Svenskarna ogillar skattesänkning på krita

Novus opinion har frågat 1000 svenskar om det är rätt eller fel att staten lånar mer pengar samtidigt som inkomstskatterna sänks.

Endast 17 procent av svenskarna tycker att det är rätt.

Sex av tio svenskar tycker det är fel att låna till skattesänkningar. Till och med bland de moderata väljarna så anser fler att det är fel än rätt.

Det löpande budgetunderskottet beräknas till omkring 100 miljarder nästa år. Det motsvarar omkring 1 100 kronor per Kalmarbo. Skulle Kalmar kommun ha motsvarande löpande underskott så hade det varit mellan 650 - 680 miljoner kronor.

Skulle någon kommunpolitiker i det läget föreslå en skattesänkning?

Kommentarer
Postat av: Bjarne Ritzén

Hur stora är kommunens lån utslaget per kommuninnevånare?

Hur stora är kommunens borgensåttaganden utslaget per kommuninnevånare.

Detta om man även räknar in de kommunala bolagen!

2009-09-21 @ 21:18:28
Postat av: Johan Persson

Hej Bjarne!



Nu förvånar du mig. Inte är det väl så att du försöker blanda ihop statens löpande budgetunderskott med en diskussion om långsiktig skuldsättning? Det är verkligen som att jämföra äpplen med päron!



Kalmar kommun kommer göra ett överskott i den löpande driften både 2009 och 2010. Staten kommer att göra stora underskott i den löpande driften, prognosen för 2010 är hiskeliga 109 miljarder. Att i det läget låna för att kunna sänka skatten tycker jag är djupt oansvarigt.



Kalmar kommun har en skuldsättning på cirka 280 miljoner kronor vilket motsvarar cirka 4500 per invånare. Staten har en skuld på 1050 miljarder vilket motsvarar cirka 11 400 per svensk/Kalmarbo.



Bolagen inom Kalmar kommun har en borgen motsvarande 66 000 per Kalmarbo. Här finns dock tillgångar som med råge täcker den borgen. Det har vi ju inte minst sett när Kalmarhems ekonomi och fastigheter nu gåtts igenom och värderats. Hur stora skulder alla statliga bolag har känner jag inte till men jag skulle vara förvånad över om det är mindre än kommunens.



JP

2009-09-23 @ 11:10:46
Postat av: Bjarne Ritzén

Bäste Johan

Jag var bara ute efter att få svar på mina frågor. Att jämföra svaren med statens finanser kan jag göra själv.

Dock en ytterligare fråga. Om det finns tillgångar som med råge täcker den borgen som kommunen har varför krävdes då borgen över huvud taget. Godtog inte bankerna kommunens "tillgångar med råge"?

Vänligen

2009-09-23 @ 17:28:10
Postat av: Johan Persson

Hej



Anledningen till att vi låter våra bolag låna mot borgen är rent kameral.



Om de lånar i bank får de ta ut pantbrev motsvarande 0.2-0.3 procent av lånet. Om de lånar mot borgen slipper de pantbreven men får istället betala en borgensavgift motsvarande pantbreven.



Det ger kommunen mellan 6-7 miljoner varje år. De flesta kommunerna tycker det är ett bättre system än att ge motsvarande medel till bankerna.



JP

2009-09-24 @ 15:56:12
Postat av: Bjarne Ritzén

Nu är vi där!

Frågan är hur mycket har Kalmar kommun inklusive kommunens bolag lånat? Klart är att det är väsentligt mer än de 280 mkr som Du anger.

Vilken är den sanna lånesumman?



Så en annan småsak. Du intygade för en tid sedan att Salvestaden inte skulle finnas under 2009 och inte skulle dra några kostnader från och med 2009. För ca tre veckor sedan kunde man läsa i B O-T att det varit inbrott hos Salvestaden och att pengar i en växelkassa försvunnit.

Hur kan pengar från en växelkassa stjälas från ett bolag som inte finns?

Tacksam för svar.

Vänligen

2009-09-24 @ 16:46:08
Postat av: Johan Persson

Hej



Snabbt svar ur mitt huvud, lånen för de kommunala bolagen plus kommunen ligger någonstans kring 3.5 miljarder. Det kan låta mycket men skulderna överstiger med råge skulderna.



När det gäller Salve så driver inte kommunen det längre. Bolaget är numera avvecklat. Om det fanns en växelkassa där så härrör det från den verksamhet av företaget som driver anläggningen.



JP

2009-09-24 @ 16:55:24
Postat av: Bjarne Ritzén

Bäste Johan Persson!

3,5 miljarder är verligen litet mer än 280 miljoner. Resultatet av vårt resonemang är att statens skulder fördelat på varje kommuninnevånare är 11,400 medan kommunens skulder (med bolagens) belastar varje kommuninnevånare med 70.500. Så var det med den retoriken.



Beträffande Salve så har innehållet i Salve uppgått i Destination Kalmar, fusionerat som det så vackert heter. Det innebär att den verksamhet av substansiell art som kommer från Salvestaden fortfarande drivs av ett kommunalt bolag och belastar dess ekonomi så ock stölden av växelkassan.

Vänligen

2009-09-25 @ 11:53:39
Postat av: Johan Persson

Nej du Bjarne!



Du måste väl inse skillnaden mellan drift och investeringar!



Vi har inget driftsunderskott i Kalmar kommun, det har staten. Trots det lånar man till yttelrigare skattesänkningar.



Ja, kommunen har skulder. Det har också staten. Kommunen har en lägre skuld per invånare än staten.



Ja, vi har kommunala bolag. De har skulder som har uppkommit när man har gjort investeringar. Dessa investeringar, skulder, understiger med råge det värde som finns om de skulle säljas. Hur stora skulder de statliga bolagen har kan jag inte svara på. Om den jämförelsen ska göras måste den summan fram.



Vi har ingen verksamhet på Salve. Det är således inte våra växelpengar som är stulna. Verksamheten drivs ju av andra aktörer. Det är ett märkligt resonemang du har. Om jag hyr en affärslokal av CA-fastigheter på Storgatan i Kalmar och får inbrott så drabbar det väl inte CA utan mig som affärsidkare?



JP

2009-09-25 @ 12:17:34
Postat av: Bjarne Ritzén

Bäste JP

Har Salve fusionerat med Destination Kalmar eller inte?

Vänligen

2009-09-25 @ 14:41:41
Postat av: Bjarne Ritzén

Bäste Johan Persson!

Att Du inte vågar ta med mina senaste frågor i Din blogg är tyvärr alltför avslöjande.

Vänligen

2009-10-05 @ 22:48:49

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0