Obegripligt och katastrofalt

Idag kom det ett mycket överraskande besked från finansminister Anders Borg (m). Han berättar att regeringen 2011 föreslår att statsbidragen till kommuner och landsting ska sänkas med 12 miljarder i jämförelse med nivån 2010. För Kalmar kommuns del innebär det minskade statsbidrag på cirka 55 miljoner kronor. Räknar man försiktigt så motsvarar det 120-130 anställda. 

Han motiverar det med att kommunsektorn förväntas få ökade skatteintäker 2011. Vad han då glömmer är att också lönerna går upp. Den uppskrivning av skatteintäkterna som gjorts hittills motsvarar ungefär de förväntade löneökningarna 2011. Kvar blir då faktumet att statsbidragen sänks från dagens nivå med 55 miljoner kronor.

För mig är detta obegripligt. Kommunsektorn har hittills under mandatperioden minskat antalet anställda med 25 000 personer. Den sänkning som nu föreslås motsvarar ungefär lika många till. Är det någon som tycker att personaltätheten på förskolor och i äldreomsorgen är för hög?

Enda glädjen i detta är att kontrasterna i Svensk politik blir väldigt tydliga. Vill man satsa på kvalitén inom skola, vård och omsorg blir det efter detta besked omöjligt att rösta på alliansen.

Rent politiskt begriper jag helt enkelt inte hur man tänker men det är ju inte mitt problem.

Kommentarer
Postat av: Carl

Statsbidragen har i alla tider gått upp och ned beroende på konjunkturen och det bästa botemedlet mot dessa svängningar är att han en kommunal ekonomi i bra skick, då är man inte särskilt utsatt. Men, som sagt, det är ju just detta som är Kalmars problem efter 16 år av socialdemokratiskt styre.

En annan notering, 55 miljoner(2 % av Kalmar kommuns totala intäkter) är ungefär vad konstmuseet kostade, då var det aldrig tal om att beskriva kostnaden i antalet heltidssysselsatta inom skolan eller omsorgen. Märkligt, eller hur?

2010-04-07 @ 10:49:21
Postat av: Johan Persson

Hej



1. Kalmar kommun har sparat, genomfört omställningspaket och höjt skatten. Allt för att få en god ekonomi. Vi gjorde 2009 ett resultat på över 80 miljoner. Du behöver mot den bakgrunden inte vara orolig över kommmunens ekonomi.



2. Konstmuseet kostade inte Kalmar kommun 55 miljoner, det kostade oss någonstans kring 35 miljoner. Sedan kan du väl knappast jämföra en investering på 35 miljoner med minskat statsbidrag på 55 miljoner i driften? Kan du inte skillnaden?



JP

2010-04-07 @ 11:53:59
Postat av: Carl

Byggkostnaden för konstmuseet var 36 miljoner, men totalkostnaden för hela projektet landade på 48 miljoner.



Visst finns det en kameral skillnad mellan drift och investering, men det är fortfarande samma pengar som ska användas, antingen till det ena eller det andra. Men ifall du har svårt att se kopplingen, så är det naturligtvis bara att räkna ut vad en lärare kostar under ett helt yrkesliv och ta dessa 48 miljoner delat med det beloppet...vips har du det antal lärare, i termer utav driftkostnader, under ett helt liv, som du prioriterade bort när konstmuseet skulle byggas.



2010-04-07 @ 17:07:20
Postat av: Johan Persson

Hej



Nu var det ju så att konstföreningen, Regionförbundet och Boverket också bidrag till byggnationen så de 48 miljonerna stämmer inte.



Men, dina kommentarer är ju ett snyggt sätt att försöka flytta fokus från det faktum att regeringen från och med 1 jan 2011 vill sänka skatsbidraget till Kalmar kommun med 55 miljoner kronor. Det motsvarar mer än 120 lärare...



JP

2010-04-08 @ 08:32:28
Postat av: Carl

Ett par snabba kommentarer:



1. Konstmuseet och Regionförbundet är finansierade av kommunen, så ifall Kalmar kommun betalar direkt för bygget eller pengarna tar omvägen via dessa organisationer är fullständigt egalt.



2. Statsbidragen för 2010 är 75 miljarder. I den senaste statsbudgeten som s-regeringen la var statsbidragen 60 miljarder. You do the math!



3. Bifogar nedan länk till dokument om budget i balans för Kalmar kommun:



http://www.kalmar.se/Kalmar%20kommun/Demokrati/Ekonomi/Budget_i_balans_071130.pdf



Speciellt denna mening i dokumentet kan du ta till dig: "En stor del av kommunens kostnader är personalkostnader och för att uppnå en ekonomi i balans kommer en minskning av personalstyrkan att krävas".



Alltså, Kalmar kommun började skära ner på personalen långt innan den finansiella krisen slog till. Varför? Jo, därför kommunens ekonomi är och var så pass misskött.



Så, vill du skuldbelägga någon för att lärartätheten sjunker i kommuen, så får du nog allt skaffa dig en spegel, Johan.



2010-04-08 @ 09:33:39
Postat av: Tobias Delin

Hej Johan



Vem av dig och Malin P (dom två som jag litar på att få ett ärligt svar ifrån) är beredd att sätta barnen främst och vekligen satsa på skolan (för mig kvittar det om det är statligabidrag eller kommunla skatter som finansierar) Jag skulle vilja ha en bra debatt mellan er angående denna fråga då den är direkt avgårande för mig när jag ska välja sida. Har ställt samma fråga till Malin och hoppas på en duel mellan er. Tacksam för svar. MVH/Tobbe

2010-04-08 @ 10:58:51
Postat av: Johan Persson

Hej



Carl: Ända sedan jag tillträdde har jag arbetat med att få ordning och reda i ekonomin. Har man inte det så är man inte fri. Det hade verkligen Göran Persson rätt i. 2009 gör Kalmar kommun ett överskott på 83 miljoner, över riksgenomsnittet. Detta trots att vi avsatt medel för omställningspaket som gör att till exempel äldre lärare kan gå i pension och vi slipper säga upp yngre lärare. Genom omställningspaketet har vi kunnat klara personaltätheten trots besparingar och kris. Men, givetvis blir det inte bättre när regeringen vill ta bort 55 miljoner. Hur man som kommunal företrädare kan hylla detta visar ju bara att man sätter sitt parti före skola, vård och omsorg.



Tobias: Jag tar gärna en debatt med Malin om detta. Jag har inga som helst bekymmer med en sådan debatt. Jag företräder ett parti som både på lokal och central nivå prioriterar skola, vård och omsorg före skattesänkningar. Givetvis är detta ett val. Det går inte att låtsas som att man kan sänka skatterna hur mycket som helst utan att det påverkar kvalitén på verksamheten.



JP

2010-04-08 @ 11:06:45
Postat av: Erik

Johan, du har stöd av en borgerlig politiker i länet, nämligen Christer Jonsson (C). Så här skriver han på sin blogg;



"Idag gav regeringen och Anders Borg enligt Ekot beskedet att det blir ingen förlängning av konjunkturstödet till kommuner och landsting 2011- det var inget bra besked!" Och han fortsätter "Det eventuella utrymmet som fanns av möjlighet att utveckla verksamheten och sjukvården kommande år begränsades dramatiskt och jag är rädd att på många håll i landet kommer det snarare leda till nya sparprogram i redan pressade välfärdsverksamheter."



Måste väl kännas bra att det finns åtminstone en borgerlig politiker som ser längre än till regeringens bästa...

2010-04-08 @ 13:20:03
Postat av: Bjarne Ritzén

Beträffande den kommunala organisationens personalinnehåll kan väl då tilläggas att den oavbrutet ökat sedan 1971. Med den ökningstakten har man nu kommit fram till ett läge där personalkostnaderna allvarligt hämmar den kommunala verksamheten som mer eller mindre övergått till i att bestå i att man tvätta varandras skjortor. En allt mindre procentuell del återstår för kärnverksamheterna.



Kommunen hade tydligen så gott om personal så att man inte ens ides beräkna hur mycket personalkostnader man lade ned på Fanerdunprojektet. Nu eftersom det sista är sålt av konkursboet Fanerdun kan man väl förvänta sig en slutredovisning av vad projektet kostat kommunen. Inte bara kommunorganisationen utan även de kalmarföretag som blivit lurade på betalning av Fanerdun.

Vänligen

2010-04-10 @ 10:56:06
Postat av: Carl

Erik!

Diskussionen har aldrig gällt huruvida det är bra eller dåligt att minska statsbidraget. Vad jag vänder mig emot är Johan Perssons beskrivning där han försöker göra regeringen ansvarig för att personaltätheten i Kalmars skolor sjunker. Man måste sätta in allt i ett sammanhang. Detta sammanhang rymmer bland annat:

1. Statsbidraget är 15 miljarder högre nu än 2006 då s-regeringen avgick.

2. Regeringen har infört lägre arbetsgivaravgift, vilket även gynnat kommunerna.

3. Kalmar kommun började, som en konsekvens av Budget i Balans, redan 2007 för att planera personalneddragningar(se tidigare länk).

4. Innan vi gick in i finanskrisen så hade vi precis upplevt en otrolig konjunkturuppgång, det har alltså funnits all möjlighet i världen att vara framsynt och lägga undan resurser. Detta har ej skett.

5. Vänstermajoriteten har alltid prioriterat bort skolan. Titta bara på detta dokument: http://www.kalmar.se/upload/omkalmarkommun/protokoll/bun/0305211sparforslag.pdf

Rubriken säger allt: "Konsekvensbeskrivning av sparförslag för Barn- & Ungdomsnämnden 2003-2004"



I rest my case.

2010-04-12 @ 10:14:20

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0