Ljusstaden, resa och Ulvskog

Idag fick jag för någon timme lämna mötena på stadshuset och åka iväg till Kalmars nyaste bostadsområde, Ljusstaden. Där välkomnade jag de två första familjerna som nu flyttat in på området. Av totalt 47 villatomter såldes 45 på väldigt kort tid. I huvudsak är det barnfamiljer som nu förverkligar sin dröm om att få välja och utforma sitt eget boende. Jag måste tillstå att det känns väldigt tillfredsställande att konkret få se dessa hus växa fram och fyllas med familjer, det har ju faktiskt inte heller gått så långsamt från idé till konkret handling. Bara lite mer än ett år!

Särskilt i dessa orostider måste vi extra noga lyssna av vad marknaden efterfrågar. Det är själva knuten i att se till att det byggs även i dessa tider. Jag är övertygad om att vi måste släppa fler villatomter till tomtkön. Nästa område som står på tur är Fjölebro där ett trettiotal tomter kommer släppas före årsskiftet. Vid sidan av det pågår planer för bland annat Läckeby, Ljungbyholm och Smedby. Utöver det så finns det privata aktörer som säljer tomter  i exempelvis Hossmo, Drag och Mörenäs. 

Onsdag och torsdag så bär det iväg till Västerås, Katrineholm och Borås. 

I Västerås besöker vi Rocklunda sport & evenemangsanläggning som är belägen i stadsdelen Rocklunda ett par kilometer norr om centrum. Stadsdelen har en bandystadion, sport & evenemangshall, fotbollshall, fotbollsplaner, ridhus, mindre ishall och hockeyrink. Fler investeringar genomförs under året. Vi kommer där träffa företrädare för Rocklund sport & event som ägs till hundra procent av tolv föreningar och Västerås stad. 

I Katrineholm besöker vi kommunens sportcentrum Duveholmshallen bestående av simhall med gym, ishall, tennishall och sporthotellet "Tre bollar". Detta sportcentrum är en av Sveriges största samlade sportanläggningar. Här möter vi företrädare för kommunen. 

På torsdag eftermiddag besöker vi Borås Arena och passar då också på att se när Kalmar FF möter Feyernoord.
 
Med på resan är bland annat oppositionsråden Anders Andersson och Inger Hillmansson, kommunalrådet Bertil Dahl och kultur- och fritidsnämndens ordförande Birgitta Axelsson- Edström. Även tjänstemän från flera olika förvaltningar deltar. 

Under dagen blev det offentligt att Marita Ulvskog kandiderar som socialdemokraternas förstanamn i valet till Europaparlamentet. Jag har som ombudsman arbetat tillsammans med Marita Ulvskog under hennes tid som partisekreterare och har faktiskt fått omvärdera min bild av henne. Jag har stor respekt för henne! Nu drar den stora interna diskussionen igång kring vem som ska bli hennes efterträdare. Jag hoppas verkligen att Mona Sahlin ganska snart presenterar efterträdaren. Vi kan inte ha en situation av vakum på denna viktiga funktion. Vem det blir? Ja, de lärde får väl spekulera ett tag...   


Skördefest, Fanerdun & Temo

Vilken fantastisk händelse Ölands skördefest är.

Har varit där under helgen för att hjälpa föräldrarna med ostförsäljningen. Strålande väder och otroligt mycket folk. Jag skulle inte vara förvånad om det sattes nytt rekord det här året.

Under fredagskvällen gick vi en sväng ned mot hamnen i Kårehamn där det verkligen var liv och rörelse. Thomas Isaksson som driver fiskaffären har verkligen lyft hela den östra sidan av Öland genom sina satsningar. Bara att få se två ordningsvakter vandra omkring på kajen fick mig att le, det var nog första gången i världshistorien som det har ställts krav på det från ordningsmaktens sida.

Under fredagen presenterade Industriparkens styrelse uppgörelsen med Fanerdun rörande den fodran det kommunala bolaget har för hyran. Det är en bra uppgörelse som tveklöst säkrar kommunens del i detta. Kommunen och Industriparken har under sommaren försökt hjälpa företaget i avvaktan på att tillstånd för att föra ut valuta skulle klaras ut. En deadline sattes till den 15 september, när inte företaget kunde föra över pengar till hyran vid det datumet så startade processen för att nå den lösning som nu har presenterats. Den enda som idag kan svara på frågor kring projektet är dess ägare Jinxing Lou. Det är också han personligen som är den stora förloraren om inte projektet snart kommer igång. Bara i Sverige har han satsat långt över hundra miljoner, i Kina har man haft kostnader som vida överstiger det.
 
Imorgon måndag drar det igång med ny vecka. Frukostmöte på Statt vid 07.00, sedan majoritetsmöte, följt av ett antal andra möten innan kommunfullmäktige startar klockan 17.00.

Fick under dagen den senaste opinionsmätningen på sms. Den visar på en ökande ledning för socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet.

Här är siffrorna:

S - 45.7
M - 21.6
Fp - 6.5
C - 6.1
Kd - 3.7
V - 5.1
Mp - 6.2
Sd - 3.8

S, v, mp - 57 procent
De borgerliga partierna: 37.9

 

Två år med Reinfeldt


Nedan en länk till en film om vad som hänt de senaste två åren....

www.youtube.com/watch?v=0Bc-M6UaeOs

Omstart mot valseger


Lägger ut det pressmeddelande som sändes ut under morgonen.

Pressmeddelande från Socialdemokraterna i Kalmar, 22/9 2008


Omstart i majoritetssamarbetet i Kalmar - valseger 2010


Socialdemokraterna i Kalmar kommun har under måndagskvällen haft ett möte med sitt representantskap. En av punkterna som diskuterades var samarbetet inom kommunens politiska majoritet, bestående av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet.


Efter en lång och intensiv diskussion tog representantskapet beslut om att göra en omstart i majoritetssamarbetet. Den omstarten syftar till att från vår sida fördjupa och förstärka samarbetet mellan partierna med sikte på att bilda majoritet även efter nästa val.


•- Det har funnits en del meningsskiljaktigheter under den senaste tiden. Mot den bakgrunden var det naturligt att också diskutera frågan på ett representantskap som nu tog ett enhälligt beslut om att göra denna omstart. Mot bakgrund av allt positivt som nu sker i Kalmar så har vi väldigt höga förväntningar inför valet om två år, säger Lena Hallengren och Johan Persson.


Under den senaste veckan har det förekommit en ömsesidig sondering mellan centerpartiet och socialdemokraterna. Det var den typ av sondering som då och då förekommer mellan partierna. Vi kommer fortsätta arbeta för att ta stora politiska beslut i största möjlighet enighet över blockgränserna.


Allians i halvtid...


- Tillväxten har sjunkit från 4,1 procent (2006) till 1,7 procent (prognos 2008).

- Inflationen är den högsta på femton år.

- Reporäntan är den högsta på elva år. För ett hushåll med 1,5 miljoner i lån har räntekostnaderna sedan valet stigit med 2 200 kronor i månaden efter skatt.
- Stigande arbetslöshet
- Rekord i antal varsel.
- Ökade socialbidragskostnader i över hälften av landets kommuner.

Det känns skönt att kunna konstatera att Kalmar går mot strömmen. Under tisdagen hade socialnämnden möte och fick då rapporter om att socialbidragen låg still i vår kommun. Ambitionen nu måste vara att försöka överbrygga lågkonjunkturen. Kalmar har traditionellt varit först in och sist ur....  


Osmakligt!

Det står var och en fritt att ha synpunkter på andra personers agerande. Så är det i en demokrati. Om synpunkterna övergår i hot eller trakasserier så är det ett angrepp på just demokratin.

Om det nu är så att den person som överklagade kommunfullmäktiges beslut om arena nu drar tillbaka sitt överklagande på grund av hot mot sin familj så är det direkt osmakligt.

Härliga siffror

En ny opionsundersökning presenterades idag. Den visar att det nu skiljer 17,7 procent mellan blocken. Visst, det är långt till valet, men det är trots allt betydligt roligare att leda med dessa siffror än att ligga efter...

www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_1710735.svd





Arena och handel

Har idag varit i Stockholm på lite olika möten.

Under eftermiddagen var jag på en konferens som arrangerades av tidningen Market och Handelns utredningsinstitut. Några slutsatser från dagen är bland annat:

- Försäljningen av kapitalvaror såsom bilar går kraftigt ned just nu.
- Trots långkonjunktur bedömer man att handeln som helhet kommer att öka med mellan 4-5 procent under de kommande tre åren. E-handeln bedöms öka med cirka 20 procent årligen.
- Under 2007 omsatte handeln i Sverige 488 miljarder, vilket var en ökning med 4.7 procent.
- 90 procent av tillväxten sker i 70 av landets kommuner, koncentrationen av handel i kluster ökar. Befolkningsutveckling styr mycket av utvecklingen inom dagligvaruhandeln medan sällanköpen avgörs av hur mycket man kan samla på ett och samma ställe.

Kalmar kommun ökade sin handelsvolym i kronor räknat med 508 miljoner kronor under 2007, det innebär att vi har den nionde högsta ökningen i landet. Störst ökningar finns föga förvånande i Stockholm, Göteborg och Malmö. Att vi ligger på nionde plats när vi är den trettionde största kommunen är faktiskt riktigt bra!!

Även när det gäller ökningen av vårt handelsindex så ligger vi bra till, på en sjundeplats i hela landet. Detta är enkelt uttryck ett mått på hur mycket kunder som kommer utanför kommunen. 

Jag fick under eftermiddagen också beskedet att kommunfullmäktiges beslut om arenan överklagats. Väntat? Tja men likväl tråkigt. De stora förlorarna om detta drar ut på tiden är Kalmar FF. Hoppas nu att det kan gå relativt snabbt i länsrätten.  

Härlig reklam i Resumè....


"Kalmar-orgie i TV4


Stockholmslagen är iskalla - nu dominerar glödheta Kalmar FF, även i rutan.
TV4 har köpt rättigheterna för lagets båda matcher i UEFA-cupen mot Feyenoord.

Totalt blir det fem KFF-matcher på en månad i TV4. Kalmar FF är det enda svenska laget som är kvar i Europa och nu har TV4 köpt rättigheterna till lagets båda matcher i UEFA-cupen mot Feyenoord - bortamatch 18/9 och hemmamatch 2/10 (båda i TV4 Sport).

Dessutom sänder TV4 inom de närmaste veckorna finalen i Svenska cupen mellan Kalmar och IFK Göteborg, samt även det allsvenska mötet de båda lagen emellan.


Med andra ord: Fem KFF-matcher i TV4 på en månad. Kalmar har tvättat bort "tråk-stämpeln" och dominerar allsvenskan. Det har även givit genomslag i tv.


- Det snackas ofta om stockholmsfixering, så det känns jättekul att kunna motbevisa det. Det är kul att kunna bjuda tittarna på Sveriges bästa lag, säger TV4:s fotbollschef Emir Osmanbegovic.


TV4 har som mål att fortsätta följa Kalmars Europa-äventyr om smålänningarna slår ut Feyenoord i Uefa-cupen."


Ur tidningen Resumè

Konsekvenser censurerades

Låt mig först högt och tydligt deklarera att jag är positiv till fristående skolor. Exempelvis har etableringen av CIS i Kalmar inneburit mycket positivt, dels därför att studenterna på så sätt har fått ytterligare ett alternativ och dels därför att de kommunala skolorna på det sättet blivit mer angelägna om att ha ett utbud som lockar elever.

På kommunstyrelsen idag hade vi att ta ställning till ansökningar från tre fristående skolor inom grundskolan i Kalmar kommun. Vi tar ställning genom att yttra oss till Skolverket där vi som kommun ska beskriva de ekonomiska, organisatoriska och pedagogiska konsekvenserna som en utökning av verksamhet vid fristående skola för med sig.

Barn- och ungdomsnämnden hade som underlag till kommunstyrelsen antagit ett yttrande från förvaltningschefen där hon beskrev konsekvenserna för den kommunala skolan om dessa fristående skolor skulle etableras. Efter votering ställde sig nämnden bakom yttrandet.

På dagens kommunstyrelse la miljöpartiet genom Jonas Löhnn ett förslag som innebar att kommunen inte skulle säga ja eller nej till en etablering. Vi skulle helt låta Skolverket avgöra frågan. Han lade också ett förslag om att ändra texten i det yttrande som förvaltningschefen på Barn- och ungdomsförvaltningen lagt fram och som Barn- och ungdomsnämnden ställt sig bakom. För detta fick miljöpartiet stöd av de borgerliga ledamöterna. Därmed uppstod en majoritet.

Jag inser att man ibland råkar ut för nederlag i det politiska livet, det är sådant man får leva med. Vad jag däremot tycker är upprörande är att man i Kalmar kommuns yttrande strök väck en större del av de negativa konsekvenser som dessa tre ansökningar kan innebära.

Bland annat så finns följande inte med när det gäller ansökan från Karl-Oskar Utbildning AB:
 
"En etablering av Karl-Oskarskolan skulle därmed vara mest kännbar för de närmast belägna F-6 skolorna, dvs Oxhagsskolan och Vasaskolan samt möjligen Lindöskolan och Falkenbergsskolan...."

" Den ekonomiska bärkraften för de kommunala skolorna skulle därmed starkt reduceras. Oxhagsskolan och/eller en av de två övriga skolorna skulle med stor sannolikhet tvingas lägga ner inom ett till två år. Elever som bor i närheten av den nedlagda skolan/de nedlagda skolorna skulle därmed få betydligt längre skolväg till kommunal F-6/F-9 skola. Dessutom med en klart trafikfarligare skolväg. "

När det gäller ansökan från CIS så är bland annat följande text från förvaltningschefen bortcensurerad ur Kalmar kommuns yttrande:

"Den ekonomiska bärkraften för Lindsdal- och eller Novaskolan beröknas bli allt för dålig för att driva skolan vidare. Nova-skolan skulle sannolikhet tvingas lägga ner 2010 eller 2011."

Enligt min uppfattning har inte kommunen genom detta beslut inte fullgjort sitt åtagande när man på det här sättet stryker väck konsekvenser i sitt yttrande till Skolverket. Konsekvenser som är tydligt beskrivna av de tjänstemän som är verksamma inom området.

Liberal röst om Mona Sahlin

" Sahlin är en av de mest erfarna statsministerkandidaterna i svensk modern historia. Hon har förutom riksdagsledamot varit arbetsmarknadsminister, partisekreterare, vice statsminister, näringsminister, integrationsminister och miljö- och samhällsbyggnadsminister. Hennes politiska erfarenhet är större och bredare än vad Erlander, Palme och Carlsson hade när de tillträdde, för att inte tala om Fälldin, Bildt och Reinfeldt. Persson är faktiskt den ende som kan mäta sig med två tunga ministerposter, skola och finans. "

PM Nilsson på Newsmill.

PM Nilsson har bland annat varit ledarskribent på liberala Expressen.


Linnéuniversitet oerhört viktigt för Kalmar

I två omgångar var jag idag och välkomnade nya studenter till Kalmar. Visst kände jag igen ett och annat ansikte men den absoluta huvuddelen av alla de hundratals ungdomarna var helt nya i vår stad. Jag tror ibland att vi tar vår högskola och våra studenter lite för givna i Kalmar. Tänk er in i en situation där vi inte hade haft våra 10 000 studenter och närmare 800 anställda på plats i Kalmar.... Om Kalmar idag, trots allt nytt som sker, ändå betraktas som en ganska sluten och småborgerlig stad. Hur hade det då varit utan detta årliga inflöde av nya människor, tankar och kreativitet? Puh, jag vill inte ens tänka tanken. Måtte det inte bli ytterligare nedskärningar på platser till högskolor & universitet!

Jag hoppas att vi kan erbjuda dessa nya studenter en valfrihet som tidigare årgångar inte har haft. Nämligen en valfrihet att själva avgöra om de efter avslutade studier vill stanna kvar och leva sina liv i vår region. Tidigare årgångar har inte haft den valfriheten på grund av att arbetsmarknaden inte har funnits. Nu ligger vi lägst i arbetslöshet bland våra jämförelsekommuner så visst borde möjligheten vara bra mycket större för de ungdomar som denna vecka flyttar till vår stad.

Jag har också förstått av högskolans rektor Agneta Bladh att vi nu måste börja lära oss att säga universitet om vår högskola. Det var något som jag ärligt talat inte trodde att jag skulle få uppleva under min tid som kommunalråd. Nu är vi där vilket kommer betyda väldigt mycket för oss, bara begreppet i sig ökar attraktionsvärdet. Om vi sedan kan få till bra infrastruktur mellan Kalmar och Växjö så tror jag att den här fusionen kan visa sig vara en riktig fempoängare.

Vi måste också i Kalmar fundera långsiktigt över hur vi i en stenhård konkurrens ska ge de bästa förutsättningarna för vår del av Linnéuniversitet. Rektor Agneta Bladh har bjudit in till en sådan dialog vilket jag verkligen uppskattar. Önskemålet från hennes sida är att samla huvuddelen av universitets verksamhet i ett centralt läge, gärna nära vattnet. Begreppet "Seaside Campus" används. Jag tycker det är en spännande process som vi nu ger oss in i. Vår stadsarkitekt Staffan Lindholm kommer tillsammans med planeringschefen Björn Strimfors att titta på detta förutsättningslöst tillsammans med företrädare för högskolan. Vi ska dock vara medvetna om att vi pratar om väldigt långa tidsplaner i detta sammanhang...


Ekonomi, föräldraförsäkring & hushållsnära tjänster

Vid sidan av alla lovord som sköljer över Kalmar FF under den gångna helgen så har helgen bjudit på tre intressanta diskussioner i nationell media.

* En av förklaringarna till att socialdemokraterna förlorade valet var att de borgerliga partierna var ikapp oss rent opinionsmässigt när det gäller synen på vilket parti som är bäst på att sköta landets ekonomi. Under söndagen presenterades ytterligare en mätning som visar att socialdemokraterna rycker i denna fråga. Håller den trenden i sig fram till valet så kommer jag att vara ganska lugn över utgången.

När det gäller kommunens ekonomi så känns det väldigt tryggt att vi har ett i princip enhälligt beslut om Budget i balans. Detta paket ger oss förhoppningsvis tillräcklig fallhöjd även om konjunkturen skulle vända kraftigt. I torsdags var jag på Sveriges kommuner och landsting (SKL), deras prognoser över skatteintäkterna gjorde inte kommunalråden glada. Bara under nästa år skrivs våra skatteintäkter ned med cirka 20 miljoner. I budgeten för 2009 hade vi budgeteterat ett överskott på cirka 100 miljoner vilket därmed snabbt sjunker. För att klara överskottsmålet på 2 procent måste vi klara cirka 50 miljoner kronor i överskott.

* Föräldraförsäkringen. Inom mitt parti så finns det en del som driver kravet om delad föräldraförsäkring. Detta blev som tur var nedröstat på förra partikongressen. Nu lanseras ett förslag från Ylva Johansson om tredelad föräldraförsäkring. En del till varje förälder och en del som beslutas gemensamt. Jag kan leva med en tredelad försäkring men jag är väldigt skeptisk till denna klåfingrighet. Om man nu är tillräckligt vuxen för att skaffa barn så tror jag nog att man är tillräckligt vuxen att också själva inom familjen göra upp om hur föräldraförsäkringen ska disponeras. Egenmakt är ett begrepp som återigen borde dammas av inom den politiska debatten.

* Subventioner av hushållsnära tjänster. TCO lanserade i helgen ett förslag om att alla barnfamiljer skulle få så pass höga statliga subventioner att alla skulle kunna nyttja denna tjänst. Det kan ju låta trevligt men jag kan ju inte låta bli att fundera över om detta är den mest angelägna reformen i dagsläget. Det lär ju inte kosta så få miljarder precis. Det är ju inte heller en reform eller ett krav som jag någonsin stött på ute bland folk. Däremot stöter jag väldigt ofta på önskemål som handlar om att få bort ofrivilliga deltider, en bättre sjukförsäkring, återställd A-kassa, mer resurser till infrastruktur och äldreomsorg eller högre stöd till föreningslivet. Men vi lever väl helt enkelt i lite olika världar, TCO-ekonomerna och jag.


RSS 2.0