Veckan som gått...
Veckans snackis i kungliga huvudstaden: Ja, inte är det partiledarduellerna. De har följt ett ganska väl inövat mönster.. Nej, istället var det Aktuellts avslöjande om att fyra riksdagsledamöter i centern nu öppet fronderar mot partiledaren Maud Olofsson när det gäller energipolitiken. En av ledamöterna, skådespelaren Solveig Thernström deklarerade helt öppet att hon inte längre ville vara med i partiet. En större intern taskspark än detta vet jag inte när jag senast upplevde. Jag börjar tvivla på att Maud Olofsson och centern rider ut detta. Tidigare har jag varit hundraprocentigt övertygad om att centern skulle klara sig men när det till och med revolteras i den egna riksdagsgruppen, ja då börjar till och med jag tvivla.
Veckans inhopp: Ja, det får väl vara när jag, Malin Pettersson och landstingsrådet Henrik Yngvesson spelade oss själva i Mörbylångarevyn under lördagskvällen. Revyn var helt fenomenal (vår insats undantagen). Folk skrattade i alla fall när vi klev upp på scenen och det är väl det man ska göra på en revy.. Vad är det man säger: En gång - ingen gång.
Veckans uppvaknande: Fredagskvällen tillbringades med goda vänner med resultat att lördagsmorgonen var minst sagt seg... Redan vid halv åtta kom det ett sms, under förmiddagen kom flera och även telefonsamtal. Några var upprörda, andra var frågande. På lördagen hade Barometern en artikel om kommunala investeringar 2010. I artikeln stod det att en sporthall skulle dockas ihop med Folkets hus i Lindsdal, även fritidsgården och biblioteket skulle flytta dit. Byggstart var planerad till maj. Innan jag sömndrucken hade fått tag i en tidning och fått hjärncellerna i ordning var det förvirrat. Jag var tvungen att lösa artikeln ett par gånger innan jag började svara på sms. Den investering som beskrevs handlade inte om Lindsdal utan Rockneby. Folk pustade ut och hela historien blev istället något att skratta åt. Under måndagen vet jag att Barometern kommer rätta uppgiften..
Veckans chock: Stackars Kalmar FFs nya brasse som flyger direkt från Brasilien och landar i ett Kalmar där kylan har tagit strupgrepp. Hans kommentarer om denna chock är helt underbara att läsa.
Veckans rekrytering: En av MTGs bästa säljare Kristina Blad går nu över till Destination Kalmar där hon ska arbeta med våra partners och med Kalmar slott. Hon kommer till ett bolag där det verkligen händer grejer. Planeringen inför året är nu lagd och mycket talar för att vi även 2010 kommer att få en kanonsäsong.
Per Dahl sågar alliansen i Kalmar
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Brev till ledarsidan, fredag; Johan Persson
Om Kalmars ekonomi
Jag har full förståelse för att de borgerliga partierna i Kalmar och dess "valarbetare" Per Dahl på Barometerns ledarsida är missnöjda med tillvaron.
Nu börjar dessutom arbetet med att få en långsiktig god kommunal ekonomi att märkas. Kalmar kommun har under en lång rad av år haft för svag ekonomi. Mot den bakgrunden initierade jag under 2007 ett arbete med att långsiktigt få en bättre ekonomi. Hela arbetet har gått under namnet "Budget i balans". I detta ingick ett omställningspaket och besparingar. Det ledde fram till att vi i juni månad 2008 i nästan full enighet tog en budget som gav ett överskott på omkring 100 miljoner per år de kommande åren.
Några månader senare slog lågkonjunkturen och finanskrisen till. Prognoserna över kommunens ekonomi förändrades dramatiskt på bara några veckor. Hela det överskott som vi budgeterat bara några månader tidigare sjönk ihop och riskerade bli ett underskott. I det läget valde den rödgröna majoriteten att gå fram med ytterligare besparingar och en skattehöjning. Detta för att undvika ett läge där vi skulle inleda lågkonjunkturen med ett underskott.
Det underskottet skulle i så fall hämtas hem under 2010 och 2011, det vill säga i ett läge där konjunkturen förväntades vara ännu sämre. De borgerliga partierna var upprörda och ville varken ta beslut om skattehöjning eller ytterligare besparingar. Vi skulle inte göra något. När vi sedan kom fram till juni 2009 retirerade de borgerliga och accepterade både skattehöjningen och ytterligare besparingar.
Nu kan vi konstatera att Kalmar kommun gör ett hyggligt överskott för år 2009. Vi klarar våra finansiella mål. Det är positivt. Jag har inget emot att sänka skatten men ett sådant beslut måste i så fall vila på en långsiktig analys om en god och stabil ekonomi. Om de borgerliga partierna nu helt plötsligt har ändrat uppfattning och vill sänka skatten så får de naturligtvis föreslå det men då får de också redovisa vilka ytterligare besparingar inom skola, vård och omsorg som ska finansiera detta. Det tror jag inte sker. De borgerliga partierna i Kalmar pratar ofta om sänkt skatt men när det sedan kommer till kommunfullmäktige så tystnar kraven.
Johan Persson
Kommunstyrelsens ordförande (s) i Kalmar
Svar
När partierna tystnar måste tidningen tala.
Per Dahl
Okunskap eller bluff?
Det ligger nu ett förslag om att förstärka mark- planeringsenheten på kommunledningskontoret. Det är den enhet som jobbar med övergripande fysisk planering. I detta uppdrag ingår bland annat översiktsplan, fördjupade översiktsplaner, exploateringar av nya bostadsområden, trafikfrågor, kollektivtrafik och landsbygdsfrågor. Tillskottet sker genom att vi för över 2 miljoner från kommunledningskontorets överskott för 2009 till att användas år 2010.
Tidigare har vi förstärkt samhällsbyggnadskontoret med 5 miljoner kronor, detta för att man från och med 2010 ska kunna öka antalet detaljplaner från 20 till 40.
Dessa satsningar gör vi för att Kalmar ska ha en god planberedskap när konjunkturen vänder. Vi gör det också för att kunna möta det intresse som just nu finns för att investera i Kalmar. Det är ett intresse som var betydligt svalare för några år sedan.
Med anledning av detta skriver oppositionsrådet Inger Hillmansson (fp) följande på sin blogg:
"Den fysiska planeringen ligger efter eftersom de rödgröna vill hinna sälja marken i Kalmar centrum innan de förlorar makten."
Jag måste tillstå att jag behövde läsa samma mening flera gånger.
I april går ett förslag till fördjupad översiktsplan för Kalmar centrum ut på samråd. Här ges en samlad bedömning av trafik, bostäder, parkeringar, vattenmiljöer osv. Synpunkterna i samrådet ska sedan sammanställas innan förslaget återigen ska ställas ut innan kommunfullmäktige kan ta beslut. Det blir sanolikt under hösten.
I samband med detta kan man starta igång ett detaljplanearbete för ett avgränsat specifikt område. Ett sådant arbete tar i bästa fall mellan 9 och 12 månader.
Enligt det regelverk vi har så kan inga markområden säljas innan det finns en detaljplan som vunnit laga kraft.
Det finns således INGA som helst möjligheter att sälja någon mark för att uppföra exempelvis bostäder eller parkeringshus i centrala Kalmar förrän tidigast under 2011. Detta gäller alldeles oavsett om mark- planeringsenheten får sina resurser eller ej.
Läs då återigen citatet från Inger Hillmanssons blogg. Nu återstår två alternativ:
1. Antingen så vet hon, efter snart fyra år som oppositionsråd, inte om vilket regelverk som gäller i Kalmar kommun.
2. Eller så bluffar hon medvetet.
Jag vet inte vad som är värst. Hur eller hur borde hon, om hon har någon heder i kroppen, dra tillbaka inlägget från sin blogg.
Privatisering i alla lägen...
Jag kan inte låta bli att bjuda er på denna film. Bengts polis, det vore nåt...
83 miljoner plus för Kalmar
Här kommer en artikel om kommunens ekonomi, mer analys senare.
S rycker i jobbfrågan
Idag är det Dagens Industri som redogör för en mätning som visar att Svenskarnas förtroende för socialdemokraterna när det gäller jobben har ökat kraftigt. Samtidigt minskar förtroendet för moderaterna.
Jag tror jobbfrågan kommer avgöra höstens val, både i Sverige och i Kalmar. Mot den bakgrunden kunde måndagen inte ha börjat bättre..
Ord och inga visor!
Förre arbetsmarknadsministern Börje Hörnlund (c) tycker till...
Återigen lägst arbetslöshet
Arbetslösa och sökande i program med aktivitetsstöd, samtliga 16-64 år:
Riket - 7.1%
Växjö - 7.4%
Kalmar - 6.7%
Karlskrona - 8.2%
Kristianstad - 8.4%
Halmstad - 7.1%
Ungdomar 18-24 år:
Riket - 11.7%
Växjö - 11.5%
Kalmar - 9.3%
Karlskrona - 15.6%
Kristianstad - 14.7%
Halmstad - 10.4%
Veckan som gått
Veckans desperation: Helt klart centerpartiet. Trots att arbetslösheten ökat kraftigt så fortsätter man med omorganisationerna av arbetsförmedlingen. De som jobbar på arbetsförmedlingen som jag pratar med är så fullt upptagna med omorganisationer, nya direktiv och nya åtaganden att huvudfokus knappast ligger på att hjälpa de arbetslösa. Nu, mitt i allt detta, kommer då centern med förslaget att arbetsförmedlingen inte ska få förmedla jobb. Just det, arbetsförmedlingen ska inte få ägna sig åt platsförmedling. Det ska istället ske genom att de arbetslösa utrustas med en check som de sedan kan använda sig av mot olika förmedlingsbolag. Hallå? Verkligheten anropar. Vi är mitt i en lågkonjunktur, arbetslösheten är hög. Varför inte inte låta arbetsförmedlingen ägna sig åt det som man är satta att ägna sig åt? Det andra utspelet från centerpartiet kom idag. I Svenska Dagbladet berättar man att centerns nya linje är att förtäta och bygga skyskrapor i städerna. Detta motiveras med att centern nu ska vinna storstäderna. Frågan är om ens centerns kommunalråd Anders Andersson hänger med i omdanings-svängarna?
Veckans statistik: Återigen hamnar Kalmar högt i en ranking, denna gång är det Lärarnas Riksförbund som analyserat landets kommuner. Vi hamnar bäst bland jämförelsekommunerna och totalt på plats 19 av landets 290 kommuner. Under hösten släppte Lärarförbundet sin ranking och där låg vi på plats 14 av 290. Dessa siffror bekräftar den medborgarundersökning som SCB gjort för Kalmar kommun, i undersökningen får den kommunala verksamheten generellt väldigt höga betyg av kommuninvånarna. Det är ett gott betyg till alla medarbetare i kommunen. Att vi klarar denna höga kvalité och samtidigt har god ordning och reda på vår ekonomi gör livet ännu lite roligare.
Veckans citat: "Vad är det som går och går och aldrig kommer till dörren?" Svaret är pappa på väg hem från jobbet. Denna knäspark till gåta levererades av dottern till Mikael Damberg, riksdagsledmot från Solna.
Veckans överreaktion: Utmärkelsen går till Jonas Löhnn som gick så fullständigt i taket av en ganska hovsam propå från Lena Hallengren när det gäller KSRR. Ibland måste man kompromissa lite för att få med sig människor. Det har praktiserats av mig under den här perioden när det till exempel gäller parkeringsavgifterna, Linnéuniversitets placering eller 6-9 skolorna.
Veckans snackis i kungliga huvudstaden: Handlar tveklöst om statsministern som under veckan angripit medierna för än det ena och än det andra. Att förklara dåliga opinionssiffror eller brister i den egna politiken med att journalisterna är dumma brukar sällan leda till framgång. Fråga Mona Sahlin...
Värna frivillig-organisationerna!
Pressmeddelande från socialdemokraterna i Kalmar
Frivilligorganisationernas arbete viktigt!
Kalmarsundsregionens Renhållare (KSRR) har beslutat att från och med den 29 januari öppna en secondhandbutik för att sälja delar av det man får in på sina återvinningsstationer. Detta har skapat stor oro bland frivilligorganisationerna.
- Friviligorganisationerna har arbetat länge och framgångsrikt med att ta hand om återvinningen och detta arbete får på inget sätt hotas, säger Lena Hallengren, ordförande för Socialdemokraterna i Kalmar.
Beslutet från KSRR har lett till oro runt frivilligorganisationerna, bland annat Stadsmissionen och Röda Korset. De befarar att KSRR kommer konkurrera med deras verksamhet.
- Socialdemokraterna i Kalmar menar nu att KSRR ska ta en timeout och sätta sig ner tillsammans med frivilligorganisationerna för att se hur man ska kunna komma överens, säger Lena Hallengren.
- Kommersialiseringen av återbruket har skapat tråkiga och onödiga motsättningar mot dessa.
Socialdemokraterna menar också att beslutet att återvinna material är lovvärt för klimatet och miljöns skull.
- Klimatarbete och miljö är viktigt för alla att arbeta för. KSRR har tagit ett lovvärt initiativ men frivilligorganisationernas verksamhet måste få fortsätta, menar Lena Hallengren.
9 miljoner till Kalmarsund
En av de punkter som jag lanserade när jag tillträdde som kommunalråd 1 april 2006 var en satsning på vår kustmiljö. Vi skulle ta fram konkreta åtgärder som skulle ge ett friskare Kalmarsund. För att åstadkomma detta tillsattes Kalmarsundskommissionen under ledning av förre miljöministern och Kalmarbon Olof Johansson.
I kommíssionen ingick folk från LRF, Länsstyrelsen, Högskolan, Kalmar kommun och företrädare för den lokala kustmiljögruppen i norra Kalmar. Man satte ingång sitt arbete och kom ganska snabbt fram till att man hade väldigt mycket gemensam kompetens.
Ett antal förslag till åtgärder presenterades, bland annat inköp av maskiner som kunde lånas ut till lokala grupper (till exempel vassröjningsaggregat), en tjänst för samordning (Anna Thore), och olika projekt för att minska läckaget av kväve och fosfor, bland annat våtmarker och musselodlingar.
Hela det här arbetet har varit mycket lyckosamt och faktiskt innteburit att vi hamnat i nationell framkant. Detta var särskilt tydligt när vi blev inbjudna en heldag till miljödepartementet för att beskriva hur vi arbetade.
Jag tror framgångsfaktorerna huvudsakligen är två:
- Dels ett väldigt stort krav på att insatserna ska vara konkreta. Rapporternas och utredningarnas tid får vara förbi.
- Dels ett väldigt stort fokus på att arbetet ska bedrivas underifrån. När arbetet startade fanns en fungerande lokal kustmiljögrupp. Nu finns det femton!
För något år sedan ombildades Kalmarsundskommissionen till att inte bara omfatta Kalmar. Nu är det samtliga kommuner utmed kuststräckan som är med. Syftet med det är att kunna utbyta kunskap men också agera mer samfällt i olika insatser. Vi kan också med en helt annan kraft göra gemensamma ansökningar om medel.
En sådan ansökan gjordes före jul på totalt 23 miljoner kronor. Hittills har vi fått beviljat 9 miljoner kronor.
Här ingår bland annat miljöstationer för båtar. Ett av våra stora problem idag är att båtägarna tömmer sitt latrin på djupt vatten ute i Kalmarsund. Med tanke på att stränderna är ganska grunda så blir dessa tömningar som en energi-kick för till exempel alger. Med miljöstationer i våra gästhamnar utmed kusten hoppas vi kunna minska detta problem. Kalmar har en sådan sedan 2006.
Vi har också fått medel till gemensamhetsanläggningar inom enskilda avlopp.
Pressmeddelande från Kalmar airport
Med 157 025 flygresenärer hade Kalmar Airport den sammantaget största passagerarvolymen bland de småländska trafikflygplatserna under 2009.
- Trots en nedgång i flygresandet vid Kalmar Airport under 2009 till följd av finanskris och allmän lågkonjunktur, är det ändå tillfredsställande att Kalmar Airport kan uppvisa en ökad resnärsandel relativt de bägge större småländska flygplatserna i Växjö och Jönköping, säger VD Hans Hjertonsson.
- Den stora flygplatsnyttan för samhället ligger främst i flygplatsens inrikestrafik, som till övervägande del nyttjas av de som reser på uppdrag av sitt företag eller offentliga uppdragsgivare. Genom flyglinjerna till Arlanda med SAS och Kalmarflyg till Bromma, garanteras dagligen snabba och säkra förbindelser med Stockholm/Mälardalen.
- Förutom möjligheten att från/till Kalmar knyta samman flygresan med övriga inrikesnätet från Arlanda eller Bromma, kan ytterligare ett 80-tal flygdestinationer ut i hela världen nås via Arlanda. Det är också mycket värdefullt att flygplatsen kan erbjuda invånarna i hela Sydostregionen charterflyg till spännande resmål för rekreation och kulturella upplevelser. För 2010 är följande chartermål aktuella från Kalmar Airport; Grand Canaria, Thailand, Kreta, Turkiet, Bulgarien och Mallorca, avslutar Hans Hjertonsson.
Antal resenärer de tre senaste åren vid de småländska flygplatserna:
Kalmar Växjö Jönköping Oskarshamn
År
2007 174 107 169 512 106 968 12 403
2008 177 794 179 801 76 611 13 338
2009 157 025 148 442 61 706 13 295
Nedslag i veckan som gått
Möjligen kan detta bli ett återkommande inslag.
Veckans chockvåg: Helt utan tvekan centerpartiets ras till 3 procent i den senaste opinionsmätningen. Naturligtvis pågår nu en ganska livlig diskussion inom det en gång så stora partiet. Innan valet lär vi dock inte få se och höra särskilt mycket av detta. Centern är ett parti som behandlar sina ledare tämligen osentimentalt när man inte tycker det bär, det fick både Thorbjörn Fälldin och Olof Johansson erfara. Att Maud Olofssons dagar är räknade vid en valförlust är nog en ganska säker prognos. Nu står man dock inför ett dubbelt dilemma. För att hanka sig kvar i riksdagen behöver både centern och kristdemokraterna profilera sig ganska hårt. Gör man det så rämnar dock alliansen som gjort enigheten till en profilfråga. Jag tror goda råd är ganska dyra för både kristdemokraterna och centern just nu.
Veckans minsta överraskning: Anna Thore lanseras som miljöpartiets kommunalrådskandidat. När jag drog igång arbetet för kustmiljön och formade Kalmarsundskommissionen dröjde det inte länge innan vi insåg behovet av en person som arbetade enbart med detta. Blickarna föll på Anna Thore och ganska snart kom vi överens med Mönsterås kommun om att dela henne mellan oss. Efter ett tag så inrättade vi en tjänst på heltid. Hon har gjort ett kanonjobb. När Anna kom till kommunen visste jag inte att hon var politiskt intresserad men det visade sig ganska snart. Under hösten har det blivit mer och mer tydligt att hon var Jonas Löhnns kronprinsessa.
Veckans påminnelse: Under onsdagen och torsdagen var jag i Esklistuna för att se och lära hur man arbetat med att utveckla kommunen. De har likheter med Kalmar när det gäller strukturomvandling. En av bilderna som visades har jag framför mig på skrivbordet i stadshuset, den visar på befolkningsutvecklingen före och efter Mälardalsbanan som invigdes i slutet av 90-talet. Sambandet mellan infrastruktur och tillväxt är kuslig. Före Mälardalsbanan så tappade man till och med invånare, efter så växer man mycket kraftigt.
Att kraftigt förstora en arbetsmarknadsregion är ganska avgörande för att få en långsiktigt positiv utveckling, för att göra det krävs stora satsningar på infrastruktur så att man kommer ned i restid. På vägen hem funderade jag på om det inte är dags att påbörja en rejäl lobby-insats för dubbelspår mellan universitetsorterna Växjö och Kalmar. Nu får vi två till fyra mötesstationer och det är en bra början. Kan man lyckas få staten att satsa 800 miljoner på sträckan Emmaboda-Karlskrona så borde väl inte ett duebbelspår vara omöjligt på sikt. Vi skulle med en rejält utbyggd pendeltågstrafik mellan Kalmar och Växjö få en fördubblad arbetsmarknadsregion på över 200 000 invånare.
Veckans snackis i den kungliga huvudstaden: Utan tvekan tar Edvard Unsgaard hem priset. Ni vet statsministerns pressekretetare som berömde den ryska städerskan för att hon på en halvtimme tog väck avföring från hans trappuppgång och sedan kallade detta för "arbetslinjen". Vi får väl se hur länge det begreppet får vara i karantän för chefen Reinfeldt. Risken är ju annars att folk inte direkt tänker på arbetslinjen när statsministern försöker försvara sin politik.
Veckans strid: Ulf Nilsson som är nestor för socialdemokraterna i Kalmar län och gruppledare för partiet i Regionförbundet brukar omge sig med mängder av uttryck som glädjer oss alla. Ett av de mer tydliga är: "Välj dina strider". Det kanske Kalmar kommun borde reflektera över när man fightas med ett korplag i Stockholm.
Veckans avund: I måndags hade vi kommunstyrelse, mötet var över på en halvtimme. På väg ut så pratar jag med miljöpartiets politiska sekreterare Claes Horn som säger. "Tänk om det kunde vara så här i Borgholm". Han är ledamot i kommunstyrelsen där sedan många år. Jag har också suttit i Borgholms kommunstyrelse för många år sedan. Mina två starkaste minnesbilder av dessa år är två. Det ena är när Per Lublin slår en pärm i huvudet på kommunalrådet Engelholm och det andra är just de mycket långa mötena.
Veckans glädje: Att det går så pass bra för Läckeby Water att man nu hyr in sig i Bombardiers gamla anläggning.
Veckans föraning: Att transporten till Eskilstuna i sista stund bokades om från tåg till bil med tanke på att det till SJs alltid brukar förvånas över att det är kallt i Sverige i januari. På bilradion rapporterades det om att tågen stog still både i Östergötland och Sörmland. Gissa om vargagrinet bredde ut sig över ansiktet...
Eskilstuna och Agneta Bladhs plats
Frågan om Agneta Bladhs plats var uppe på kommunstyrelsen under måndagen. 13 av femton ledamöter var positiva och två ledamöter deltog ej i beslutet. Det var Inger Hilmansson för folkpartiet och Anders Andersson för centerpartiet.
Jo, tanken är ju att detta skulle vara en överraskning i samband med avtackningen och en gång tidigare har vi beslutat om namn på gata samma dag som den skulle överlämnas. Då tog det två timmar innan någon i kommunstyrelsen hade läckt ut nyheten. Det gällde Nanne Bergstrands gata.
Därav informell avstämning, överlämning och sedan formellt beslut i efterhand.
Den moderata arbetslinjen...
Jag för min del tycker det är tämligen nedlåtande. Testa och byt ordet invandrare eller ryska mot neger eller jude så blir det ganska tydligt.
Att sedan koppla detta till arbetslinjen får väl varenda moderat kampanjmakare att bryta samman...
Edvard Unsgaard; tycker invandrare och invandrarföretagare är otroliga. Någon idiot hade i natt gjort det lite större behovet i vårt trapphus (och lagt sin halsduk där...). Jag ringde vårt städbolag som drivs av invandrare som på en halvtimme skickade över en ryska som städade och sanerade trappen. Det är arbetslinjen det, att på en ha...lvtimme en söndag få fram en duktig städerska som gör ett fantastiskt jobb!
Vad skrattade man åt före youtube?
Ovan är en länk till en fantastiskt rolig film om Kalmars utbud..
Den omvända Robin Hood politiken
Imorgon drar allt igång igen efter några dagars ledighet. Det är ett spännande år vi har framför oss och naturligtvis har man sugit lite extra på dessa dagar med tanke på att nästa ledighet knappast kommer förrän till hösten. Detta med tanke på att det är valår.
Jag har varit med om ett antal valrörelser vid det här laget, både nationella och lokala. Jag gillar valrörelser. Tempot, diskussionerna, mötet med kommuninvånaren, valsedelsutdelningarna och dörrknackningarna. Allt blir till en enda strukturerad röra de sista veckorna.
Min bedömning är att valet på nationell nivå kommer att bli väldigt mycket medias och de sociala mediernas (bloggkampanjer osv) val. Tonläget kommer bli högt, särskilt om ett antal partier kretsar kring fyra procentspärren och man samtidigt tillhör ett block som ligger under.
För partiledningarna i dessa partier handlar det ju rent krasst om att vinna eller försvinna. Jag tror exempelvis inte centerpartisterna ute i landet kommer lägga fingrarna emellan om centern skulle få runt 4 procent och alliansen samtidigt tappar regeringsmakten. Då lär det inte dröja många dagar innan Maud Olofsson får silkesnöret. Kom ihåg hur Olof Johansson avpolletterades av centerrörelsen. Likadant lär det gå med kristdemokraternas Göran Hägglund.
I dagarna har jag följt diskussionen om pensionärernas situation lite extra. PROs ordförande Curt Persson var ju med i Aktuellt och värre sågning än den moderaten Gunnar Axén råkade ut för går väl knappast att uppbringa.
Med all rätt är pensionärerna upprörda över att vi som har jobb och tjänar pengar får ytterligare sänkt skatt på lånade pengar medan pensionärer, sjuka, arbetslösa och föräldralediga får sänkta ersättningar och pensioner.
Snacka om omvänd Robin Hood politik!
Det är bara hoppas att man varken blir sjuk, föräldraledig, pensionär eller arbetslös för då dras tumskruvarna åt.. Ja ni hör ju själva. Är det inte i dessa lägen man verkligen behöver kunna lita på att samhället finns där?
Att det finns solidaritet mellan olika grupper som innebär att man hjälper varandra. Jag skulle lika gärna vilja kalla det för moral. Självklart, tycker jag, finns det ett moraliskt ansvar för mig och andra som har ett arbete att betala skatt och se till att hjälpa de som såg till att jag fick till exempel grundskolan betald, det är ju dagens pensionärer. Det är det som kallas för generationskontrakt!
Tänk att det bara behövdes tre år för att riva stora hål i den samhällsmodell som dagens pensionärer lagt grunden för. Tänk om dessa pensionärer, då i september 2006 hade vetat att man i januari 2010 skulle få sänkt pension och dessutom betala högre skatt än löntagarna. Hade man då i samma utsträckning röstat på ett borgerligt parti? Det är jag tveksam till..
Ett kåseri så här på nya året...
Det vill säga vi kommer att ha ett överskott som med god marginal överstiger 2 procent och vi kommer att nå målet om 100 procent i självfinansiering på våra investeringar.
Stackars folkpartister... Vad ska de nu anmärka på?
För att hjälpa dem på traven bjuder jag därför på ett litet nyårskåseri direkt från ett gruppmöte med folkpartiet
Gruppledaren:
- Vad göra, vi måste bara hitta något att kritisera. Låt oss brainstorma. Kom med förslag!!!
- Kan vi hacka på kvalitén i kommunens verksamhet? Nä, attans där fick kommunen återigen höga betyg av Kalmarborna.
- Näringslivsklimatet då ? Skit också. Även där har ju kommunen klättrat de senaste åren.
- Arbetslösheten? Aj, nit där också. Kalmar har lägre arbetslöshet än de borgerligt styrda jämförelsekommunerna. Det pratar vi tyst om annars kanske de hemska sossarna i någon av de andra kommunerna kan använda det mot våra fina liberala vänner.
- Besöksnäringen? Attans där slog ju Kalmar rekord förra året och där vill ju vi och kompisarna i Kalmar-alliansen skära ner. Nä, det pratar vi tyst om annars kanske någon i hemska Destination Kalmar kommer på tanken att berätta för turist-företagarna att vi vill lägga i bromsen.
- Byggandet. Något område måste det ju för tusan finnas där vi folkpartister kan hacka på majoriteten. Nä, just fasen. Det ju det andra området där vi i alliansen vill lägga i tvärniten. Inte vill vi att sossarna ska kunna prata om det nu när det närmar sig val. Det kan ju få fler än tidigare att rösta på sossarna i kommunalvalet. Usch, hemska tanke. Det pratar vi inte om.
- Nä, det här var inget roligt. Jo, nu har jag det utropar gruppledaren!!! Klackarna i taket. Eftersom sossarna och den där hemska Persson driver så mångas frågor samtidigt och vi folkpartister måste vara emot sossarna så anklagar vi dom för att vara odemokratiska och driva för många frågor. Någon sans och ordning måste det väl vara.
- Vi som oppositionsparti måste väl för tusan hinna med att skriva reservationer och protokollsanteckningar så nu kräver vi neddraget tempot. Gör ni inte det så, vi hänger med, ja då är ni hemska sossar odemokratiskaoch borde veta hut!
- Den var väl bra och där kommer de aldrig att sno vårt förslag. Jippie! Vi har vår valfråga. Nu kommer äntligen Kalmarborna att uppskatta oss fina liberaler i folkpartiet liberalerna.