% (-10.5%)
Torsås      288               230                -58                1.8% (-50%) 
 

Halmstad    69                 91                22                 5.2% (-4.3%)
Växjö         71                134               63                 5.1% (6.6%)
Karlskrona 168               126               -42                3.9% (-20.5%)
Kristianstad 90                118               28                 4.8% (-3.1%)

Kalmar & Växjö inrättar forskarstipendium

Vid Linnéuniversitetets invigning på fredag den 5 februari kommer Kalmar och Växjö kommuner att gemensamt överlämna en gåva till det nya universitetet. Kommunerna har instiftat ett forskningsstipendium för att stödja Linnéuniversitetets arbete inom ekologisk hållbar utveckling. Kalmar och Växjö kommuner avsätter varje år under en femårsperiod 250 000 kronor vardera till stipendiet.  

Stipendiet är avsett för doktorander som bedriver forskning inom ämnesområdet miljö, miljöteknik och biomedicin. Stipendiet är särskilt inriktat på att stödja idéer och uppslag som kan utvecklas till att ge ett väsentligt bidrag till minskad miljöpåverkan. Ansökningar med praktisk tillämpning inom regionen prioriteras. Endast studier där de långsiktiga konsekvenserna för människa och miljö beaktas kommer att beviljas.
 
- Vi vill genom det här stipendiet visa vårt stöd för den forskning som bedrivs på det nya Linnéuniversitetet men också visa hur viktigt universitetet är för regionens utveckling. Att stipendiet styrs mot forskning som praktiskt kan tillämpas i regionen är ett led i detta, förklarar de båda kommunernas KS-ordförande Johan Persson (S) och Bo Frank (M).

I den nyblivna universitetsstaden Kalmar ser man redan att Linnéuniversitetet kommer att betyda väldigt mycket för kommunen.
- Vi har redan märkt ett ökat intresse både bland studenter och i näringslivet. Nu handlar det om att ta vara på detta tillfälle och försöka se de möjligheter som Linnéuniversitet ger för hela regionen, menar Johan Persson.
 
Också i den nygamla universitetsstaden Växjö ser man positivt på Linnéuniversitetet och dess betydelse för regionen.
- Universitetet har hela tiden varit en motor i vår region som har sett till att hålla oss ungdomliga och i framkant. Med det nya universitetet växlas detta upp ytterligare och det intresse som finns bådar gott inför framtiden, säger Bo Frank.


Sälj Berga centrum!

Så kom då beskedet att KF bestämt sig för att lägga ned sin butik i Berga centrum. Det är djupt tragiskt för de anställda, för kunderna och för Berga Centrum. Danska Property Group som äger Berga centrum och flera andra centrum i Kalmar sköter inte sitt uppdrag som ägare. Det har vi fått påtalat vid ett flertal olika möten från både kommersiella hyresgäster och de som bor i bostäderna nära centrum. 

I mars 2009 skrev jag mitt andra brev till bolaget. 
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Hej!

Tyvärr tvingas jag återigen skriva brev till er som ägare respektive förvaltare av Berga centrum i Kalmar.


Efter mitt senaste brev hade vi ett möte där ni lovade två saker. Dels att åtgärda det akuta behovet av underhåll i ett centrum som mer och mer förfaller och dels återkomma till kommunen med en färdig strategi för en uppstart av detaljplan med syfte att utveckla Berga och dess centrum. Inget av detta har skett vilket jag tycker är högst anmärkningsvärt.


Vi vill som kommun se Berga och dess centrum som en mycket viktig pusselbit i en i övrigt positiv utveckling av Kalmar. Inom centrumets närområde tas nu nya bostadsområden fram vilket borde ge Berga centrum väldigt goda möjligheter att utvecklas på ett positivt sätt.


Kommunen möter nu alltmer uppgivna hyresgäster både i centrumet och i bostäderna. Vi får höra historier om dörrar som är så dåliga att rutan trillar ut om dörren stängs. Till kommunen har det inkommit en lång lista från Era hyresgäster på underhållsåtgärder som är akuta. (bifogas)


Jag skulle inte vara förvånad om ni idag har hyresgäster som tycker att ni som fastighetsägare respektive förvaltare missköter ert uppdrag så till den milda grad att man överväger att deponera sina hyror hos Länsstyrelsen.


Jag kräver att ni står för de löften ni har lämnat i det möte vi hade på mitt kontor för några månader sedan. Det vill säga sköt era fastigheter och Berga centrum. Återkom snarast med en plan för hur ni som ägare av Berga centrum vill att det ska utvecklas.


Hälsningar


Johan Persson

Kommunstyrelsens ordförande   

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Något svar på brevet har de aldrig skickat däremot har det varit ett flertal möten som jag själv men framförallt Näringslivschefen Thomas Davidsson och planeringschefen Björn Strimfors haft med bolaget. Totalt handlar det om minst åtta! möten. Under denna period har bolaget företrätts av tre olika personer.
 
Vid varje tillfälle har påpekats:
 
- Sätt till en centrumutvecklare
- Sök samarbetspartners
- Ha kontinuerliga möten med hyresgästerna
- Investera i anläggningen
- Ha kontinuerliga möten i centrat.
- Träffa hyresgästerna i bostadshusen, som också upprepat behovet av investeringar/renoveringar.
 
Varje möte som alltid präglats av stor förståelse har känts bra. Thomas och Björn har rapporterat tillbaka till mig att nu lyssnade man nog. Nu händer det nog något. Tyvärr har det visat sig att det egentligen bara varit tomma ord. Mycket frustrerande.
 
Kommunen har själva också deltagit på träff som hyresgästerna samlat till.
 
Det som nu sker är tragiskt men inte speciellt förvånande då fastighetsägaren agerat direkt svagt i de brister som både hyresgäster, kunder och Kalmar kommun påvisat.

Jag är idag mycket tveksam till om de nuvarande ägarna är rätt aktörer att utveckla Berga och de andra centrumen man äger i Kalmar kommun. Kalmar kommun står startklara med ett färdigt planprogram sedan länge. Vi vill inget hellre än att sätta oss ned med en hungrig fastighetsägare och genomföra ett detaljplane-arbete som lyfter och utvecklar Berga!
 

Kalmar läns tidning mullrar mot Åkesson & Olofsson

Idag presenterade Aftonbladet en opinionsmätning där centern ligger på 2.1 procent i Stockholmsregionen. Det var ju Stockholm som var målgruppen för Maud Olofssons omdaning av partiet. Man kan väl inte direkt påstå att hon har lyckats.

Samtidigt som jag läser detta har jag senaste numret av Kalmar läns tidning framför mig. I ledaren som är centerpartistisk  skrivs bland annat:

"Det är farligt för ett politiskt parti att överge sina rötter. Det är någonting som framförallt centerpartiet måste ta sig en allvarlig funderare på."

Sedan fortsätter ledarskribenten med att beskriva farhågorna för det nybildade partiet "Landsbygdsdemokraterna". Det är ett parti som har tröttnat på dålig service i glesbygd, är för rovdjurspolitik och vill ha infrastruktur i hela landet.

Ledaren i Kalmar läns tidning fortsätter:

"Centerpartiets strävan under den nuvarande partiledaren Maud Olofsson att hitta väljare utöver de gamla kärnväljarna har utan tvekan urvattnat den traditionella centerpolitiken i nyliberal riktning. Priset tog kanske en ung centerriksdagsledamot härom veckan som gick och okritiskt argumenterade för införandet av idel privata arbetsförmedlingar. Att förslaget ursprungligen kommer från partiledningen gör inte saken bättre."

I Kalmar läns tidning samsas ledaren med insändare och debattartiklar. Kloss i kloss med ledaren så finns en insändare från partiledningens torped nummer 1, Anders Åkesson från Kalmar. Vad skriver han då?

Jo, Arbetsförmedlingen ska inte längre förmedla jobb...


Pressmeddelande

Socialdemokraterna i Kalmars valberedning sände under kvällen ut följande pressmeddelande;

Johan Persson och Anette Lingmerth föreslås som kommunalråd

Valberedningen för Socialdemokraterna i Kalmar har beslutat föreslå Johan Persson och Anette Lingmerth till kommunalrådskandidater inför valet den 19 september.

- Det känns väldigt bra att vi kan föreslå två starka och kompetenta kandidater till detta viktiga uppdrag, säger valberedningens ordförande Jan Bengtsson.

Socialdemokraterna i Kalmars valberedning består av representanter för de socialdemokratiska föreningarna i Kalmar kommun. Både geografiska och fackliga s-föreningarna är representerade i denna.

Valberedningen har nu tagit fram sitt förslag till kommunalrådskandidater för mandatperioden 2010-2014. Johan Persson, kommunstyrelsens ordförande sedan 2006, föreslås få förnyat förtroende medan Anette Lingmerth föreslås efterträda Birgitta Elfström.

- Johan och Anette är två mycket kompetenta personer. De kompletterar varandra på ett utomordentligt sätt, säger Jan Bengtsson.

- Båda kandidaterna har ett stort stöd ute bland våra föreningar.  De kommer bli ett väldigt bra ”team” för Socialdemokraterna i den stundande valrörelsen, menar Jan Bengtsson.

Slutgiltigt tas beslutet om vilka som är kandidater till kommunalråd på Socialdemokraterna i Kalmars årsmöte den 20 mars då också listan till kommunfullmäktige klubbas.


Minnesord Ingvar Johansson

 Det är sorg på stadshuset i Kalmar. Vår stadssekreterare och medarbetare sedan över 40 år Ingvar Johansson har hastigt lämnat oss. Beskedet om hans snabba insjuknande och bortgång kom som en chock för kollegor och vänner. Ingvar Johansson kom till Kalmar kommun 1969 och har tjänstgjort som sekreterare i kommunstyrelsen och dess arbetsutskott under en stor del av perioden.  
 
Det var till Ingvar alla vände sig. Han såg till att handlingarna var korrekt beredda och hade formuleringar som var tydliga och korrekta. Ingen handling under alla dessa år passerade utan att Ingvar var inblandad. För Kalmar kommun var han ovärderlig. Han skulle till hösten börja trappa ned. En ny medarbetare skulle rekryteras och gå bredvid Ingvar under en period.  Det handlade inte om att finna en ersättare för Ingvar, den personen går inte att finna.   
 
Under hela sin gärning var han ämbetsmannen i ordets bästa bemärkelse. Lojal, kunnig och serviceinriktad. I skärningspunkten mellan politiker, politiska partier och kommunala tjänstemän är det inte alltid enkelt. Mitt i detta var Ingvar tryggheten, oavsett vem man var. Besked och service gavs. Behövde fakta kontrolleras var det alltid till Ingvar man gick. Hade man fått ett besked av honom behövde man aldrig dubbelkolla. Det räckte med att säga "Jag har kollat med Ingvar". 
 
Bland det bästa han visste var att dra anekdoter om politiska händelser i Kalmar eller Kalmar län under de senaste 40 åren. Hade han väl börjat, så visste man alltid att det fanns en kul krumelur i slutet. En poäng som återknöt till ärendet man just då diskuterade. 
 
Kalmar kommun har mist en av sina allra lojalaste medarbetare. Det kommer kännas otroligt tomt på kommunstyrelsen och dess arbetsutskott framåt. Våra tankar går nu till Ingvars familj som mist en make och en far. Alltför tidigt.  
 
Förutom oss som undertecknar dessa minnesord så har Ingvar också arbetat med kommunstyrelseordförandena Jan Olof Wernersson, Ingvar Gustavsson och Olle Andersson. I samband med kommunsammanslagningen 1970 arbetade han med dåvarande ordföranden i Drätselkammaren Wilhelm Petersson.  
 
Johan Persson
Kommunstyrelsens ordförande
 
Kjell Henriksson
Kommunstyrelsens ordförande
1998-2006
 
Anders Engström
Kommunstyrelsens ordförande 1994-1998
 
Roger Kaliff
Kommunstyrelsens ordförande 1985-1991   

Poll of polls för januari

Svensk Väljaropinion är ett väljarindex som Novus Opinion sammanställer för Ekots räkning.


Resultaten från Demoskop, Novus, Sifo, Skop och Synovate vägs samman. En metod som internationellt brukar kallas “poll of polls”.

Så här ser opinionsläget ut för januari, jämfört med december:


M, Fp, C, Kd – 42,9 % (oförändrat)
S, V, Mp – 50,8 % (+ 0,2)


M – 27,1 % (+ 0,8)
Fp – 6,8 % (- 0,6)
C – 4,7 % (- 0,4)
Kd – 4,2 % (+ 0,2)


S – 36,0 % (+ 1,5)
V – 4,9 % (- 0,9)
Mp – 10,0 % (- 0,4)

Sd – 4,6 % (- 0,1)


Källa: Politikerbloggen


RSS 2.0