Om kostnader och kostnader...

Igår kväll var det långt kommunfullmäktige med beslut om fortsatt utredning kring Linnéuniversitets placeringar i Kalmar. Det var beslut om budget, taxor och avtal om flyktingmottagande. Kommunfullmäktige i juni och december brukar bli långa, oftast på grund av att budget ska antas eller revideras.

Diskussionen kring den ett-åriga förlängningen av avtalet med migrationsverket om att ta emot flyktingar blev både väntad och oväntad. Väntad med tanke på Sverigedemokraternas motstånd och framlingsrädsla, mer oväntat var det att en så stor del av den moderata fullmäktigegruppen inte ville vara med och ta beslutet. Inte trodde jag att debatten om Vellinge hade gått Kalmar-moderaterna så spårlöst förbi.

Varje år dör 25 000 barn yngre än fem år i flyktingläger. Jag har själv en dotter på 1.5 år och en på 6 år, det är givet att man reflekterar över detta faktum och tackar sin lyckliga stjärna för att man är född i Sverige.

En annan aspekt på detta är att Sverige knappast hade eller kommer att klara sig utan invandring. Så var det när Hansans köpmän kom till detta avlägsna land långt uppe i norr och lärde oss handel, så var det med Vallonerna på 1700-talet och så var det med Finnarna, Grekerna och Italienarna som kom hit på 60-talet. Idag är jag helt övertygad om att vi knappast skulle klara exempelvis äldreomsorgen eller sjukvården utan invandring.

Sverigedemokraterna talar ofta och länge om kostnader för att Sverige tar emot flyktingar. När ska man tala om kostnader för andra grupper? Hur är det med handikappade eller sjuka? Hur är det med barn och äldre? Med det resonemanget så finns det i princip bara utrymme för helt friska människor i åldern 20-64 år. 

Under gårdagen förutspådde jag Sverigedemokraternas debattvilja kring kostnader och tog därför fram vad Kalmar kommun har haft för kostnader för de två Sverigedemokraterna i kommunfullmäktige, Thoralf Alfsson och Lars Rosén

I partistöd har man fått 54 000 per år.

I utbildningsstöd 8 000 kronor per år.

För att arvodera sig själva har Lars Rosén en av kommunen betald halvtids-tjänst som politisk sekreterare. Thoralf Alfsson har en 25 procentig tjänst. Allt till en kostnad av cirka 350 000 kronor per år inklusive sociala avgifter.

Därutöver har man fått ersättning för kringkostnader med 10 000 kronor.

Man har också fått 17 000 kronor i arvode för gruppmöten.

Sammanlagd har kommunen en kostnad för de två Sverigedemokraterna är cirka 450 000 kronor per år. Under de tre år man har suttit i kommunfullmäktige har man alltså kostat Kalmars skattebetalare nästan 1.3 miljoner kronor.

Detta är helt enligt regelverket men då ställer man sig naturligtvis frågan: Vad har de presterat för att få 1.3 miljoner.

Man har skrivit 4 motioner: 

* En om Sverigedemokraternas möjlighet till insynsplats i komunstyrelsen. (Skulle givit dem möjlighet till ytterligare arvode). Motionen avslogs. 

* En om politiskt våld som drabbat Alfsson själv. 

* En om möjligheten att få använda bilder på kommunens hemsida på Thoralf Alfssons egen blogg. 

* En om möjligheten att införa Klassmorfar i skolan. 

Därutöver har man skrivit 0 interpellationer.

Därutöver har man skrivit 0 budgetförslag.

Den stora frågan man måste ställa sig är:

Vad ägnas gruppmötena åt?

Vad gör de två politiska sekreterna på sin arbetstid?

Hur får man dagarna att gå? 


Kommentarer
Postat av: Thoralf A

Hej JohanJag hade precis tänkt att skicka ett mail till dig för att be dig om att få din sammanställning över kommunens kostnader för Sverigedemokraterna erhåller tack vare det valresultat och väljarnas stöd vid valet 2006. Nu ser jag att du redovisat detta i detta blogginlägg.Kommer du nu också att redovisa samma kostnader för ditt eget parti på din blogg? Eller är det alldeles för känsligt att redovisa alla bidrag och betalda uppdrag som socialdemokraterna erhåller?Du driver ju denna blogg och du är du kanske medveten om vilken tid det tar att hålla en blogg uppdaterad dagligen. Skall du även göra en del undersökande journalistik som jag gjort när det gäller t.ex. alla telefonsamtal på de boenden för ensamkommande barn som kommunen driver. Där inte mindre än 3313st utlandssamtal ringts för en kostnad av ca 215 000 kronor så kan jag lova dig att en 25 procents tjänst inte räcker till för att ens driva min blogg.

Jag ser nämligen min blogg som en mycket stor del av mitt politiska arbete och mitt sätt att driva politisk opposition och ett sätt att framföra Sverigedemokraternas politiska åsikter, utan filtrering i media. Rätt eller fel? Det finns det nog olika åsikter om.Huruvida vi Sverigedemokrater gjort rätt genom att inte lägga en budget och inte skriva en mängd motioner som ändå kommer att röstas ner i fullmäktige oberoende av innehåll utan på grund av att de är skrivna av SD, det får vi svar på under valnatten i september nästa år.Personligen är jag helt övertygad om att det sätt vi använder våra bidrag och resurser kommer att stärka SD i kommande val. Det är väl där skon klämmer hos dig Johan Persson! Du får säkert en hel del "signaler" inom ditt eget parti att man kommer att plocka SD-valsedeln istället för S-valsedeln vid valurnorna nästa år. Därför kom du med ditt desperata utspel under debatten om fortsatt flyktingmottagning vid gårdagens kommunfullmäktigemöte.God Jul och Gott Nytt år

Thoralf Alfsson.

2009-12-22 @ 10:58:47
URL: http://thoralfalfsson.webblogg.se/
Postat av: Thomas Stjernquist

God Jul på dig Johan.

Jag gillar debatt och det skulle varit intressant att se din redovisning för ALLA partierna i kommunen!

Självklart ska vi ställa upp och hjälpa de som har det svårt oavsett invandrare eller svenskfödda.

Att ta emot flyktingar är en medmänsklig gärning men sen måste man följa upp och med alla till buds stående medel få in dem i självförverkligande arbete.Att leva på försörjningsstöd i åratal är knäckande oavsett nationalitet.

Det är nog er svagaste punkt i politiken. Och det har gett SD vatten på kvarn. Jag jämför det med en adoption. Då blir man förälder och ansvarig för väldigt lång tid.Så om du fixar jobb till alla invandrare på alla arbetsnivåer så tar du orden ur mun på SD,arna.

2009-12-22 @ 11:00:11
Postat av: Johan Persson

HejJag är inte särskilt oroad över Sverigedemokraterna inför nästa val i Kalmar kommun. Väljarna är inte dumma. Naturligtvis röstar man på politiker som presterar något, på det området är det tämligen svalt från Sverigedemokraterna.Thomas: Det är inga bekymmer att ge en totalredovisning för alla partier, det är offentliga handlingar. Anledningen till att jag räknade samman Sverigedemokraternas bidrag är två, dels så är man själva pigga på att hela tiden prata kostnader när det gäller hjälpsökande och dels så torde det väl vara intressant att veta att man inte behöver prestera något för att kvittera ut miljonbelopp.Man kan med anledning av det fundera över rimligheten i att ett parti som har två mandat har en 0.75 procentig tjänst som politisk sekreterare medan socialdemokraterna med 27 mandat har 1.5 procent i tjänst. Kan ju inte direkt betraktas som proportioneligt..JP

2009-12-22 @ 12:27:12
Postat av: Thoralf A

Hej JohanDu glömde räkna upp din egen tjänst och alla de andra tjänsterna som de politiskt förtroendevalda socialdemokraterna sitter på.

Din jämförelse haltar betänkligt!

2009-12-22 @ 13:17:25
URL: http://thoralfalfsson.webblogg.se/
Postat av: Johan Persson

Jämförelsen haltar inte ett dugg! Däremot försöker Alfsson blanda bort korten.Du kan knappast jämföra det stöd som går ut till partierna med arvoden som betalas ut för ett specifikt politiskt uppdrag. Sedan kan man ju som väljare fundera över ett system där stora summor betalas ut till partier som inte presterar något. Det går också att ifrågasätta rimligheten i att Sverigedemokraterna med sina två mandat ska ha en 0.75 procent som politisk sekreterare medan socialdemokraterna med 27 mandat har 1.5 tjänst.JP

2009-12-22 @ 17:16:54
Postat av: Norrlidenbo

Mycket bra inlägg, Johan. Fortsätt med det goda arbetet som du redan gör.Bra redovisning om SD och deras kostnader. Det tråkiga är att oavsett hur så kostar SD:are oss skattebetalare, antingen i bidrag från olika myndigheter eller i lite mer organiserad form som partistöd, utbildningstöd, politikerlön och andra ersättningar, utan att prestera något.Sen är jag helt övertygad om att Thoralf redan gått genom din tjänst,många gånger. Hade Thoralf hittad något så hade han med stor glädje gjort allt för att informera alla om det.Fortsätt med det goda arbetet i Kalmar och vi är många bakom dig som vi utveckla vårt underbara stad Kalmar. En stad där det råder harmoni och där alla är med.Nu snöar det så vacker i Kalmar och snart är det jul. Ha en god jul och ett gott nytt år.och till dig Thoralf.

Jag hörde nämligen att några helt nyinkomna invandare orsakade denna snö...

2009-12-22 @ 20:27:36
Postat av: Thoralf A

HejJohan du vet mycket väl att vi nyligen har avslutat en översyn av bland annat den politiska organisationen i kommunen. Jag har varit med vid de flesta av dessa möten och jag har inte hört dig framföra denna åsikt någon gång under dessa möten. Varför har du inte ifrågasatt detta? Jo, jag kan tala om svaret! Det skulle i allra högsta grad drabba dina stödpartier Vänsterpartiet med 3 mandat och Miljöpartiet med 3 mandat. Därför höll du tyst om detta under våra möten men nu passar det då du bara vill diskutera Sverigedemokraterna.Jag kommer på min blogg redovisa alla uppdrag som socialdemokratiska valda personer sitter på utöver de politiska sekreterarna, som nämnder och kommunbolag. Så att läsarna får klart för sig hur stor skillnad det är mellan Sverigedemokraternas 2 mandat och socialdemokraternas 27 mandat i kostnader för kommunen.Jag tror många läsare kommer fina detta mycket informativt!2009-12-22 @ 21:47:05
URL: http://thoralfalfsson.webblogg.se/
Postat av: Anna Karlsson

Thoralf har ertappats med brallorna nere. Det är ingen idé att han försöker ta sig ur detta. Ju mer han rör på sig desto mer kommer han att ställa till det. Det går knappast att försvara dessa miljonbidrag som de fått utan att göra något.De ska skämmas!

2009-12-23 @ 09:22:42
Postat av: Johan Persson

Anna Karlssons och kommentaren från Norrlidenbo uttrycker nog ganska väl vad Kalmarborna tycker om politiker som kvitterar ut stöd till sig själva utan att göra något.Thoralf: Skillnaden mellan vänsterpartiet, miljöpartiet och Sverigedemokraterna är väldigt stor. De två första partiernas företrädare och dess politiska sekreterare arbetar stenhårt. De skriver under lag och lägger budgetförslag. Sverigedemokraternas insats i kommunpolitiken inskränker sig till fyra motioner varav tre berör er själva. I budgetdebatten i måndags begärde ni inte ens ordet, än mindre lade något yrkande. Detta trots att ni två ledamöter i komunfullmäktige har sett till att ni själva fått ersättning av kommunen 30 timmar bara den senaste veckan! Det förtjänar kritik och bör naturligtvis informeras om.JP

2009-12-23 @ 09:28:30
Postat av: Thoralf A

Johan det är ett märkligt debatt du för!Du gör allt du kan för att stoppa oss från att få något inflytande genom att stoppa oss från deltagande i nämnder och bolag i kommunen. Vid KF i måndags stoppades vi från att delta i en aretsgrupp om arbetsmarknadsfrågor. Det fanns ett yrkande från KD att alla partier skulle få delta i denna arbetsgrupp. Men som vanligt gjorde du och dina kollegor i vänstermjoriteten allt för att stoppa detta yrkande. Ni röstade ner detta yrkande med siffrorna 46-14.Vilket på ett mycket klart sätt visar på ditt hycklande när du kritiserar vårt arbete och att vi inte åstadkommit något i dina ögon. Du och ditt parti har tagit alla chanser att hålla oss utanför när inte lagen ger oss rätt till platser och möjligheten att påverka.Jag märkte ganska snart hur "utmobbade" vi var av vänstermajoriteten och däför omprövade vi vårt politiska arbete. Vår inriktning har under 2008 och 2009 varit att nå ut med vår politik till väljarna för att i valet 2010 flytta fram våra positioner betydligt. Att vi valt rätt taktik visar de senaste opinionsundersökningarna där vi varit fjärde största parti på riksnivå.

2009-12-23 @ 10:30:08
URL: http://thoralfalfsson.webblogg.se/
Postat av: Norrlidenbo

Jag tycker att Thoralf mer och mer visar sin okunnighet i de demokratiska politiska processerna som styr vårt land och Kalmar. Så kanske utbildningstöd behöver han iallafall!Att ens komma på tanken att jämföra majoriteten i Kalmar och dess mandat kontra de två poster som SD har är mycket skrattretande. Med det förstår inte SD, naturligtvis, då mandat tilldelas på antalet röster som partier får på de demokratiska valen som återkommer var fjärde år.Och just för att vi lever i en demokrati kan du Thoralf och SD få miljoner av oss skattebetalare utan att prestera något.Ja, som sagt, det finns inget värre än aktiv dumhet, har Goethe sagt nångång på 1700-talet.

2009-12-23 @ 17:27:01
Postat av: Johan Persson

Medborgarna röstar i allmäna val. Vid förra valet fick socialdemokraterna 27 mandat av 61 i kommunfullmäktige, Sverigedemokraterna fick 2. Nu tycks Thoralf Alfsson på fullt allvar att det är mitt fel att man inte sitter i nämnder och styrelser. Menar han att socialdemokraterna ska avstå representation som man fått i valet och skänka till Sverigedemokraterna?JP

2009-12-23 @ 17:53:25
Postat av: Roberth Ström

Johan du skulle bli komiker! Inbillar du dig att detta är barn som kommer hit? Sd kommer ta många mandat av er sossar!

2009-12-23 @ 23:35:14
Postat av: Markus Ketolainen

Johan. Vill bara påpeka att du ljuger, säkerligen pga okunskap, om invandringen till Sverige. Klicka på länken och läs själva. Men du kommer väl som vanligt, när det gäller vänstern, inte släppa igenom den här kommentaren.

Postat av: GustavIII (med snille och smak)

Om det är någon som blandar ihop korten så är det Johan! SD:s kritik gällade att kostnsaderna för kommunen inte redovisades men endast de statliga bidragen för verksamheten med "flyktingarna". Denna fråga har ju inget alls att göra med vad SD får i partistöd eller vad varje annat parti får. Offentliga handlingar, bara någon orkar sammanställa siffrorna. Håll dig till saken Johan och redovisa kommunens totalt beräknade kostnader för flyktingverksamheten enligt det nya avtalet med Migrationsverket minus statsbidrag! I en demokrati krävs korten på bordet, så att vi väljare kan ta ställning till den politik som förs!

2009-12-23 @ 23:49:06
Postat av: Tore (preact)

Som utomstående väljare, har jag följt Kalmar kommuns hur en socialistisk kommun sköter sina åliggande! En verkligen skrämmande bild, och svaret kommer onekligen att framföras vid valet 2010!

Det finns gränser även för socialdemokrater när det börjar "bitas i skinnet"! Thoralfs inlägg tycker jag passar bra i denna diskussion, om kostnader för er kommun! Men för allt i världen visa inte era egna kostnader, och absolut inte det om Fanderuns

vars intressen många kommuner i Sverige tar del av!

Såg förresten att Aftonbladets väljarundersäkning

visade igår på 7,1 % för Sverigedemokraterna! Visst är AB en sossetidning, Johan Persson. Blir du förvånad om du mister din makt i september, och gör du som en del tänker göra, nu när SD visade åter en vågmästarroll? Jag förväntar mig icke att detta inlägg redovisas, men det finns andra portar som är öppna och demokratiska!2009-12-24 @ 00:18:25
Postat av: Bo

Själv tycker jag att Thoralf är väldigt saklig i det han berättar. Det blir momen 22 här. Socialdemokraterna gör allt för att stänga ute Sd ifrån allt politiskt sammarbete. Sammtidigt anklagas de för att inte vara delaktiga. Men som sagt underskatta inte det politiska arbete som förs på olika bloggar. Det kan bli kostsamt.

2009-12-24 @ 00:21:35
Postat av: Amelia

Vilken meningslös pajkastning som råder här. Gå hem och fira jul med er, elakingar. Jag tror inte någon tomte kommer till någon av er. Godnatt.

2009-12-24 @ 00:52:58
URL: http://ameliekarlssons.blogg.se/
Postat av: Robert

Johan Persson, ska du jaga kronor? Hur mycket har du själv kostat kalmar kommun? Vi räknar bort ditt gigantiska FanerdunFiasko eller dina försäljningar av kommunal mark, till för köparna mycket, mycket förmånliga priser. Din lön + dina arvoden + dina assisstenter + partibidrag, vad blir den summan? Är du värd så mycket? Du framstår själv som ett ekonomiskt sänke för kalmarkommun med alla dina tokaffärer.

Klaga inte på andra när du själv sitter som en igel på kommunens hals och suger dig fet.

2009-12-24 @ 01:51:58
Postat av: roger

Hej alla

På merit wagers blogg läser allt fler sanningen om asyl och migration.

Det handlar inte om SD, vi vill veta sanningen vart skattepengarna tar vägen vilket alla politiker har en skyldighet enligt lag att göra

2009-12-24 @ 07:58:23
Postat av: Åke Malmros

Och Christer Sjögren han använder sig utav en Bärbar LapTop, som han har kopplat in Telia Mobilt Bredband med ett 3G-Modem, och denna funktion fungerar på exakt samma sätt, som man använder en Stationär Dator, en med denna teknik, som kan Christer Sjögren hålla Kontakten då.

2009-12-24 @ 10:33:49
Postat av: AWSvensson

Varje år dör 25 000 barn yngre än fem år i flyktingläger. På vilket sätt hjälper du dessa barn genom att lägga ut miljarder på hitsmugglade analfabeter som varken har skyddsbehov eller kompetens att bidra till det här samhällets överlevnad. Inga floskler och flummig retorik utan ett konkret svar byggt på fakta.

2009-12-24 @ 10:56:28
Postat av: Roger B Hermanson

Jag undrar litet över det här med att stämpla Sverigedemokraterna, som varande främlingsrädda.

Trots att jag studerat deras partiprogram ett flertal gånger så kan jag inte hitta något som indikerar "främlingsrädsla".Främlingsrädsla är ju faktiskt något positivt som man i sann politiskt korrekthet kommit att betrakta som något fult.Jag tror inte att någon med småbarn uppmuntrar till att ta kontakt med okända då vi vet att det inte alltid för gott med sig.Vad beträffar kostnader så har ju detta alltid varit något att smussla med åtminstone när det kommer till invandring både legal och illegal.Vi vanliga människors förhoppning står till Sverigedemokraternas okuvliga vilja att redovisa sanningar.År 2011 börjar arbetet med att lyfta upp det fördolda i ljuset.

2009-12-24 @ 11:21:43
Postat av: Zalgonenko

Jag tycker att Thoralf mer än väl gör sig förtjänt av de arvoden han får. De saker han gräver fram kanske inte är så roliga att höra för er socialdemokrater, men för oss normala människor är det mycket intressant. Han gör mycket jobb som både de styrande politikerna och media inte gör; han informerar folk om tingens verkliga ordning.

2009-12-24 @ 12:41:28
Postat av: Mattias J

Har följt Thoralfs politiska blogg ett tag och tycker nog den vittnar om ett gediget politiskt jobb. Här finns högst relevanta granskningar av politiska beslut som torde vara av stort intresse för Kalmarborna. Tror att det är ytterst få av fullmäktigeledamöterna som presterar något med större tyngd.

2009-12-24 @ 12:46:07
Postat av: Sven Ekholm

Vem har beslutat om dessa horribla arvoden till partier?

2009-12-24 @ 23:12:52
Postat av: Johan Persson

Hej och god fortsättning!När en Sverigedemokrat angrips så går tydligen löpelden över landet...1. Jag har redovisat att Sverigedemokraterna i Kalmar fått över 1.3 miljoner i stöd de senaste tre åren. För detta har prestationen varit tämligen mager. Till exempel har man lagt 0 budgetförslag. Istället har de två valda ledamöterna i kommunfullmäktige valt att arvodera sig själva som plitiska sekreterare.2. En del påstår då i denna diskussion att Sverigedemokraterna är utestängda (man vill ju så gärna vara martyrer..) Detta på grund av att de med sina två mandat inte har tillräcklig kraft för att ta egna mandat i nämnder och styrelser. En del debattörer tycker då på fullt allvar att socialdemokraterna eller de borgerliga partierna skulle skänka platser till Sverigedemokraterna. För det krävs ett organiserat samarbete och det är inte aktuellt för oss i alla fall.3. Fanerdun. Kommunen sålde i full enighet mark till företaget som sedan har investerat i Kalmar. Priset för marken följde den taxa som fullmäktige tagit och att det inte var ett dåligt pris torde väl den exekutiva auktionen nyligen ha visat. Marken såldes till betydligt lägre pris. Öhrlings har granskat kommunens roll när det gäller Fanerdun och har kommit fram till att vi har agerat som en kommun ska göra. Nettot för Kalmar kommun är hittills 17 miljoner, vi har sålt mark för 22 miljoner och haft kostnader på cirka 5 miljoner.Johan Persson

2009-12-26 @ 10:15:23
Postat av: Gustav III (med snille och smak)

Det är tydligt att Johan moderar bort allt som inte passar! SD kritiserade beslutet om att förlänga avtalet med Migrationsverket, och det enda du kan komma med är skitsnack om annat, som inte har med invandrarsaken att göra. Lägg de kritiska inläggen, eller lägg ned din jävla blogg!

2009-12-26 @ 23:20:54
Postat av: Johan Persson

Jag kan upplysa den upplyste Gustav III att varje inlägg som har kommit i denna debatt har publicerats.JP

2009-12-27 @ 12:48:33
Postat av: Bjarne Ritzén

LP skriver: ”Nettot för Kalmar kommun är hitintills 17 miljoner, vi har sålt mark för 22 miljoner och haft kostnader på cirka 5 miljoner".Denna redovisning är inte korrekt. Läser man tillgängliga uppgifter får man följande siffror.Försäljningssumma 21.3 mkr. Bokfört värde 16.92 mkr.

Infrastruktur 5 mkr.

Hyresskuld till kommunens industrifastighetsbolag: Nominellt 6.4 mkr men då lokalerna stått blockerade av Fanerduns varor i praktiken i 10 månader efter vräkningen som ej kunde genomföras tillkommer ca 5 mkr = 11.5 mkr.Marknadsföring 4 mkr.Administrativa kostnader som kommunen vägrat att redovisa kan överslagsmässigt beräknas till 10 mkr.

Detta ger ett utfall på minus 9.5 mkr. Lägger man därtill den sålda fastighetens bokförda värde, 16,9 mkr får man ett faktiskt utfall på minus 26 miljoner vilket är långt från Johan Perssons vinst på 17 miljoner.

Vänligen

Bjarne R

2009-12-28 @ 11:11:06
Postat av: Andreas

Är det detta som är svansen till SD?:AW Svensson skriver: På vilket sätt hjälper du dessa barn genom att lägga ut miljarder på hitsmugglade analfabeter som varken har skyddsbehov eller kompetens att bidra till det här samhällets överlevnadSäger allt om deras dolda agenda.

2009-12-28 @ 22:05:34
Postat av: Johan Persson

Konstigt att inte Bjarne drog till med en badwill kostnad också när han summerar sin kalkyl..Gott nytt år!

2009-12-31 @ 10:46:01
Postat av: Bjarne Ritzén

Bäste Johan Persson!

Din kommentar är belysande för kommunledningens hantering av Fanerdunprojektet. Varför inte försöka bestrida min kalkyl istället för att komma med denna nonsenskommentar. Eller ännu bättre komma med en redovisning av de exakta kostnaderna som kommunledningen bevisligen sitter inne med.

Jag blev besviken.

Vänligen

Bjarne R

2009-12-31 @ 11:00:20
Postat av: Bjarne Ritzén

Bäste Johan Persson, du skriver 2009-12-27 @ 12:48:33:

"Jag kan upplysa den upplyste Gustav III att varje inlägg som har kommit i denna debatt har publicerats."Detta ditt påstående äger ingen grund eftersom ett inlägg av mej den 31 december som kommentar till ditt inlägg:"Konstigt att inte Bjarne drog till med en badwill kostnad också när han summerar sin kalkyl.." 2009-12-31 @ 10:46:01 Inte kommit in.Jag tolkar det som om att du ensam har tolkningsföreträde beträffande hur kommunens kostnader för fanerdunprojektet skall redovisas.

Nu när kommunen enligt Öhrlings revisionsbyrå handlat så ändamålsenligt borde väl en ekonomisk slutpunkt kunna presenteras av Dig utan prestigeförlust, eller?

Vänligen2010-01-06 @ 10:13:42
Postat av: Johan Persson

Hej Bjarne och god fortsättning.Jag har varit bortrest till vackra Halland och har mot den bakgrunden inte varit inne på bloggen. Istället har det varit vildsvinsjakt och pulka-backen som har gällt.Vi har ett otal gånger diskuterat Fanerdun. Jag har beskrivit och förklarat ur jag har resonerat. Jag vet inte om det tjänar till att dra detta en gång till. För att få utterligare analys så gjorde Öhrlings en revision av kommunens roll i Fanerdun-projektet, det initiativet välkomnade jag. När resultatet sedan kom och det visade sig att man tyckte att kommunen skött frågan hyggligt, ja då sågade du och några till även Öhrlings.Jag har redovisat de kostnader vi har haft för Fanerdun projektet, vi budgeterade cirka 10 miljoner och har gjort av med cirka fem.Vi har sålt mark som det inte direkt har varit någon kö av intressenter till för totalt ca 22 miljoner. För mig blir det ett netto på 17.Att våra priser var ganska hyggliga visar sig ju nu när Snurrom säljs på auktion. Ingen var beredd att betala det pris som kommunen fick av Fanerdun.Visst finns det en fodran på en obetald hyresskuld när det gäller Industriparken, här driver kommunen på för att få aktuella bolag i konkurs. Jag har gott hopp när det gäller att få in pengar här.Visst kan man då, som Ritzén gör, hävda att lokalerna efter att Fanerdun avhysts kunde ha inbringat en hyra för industriparken, detta bygger dock på att vi i så fall har haft hyresgäster vilket vi inte haft. Min förhoppning är att vi snart ska kunna presentera nya hyresgäster i industriparken.Att överslagsmässigt ange en kostnad för min, näringslivschefens mfl insats i Fanerdunprojektet låter sig knappast göras. Jag sitter inte och räknar hur många dagar jag lägger på det ena eller andra företaget som vill expandera eller etablera sig i Kalmar. Jag anser att det ingår i mitt uppdrag att arbeta med dessa frågor, liksom det ingår i näringslivschefens uppdrag.JP

2010-01-08 @ 09:22:04
Postat av: Bjarne Ritzén

Bäste Johan Persson (kopior Barran, Östran)

God fortsättning.Du skriver, “ja då sågade du och några till även Öhrlings”.Ja naturligtvis måste Öhrlings rapport ifrågasättas när man i rapporten ger kommunen tiotalet grava anmärkningar men ändå slutomdömet att kommunledningen hanterat projektet ändamålsenligt.På sidan 15 i rapporten står: Vi bedömer att kommunen skött etableringen så ändamålsenligt och från ekonomisk synvinkel tillfredsställande sätt som varit möjligt.”

Här är skrivningen ”som varit möjligt” intressant eftersom kommunledningen medvetet eller av okunnighet underlåtit att skapa möjligheter att delta i projektet på ett godtagbart sätt.Här ett par exempel på detta taget från rapporten.

1.Den beslutade projektorganisationen infördes aldrig på avsett sätt och den självdog eftersom vissa ärenden fortsattes att behandlas i linjeorganisationen. Någon dokumentation som anger när ansvaret helt återgick till linjeorganisationen och projektorganisationen upphörde finns inte. Är det ett tecken på ändamålsenlig projektledning JP?2.Några protokoll från projektorganisationens sammanträden finns inte av den enkla anledningen att vid de ca 30 sammanträden som hölls fördes inte ett enda protokoll utan endast sporadiska personliga minnesanteckningar. Det är vissa utvalda av dessa minnesanteckningar som Öhrlings revisionsbyrå använder för att konstatera att kommunledningen handlade ändamålsenligt. Är detta god revisonssed JP?3.Vid ett antal möten väcktes frågan om behovet av riskanalys. Rapporten säger på sidan 11. ”Av minnesanteckningarna framgår att frågor av riskkaraktär har varit uppe till behandling i projektgruppen fram till och med november 2006. Det finns inte i dokumentationen/minnesanteckningarna från projektgruppen svar på frågor som väckts”. Är detta tecken på god projektledning JP?4.Under våren 2008 tog kommunstyrelsens vice ordförande kontakt med regeringskansliet avseende Fanerduns betalningsförmåga. Han uppmanades att ta kontakta en asienhandläggare på utrikesdepartementet, vilken i sin tur skulle kontakta ISA i ärendet.

Öhrlings revision avstår visligen från att redovisa vad detta gav för resultat. Sanningen är nämligen att ingen dokumentation finns om denna verksamhet. Kommunledningen struntade medvetet i att undersöka Fanerduns ekonomiska styrka. Är detta god och ändamålsenlig projektledning JP?Du skriver, ”Att överslagsmässigt ange en kostnad för min, näringslivschefens mfl insats i Fanerdunprojektet låter sig knappast göras”.För en rutinerad projektledare är detta uttalande märkligt och du glömmer att nämna projektledningsgruppen. Det tycker tydligen även Öhrlings eftersom man på sidan 18 skriver följande.Kontrollfråga.

Har nedlagd arbetstid kostnadsberäknats?

Svar; Nej. Vid intervjuerna har vi ställt frågan om det finns någon uppskattning av den nedlagda tiden. De intervjuade har inte kunnat redovisa någon uppskattning. Vi bedömer att den nedlagda arbetstiden är omfattande och därmed utgör en kostnad utöver de kostnader som redovisats.Här har vi enligt min uppfattning pudelns kärna. Kommunorgsanisationen arbetar med projekt utan att göra sig en uppfattning om vad detta kostar i arbetstid och eftersom jag är en rutinerad projektledare vet jag att utan detta mätinstrument är varje form av prioriteringar av verksamheten i en organisation omöjlig.

Här har vi alltså grunden för varför SCB statistik visar att pappersvändarnas antal ökar oberoende om produktionen i kommunorganisationen ökar eller minskar.JP Ditt uttalande:Att överslagsmässigt ange en kostnad för min, näringslivschefens mfl insats i Fanerdunprojektet låter sig knappast göras” är avslöjande men än mer beklämmande. Det låter sig nämligen göras om man har viljan och kunnandet!

Vänligen

Bjarne Ritzén

2010-01-08 @ 15:14:24
Postat av: Bjarne Ritzén

Hejsan JP!

Jag har förstått att Du återigen använder Dig av Snobbens andra teorem. "Inget problem är så stort att det inte kan tigas ihjäl".Grattis får man väl säga.

2010-01-15 @ 14:35:35

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0