Rätt i Lund men fel i Kalmar....

I Sverige är det hittills sjutton kommuner som ansökt om att få bli "En Fairtrade city". Det handlar om att kommunen tillsammans med den lokala handeln ska kunna uppvisa ett tillräckligt utbud av rättvisemärkta varor. I Kalmar kom förslaget från vänsterpartiet. Bakom rättvisemärkningen står en rad organisationer, bland annat Svenska kyrkan, ICA och KF. För att undersöka intresset i Kalmar bjöds handeln och företrädare för olika ideella organisationer in till ett möte, intresset var väldigt stort och uppslutningen total. Bland konsumenterna finns nu ett tryck att handla både ekologiskt och rättvise-märkt. Redan idag uppfyller Kalmar kritierierna för att bli "Fairtrade city".

Flera andra kommuner har insett värdet av detta. Tillsammans med handeln och andra aktörer ser man detta som en möjlighet att profilera staden. Av de sjutton kommer som hittills ansökt är nio borgerligt styrda. Döm därför om vår allas förvåning när moderaterna och folkpartiet upprört yrkade avslag.

Längst gick som vanligt folkpartiets Inger Hillmansson som betecknade detta OCH Krav-märkning som en modefluga. Sug på den alla ni som är intresserade av mat och dess ursprung...

Nu var ju de borgerliga som vanligt inte överens. Kristdemokraterna backade upp en ansökan och centern har inte bestämt sig. Hur eller hur kan man konstatera det som är rätt inom moderaterna och folkpartiet i bland annat Linköping, Växjö och Lund är helt fel inom samma partier i Kalmar.


Kommentarer
Postat av: S A R A

ha en 3vlig kväll :) kram

2008-04-01 @ 20:38:36
URL: http://zaaurahs.webblogg.se
Postat av: Anonym

Hej Johan,
Jag är inte emot rättvis handel, ekologiska produkter m.m. Det som stör mig att du inte berättar är att Rättvisemärkt i Sverige AB som utfärdar licensen för FTC är delägt till 50% av LO, som även är medlem i Föreningen för Rättvisemärkt, den organisation som ni vill betala marknadsföringsbudget för... Bland medlemmarna finns icke mindre än tre ABF-distrikt och ett antal fackförbund...

Alarm bells are ringing, my friend...

Vänliga hälsningar
Per Gjörloff (m)

2008-04-02 @ 11:13:55
Postat av: Sebastian Hallén (fp)

Sen får Johan gärna förklara hur folkpartiet "upprört kan yrka avslag" i KSAU. Vår representant där, Inger Hilmansson, är bara ersättare och har inte någon yrkanderätt.

2008-04-02 @ 20:44:16
Postat av: Johan Persson

Hej herrar politiska sekreterare!

Jag kan bara konstatera att ett antal borgerligt styrda kommuner nu går i bräschen för att bli rättvise-märkta. I Kalmar är folkpartiet och moderaterna kraftiga motståndare. Ni behöver inte övertyga mig om att ni har rätt, börja istället med att försöka övertyga era partivänner... När ni ändå är igång och övertygar så kan ni väl försöka få svenska kyrkan, coop och annan handel att också backa från sina ståndpunkter.

Lycka till!

Johan Persson

2008-04-03 @ 17:57:09

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0