Svensk industri förlorare i energisamtal
" Nu får svensk politik "en knivskarp konflikt"
Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann
Några timmar efter detta bjöd regeringen in oppositionen till samtal om att nå en bred överenskommelse kring energipolitiken.... Är det någon som inbillar sig att det funnits en ärlig ambition om att lösa denna fråga och ge långsiktiga spelregler för den svenska industrin? Jag tror knappast det.
Nu är det väl ingen ko på isen mot bakgrund av att vi de närmaste tio åren har ett mycket stort överskott på el i Sverige. Förhoppningsvis har det bytts både regering och personer när det är dags att på allvar svara på frågan hur vi långsiktigt löser energiförsörjningen i Sverige.
Sverige på tvärs mot andra
Idag rapporteras det om ytterligare ett varsel, denna gång på Stece i Mönsterås. Igår stod det om Faurecia i Torsås och i förra veckan om Motoman. Även om Kalmar som kommun har klarat sig ganska hyggligt i lågkonjunkturen så är jag väldigt bekymrad över vilka effekter det får för regionen och för Sverige som industrination om vi inte förmår att "övervintra".
Vi vet ju alla att vare sig lågkonjunktur eller högkonjunktur varar för evigt. Däremot vet vi med 100 procentig säkerhet att det kommer sol efter regn. Med andra ord så handlar det om att försöka rädda kvar så mycket kompetens som möjligt inom industrin. Detta för att kunna trycka igång med full kraft när sedan konjunkturen vänder.
Jag har läst en del internationell press och det verkar vara den genomgående strategin. Detta oavsett partifärg hos respektive regering.
Några exempel på hur man agerar när det gäller fordonsindustrin:
* Frankrikes konservative president, Nikolas Sarkozy, har låtit meddela att alla tänkbara resurser ska sättas in för att rädda den franska bilindustrin och alla de arbeten denna innebär. Den franska regeringen lånar under de kommande fem åren ut 70 miljarder kronor till bilindustrin och ger dessutom ytterligare stöd till underleverantörer, forskning och till bilförsäljningen.
* Tysklands kristdemokratiska förbundskansler, Angela Merkel, har sett till att införa en skrotbilspremie på 25 000 kronor. De tyska delstaterna, flertalet konservativt styrda har till och med förklarat sig villiga att gå in som delägare till tyska bilföretaget Opel.
* Silvio Berlusconis högerregering i Italien går in med en rad åtgärder för att stimulera försäljningen av de inhemska bilmodellerna.
Tyvärr så har Sveriges regering valt en motsatt strategi. Jag tror det kommer få ödesdigra konsekvenser. Det märks i antalet varsel men det kommer framförallt bli väldigt tydligt när konjunkturen vänder. Då kommer Svenska företag att ligga långt efter sina konkurrenter. Detta bland annat på grund av att det i andra länder finns permitteringsstöd för anställda. På det sättet går välutbildad arbetskraft direkt tillbaka i produktion och det blir rivstart. I Sverige tycker vi det är bättre att folk går hemma med A-kassa...
Fortsatt tryck om Kalmartravet!
Företrädarna från STC och ATG fick stenhård kritik för sitt beslut som jag nu verkligen hoppas att man omprövar. Under kvällen framgick det att man i utredningen varken gjort någon ekonomisk konsekvensanalys eller tagit hänsyn till geografisk spridning.
Stryper man Kalmartravet så finns ingen travbana på vintern inom 25 mil. I mellansverige får däremot alla banor vara kvar enligt det beslut som fattats. Någon av de uppretade Kalmarborna ifrågasatte med all rätt detta. Detta särskilt som ett av de grundläggande kraven från staten är just geografisk spridning. Herrarna från STC och ATG hade mycket svårt att förklara detta faktum.
Ännu lite märkligare blev tillställningen när det kröp fram att man inte bara struntat i att göra en konsekvensanalys. Man hade inte heller tittat på faktorer som antalet gästnätter, handelns omsättning, antalet besökare i regionen eller regionala tillväxtsiffror. Det är ju normalt sett något varenda företag tar hänsyn till när man befinner sig i en sektor där det handlar om att locka folk....
Jag hoppas nu att ledningen för Kalmartravet och alla andra fortsätter engagera sig och trycka på för att försöka få till stånd en ändring av beslutet.
Jag har själv kontaktat riksdagsledamoten Desiree Liljevall och bett henne ställa en fråga till ansvarig minister om just begreppet geografisk spridning. Om staten står fast vid det som en allmän inriktning för travsporten så måste ju den ansvariga ministern agera för att garantera detta. Det beslut som här har lagts kan ju inte med den godaste viljan i världen sägas uppfylla det målet.
Läs mer:
www.travnet.se/Blogs/NiklasRobertsson/
Äntligen slipper de smyga!
En bonuseffekt på all uppståndelse är naturligtvis att det kommer vara extra mycket fokus på Öland och Sollidens slott i sommar och när det regnar på Öland så duggar det som bekant även i Kalmar.
Får man drömma ut fullständigt så handlar det naturligtvis om att själva bröllopet går av stapeln i samma kyrka som kronprinsessan konfirmerade sig i, nämligen Räpplinge kyrka på Öland. Det skulle ju skapa ett intresse och resande till hela regionen av sällan skådat slag.
Oavsett det. Stort grattis!
www.barometern.se/nyheter/kalmar/victoria-och-daniel-forlovar-sig(1171055).gm
www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2513391.svd
Snart kommer "Jenny"
Ett område som intresserar mig särskilt är marknadsföringen av vår kommun. Mot den bakgrunden tog jag initiativ till starten av www.visitse.se vilket är en gemensam portal för bokning och försäljning av Kalmar, Öland & Glasriket. Ensamma var vi var och en för små för att ekonomiskt klara av att bygga upp den plattform som krävs. Tillsammans blev vi starkare. Nu är den försäljningskanalen uppe och springer, snart firar den ett år. Försäljningen av bland annat "Svensson, Svensson" paketerat med övernattning går jättebra.
Under hösten blev det alltmer tydligt att Kalmar som ort väldigt sällan lyckades nå ut med sin marknadsföring utanför lokaltidningarnas spridningsområde. Samtidigt märkte jag ett intresse från olika delar av den kommunala organisationen som alla ville dra igång marknadsföring av sitt område i ett bredare geografiskt område. Det var inget som jag gillade. Risken med detta upplägg var många, det riskerade att bli snutiffierat, spretigt och framförallt dyrt.
Istället fick näringslivsenheten, Destination Kalmar, informationsenheten och mark- och planeringsenheten tillbaka bollen med frågan. Går det att göra något gemensamt? Går det att göra ett magasin som når ut i ett större område? Går det att delvis reklamfinansiera detta? Allt med ambitionen att markandsföra Kalmar som boendeort, handelsplats, weekend- & upplevelsestad.
Efter ett tag kom man tillbaka och gillade tanken. En upphandling gjordes som innebär att kommunen får ett magasin vid namn "Jenny" som kommer ut fyra nummer per år och som sprids till 105 000 hushåll i sydöstra Sverige. Första numret kommer ut den 15 mars och pryds av Susanne Reuter.
Det fina i denna kråksång är att Kalmar får en bredare och mer samlad marknadsföring än vad vi någonsin haft tidigare och det till en kostnad som innebär att vi gör en besparing....
Mycket svårt läge för kommunerna
I december lämnade SKL sin senaste prognos, den var en kraftig nedskrivning mot den som kom i oktober.
Decemberprognosen såg ut så här:
2009: 2.8 procent
2010: 2.9 procent
Före SKLs prognos så hade kommunfullmäktige i Kalmar sammanträde och tog beslut om revidering av budgeten. Eftersom vårt fullmäktige låg före det att vi fick prognosen från SKL så gjorde vi en egen prognos som såg ut så här:
2009: 2.7 procent
2010: 2.4 procent
Jag var nöjd med "vår egna" prognos. Detta på grund av att vi i den hade marginal för ytterligare nedskrivningar.
Idag kom då SKLs februariprognos som ser ut så här:
2009: 2.3 procent
2010: 1.6 procent
Denna mycket kraftiga nedskrivning av skatteintäkterna var större än i alla fall jag och många av mina kollegor hade trott.
Hade vi inte vidtagit extra åtgärder i december, dvs inte tagit beslut om ytterligare besparingar och höjt skatten, så hade resultatet varit -29.4 miljoner år 2009 och -79.9 miljoner år 2010. De borgerliga partierna ville ju inte vidta extra åtgärder i december. Jag tror att de idag är glada över att vi som majoritet inte gick på deras linje.
Den nya skatteprognosen innebär att det budgeterade resultatet för år 2009 sjunker till 26.1 miljoner medan det 2010 landar på - 11.2. Vårens budgetarbete för 2010 och framåt blir svårt. Det handlar om att lägga fram en budget som är i balans och har ett överskott.
Jag måste tillstå att jag idag är väldigt glad över att vi gemensamt tagit ansvar för och arbetat med ekonomin under de senaste två åren. Totalt har vi lagt besparingar på 75 miljoner och vi har höjt skatten för att få en buffert.
Även om situationen är väldigt pressad så är det min uppfattning att Kalmar står hyggligt rustat. Jag är tveksam till om det finns någon kommun i Kalmar län som ens klarar ett plus 2009. Osvuret är väl bäst.
Nu får vi se om de borgerliga kommunerna lyckas pressa fram en hävning när det gäller frysningen av statsbidragen till kommunsektorn. SKLs borgerliga ledning kräver dagligen att regeringen ska vidta åtgärder för att förhindra en fullständig katastrof i många kommuner.
Oroande utveckling för länet
När jag blev intervjuad av Barometerns reporter så blev han lite förvånad över att jag var så pessimistisk, Kalmar hade ju trots allt högst ökning i länet med sitt plus på 160. Den ökningen och länets minskning är faktiskt riktigt oroande.
Kalmar län är det enda län som idag har en lägre befolkning än vad vi hade på slutet av 1800-talet. Fortsätter kräftgången så kommer vi fortsätta nedåt i en negativ spiral. En spiral som går ut på att man varken får nya etableringar eller satsningar på infrastruktur om man har en minskande befolkning. Kommunerna i länet får en krympande allt äldre befolkning som med sinande resurser ska försöka bryta en negativ trend. I princip en omöjlig uppgift.
Min bedömning är att vi nu måste fortsätta arbeta intensivt med ett antal frågor:
- Fungerande arbetsmarknad. Här har Kalmar efter många dystra år vänt utvecklingen. Vi har högst jobbökning bland våra jämförelsekommuner två år i rad. Likadant är det med nyföretagandet.
- Fler bostäder. Vi måste inse vilken potential vi har när det gäller bostadsproduktion. I princip alla som bor i Kalmar bor sjönära. Gör som i Halland, utnyttja kusten!
- Förstorad arbetsmarknadsregion och bättre infrastruktur. Den kanske viktigaste frågan på detta område är snabbtåg Kalmar - Växjö på 45 minuter. Det skulle innebära en revolution!
- Kultur, nöjen, upplevelser. Här känner jag att vi ligger i vinnarhålet. Så mycket som nu händer med allt från slott till RIX FM, Svensson Svensson, Konstmuseum osv.
- Hög kvalite på skola, vård och omsorg. Här får vi överlag höga betyg.
Av fem frågor så är det två som vi nu arbetar extra intensivt med. Det är bostäder och infrastruktur. De övriga tre går vår väg. Hittills får man väl säga. I dessa tider kan allt hända...
Cyniska resonemang
Visst så kan man ju fortsätta resonera i all oändlighet. Om åtta av tio har ett jobb så är det ju också ganska okej. Inte minst låter det ju mycket bättre än att säga att tjugo procent är arbetslösa.
Lägger man därtill att de som nu blir arbetslösa möts av en nedmonterad a-kassa så blir resonemanget ännu värre. Lägg därtill försämrad vuxenutbildning och arbetsmarknadsutbildning så återstår för många en verklighet som är riktigt brutal.
Regeringen uppträder enligt mitt förmenande tämligen lamslaget.
I andra länder agerar man kraftfullt för att stödja sina bilindustrier, man lägger paket som stärker kommuner och infrastruktur. I Sverige är det nobben för både glasindustri, bilindustri, extra infrastruktursatsningar och kommunerna. Sverige går mot strömmen.
De gånger regeringen agerar så är det under galgen. Ta exempelvis förslaget som ger små och medelstora företag möjlighet att skjuta upp skatteinbetalningarna en period. Det låter ju bra och offensivt som en tillfällig åtgärd tills man läser det finstilade som innebär att företagen då åker på en uppskovsränta på åtta procent. Det är väl bara pantbanken som begär mer...
Nu blev det mycket rikspolitik en stund men jag möter i stort sett dagligen företag eller varslade som lever i en verklighet där det faktiskt spelar roll om Sverige har en aktiv eller passiv regering.
6.9 miljoner till musselodling!
Det här är en trevlig fredag!
Först besked om ett OS guld till Kalmar och sedan glädjen att få presentera en miljondonation till försöket med musselodlingar i Kalmar och Mönsterås.
I samarbete med vetenskapsakademien, Sven Lovén centrum för marina vetenskaper i Kristineberg har Kalmar och Mönsterås kommun testat småskalig musselodling som åtgärd för att motverka övergödningen.
Det är tack vare de tidiga pilotodlingarna i först Mönsterås och sedan Kalmar som gör att huvuddelen av åtgärderna i projektet förläggs här. Genom Sven Lovén centrum för marina vetenskaper kommer odlingens effekter följas noggrant.
I detta ingår också att testa olika metoder för skördning och att studera vad musslorna kan användas till. Det vore ju bingo om de kunde användas som substrat i framställning av biogas, då skulle kretsloppet helt slutas.
OS guld till Kalmar!
Imorgon, lördag vid åtta på kvällen så anländer hon till Kalmar central där jag hoppas många människor sluter upp och välkomnar henne.
Kalmar i topp
Här är listan:
1. Kalmar kommun: 99%
2. Fastighetsmäklarnämnden: 97%
2. Bolagsverket: 97%
4. Örebro kommun: 96%
5. Datainspektionen: 94%
6. Svenska FN-förbundet: 90%
7. Mörbylånga kommun: 89%
7. Dorotea kommun: 89%
9. Kustbevakningen, KBV: 88%
9. Söderköpings kommun: 88%
11. Regeringen och Regeringskansliet: 87%
11. Stockholms stad: 87%
13. Lantmäteriverket: 86%
14. Mälardalens högskola: 85%
15. AB Svenska Miljöstyrningsrådet: 83%
16. Chalmers tekniska högskola AB: 81%
17. Samtrafiken i Sverige AB: 78%
18. Umeå universitet: 72%
18. Simrishamns kommun: 72%
20. Trosa kommun: 67%
Procenttalet anger andelen felfria sidor av 100 kontrollerade.
Bommersvik
www.youtube.com/watch?v=TEXzueRa72k
Bra citat!
Under dagens uppstartsmöte om budgeten kom kultur- och fritidsnämndens ordförande Birgitta Axelsson med ett lysande citat som jag inte kan låta bli att delge er:
"Man missar 100 procent av alla skott om man inget skjuter."
Wayne Gretzky
En debatt om att flytta fokus...
Jag för min del tror att vi då har kommit väldigt mycket längre med alternativa förnybara energikällor. Om det blir som jag tror kommer varken kraftföretagen eller några andra att lägga miljarder på att bygga nya reaktorer, av den enkla anledningen att det inte går att räkna hem.
Dagens diskussion om kärnkraft kan mot den bakgrunden bli just bara en debatt. En debatt med ett enda syfte, nämligen att flytta det politiska fokuset från varsel, arbetslöshet och orättvisor. Valet nästa år får visa om centerledningen lyckas med den strategin eller om partiet rentav åker ur riksdagen. Händer det kommer Maud Olofssons nyliberala era inom centerpartiet att betraktas som en parentes.
Kalmar - länets jordbrukskommun!
Under de senaste två åren har vi upplevt en väldigt stor investeringsvilja inom lantbruket i regionen. Under 2006 tog jag initiativ till att regelbundet ha överläggningar med företrädare för lantbruket och dess företag. Vi ses då och då, oftast på ett lantbruk. Nu senast var vi hos Anders Johansson på Stävlö. På dessa träffar går vi igenom bransch för bransch och diskuterar utvecklingen. För mig som har mjölkat kor och kört traktor under min uppväxt så är dessa genomgångar väldigt intressanta.
Kalmar är en kommun som är väldigt beroende av utvecklingen inom lantbruket. Både direkt och indirekt skapar det många arbetstillfällen. Vi har KLS, Arla och Lantmännen som alla är stora arbetsgivare. Utan den positiva utvecklingen av lantbruket i vår del av landet hade de naturligtvis inte haft en lika positiv utveckling.
Många tänker inte på Kalmar som en lantbrukskommun. Faktum är dock att Kalmar är den kommun i Kalmar län som har flest anställda inom sektorn jordbruk och skogsbruk. Totalt var antalet direkt sysselsatta 640 personer år 2007. I hela Kalmar län ökade antalet anställda med 61 personer, av detta fanns 39 i Kalmar kommun.
Här följer antalet sysselsatta inom jord- och skogsbruk i länets kommuner:
Kalmar 640 (+39)
Högsby 141 (- 11)
Torsås 201 (+8)
Mörbylånga 423 (+11)
Hultsfred 263 (-3)
Mönsterås 198 (+3)
Emmaboda 156 (-9)
Nybro 272 (-5)
Oskarshamn 202 (-3)
Västervik 561 (-5)
Vimmerby 339 (+11)
Borgholm 484 (+ 25)
Totalt 3880 (+61)
Positiva siffror för Kalmar
Den jobbökning som nu redovisas är högst bland våra jämförelsekommuner:
Växjö - ökning med 1043 vilket motsvarar en ökning med 2.4 procent. Totalt har Växjö ca 80 000 invånare.
Karlskrona - ökning med 493 vilket motsvarar en ökning med 1.6 procent. Totalt har Karlskrona ca 62 000 invånare.
Halmstad - ökning med 1287 vilket motsvarar en ökning med 2.9 procent. Totalt har Halmstad 89 700 invånare.
Kristianstad - ökning med 379 vilket motsvarar en ökning med 1 procent. Totalt har Kristianstad 77 400 invånare.
Kalmar - ökning med 1037 vilket motsvarar en ökning med 3.2 procent. Totalt har Kalmar cirka 61 500 invånare.
Det är också intressant att notera hur det ser ut i övriga arbetsmarknadsregionen.
Torsås - ökning med 5 jobb.
Mörbylånga - ökning med 30 jobb.
Mönsterås - ökning med 144 jobb.
Borgholm - ökning med 8 jobb.
Nybro - ökning med 72 jobb.
Tillsammans har dessa kommuner ett par tusen fler invånare än Kalmar, jobbökningen är cirka en fjärdedel.
Även när det gäller nyföretagandet har vi en mycket positiv utveckling. Siffrorna hämtas från Marketsafe och gäller företag som startades under 2008 och fortfarande är verksamma.
Kalmar - 312 företag, motsvarar nyföretagande på 5.2 procent i förhållande till befolkningen.
Karlskrona - 284 företag, motsvarar nyföretagande på 4.4 procent i förhållande till befolkningen.
Växjö - 377 företag, motsvarar nyföretagande på 4.5 procent i förhållande till befolkningen.
Halmstad - 472 företag, motsvarar nyföretagande på 4.7 procent i förhållande till befolkningen.
Självklart är dessa siffror väldigt positiva. Därtill kan man lägga att vi på tre år har klättrat 158 placeringar i Svenskt Näringslivs ranking över företagsklimatet.
I dessa tider kan man verkligen inte slå sig till ro och luta sig mot siffrorna ovan. Det handlar nu om att göra ännu mer företagsbesök och också försöka hålla liv i den framtidstro som finns i Kalmar. Då kan vi förhoppningsvis hamna i en situation där vi kanske kan övervintra konjunkturnedgången på ett hyggligt sätt.
Hittills har det gått, det synts inte minst i arbetslöshetsstatistiken där vi tidigare brukade ligga en eller två procent över riksgenomsnittet. Nu ligger vi runt snittet. Bland jämförelsekommunerna ligger Kalmar på lägst arbetslöshet tillsammans med Halmstad.
Seniorboende & strutsbudget
Ett annat ärende var bokslutet som visar på ett överskott på en bit över 30 miljoner, vilket är bättre än vad som budgeterats. Detta trots att exploateringsintäkterna var 70 miljoner lägre och att vi tappat nästan 20 miljoner i skatteintäkter på grund av lågkonjunkturen.
Självklart kunde vi från majoriteten låta bli att stressa oppositionen som valt strutsen som varumärke. Det vill säga huvudet rakt ned i sanden så går nog krisen över. Man ville ju som bekant varken spara eller höja skatten när vi tog tilläggsbudgeten i december.
De har nu hamnat i en omöjlig situation. Antingen står man fast vid sin skattesänkning och ska då finansiera den eller så köper man skattesatsen vilket kommer göra att man tappar trovärdighet. När det ställningstagandet är gjort i vårens budgetarbete så ställs man inför nästa utmaning.
För att nå två procent i överskott vilket är ett mål så måste man fram med finansiering på ytterligare nästan 60 miljoner. Det innebär att man ska finansiera 111 miljoner i nedskärningar ovanpå de 75 miljoner vi redan lagt ut i besparingar.
Tidigare sparpaket kommer framstå som ganska milda i förhållande till det. Som lök på laxen kommer regelbundna avstämningar av skatteintäkterna som sannolikt inte kommer förbättra läget...
Det ska bli ett sant nöje att vid varje skatteintäktsprognos räkna om de borgerligas redan svaga budget och redovisa hur stort minuset hade varit om vi deras struts-budget vunnit gehör i december.
Då tror man ju att de borgerliga partierna lokalt skulle sätta sitt hopp till ökade statsbidrag. Den förhoppningen lever ju fortfarande i ett antal borgerliga kommuner. Dock ej i Kalmar.
Inger Hillmansson (fp) tyckte inte det behövdes.... Malin Pettersson (m) svävade på målet. Ordföranden i Sveriges kommuner och landsting Anders Knape (m) har dock varit tydlig. Hoppas han får rätt.
Kommunsektorn behöver varenda krona. Ibland funderar jag över om den lojalitet som en del borgerliga politiker i kommunerna och för den delen också riksdagen (läs Anders Åkesson (c)) är riktigt sund. När det var socialdemokratisk regering så vet jag att vi vid flera tillfällen röt till och sa ifrån. Det skulle aldrig dessa politiker göra. För dem är lojaliteten mot alliansen starkare än banden till den egna kommunen. Självklart uppskattas detta på partikanslierna men jag är inte lika säker på folkets förtjusning...