Ny blogg!

Jag har bytt blogg. I fortsättningen kan ni följa mig på;

www.johanstankar.se


Liza Marklunds bekännelse

http://www.expressen.se/Nyheter/1.2034204/liza-marklund-hon-bryter-mot-normernaKvarnholmen ska inte bara överleva - Det ska utvecklas!

Idag var det uppstigning redan vid 04.00. Detta på grund av en filminspelning som skulle genomföras i folktomt Kvarnholmen. Efter majoritetsmöte blev det finjusteringar av interpellationssvar som ska avlämnas på kvällens kommunfullmäktige.

Under hela dagen så följs jag ånyo av Borgholms blivande? kommunalråd Ilko Corkovic som genomför lite av en praktik hos mig.

Nu möten med Kalmar hamn och sedan är det dags för invigning av Larmgatan som verkligen har lyfts. Vi satsar tämligen stora resurser på att göra Kvarnholmen mer attraktivt.

Jag är mycket bestämd motståndare till när folk säger att "Kvarnholmen ska överleva". Bara själva begreppet är en negation. Vi ska naturligtvis ha ett Kvarnholmen som inte bara överlever, det ska utvecklas och göras än mer attraktivt. Min förhopning är att vi under de kommande åren ska ta hem priset "Årets stadskärna" i landet. Det förutsätter att vi fortsätter det goda samarbetet mellan kommunen och näringslivet. Att vi helt enkelt sitter i samma båt och ror åt samma håll.

Imorgon tar vi beslut i KSAU om markanvisningstävling för ett p-hus, bostäder och handel i området vid landstingshuset. Känns som ett bra beslut så här innan sammanträdes-ledigheten drar in.

Ikväll kommunfullmäktige men det får jag återkomma med rapport kring.

Bilen besiktigad!

Som de flesta säkert har läst så har jag bommat att besiktiga en av familjens två bilar. Det är helt oförsvarbart. Det har inte hänt förut och kommer inte hända igen. Jag har ingen annan förklaring än den mänskliga faktorn.

Nu är bilen i alla fall besiktigad, utan anmärkning.

Nu ska jag snart börja svida om för att gå på mottagningen med anledning av morgondagens kronprinsessbröllop. Var imorse nere och gick vid Skeppsbron där det Norska kungahusets fartyg ligger förtöjd. Väldigt maffig pjäs.  

Lägst arbetslöshet. Igen!

Kalmar fortsätter ligga lägst i arbetslöshet bland jämförelsekommunerna även maj månad. Det gäller arbetslösheten generellt, bland unga och bland invandrare. Det är väldigt bra. Vi har legat lägst under i princip hela lågkonjunkturen och det är ett gott kvitto på att vi är igenom den strukturomvandling som kommunen och regionen varit inne i de senaste femton åren.

Att ha en hygglig arbetsmarknad är också själva grunden för att Kalmar ska fortsätta växa.

Arbetslösa och sökande i program, i procent:

Riket - 6.6
Halmstad - 6.7
Kalmar - 6.1
Karlskrona - 7.3
Kristianstad - 7.6
Växjö - 7.2

Öppet arbetslösa, utrikes födda

Riket - 7.5
Halmstad - 8.1
Kalmar - 7.4
Karlskrona - 7.9
Kristianstad - 10.6
Växjö - 10.3

Öppet arbetslösa, 18-24 år

Riket - 9.8
Växjö - 10.7
Kalmar - 8.4
Karlskrona - 12.6
Kristianstad - 13
Halmstad 9Batteri för fler jobb!

http://www.dn.se/debatt/har-ar-var-politik-for-valets-viktigaste-fraga-jobben-1.1122176

Mycket bra artikel på DN-debatt om jobben. Nu är det mindre än 100 dagar kvar till valet. Hade inte varit fel för Kalmar med detta batteri för fler jobb.   

Biltema, företagsbesök och SCB

Riktigt roligt att äntligen kunna bekräfta nyheten om att Biltema etablerar sig i Kalmar. Vi har har hållt på med denna etablering i 3.5 år och visst känns det gott när det äntligen landar. Butiken kommer att vara på omkring 4000 kvadratmeter och ha 25-30 årsarbetare, mer under högsäsong. Visste ni förresten att Biltemas största artikel är cyklar?

Var igår på på två företagsbesök, dels på växande Bergkvarabuss och dels på Nöbble gård. Bergkvarabuss är nu tredje störst i landet och tar hela tiden marknadsandelar. Naturligtvis är det fantastiskt roligt att huvudkontoret är fast rotat i Kalmar.

På Nöbble gård tog Veronica och Lennart Svenzén emot. Vi fick en rundvandring och förevisning om allt från rapsolja och vildsvinsfällor till ekologisk mjölkproduktion. Efteråt vankades det färska jordgubbar och ett bra samtal om hur vi lokalt ska forma en livsmedelsstrategi som befäster och utvecklar vår ledande roll när det gäller livsmedelsproduktion.

Idag kom så mätningen med stort M, SCB partisympatiundersökning. De har prickat rätt varje gång sedan 1973 och har man rätt även denna gång så blir det rödgrön valseger i september. I Kalmar län är det stabilt rödgrönt. Den borgerliga alliansen tappar några procent medan de rödgröna ångar på mot 55 procent. Enligt SCB skiljer det mellan 13 och 14 procent mellan blocken i Kalmar län.

Värst ser det ut för centern och kristdemokraterna som ser ut att tappa sina riksdagsledamöter från länet.

Syab och Friska steg

Ett av de mer frekventa inslagen i mitt liv är företagsbesök. Igår var jag på SYAB som driver trafikutbildningar vid Kalmar Airport. Imorgon är det Bergkvarabuss och Nöbble gård som står på tur.

Besöket på Syab var riktigt bra. Jag har följt företaget sedan de etablerade sig på flygplatsområdet och utvecklingen har varit väldigt positiv. Det som imponerade mest på mig var hur man kopplade de teoretiska delarna av utbildningen, tex matte, till hur det rent praktiskt ska tillämpas i verkligheten. Här har vår ordinarie grundskola och gymnasieskola en bit kvar för att uttrycka det milt.

Under vintern har jag haft många frukostmöten med företagare i kommunen. För ett par månader sedan bytte vi bacon och äggröra mot en aktivitet som kallas "Friska Steg". Det innebär att vi samlas ett gäng klockan 7 utanför stadshuset och sedan går vi Stensö runt. På vägen blir det en kopp kaffe och en macka. Detta har blivit en succé som vi kommer att fortsätta med. Bra samtal i kombination med motion. Kan det bli bättre?

Här finns en länk till en youtube film om detta:

http://www.youtube.com/watch?v=d2kcHHqjZmg 


Fin start för Linnéuniversitetet

Har fått lite intressanta siffror:

Totalt hade Linnéuniversitetet ca 43 100 ansökningar, varav knappt 20 000 i första hand.

Ökningen för Linnéuniversitetet när det gäller förstahandssökande är +2259 individer.
Ökningen totalt är +7600 individer. Ökningen är högst i landet. Karolinska inistitutet är nummer två.

Linnéuniversitetet är Sveriges sjätte mest sökta lärosäte, vilket också framgår av bilderna.


Siffror som talar tydligt språk

Nya siffror från Eurostat
  • EU:s statistikmyndighet Eurostat rapporterar i dag att Sverige har en arbetslöshet om 9,3 %. Det är en högre arbetslöshetsnivå än i jämförbara länder som Tyskland, Belgien och Finland.

 

  • Eurostat rapporterar också att den svenska ungdomsarbetslösheten är bland den högsta i Europa.

 


RSS 2.0