Sol & Bad!



Nu kommer aktiviteten på denna blogg att bli lite mindre. Istället inväntar vi högtryck och varma soliga dagar på Östra sidan av Öland. I helgen var det tolv grader i vattnet så inte ens jag slängde på mig morgonrocken och tog cykeln till stranden.

Ha en trevlig sommar

Gas eller broms i uppförsbacke?

Sitter och går igenom handlingar inför budgetfullmäktige imorgon, måndag.

Ser till min förtjusning att vi håller ställningen när det gäller lägst arbetslöshet. För några få år sedan låg Kalmar alltid en bra bit över riksgenomsnittet, vi låg också högst av alla jämförelsekommuner. Nu ligger vi lägst. Med den budget vi tar imorgon så försöker vi bidra till att bibehålla den positionen.

Detta genom ett antal åtgärder:

- Fördubbling av antalet detaljplaner, från 20 till 40, från och med 2010. På det sättet håller vi igång byggandet i lågkonjunkturen men vi står också starkare när det vänder.

- Åtgärdspaket mot ungdomsarbetslösheten.

- Stimulanspaket på totalt 1.1 miljarder på tre år för att hålla hjulen igång.

- Satsningen på besöksnäringen med bland annat Kalmar slott, www.visitse.se Magasinet Jenny, ökad marknadsföring. Bred samverkan med näringslivet och rekord i antal evenemang som Svensson, Svensson.

Jag måste tillstå att jag ärligt blev förvånad över att de borgerliga med moderaterna i spetsen säger nej och vill bromsa i en uppförsbacke.

Att skära ned på på planarbetet gjordes i den förra lågkonjunkturen. Det är något vi har lidit av ända fram till idag med färre villatomter och färre bostäder som resultat. Att minska det kommunala stödet till besöksnäringen och därmed bromsa en av få områden som ökar i dessa tider är en ännu större gåta.

Men, jag får väl säga som en av de mer inflytelserika fastighetsägarna sa när jag mötte honom. "För dig är det ju bara att tacka och ta emot, de bjuder på ytterligare en stor valseger för s i kommunen."

Här är siffrorna över arbetslösheten:

Samtliga 16-64 år
Riket - 5.5
Växjö - 6.1
Kalmar - 5.4
Karlskrona - 6.3
Kristianstad - 6.7
Halmstad - 5.7

Ungdomar 18-24 år
Riket - 8.6
Växjö - 8.9
Kalmar - 7.4
Karlskrona - 11.1
Kristianstad - 11.3
Halmstad - 7.8

Passiviteten beskriven av näringslivet

Här är en debattartikel i Dagens Industri som många bör läsa:

http://di.se/Nyheter/?page=/Avdelningar/Artikel.aspx%3FO%3DRSS%26ArticleId%3D2009%255C06%255C10%255C340902

Stadsfesten börjar klarna

Idag blev det klart att EMD, Agnes, Hassle, BWO och Velvet är några av artisterna när stadsfesten genomförs i agusti.

Vår stadsfest har blivit en dundersuccé som lockar alltfler människor. Att ha en gratis-fest med bra artister för både Kalmarbor och andra tror jag är en av framgångsfaktorerna bakom Kalmar som sommarstad.

+ 155

Har fått ett utdrag ur kommuninvånarregistret som visar på befolkningsutvecklingen. Vecka 23 hade vi ett plus på 155 personer, motsvarande vecka förra året var det ett minus på 90.

Till hösten är söktrycket rekordstort mot högskolan. Förhoppningsvis innebär det att vi ökar lite mer i år än förra året då vårt plus stannade på lite under 200 personer.  


Andra krönikan i Ölandsbladet

Kalkylen som slog fel



I veckan presenterade Reseguiden sin stora undersökning där nästan 8000 svenskar får ranka sommarstäder. Totalt väljs ett trettiotal städer ut. Kalmar har aldrig tidigare varit i närheten av denna lista men tog nu klivet rakt in på tiondeplatsen. I toppen finns Göteborg, Stockholm och Visby.


Den här listan är viktig. Betraktas man som en sommarstad av svenskarna så finns en grund att stå på för besöksnäring och upplevelser också under andra delar av året. 


Jag minns att jag stod och målade ute vid stugan i Kårehamn när förra årets undersökning presenterades, i radion noterades särskilt att Kalmar inte ens var med på listan. Efter nyheterna knäppte jag över till RIX FM som berättade att de även denna sommar skulle köra sina sommarsändningar från Liseberg. Båda nyheterna berörde. Jag hade  under 2007 tagit en kontakt med ledningen för RIX FM och försökt sälja in Kalmar som plats för deras sommarsändningar .   R eaktionen var ljum för att uttrycka det milt.


Under juli hade jag kontakt med gode vännen och programledaren Roger Nordin på Rix Morronzoo, detta inför stadsfesten då hela kanalen skulle komma ner till Kalmar med sin festival. Jag bad honom att lägga ett gott ord så att jag ånyo kunde få en konkret kontakt med marknadsavdelningen. I augusti kom mötet till stånd och sedan blev det nya möten i Stockholm.  


 Nu var intresset mycket större, inte minst på grund av att vi på ett konkret sätt kunde visa hur mycket folk som rör sig i regionen under  sommaren . Vi lockade med samarbetet mellan Kalmar, Öland och Glasriket, vi lockade med Susanne Reuter, Robert Gustavsson, Victoriadagen och Astrid Lindgrens värld. Vi visade helt enkelt ett paket av utbud som  det gick att göra väldigt bra radio på. Efter några veckors förhandlande så fick vi äntligen klartecknet  som innebar en flytt  av  sommarsändningarna  från västkust till ostkust. Detta innebär att 1.2 miljoner lyssnare varje dag under 35 dagar kommer att få höra och lyssna till upplevelser i Kalmar och i övriga regionen. Självklart så kostar detta en slant, totalt 600 000. Denna summa delas mellan Kalmar kommun och Regionförbundet. Min uppfattning är att vi kommer få tillbaka denna summa med råge både denna sommar och framåt genom att fler upptäcker vår fantastiska region.


Nationell radio tillsammans med satsningen på Kalmar slott och Svensson Svensson i Krusenstiernska gården hade jag trott skulle ge en listplacering i Reseguiden under nästa år.  Min kalkyl ställdes därför helt på ända när vi redan denna sommar går in som raket på listan. Jag får ödmjukt konstatera en misslyckad kalkylering....


När sändningarna drar igång kommer jag med en enkel ceremoni överlämna en gatuskylt med texten "Rix FM platsen". Det var något jag lovade i en direktsändning under förra sommaren. Senare, i samband med Stadsfesten kommer vi fortsätta att döpa gator efter nu levande personer. Vi har i Kalmar valt att hylla människor som har gjort någonting bra för kommunen, förra året fick bland annat Nanne Bergstrand en gata. En del, i detta land präglat av Jantelagen, tycker detta är helsnurrigt. Jag tycker vi i ännu högre utsträckning ska passa på att tacka folk medan de är i livet, det är ju då de har glädje av att bli hyllade för en god insats.    


Jag är inte förvånad över att det blev nej i folkomröstningen om en kommun. I Borgholm blev det ett knappt ja medan det i Mörbylånga blev ett mycket tydligt nej. Jag tror huvudförklaringen till detta är tre. 


1. I Borgholm var samtliga av de tre ledande politikerna överens om att ett ja var bra för kommunen. I Mörbylånga ändrade sig komunstyrelsens ordförande och blev motståndare. Det är klart att man som kommuninvånare drar öronen åt sig om den ledande politikern inte längre tror på idén. 


2. Jag tror många invånare i Mörbylånga kommun är livrädda för Per Lublin. När han under valrörelsen meddelade att han skulle göra livet surt även i en gemensam kommun så var det nog många som i ren fasa tog en nej-valsedel. Lublin lyckades ju därmed i sitt uppsåt. 


3. Väldigt många, framförallt i området kring Färjestaden, har Kalmar som arbetsplats. För dem känns det bakvänt att diskutera samgående med Borgholm. 


Det var en hastig och snabb analys. Säkert finns det fler orsaker som gjorde att väljarna röstade som de gjorde. Nu får man snabbt lägga denna fråga bakom sig och i respektive kommun göra vad man kan för att möta de utmaningar man står inför. 




Ny omsorgschef

Idag beslutade kommunstyrelsen anställa Thomas Tryggvesson som förvaltningschef för omsorgsförvaltningen. Han kommer från en tjänst som distriktschef för äldreomsorgen i Växjö. Han kommer nu att flytta till Kalmar med sin familj.

Besöksnäring hjälper Kalmar i krisen

Jag blev riktigt glad över nyheten att svenskarna i år lyfte in Kalmar på listan över sommarstäder, att vi dessutom tog oss direkt upp till tionde plats glädjer naturligtvis ännu mer. I min krönika i Ölandsbladet ska jag berätta historien om hur RIX FM landade sina sommarsändningar i Kalmar.

Vad är det då som gjort att vi nu äntligen tagit oss in på listan?

- Satsningen på Kalmar  slott som blivit ganska väl omskriven i nationell media.

- Svensson, Svensson i Krusenstiernska gården.

- Musik på Larmtorget

- Att RIX FM flyttar sina sommarsändningar till Kalmar

- Stadsfesten

- Kalmar FFs framgångar

- Satsningen på Visitse.se

Det här är några exempel på sådant som jag tror har nått fram till Svenskarna utanför regionen.

Min uppfattning är att det är besöksnäringen och byggandet som kommer hjälpa Kalmar att klara lågkonjunkturen. Den utvecklingen ser vi redan nu. Det förutsätter dock att kommunen och näringslivet bestämmer sig för att Kalmar ska klara krisen och att vi marscherar tillsammans.

Destination Kalmar är då en oerhört viktig aktör. Med undantag av Kalmar FF och Kalmar Slott så hade inget på listan ovan funnits om det inte hade varit för Destination Kalmar. Detta är ju också något som uppmärksammas i vårt näringsliv, antalet partner blir fler.

Äntligen har vi nu fått fart på besöksnäringen i Kalmar, vår andel av turistkronani Kalmar län har på några år gått från 14 till 28 procent. Nu när vi har tagit en position handlar det ju inte bara om att befästa den, vi måste fortsätta utvecklas.

Mot den bakgrunden och mot bakgrund av att vi just nu befinner oss i lågkonjunktur med besöksnäringen som en ljuspunkt är det en gåta att de borgerliga partierna i Kalmar vill lägga i bromsen genom att kraftigt minska anslaget till Destination Kalmar.

Kalmar klättrar som sommarstad

" Kalmar är Sveriges tionde hetaste sommarstad. Det är resultatet av Reseguidens omröstning, där 7899 medlemmar deltagit. Kalmar har klättrat rejält på listan, förra året var staden inte ens bland de 32 bästa städerna.

Årets hetaste sommarstad är Göteborg, följt av Stockholm och Visby."

Källa: TT


God kvalité i Kalmars skolor

Idag har Sveriges kommuner och landsting (SKL) presenterat en öppen jämförelse mellan landets kommuner när det gäller skolan. Denna typ av jämförelser och rankingar är väldigt bra, inom en rad områden analyserar resultat.

Inom samtliga områden står sig Kalmars skolor väl i denna jämförelse, till och med mycket väl, vilket är väldigt roligt. Alla lärare, rektorer och övrig personal inom skolan i kommunen har anledning att sträcka på sig lite extra.

Här är redovisningen av andel elever som uppnått målen i samtliga ämnen (undersökningens huvudranking):

Kommun och dess ranking i jämförelse med landets 290 kommuner:

Jämförelsekommunerna:

Kalmar - 18
Karlskrona - 141
Kristianstad - 211
Växjö - 61
Halmstad - 67

Länets kommuner:

Mörbylånga - 6
Torsås - 12
Kalmar - 18
Nybro - 79
Mönsterås - 131
Borgholm - 144
Emmaboda - 167
Oskarshamn - 173
Västervik - 178
Vimmerby - 190
Hultsfred - 218
Högsby - 223

Nesligt värre för alliansen

Idag har de borgerliga partierna i Kalmar presenterat sitt förslag till budget för nästa år. Jag har hastigt läst igenom förslaget.

Den största överraskningen är att det som var fullständigt fel i december nu plötsligt är en klok politik. I sitt budgetförslag så accepterar man nu både höjd skatt och den besparing på 1 procent som majoriteten drev igenom i december.

Givetvis måste detta ha orsakat många sömnlösa nätter för de borgerliga toppolitikerna. Jag minns ju hur de gick an och skällde för bara sex månader sedan. Nu några månader senare så får de krypa till korset och erkänna att den bedömning av ekonomin som undertecknad och majoriteten gjorde var helt korrekt. Oj vad det måste kännas!

Jag noterar vidare att man vill göra en del satsningar. Bland annat på vårdnadsbidrag, elev hälsoteam, rehabilitering och konsulter. Detta till summan av 15 miljoner kronor. Dessa satsningar som knappast är engångskostnader vill man finansiera genom att sälja Kläckeberga gård (engångsintäkt) för 17.4 miljoner.

Man vill också spara 2 miljoner på utvecklingsenheten, 1 miljon på Destination Kalmar och 5 miljoner på samhällsbyggnadsnämnden.

Majoriteten la in just fem miljoner till samhällsbyggnadskontoret för att vi skulle kunna öka antalet detaljplaner från 20 till 40 per år. Detta med syfte att hålla igång byggandet i lågkonjunktur och sedan stå starka när det vänder. Detta vill inte alliansen göra i Kalmar. Det är en skiljelinje i Kalmarpolitiken som jag inte har något emot...

Att i det läge dra ner på de knappa resurserna till Destination Kalmar, besöksnäringen, Kalmar slott och alla evenemang i en tid när  vi verkligen upplever att Kalmar växer i attraktivitet är ju som att bromsa i uppförsbacke.

RSS 2.0