Ytterligare ett steg för Kalmarsund

En av de mest lyckosamma sakerna som jag drivit sedan jag tillträdde är arbetet för en bättre kustmiljö. Sedan arbetet med Kalmarsundskommissionen startade sommaren 2006 har bland annat följande hänt:

- Tio föreningar/grupper har bildats utmed Kalmar kommuns kust. Allt med syfte att arbeta med sin egen kustmiljö. En paraplyförening för dessa föreningar/grupper har också bildats. Medel till deras arbete hade jag förmånen att tillsammans med Gunnel Akinder få bevilja i egenskap av huvudmän för Sparbanksstiftelsen.
- En miljöstation i gästhamnen har öppnat.
- Högskolan i Kalmar har blivit en del av det internationella havsforskningsinstitutet.
- Kalmar kommun har anställt Anna Thore som projektledare för att arbeta med de konkreta kustmiljöfrågorna.
- Vi gör olika försök när det gäller exempelvis musselodling vid Ljungnäs.
- Vi har tillsammans med Öland blivit ett LEADER område som ger våra föreningar/grupper utmed kusten ett perfekt redskap för att kunna finansiera sitt arbete.

Det här är bara några exempel på ett arbete som syftar till att få igång ett konkret förändringsarbete. Nu går vi vidare och bjuder tillsammans med Mönsterås kommun in de andra kustkommunerna. Syftet är att få till stånd ett gemensamt arbete i hela Kalmarsund.

Denna inbjudan har precis gått ut:

Inbjudan till samtal om vårt gemensamma Kalmarsund

  


Kalmarsunds och Östersjön är i mångt och mycket en gemensam angelägenhet för oss kustkommuner. Mycket av vår välfärd och profil är kopplat till Kalmarsund. Vi tror att vi i ännu större utsträckning än tidigare behöver samarbeta oss kustkommuner emellan. Mycket har gjorts i bland annat Mönsterås och Torsås. I Kalmar har Kalmarsundskommissionen inneburit startskottet för ett konkret arbeta.


Vi vill med detta brev bjuda in våra kollegor och berörda tjänstemän i respektive kommun för att undersöka förutsättningarna för ett tätare samarbete i dessa frågor. Orsaken är enkel, Kalmarsund är gemensamt.


Vi vill diskutera en ny gemensam Kalmarsundskommission under ledning av förre miljöministern Olof Johansson. Detta som ett forum för att regelbundet utbyta erfarenhet och kunskap. Kommissionen bör vara brett sammansatt med företrädare från högskolan, länsstyrelsen inkl vattenmyndigheten, representanter från lantbruken, kommunerna och kustmiljöföreningar.


Vi vill diskutera om det är möjligt att sätta ett gemensamt mål för reducering av fosfor/kväve utsläpp i Kalmarsund.


Vi vill också diskutera övriga insatser som kan göras gemensamt för att säkra vårt gemensamma Kalmarsund för kommande generationer.


Datum: 19 juni 

Tid: 09.00 - 14.00

Plats: Vi inleder dagen med att besöka den nya våtmarken vid Kronobäck. Därefter åker vi gemensamt till EFS-gården i Timmernabben för lunch och vidare diskussioner.


 Johan Persson                  Jonas Löhnn                 Roland Åkesson

 Kommunalråd                  Kommunalråd                Kommunalråd

 Kalmar kommun             Kalmar kommun          Mönsterås kommun


Kommentarer
Postat av: Lasse B Kalmar Norra Miljösektion

Hej Johan!
Jag gillar ditt engagemang i kustmiljöfrågorna. För min del är utbytet med Torsås kommun och dess Kustmiljögrupp helt avgörande som föregångare och banbrytare. Var tog nu Torsås vägen i kommunalrådens inbjudan till samverkan i vårt gemensamma Kalmarsund? Kommissionen bör ödmjukt ta lära av Torsås och ta vara på lärdomarna därifrån!

2008-05-21 @ 01:01:41
Postat av: Johan Persson

Hej Lasse!

Tack för ditt inlägg.

Jo, Torsås är inbjudna och är positiva enligt de samtal som jag fört med kommunalrådet i kommunen. De är som du skriver ett föredöme i kustmiljöfrågor.

Ha det så bra!

Johan Persson

2008-05-21 @ 07:16:46
Postat av: Lasse Berg, Kalmar Norra Miljösektion

Hej Johan!
Att vara inbjuden som Torsås är ju inte detsamma som att vara ledande, eler hur? Jag är imponerad av att du är upe så tidigt om morgnarna och kommenterar. Vi lever olika slags av liv verkar det som. Nu till det konkreta:
Torsås kommun har bestämt sig för en Kustmiljöplan/policy som medför konkreta åtgärder.
Den finns dokumenterad.
Torsås kommun har implementerad en aktiv plan för enskilda avlopp. Ganska tuff och bestämd. Åtgärder inom 6 månader eller upp til ett år.
Kalmar kommun planerar att införa något liknande, eller hur? Vi som jobbar ideellt tycker att kommunens planering är för långsiktig! Jag ä r förvissad om att du kan inta en ännu mer tuffare attidtyd till att satta på Kalmar kommuns satsningar på en förbätttrad kustmiljö! 12 öre är en miljon! Jag säger inte att det är lätt, men att det är möjligt!!!!!

2008-05-21 @ 23:34:46
Postat av: Johan Persson

Hej Lasse!

Jo, du har många poäng om Torsås. De ligger riktigt långt framme och bildar modell för oss andra. Vi gav dem ju också Kalmar kommuns miljöpris för det man gjort. Bakgrunden till att det är Mönsterås och Kalmar som bjuder in är att vi "delar" på Anna Thore som ansvarig för kustmiljöfrågor. Jag tycker vi har kommit långt under de dryga 1.5 år som vi i praktiken varit igång. Ett tiotal föreningar är bildade, LEADER är godkänt och startat, en tjänsteman är anställd, havsmiljöinstitutet kom till Kalmar. Detta för att nämna något. Nu behöver vi gå vidare och göra än mer både inom kommunen och gemensamt i länet, jag tror exempelvis att det skulle vara värdefullt att formulera gemensamma mål för reduktion av kväve och fosfor. Metoderna för att göra detta finns och där är Torsås återigen ett föredöme.

Hälsar

JP

2008-05-22 @ 09:51:40

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0