Om Linnéuniversitets placering
Kalmar blir äntligen en universitetsstad. Vi har en ny rektor för detta universitet som med emfas driver på för att Kalmar-delen av Linnéuniversitetet ska blir riktigt attraktiv. Detta för att framåt kunna attrahera både studenter och forskare. Han menar att Kalmar med sin stadsmiljö har en unik chans att bli just attraktivt. Vi blir också ett tydligare alternativ till andra universitet och högskolor som ofta ligger en bit utanför städerna. Högskolans placering idag är inte optimal. Man är utspridd på flera platser i Kalmar och det finns nog ingen Kalmarbo som med säkerhet kan visa en besökare var högskolan ens ligger.
Mot bakgrund av att det nya universitet nu vill satsa i Kalmar och därmed motverka att vi i framtiden endast blir en filial till Växjö så har ett utredningsarbete startat om att försöka koncentrera universitet till ett par platser i Kalmar. Olika alternativ har gåtts igenom. Det har jag skrivit om tidigare.
Styrgruppen där bland annat jag och Malin Petersson sitter med har då enats om att föreslå Ölandshamnen med området kring Kalmarsalen som komplement. Dessa två platser ska i enlighet med förslaget fortsätta utredas. I det fortsatta utedningsarbetet ska man titta på frågor som ekonomi, attraktivitet och kulturmiljö. Först därefter kan man definitivt sätta ned foten och bestämma sig för en huvudinriktning. Vi gjorde dock ett tillägg som jag tror är viktig med tanke på diskussionen: "De skisser som tidigare har redovisats är inte längre aktuella. Kompletteringsplatsen Elevatorskajen ska i huvudsak utredas med befintlig byggnation som utgångspunkt." Det här är något som både Malin Petersson och jag sagt åtskilliga gånger men uppenbarligen har det inte trängt igenom i diskussionen.
I debatten framställs det ibland som att grävmaskinerna står redo att starta. Så är det definitivt inte, sluttiden för detta är satt till 2020!!
På arbetutskottet idag så togs beslutet om att utreda vidare enligt förslaget. Moderaterna och socialdemokraterna körde igenom detta. Vänsterpartiet köpte förslaget men ville dessutom utreda Malmen. Centern och jag uppfattade också kristdemokraterna och folkpartiet vill inte göra något. Man säger helt enkelt nej till Linnéuniversitets ambitioner att utreda vidare. Det får naturligtvis stå för dessa partier men jag skulle inte bli förvånad över om folkets dom i kommande val blir hård.
I Smålandsnytt igår berättades det att högskolani Jönköping nu ska bygga en idrottsanläggning för 80 miljoner. I Växjö så pågår en nybyggnation på Campus-området för cirka 100 miljoner. Jag undrar om politikerna i Växjö eller Jönköping ens skulle komma på tanken att kritisera detta. I Kalmar finns det dock politiker som är emot..
Hej Johan!
Jag är nog också emot. Det känns som om Malmen, med högskolecentrum, Teknikum, fängelset (som troligen snart står tomt) och byggnaderna i och runt kvarteret Valfisken borde kunna utvecklas. Sveaplan borde också kunna ingå i planerna.
Teknikum användes ju inte många år förrän man övergav dessa lokaler. Ett sådant tillvägagångssätt känns väldigt kortsiktigt. Vad är det som säger att en satsning på nybyggnationer på Kvarnholmen kommer att bli annorlunda?
Och för att raljera lite: Jag tror inte man väljer skola p.g.a. vilken utsikt man har, utan mer p.g.a. vilken kvalitet undervisningen håller. ;-)
Normalt sett är jag som du kanske vet en reformförespråkare och applåderar nysatsningar, men i det här fallet är jag lite tveksam.
Hej
Intressant att vi för en gångs skull landar i lite olika uppfattningar. Nu handlar ju hela det här arbetet om att utreda vidare så vi kanske möts i uppfattningarna om något år eller två.
Jag har full förståelse för att detta skapar en diskussion bland Kalmarborna. Detta har varit en process även för mig under cirka två års tid. Under det senaste året har det arbetats mer intensivt med frågan där vi gemensamt vägt olika alternativ fram och tillbaka.
Där har kommunen och universitetet/högskolan fått mötas. Först hade vi fem alternativ som nu föreslås bli två. Dessa fem var Malmen, Fredriksskans, Brofästet, Kalmarsalen och Ölandshamnen. Högskolan gjorde tidigt klart att Malmen inte var acceptabelt för dem på grund av att det förutsatte att man även framåt var utspridda på flera platser. Att bygga nytt och samla allt på Malmen bedömdes inte som realitiskt. Hade vi etablerat högskolan idag hade ju knappast Malmen varit ett alternativ. Också akademiska hus har det förts samtal med kring Malmen och de ser inga bekymmer att långsiktigt konvertera om högskolans lokaler på Malmen till exempelvis bostäder eller kontor.
Jag är som jag skrivit innan glad över att Linnéuniversitet har stora ambitioner för Kalmar, att man vill att Kalmar ska kunna stå för cirka hälften av universitet. Redan nu är konkurrensen stenhård om både studenter, forskare och forskningsmedel. Att då kunna erbjuda hög kvalité på utbildningen och samtidigt ha en attraktiv studiemiljö är enligt universitet Kalmars chans framåt. Vi vet att elevkullarna går ner kraftigt om några år, då är det viktigt att Linnéuniversitet är fast rotat i Kalmar. Det kompletterar då också Växjö som har ett renordlat campus utanför stan.
Jag tror många Kalmarbor underskattar kraften i att bli universitetsort. Det kommer betyda mycket för attraktionskraften både för att locka nya studenter och näringsliv till oss. I Karlskrona gör man en jättesatsning just nu med nya attraktiva lokaler för BTH, där är det självklart att man möter upp när staten vill satsa. I Karlstad har man också mött upp och effekten har blivit stor, en högre andel studenter stannar kvar efter att man blivit universitet. Antalet företag som startas kring universitet har ökat och företag har etablerat sig i närheten av universitet.
Låt oss se möjligheterna i detta och låt oss inte säga NEJ TACK när vi äntligen har någon som vill satsa här.
JP
Du skriver:"Låt oss se möjligheterna i detta och låt oss inte säga NEJ TACK när vi äntligen har någon som vill satsa här".
Vem är det som vill säga Nej Tack och vem är denne någon som vill satsa här? Betalar denne "någon" hela kalaset.
Tacksam för svar.
Bjarne R.