Omställningspaketet ett bra stöd
I landets kommuner pågår nu ett febrilt arbete med att minska sina kostnader till följd av de minskade skatteintäkterna. Det arbetet pågår också i Kalmar men omställningspaketet har varit ett väldigt bra stöd. Bara Barn- och ungdomsförvaltningen har 31 medarbetare som slutat med detta som stöd. Oftast är dessa äldre medarbetare, alternativet för Barn- och ungdomsförvaltningen hade naturligtvis varit att varsla yngre medarbetare istället.
Totalt avsatte vi 50 miljoner kronor under åren 2008 och 2009 till ett omställningspaket med syfte att kunna hitta till exempel pensionslösningar, detta under förutsättning att tjänsten inte återbesattes. Idag fick vi en uppföljning av detta och hittills har 82 personer slutat sin anställning i kommunen med hjälp av detta omställningspaket. Idag känns det väldigt bra att frågan drevs så hårt. Hade vi inte haft omställningspaketet är jag tämligen övertygad om att vi idag hade haft mycket större bekymmer.
Totalt har detta kostat kommunen 38 miljoner. Med andra ord så finns det fortfarande ett utrymme att utnyttja för kommunens förvaltningar, naturligtvis under förutsättning att tjänsten inte återbesätts.
Bäste JP.
Det synes mej att detta hedervärda projekt att minska takten i kommunens 39-åriga personalökningar har börjat i galen ända. Bör inte behovet av verksamhet inom organisationen styra antalet anställda. Varför då inte börja med en översyn av verksamheten. Vad måste kommunen lagstadgat hantera. Vad bör kommunen engagera sig i? Vad kan kommunen sluta med att angagera sig i?
Efter 39 år av oavbruten årlig personalökning borde det finnas en hel del braatthaverksamhet som kan sorteras bort.
Vänligen
Hej
Jag är ju inte ens 39 år så jag har svårt att redogöra för historien.
Däremot kan jag ju ganska enkelt konstatera att kommunerna under samma period har fått ett mycket större åtagande. Detta genom statliga beslut, bland annat kommunaliseringen av skolan och överföring av hela äldreomsorgen från landstingen till kommunerna. Därutöver har staten fattat beslut om att hela handikappomsorgen LSS ska vara en rättighet för medborgarna i varje kommun.
Därtill har befolkningen ökat i princip varje år och i och med det har också följt fler lärare eller undersköterskor.
Min bild är knappast att kommunerna, i alla falla inte de senaste åren, växt utan kontroll. Tvärtom så bedrivs just nu en ganska slimmad kommunal verksamhet. Den utvecklingen kommer till följd av lågkonjunkturen och en passiv regering att fortsätta. Vi kommer att få se färre anställda inom skolan, vården och omsorgen. Det är till dessa områden som den absoluta huvvuddelen av alla resurser går. Därtill skenar nu socialbidragen. Jag hade önskat att vi hade haft en regering som ville förhindra panik spar paket i kommunsektorn. Nu har vi inte det, den regering som idag styr har valt att sänka skatterna istället. Man kan inte både ha kakan och äta den.
JP
Bäste JP.
Historien står att läsa i kommunens statistiska redovisning som just utkommit med sin 33:e upplaga/årgång.
Befolkningen har inte ökat med 250% sedan 1970 men antalet kommunanställda har ökat just med den procentsatsen under samma tidrymd och detta kan knappas ensamt bero på ökade uppgifter från statsledningen.
Ditt argument att befolkningen ökat "i princip" varje år har ingen bäring på ökningen av antalet kommunalt anställda. Skulle den det skulle kommunen haft 24500 invånare 1970 vilket ju inte var fallet på långa vägar.
De ökade uppgifterna kan ensamt inte förklara den kommunala personalökningen.
Ej heller kan den bero på uteblivet statligt stöd som Du tydligen anser.
Så var ligger problemet med kommunens elefantsjuka.
Dina argument är inte speciellt trovärdiga.
Är det inte dags nu för en verksamhetsrelaterad översyn av kommunens organisation allt i syfte att skala bort onödig verksamhet, minska kostnaderna samt öka effektiviteten.
Vänligen
Hej
- Övertagande av hela skolan.
- Övertagande av hela äldreomsorgen och hemsjukvården.
- Ansvar för hela handikappomsorgen.
- Ökad befolkning
Jo, du Bjarne. Visst går det att förklara varför antalet anställda i landets kommuner har ökat. Hade det varit så att Kalmar hade haft dramatiskt fler anställda än alla andra kommuner så hade du haft en poäng. Nu är det dessbättre inte på det sättet.
Vi har haft två genomlysningar av externa konsulter. Nu fortsätter det arbetet genom ett antal uppdrag inom vitt skilda områden. Arbetet med att hitta effektiviseringar och vinster pågår hela tiden. Det leder ju också till resultat, hittills har 82 personer slutat inom kommunen utan att återbesättas. Det visar väl om något om att vi hela tiden arbetar med frågan.
JP
Bäste JP.
Du radar upp:
- Övertagande av hela skolan.
- Övertagande av hela äldreomsorgen och hemsjukvården.
- Ansvar för hela handikappomsorgen.
- Ökad befolkning.
Detta är inget bevis för att det år 2008 måste finnas 4 344 årsarbeten inom kommunen, dvs 2639 fler än 1970. Ej heller är det ett bevis för att det 2007 måste vara 4812 anställda i kommunal tjänst, hel - och deltidsarbetande.
När Du anför att andra kommuner också har lika stora organisationer glömmer Du att den organisationstyp som en kommun utgör är en så kallad anslagsfinansierad organisation där risken för omotiverade organisationsökningar är det största hotet för denna typ av organisation. Jag vill påstå att alla statliga och kommunala anslagsfinansierade organisationer löper denna risk och att organisationerna själva aldrig mäktar med att korrigera detta. Anledningen till det är självklar för den som haft tillfälle att sätta sig in i organisationsteorens elementa.
Vad har de två genomlysningar som gjorts lett till för resultat? Vad blev slutsatserna? Var kan man läsa rapporterna?
Din slutsats är vad jag kan förstå att den kommunala organisationen är optimalt utformad och bara arbetar med rätta saker samt att den minskning i ökningstakten med 82 personer också är optimal.
Denna Din slutsats är inte trovärdig för den som har den minsta inblick i det kommunala arbetet.
Du skriver:"hittills har 82 personer slutat inom kommunen utan att återbesättas. Det visar väl om något om att vi hela tiden arbetar med frågan".
Hur kommer det sig då att antalet kommunanställda har ökat trots att "82 personer har slutat inom kommunen utan att återbesättas".
Jag tvivlar inte på att kommunen arbetar med frågan men jag anser att man gör det utifrån felaktiga utgångspunkter. Det går inte att komma till rätta med detta problem utan att radikalt granska verksamhetens grundläggande utformning och detta är inte gjort i de "genomlysningar" Du nämner.
Vänligen
En stor del av förklaringen till att kommunen ökade antalet anställda under 2008 finns i omsorgen. Man tog över hemsjukvården från landstinget genom en skatteväxling. Det finns också en annan grupp som ökade och det är förskollärare, den gruppen ökade på grund av att vi har fler barn inom förskolan.
JP