Om bojkotter...
Utifrån ett Kalmarperspektiv funderar jag så här.
Under de senaste två åren har vi ständigt haft besök från olika delar av Kina i Kalmar. Alla de Kineser som varit här har med skräckblandad förtjusning fått insikt i hur fri press agerar. Ett antal kineser fick också tillfälle att vara med i valrörelsen och på det sättet fick man uppleva hur Svenska folket genom allmäna och fria val gav Sverige en ny regering.
Under hela denna resa har det funnits diskussioner om huruvida vi som en medelstor svensk stad ska ha kontakter med Kina, detta på grund av de kränkningar av mänskliga rättigheter som pågår i Kina. Jag har hela tiden och kommer också framåt hävda att dialog, utbyte och möten mellan människor är det som bäst skapar förutsättningar för en värld med mindre kränkningar av de mänskliga rättigheterna. Mot den bakgrunden tror jag faktiskt att Bodström är ute och seglar den här gången.
Mona Sahlin på Youtube
http://www.youtube.com/watch?v=goeIwC8NFNw
Vilken sommar det kan bli....
Har den senaste månaden medverkat på ett antal möten där det informerats om de planer och ideér som finns för att stärka Kalmar som en stad där det händer saker. Naturligtvis är det mest fokus på sommaren då vi alla kanske har lite ledigt. Samtidigt så finns det alltfler arrangemang som genomförs med väldigt gott resultat även under den mörka årstiden.
När man sumerar planerna för sommaren så är det ett väldigt rikt utbud. Platschefen på Destination Kalmar Åke Andersson menar til och med att denna sommar passerar unionsåret 1997 om man ser till det utbud som kommer finnas.
Låt mig bara nämna några exempel:
* Sommarteatern med Robert Gustafsson, Peter Dalle och Susanne Reuter i Krusentiernska gården. Biljettförsäljningen går lysande. Robert Gustafsson är för övrigt i Kalmar idag igen.
* Allsvensk fotboll på Fredriksskans.
* Ny entreprenör på Salve med ett utbud som jag tror kommer locka väldigt mycket folk.
* Öppning av nya konstmuseét i stadsparken.
* Ny öppning med ett stort utbud på Byttan.
* Naturligtvis stadsfesten i början av augusti.
* Fem teatrar mot olika målgrupper hela sommaren.
* Besök av Ostindienfararen "Götheborg" i augusti.
* Musik på Larmtorget.
* Tydliga löften från restauratören om en öppen Gästhamnsrestaurang.
* Volvo ocean Race på stan och miljömässa på Kalmar slott.
* Jakt och fiskemässa på Björnö slott.
* Kina uställning på Kalmar slott.
* V75 på Kalmartravet
* Palace springbreak på Skälby.
* Ett antal kryssningsanlöp
Detta är bara några exempel på allt som sker i Kalmar denna sommar. Att det händer saker i en stad är oerhört viktigt. Det skapar trivsel, jobb och tillväxt. Väldigt lite av detta skulle genomföras utan den tydliga samverkan som finns mellan näringslivet och kommunen genom Destination Kalmar. Ett bra exempel på det är sommarteatern i Krusentiernska gården, den hade aldrig hamnat i Kalmar om det inte
Det som inte skrivs om....
Den slutliga rankingen av landets alla kommuner presenteras i maj månad och där väger man också in andra faktorer som just Svenskt näringsliv tycker är viktiga. De senaste åren har Kalmar stigit i denna ranking vilket naturligtvis är roligt.
Extra kul är det att läsa om det lokala näringslivets syn på hur kommunen, allmänhet, skola med flera arbetar för ett bättre företagsklimat i Kalmar. Alla dessa kurvor pekar uppåt. På flera områden ligger betyget över läns- och riksgenomsnitt.
Det finns egentligen bara ett område där vi har riktigt stora problem, enligt näringslivet i Kalmar, och det är medias attityd till företagande. Betyget går kraftigt ned och ligger nu betänkligt under snittet i både Kalmar län och riket.
Leende ägnade jag en minut åt att fundera över rubrikerna om situationen varit annorlunda. Tänk om betyget för kommunpolitikerna hade rasat hos det lokala näringslivet medan det hade stigit för media.... I ett sådant läge är jag ganska övertygad om att det i alla fall hade nämnts på nyhetsplats. Eller vad tror ni?
Per Dahl och "Kryphåls-Johan"
Med anledning av dagens ledare i Barometern där jag benämns som "KryphålsJohan" har jag skrivit ett svar som förhoppningsvis kommer in i tidningen imorgon. Hela det svaret kan ni läsa nedan.
Brev till ledarsidan
Om arenan
Mycket tokigheter ska man läsa i sina dagar. På fredagens ledarsida beskylls jag av den politiske chefredaktören Per Dahl för att söka kryphål i kommunallagen. Detta för att förverkliga att en ny arena byggs i Kalmar. Inget kan vara mer fel.
Låt mig först dra bakgrunden. Ett enigt kommunfullmäktige i Kalmar har beslutat om ett föreningsbidrag till Kalmar FF för att på så sätt medverka i förverkligandet av en ny arena. Detta föreningsbidrag utgör tilsammans med en hyra från Kalmar FF själva basen i finansieringen av arenan. Därtill lägger fastighetsägaren Sveafastigheter in stora summor i projektet, detta på grund av de mervärden som en arena tillför handelsområdet kring IKEA. Just den konstruktionen tycker jag är spännande. I vilka andra projekt har vi den typen av medfinansiering?
Planprocessen är nu klar, bygglovet är på plats och parterna är överens om finansieringen. Med andra ord så finns förutsättningar för att starta bygget i maj med färdigställande våren 2010. Med detta så får Kalmar FF goda förutsättningar att även i framtiden kunna spela fotboll på högsta nivå. Det kan väl inte ha undgått Per Dahl att den nuvarande anläggningen på Fredriksskans inte håller måttet. Detta innebär bland annat att KFF under det kommandet året får spela matcher i Helsinborg eller Borås om man lyckas med bragden att ta sig vidare i de internationella kval man kvalificerat sig för.
Vad är då alternativet till en ny arena på den plats som nu diskuteras? Jo, med största sannolikhet är det en total ombyggnad av Fredriksskans. Ett alternativ som innebär en omstart av hela processen. Vi går då miste om den insats som Svea-fastigheter lägger i projektet. Möjligheten att exploatera någon del av träningsplanerna på Fredriksskans försvinner, kommunen måste bygga en ny anläggning för friidrott på annan plats och med stor sannolikhet måste vi också hitta andra långsiktiga lösningar för skolidrotten. Det alternativet är med andra ord både mer komplext, dyrare och sämre för kommunen. Det är också något som skulle ge betydande problem för Kalmar FF.
Nu har vi ett läge där Kalmar FF kommit till kommunen med ett antal ideér om hur man mot banken ska säkerställa att de betalar sin hyra. Ett antal alternativ studeras. För att säkerställa att kommunen gör rätt rent juridiskt så har vi vid sidan av den kompetens som finns i stadshuset anlitat ytterligare juridisk kompetens. Detta för att verkligen vara på den säkra sidan om kommunen ska fatta beslut i frågan. Detta föranleder Per Dahl att kalla mig för "kryphåls-Johan". Jag måste tillstå att jag inte blir riktigt klok på den analysen. Att gå fram till kommunfullmäktige med en lösning som inte är juridiskt hållbar vore ju direkt oansvarigt och inget som skulle accepteras vare sig av mig, mitt parti eller någon av de andra partigrupperna.
Jag har goda förhoppningar om att vi ska kunna hitta en lösning och också få ett brett politiskt beslut som innebär att Kalmar och Kalmar FF fortsätter att gå framåt. Vi vill ju alla Kalmars väl. Det gör väl även Per Dahl även om han i sin iver att svartmåla mig allt som oftast skjuter sig själv i foten.
Johan Persson (s)
Kommunstyrelsens ordförande i Kalmar
"Strunta i kommunen och politiken ett slag"
I fredags vid lunchtid fick jag och min fru vår andra dotter. Hon ska heta Julia och är naturligtvis pappa upp i dan... Detta innebär att jag under de kommande två veckorna kommer att vara föräldraledig. Förhoppningsvis innebär det både lägre aktivitet här och i andra offentliga rum.
Jag skickade ut sms till vänner och arbetskollegor under fredagskvällen och fick då snabb respons med gratulationer och en del förmaningar. Från kommunchefen Roland Karlsson kom det en uppmaning att strunta i kommunen och politiken ett slag. Jag ska försöka leva upp till det.
Så här skulle alla dagar vara...
Tänk om alla dagar vore som idag...
Onsdagar är lite av min favoritdag. Dagen är oftast vikt åt företagsbesök.
Dagen började med ett väldigt bra besök hos familjen Ljungar på Tyska bruket. De driver ett åkeri i kombination med lantbruk. En stor del av gårdens marker arrenderas av Kalmar kommun. De gränsar till kvarteret Bilen där bland annat IKEA ligger. Vi fick en väldigt bra genomgång av företaget och pratade naturligtvis också om hur vi på bästa sätt ska förena kommunens och företagets behov. Tänk vad mycket enklare livet blir när man möts på det här sättet och helt öppet går igenom framtiden.
Därefter bar det iväg till Gumsen där omsorgsförvaltningen driver daglig verksamhet. Vi fick en väldigt inspirerande presentation som kombinerades med rundvandring. Därefter vankades det nybryggt kaffe i köket där det samtidigt lagades pizza. Vi fick också med oss några visdomsord från våra guider. Vet ni till exempel varför det är positivt att ha ont i huvudet? Jo, då vet man att man har nåt att ha ont i...
Om några minuter är det dags för en pressträff där vi ska berätta att Ostindienfararen Göteborg kommer till Kalmar i mitten av augusti. Jag har varit på skeppet när det låg i Shanghai. Det är en fantastiskt skapelse som med all säkerhet kommer att locka mängder av människor till Kalmar. Självklart ska vi nu försöka dra igång en planering som innebär att hela veckan efter stadsfesten präglas av besöket.
Samtidigt har det gått iväg ett pressmeddelandet om att Norba storsatsar i Kalmar. Det blir omkring 110 jobb i en del av Bombardiers gamla anläggning. I dessa tider när handelsetableringarna står som spön i backen känns det väldigt bra att kunna presentera satsningar i industrisektorn. Tidigare i veckan har vi kunnat läsa om satsningar på Proxy och Tvärskogs timber. Det är viktigt att ha balans på arbetsmarknaden. Vi ska aldrig tillbaka till en situation där Kalmar var beroende av några få stora.
I eftermiddag öppnar City Gross sin verksamhet i Kalmar, här handlar det också om över 100 jobb.
Idag arrangerar också Studentkåren sina arbetsmarknadsdagar där regionens företag bjuds in för att erbjuda våra studenter en möjlighet att stanna kvar i regionen när de pluggat klart. I år var intresset så stort från näringslivet att man tvingats tacka nej till företag. Nästa år får man söka en större lokal.
På kvällen är det sedan utvecklingsdialog i Halltorp. Jag återkommer med en rapport om detta.
Med andra ord. En väldigt bra dag. Dessutom skiner solen!
Största ökningen på 2000-talet!
Det känns fantastiskt roligt att det det arbete som lagts och nu läggs ned börjar ge resultat. Jag har väldigt stora förhoppningar om att den närmaste tiden kunna presentera ytterligare grejer som gör att ökningen kan ta ännu mer fart....
Mer sådana citat...
Anders Berner, WTC i USA i Östran 4/3-08
E22 - en valvinnarfråga för (s)!
Har precis haft en pressträff med trafikutskottets ordförande Ibrahim Baylan (s) om infrastrukturen i Kalmar län. Frågan är helt avgörande för att rejält vända på utvecklingen i vår del av landet. I slutet av förra mandatperioden lovade dåvarande statsministern Göran Persson en satsning på hela E22 från Norrköping till Malmö.
I valrörelsen var det ingen av de borgerliga politikerna som gick emot beskedet från Göran Persson. Tvärtom utlovade man att det med en borgerlig regering minsann skulle bli fart på satsningarna. Inte minst var de som nu är borgerliga riksdagsledamöter väldigt aktiva i debatten.
Vad har då hänt sedan dess i Kalmar län? Knappast något. Jo, Kalmar kommun har tagit beslut om att finansiera en vägutredning förbi Rinkabyholm åt staten. Därutöver har de tre sydostlänen erbjudit sig att låna ut pengar till staten för att få fart på satsningarna. Detta blev vi uppmanade till av den nya regeringen, nu är det tveksamt om man ens kan tänka sig en sådan lösning.
Ännu mer orolig blir man när man i tidningen kan läsa referat från ett internt moderatmöte i Kalmar där statsminister Fredrik Reinfeldt ska ha sagt att det för moderaterna inte är en valvinnarfråga att bygga motorväg i småland.
Denna njugga inställning till vår del av landet bekräftas tyvärr när statsministern till och med kör över sin egen finansminister i samma fråga. Se citat nedan...
Anders Borg Ekots lördagsintervju (2008-02-16)
Den infrastruktur som du sagt nu några gånger att du vill satsa på... Vad är det för något?:
"Finns en lång rad projekt som är viktiga. Jag kan till exempel se hela E22:an som alltifrån Norrköpingstrakten och nedåt genom Skåne är en viktig del, vi har stora trafiklösningar i Stockholm med förbifarter som är viktiga. Det finns eftersatt underhåll både väg och järnväg, som vi måste komma tillbaka med. Västra Götaland har väldigt viktiga behov som vi måste också titta på. Det finns delar av Ådalsbanan som är viktig. Så det är ett antal stora infrastrukturprojekt som vi titta igenom och se vad vi kan göra."
Fredrik Reinfeldt får frågan om en satsning på E22 Smålandsnytt (2008-02-25)
"Vi har det grundproblemet att det har lovats alldeles för mycket. Det handlar om kanske 80-90 miljarder, som har lovats, men än vad det finns pengar för och så kan man naturligtvis inte ansvarsfullt göra... Så att tyvärr måste vi nog titta på att vissa saker kanske inte alls kommer att få plats."
Att sänka skatten med 60 miljarder per år är däremot inget problem. På en planeringsperiod på tio år vilket alltid används inom infrastrukturens område handlar det om 600 miljarder i skattesänkningar. Kom inte och snacka om att det inte är en hederlig prioritering som är gjord....
Lägg Anniken på minnet
I en liten notis meddelas det från grannlandet Norge att Anniken Huitfeldt blivit ungdoms- och familjeminister. Tidigare var vi ganska vana vid att medierna skildrade den politiska vardagen i våra grannländer, nu är det väldigt sällsynt. Därför får det väl betraktas som något positivt att denna notis ändå kom med i de svenska morgontidningarna.
För alla som är intresserade av politik i norden är detta ett namn som bör läggas på minnet. Anniken är tillsammans med kultur och kyrkoministern Trond Giske de verkliga framtidsnamnen i åtminstone arbeiderpartiet. När den populäre Jens Stoltenberg en dag kliver av som statsminister så skulle jag tro att en av dessa kliver fram. Båda har ett förflutet i AUF, arbeiderpartiets ungdomsförbund.
Jag har stött på dem i olika sammanhang genom åren. När jag var aktiv i SSU fanns det ett nordiskt samarbete som innebar att vi då och då träffades och hade överläggningar. Det mest bestående minnet av detta, vid sidan av att man lärde känna bra folk, var att Islänningarna aldrig dök upp dagtid. Framåt lunch dök finnarna upp. Lite försenade kom danskarna. Exakt på klockslaget kom däremot vi svenskar och Anniken Huitfeldt, ofta i släptåg med Trond Giske. Vi betraktades nog ibland som ganska tråkiga av de andra och då var vi nog med en svensk referensram allt annat än tråkiga...