Stad mot land....

I gårdagens kommunfullmäktige hade vi en diskussion om behovet av att hela Kalmar ska leva. Det handlar då om att få fram fler villatomter i hela kommunen. Därutöver har vi satsat på utvecklingsdialoger, skjutit in pengar till LEADER för landsbygdsutveckling, kustmiljö osv. Detta bara för att nämna några exempel. I dessa debatter brukar centern vara väldigt aktiva, så också i gårdagens debatt. 

Samma dag presenterade Villaägarnas riksförbund en undersökning av hur den nya fastighetsskatten slår i olika delar av landet. (Ni kanske kommer ihåg att det är den skatt som de fyra borgerliga partierna gick till val på att avskaffa.) 

Så här ser utfallet ut:

Nedan finns en tabell, en som visar utfallet i Stockholms län och en som visar utfallet i Kalmar län. I den visas  andelen av alla småhus i respektive kommun som får höjd skatt.  I Stockholms län är snittet 13 procent, i Kalmar län 84 procent.

Större regionalpolitiska slagsida får man nog leta efter. Hade en socialdemokratiska regering lagt ett sånt här förslag så är jag övertygad om att både centern och kristdemokraterna hade uppmanat till generalstrejk. Nu sticker man huvudet i sanden och hoppas att frågan ska försvinna. Om man inte omedelbart rättar till dessa uppenbara brister så har man ju tappat all trovärdighet när det handlar om vikten av att hela Sverige ska leva.  

                                                     Andel av småhus som får höjd skatt

Stockholms län 13
Lidingö 0
Danderyd 0
Vaxholm 5
Täby 0
Nacka 0
Sundbyberg 0
Solna 3
Värmdö 11
Stockholm 0
Sollentuna 0
Tyresö 0
Norrtälje 62
Ekerö 13
Huddinge 4
Vallentuna 14
Österåker 13
Nynäshamn 26
Upplands Väsby 1
Järfälla 0
Haninge 15
Botkyrka 6
Sigtuna 5
Upplands-Bro 14
Salem 1
Nykvarn 17
Södertälje 19

                                                                  Andel av småhus som får höjd skatt 

Kalmar län 84
Borgholm 84
Torsås 100
Mörbylånga 79
Kalmar 56
Nybro 99
Emmaboda 100
Oskarshamn 81
Västervik 84
Mönsterås 95
Vimmerby 93
Högsby 100
Hultsfred 100

Fler villatomter behövs

I statistiken över befolkningsförändringar under 2007 så kan man utläsa att Hagby/Halltorp och Ryssby socken ökar i befolkning ganska kraftigt. Tillsammans med de centrala delarna av Kalmar kommun så ökar man mest. Detta är ett uttryck för det som jag har hävdat väldigt länge, nämligen att många barnfamiljer vill bo i hela vår vackra kommun. Mot den bakgrunden beslutade kommunfullmäktige i juni förra året att det skulle tas fram 500 villatomter under åren 2008, 2009 och 2010. Det arbetet har nu startat.

Vid sidan av de områden som redan är planlagda och därmed byggklara, jag tänker till exempel på Mörenäs och Östra Vimpeltorpet, så pågår nu ett arbete inom följande områden: 

- Drag 45 nya tomter. 
- Revsudden, ändring av områdesbestämmelserna för att möjliggöra nya avstyckningar för villatomter. 
- Lotsgården, ändring av områdesbestämmelser för att möjliggöra större byggrätter och därmed fler helårsboende. 
- Läckeby, ny plan för 30 tomter, därutöver arbetar Smålandsvillan med 17 tomter. 
- Smedby, ändring av planen för Jakobsberg som möjliggör många nya villatomter. 
- Hossmo kyrkby 10 nya tomter. 
- Ljungbyholm, två planer för sammnlagt 25 tomter. 
- Karlsnäs, ändring av planen för att ge större byggrätter och därmed fler helårsboende. 

I Trekanten har dessutom kommunen köpt in mer mark för att kunna möta efterfrågan på villatomter.

Därutöver kommer jag under tisdagens sammanträde med arbetsutskottet föreslå att vi ger mark- och planeringsenheten på kommunledningskontoret i uppdrag att ta fram ett program för Ljungbyholm inklusive Kranklösaholm och ett program för området Vita Sand/Sandvik. Dessa båda uppdrag är nya och innebär att man med det som underlag kan gå vidare i arbetet med att få fram fler villatomter och mer permanentboende i områdena.  

Under måndagskvällen är det kommunfullmäktige med bland annat beslut om samarbetsavtalet mellan kommunen och Kärnhem rörande World Trade center. Spännande!

Kannibalismen har startat....

Idag presenterades ytterligare en opinionsmätning i Dagens Nyheter. Den visade att oppositionens försprång ökat igen.

Här är undersökningen:

S - 44.8
M - 22
Fp - 7.8
C - 5.8
Kd - 4.7
V - 6
Mp - 5.6
Sd - 2.9

Att avståndet ökar märks nu tydligt också bland regeringspartierna. Utspelen står som spön i backarna, igår var det folkpartiet som ville satsa på pensionärerna och idag vill centern höja studiebidragen. Detta samtidigt som tillväxten skrivs ned och arbetslösheten sakta börjar stiga. 

Vi har nog bara sett början på de regeringspartiernas försök att rädda vad som räddas kan....   


Kalmar på rätt väg....

Under morgonen ägnade jag några minuter åt den senaste statistiken när det gäller arbetsmarknaden. Jag kan inte låta bli att delge er en ganska trevlig läsning.

Totala arbetslösheten och förändring på ett år i procent och personer:

Riket: 2.5 procent (-0.6) - 37 840
Växjö: 2.5 procent (-0.2) - 88
Kalmar: 2.6 procent (-1.1) - 442
Karlskrona: 2.7 procent (-0.5) - 204
Kristianstad: 2.8 procent (-0.8) - 366
Halmstad: 2.4 procent (-0.7) - 394

Dessa siffror är väldigt glädjande. Kalmar har haft den kraftigaste minskningen av arbetslösheten både i antal personer och i procent. Tidigare har vi nästan alltid legat någon procent eller mer över riksgenomsnittet, nu fattas det 0.1 procent... Min förhoppning är naturligtvis att vi ska fortsätta krypa nedåt så att vi stadigt hamnar under riksgenomsnittet och förutsättningarna finns faktiskt. Under det kommande året finns stora expansionsplaner inom både tjänstesektorn, industrin och handeln.

Hålller vi i detta och samtidigt får rejäl fart på bostadsproduktionen så har vi alla möjligheter att faktiskt klara den lågkonkunjunktur som verkar stå framför oss.  


Tack Olof Johansson!

Ett av uppdragen när jag drog igång Kalmarsundskommissionen sommaren 2006 var att Kalmar skulle bli en del av det havsmiljösinstitut som då utreddes. Förre Kalmarbon och miljöministern Olof Johansson blev ordförande. Kommissionen åtgärdsplan innehöll konkreta åtgärder som nu håller på att genomföras, ett antal föreningar utmed Kalmarkusten har startats. Nu i budgeten som läggs om några veckor kommer det sättas konkreta mål för reducering av fosfor och kväve i Kalmarsund. 

Idag kom då äntligen regeringens besked om havsmiljösinstitut och där är Kalmar med! Olof Johansson ska ha ett varmt tack för det arbete han lagt ned. På torsdag är han på plats i Kalmar och då bjuder jag på tårta.   

Pressmeddelande från regeringen nedan:

Regeringen startar havsmiljöinstitut

Regeringen har beslutat att inrätta ett havsmiljöinstitut för att öka kraften i den svenska forskningen om hav och havsmiljö. Ledningen för institutet kommer att finnas i Göteborg men verksamheten ska bedrivas som ett samarbete mellan universiteten i Göteborg, Stockholm och Umeå samt Högskolan i Kalmar.

Regeringen arbetar på flera fronter för en bättre havsmiljö.

- Regeringen har rivstartat satsningen för att rädda våra hav. En halv miljard kronor har redan avsatts. Nu stärker vi samordningen av havsmiljöforskningen för att alla som arbetar för våra hav enklare och bättre ska kunna använda kunskapen som grund för sina åtgärder. Havsmiljöinstitutet kommer även att stärka vårt internationella arbete för haven, säger miljöminister Andreas Carlgren.

- Vid sidan av klimatfrågan är havsmiljön vår största, akuta miljöfråga. Algblomning, övergödning och döda havsbottnar har skapat en stark känsla hos många människor att vi måste göra mer för att rädda våra kusthav. I det arbetet behöver vi mer kunskap, både om läget och om tänkbara lösningar. Vår förhoppning är att Havsmiljöinstitutet ska bidra med sådan kunskap vi behöver i vårt arbete för friskare hav, säger högskole- och forskningsminister Lars Leijonborg.

För att möjliggöra upprättandet av havsmiljöinstitutet tillför regeringen 10 miljoner kronor årligen till kansliet som upprättas vid Göteborgs universitet.


Annorlunda Kalmar siffror...

Jag vill här delge er lite annorlunda siffror om Kalmar 2007. I samband med Guldfesten passade jag på att berätta om vad som hänt under året. Ett stort grattis till alla duktiga personer som vi fick möjlighet att hylla på vår alldeles egna "Oscars-gala".

Dessa siffror och annat är särskilt kul att använda för nyblivna föräldrar. När vår dotter är 78 år och tittar tillbaka så kan det vara ganska kul att se tillbaka och jämföra... 

* 138 personer gick en starta eget kurs.
* IKEA i Kalmar serverade 24 ton eller 1 650 000 köttbullar under året. Nu är man 203 anställda mot 120 när det butiken öppnade sommaren 2006.
* På Friskis & Svettis genomfördes 180 000 pass. Den yngsta medlemmen är 2 år och den äldsta är 92 år.
* 12 hole in one blev det på Kalmar golfklubb under 2007.
* 365 företag nyregistrerades.
* Kalmar FF vann Svenska cupen och tog silver i allsvenskan efter 10 raka matcher utan förlust.
* 174 107 passagerare var det på Kalmar Airport, en ökning med 10.9 procent mot året före då flygplatsen var statlig. Nu är den som bekant kommunal och ökningen fortsätter...
* Det blev 243 878 gästnätter på hotell och vandrarhem. Det är all time high! Under unionsåret 1997 hade Kalmar 236 000 gästnätter. De länder som ökade mest är Tyskland, Danmark, Norge. 
* Christinelunds gård investerade 20 miljoner under 2007, den totala mängden mjölk som producerades blev 3 700 000 ton. 
* Kalmar hamn passerade för första gången en miljon ton i godsomsättning, totalt 1061 000 och 700 fartygsanlöp. 
* Det föddes 680 barn. 

Idag har det blivit spadtag på Bauhaus som inom kort kommer rekrytera 150 personer. Under eftermiddagen besökte jag ett annat spännande företag, Mediaanalys, som kommer växa kraftigt det kommande året. Sådana dagar lämnar man Stadshuset med ett leende på läpparna!  

Tack för alla besök!

Så här inför helgen vill jag pssa på att tacka alla som visat intresse för denna blogg. Antaket unika besökare har den senaste månaden ökat med ett tiotal i veckan. Nu pendlar det mellan 60 och 100 unika besök per dag vilket jag inte tycker är så dåligt med tanke på den korta tid bloggen varit igång.

På lördag kväll är det Guldfest på Sandra. Då ska vi fira ett fantastiskt 2007 och spänna bågen inför ett ännu bättre 2008. Omkring 300 personer kommer delta på festen där vi hyllar duktiga personer som är verksamma i vår kommun.

Trevlig helg!

Grattis Tobias!

Grattis säger jag till Tobias Åberg, 31 år från Nybro, som vann min lilla tävling om hur många gånger Inger Hilmansson kritiserat mig, socialdemokraterna och majoriteten i sina blogginlägg. Han gissade på 35 procent och kom därmed närmast (rätt svar 38 procent). Tobias får nu nöjet att välja ut en valfri hemmamatch med Kalmar FF.

Gissa... - Jag bjuder på fotboll

På ledarsidan i tisdagens Barometern meddelade folkpartiets kommunalråd Inger Hillmansson att hon inte tyckte att hon och jag skulle debattera med varandra på våra bloggar. Istället ska vi ta debatten i kommunstyrelse och kommunfullmäktige. Även andra folkpartister som exempelvis politiska sekreteraren Sebastian Hallen är väldigt upprörd över att jag vid fem tillfällen sedan i december har kritiserat folkpartiet eller Inger Hillmansson.

Jag måste ju tillstå att jag blir en aning förvånad över denna debatt. Vad är det som gör folkpartisterna så upprörda att de kräver bloggcensur? Vad är det som är så känsligt med att ta en debatt? Hur kan de gå i fullständig spinn över ynka fem inlägg på snart fem månader?

Eftersom detta rört upp känslorna så till den grad på folkpartisterna så tänkte jag starta en gissningstävling. Jag ber er läsare att gissa den procentuella andelen på Inger Hillmanssons blogg där hon går till angrepp mot mig, socialdemokraterna eller majoriteten i stadshuset. Den som kommer närmast får följa med mig och titta när Kalmar FF vinner på Fredriksskans.

Lämna era gissningar genom att kommentera på bloggen. Lycka till!


Stor oro för konsekvenserna av vårbudgeten

Några reflektioner kring vårbudgeten som presenteras idag. Inom några dagar tänkte jag återkomma med en mer genomarbetad analys över effekterna för Kalmar kommun. Jag är ordentligt oroad över utvecklingen för kommuner och landsting de närmaste åren. Hela sektorn går mot underskott.

1. Arbetslösheten ökar samtidigt som arbetskraftsbristen ökar.
Vad är då regeringens åtgärd? Jo, fortsatt sänkta statsbidrag och anslag till vuxenutbildning och arbetsmarknadspolitik. Jag blir inte riktigt klok på den prioriteringen.

2. Behoven av satsningar på infrastruktur är akuta. Besked har utlovats gång på gång och inte heller nu kom något. Nu ska vi vänta till hösten. Samtidigt har man genomfört de största skattesänkningarna någonsin. Är det någon som ser ett samband?

3. Behoven inom vård, skola och omsorg är stora och kommer bli ännu större. I valrörelsen lovade Fredrik Reinfeldt att satsa minst lika mycket på detta område som socialdemokraterna. Under den senaste tiden har han också rest land och rike runt och lyssnat på offentlig anställda som beskrivit behoven.
Vad är då Reinfeldts svar i praktiken? Jo, en kommunsektor som drabbats av frysta statsbidrag, sänkta statsbidrag och kraftigt nedskrivna skatteintäktsprognoser. Dessutom stora förändringar inom A-kassan, bara sedan valet har 500 000 personer lämnat försäkringen, sänkt sjukersättning, avskaffad deltidsstämpling. Är det någon som tror att detta inte kommer synas på kommunernas socialkontor? 

Hela kommunsektorn går nu mot underskott. Självklart kommer detta att också få effekter i Kalmar kommun. Jag kan idag inte säga att besparingarna på 75 miljoner kronor som vi tagit beslut om kommer att räcka. 

Jag minns en tid då Sverige hade en socialdemokratisk regering. Då var vårbudget och höstbudget något som man som kommunpolitiker såg fram emot. Det var mer en fråga om hur stora satsningarna på skola, vård & omsorg skulle bli. Det är tråkigt att behöva säga det men det var bättre förr! 

Återtåget mot regeringsmakten har startat!

Idag presenterade vi som har arbetat fram en ny socialdemokratisk politik för tillväxt och företagande vårt arbete. Jag fick förmånen att göra presentationen i Kalmar medan Luciano Astudillo, Sven Erik Österberg och Mona Sahlin gjorde den i Stockholm.

Totalt är det 119 förslag i en rapport på närmare 60 sidor.  

Läs mer om alla förslag på: www.socialdemokraterna.se


Jag är glad, Lotte Zenkert!

På dagens ledarsida i Barometern är redaktören Lotte Zenkert orolig för mitt morgonhumör. Detta med anledning av att jag tidigt en morgon skrev ett inlägg på denna blogg om omställningspaketet. (se nedan. Ganska resonerande tycker jag) Lotte Zenkert menar att jag skrev detta inlägg i ilska.

Jag kan försäkra redaktören att jag för det mesta är glad på morgonen. Otur för Lotte Zenkert är att samma inlägg som hon är så kritisk emot samtidigt är infört som insändare i samma tidning. Istället för att läsa Zenkerts lösryckta delar så kan man läsa hela artikeln. Då är jag ganska övetygad om att väldigt många ställer sig frågan om vem som är mest ilsk i skrivandet.... I det här fallet tror jag huvvudelen säger redaktör Zenkert.  

Två saker till:

Ja. Jag tycker att man måste få resonera och föra ett resonemang kring de bedömningar som de politiskt tillsatta revisorerna gör. I det här fallet är det en fråga om just bedömningar.

Ja. Jag tycker att folkpartiet är ohederliga när de röstar ja till något och sedan är emot i tidningarna. Detta har i princip satts i system av partiet. Långt in i borgerligheten är man irriterad över detta.

Idag är helt fullt med olika möten. Ser fram emot att på en lunchpressträff få presentera den första grunden i en ny socialdemokratisk tillväxtpolitik. Är alldeles övertygad om att detta dokument kommer vara en viktig grundpelare när en ny röd grön regering bildas i oktober 2010.

Ikväll träffar Lena Hallengren och jag socialdemokratiska medlemmar under 40 år. Ska bli jättespännande att tillsammans med dem diskutera vart vi är och vart vi ska.


Bara förlorare om omställningspaketet skrotas!

När ett företag lägger ned sin verksamhet eller behöver minska sina kostnader så brukar facken och det övriga samhället ställa krav på att man på olika sätt ska ta ett ansvar för de personer som drabbas. De kraven ställdes exempelvis när Bombardier lade ned och flyttade sin produktion från Kalmar. De anställda fick då bra villkor som gav dem möjlighet att gå vidare i livet.

När vi under 2007 tog beslut om att minska kommunens kostnader för att nå budget i balans så tyckte jag och många med mig att vi själva borde leva upp till de krav som vi ställer på näringslivet. Därför konstrurerades ett omställningspaket på totalt 50 miljoner. Dessa pengar lösgjordes genom att kommunen samlade det sista kommunala bolaget Kalmar Energi inom koncernen Kalmar kommunbolag AB.

Tanken var och är att kommunen genom omställningspaketet ska kunna erbjuda människor att gå vidare i livet. Den tjänsten ska då inte återbesättas. Kommunen ska på det sättet kunna sänka sina kostnader. Arbetet har redan påbörjats och ett antal avtal har tecknats. Rent konkret kan det handla om en lärare som är dryga 60 år. Personen har arbetat hela livet och kan med denna lösning erbjudas att gå i förtida pension. Alternativet, när elevantalen går ned inom grundskolan, är att kommunen får varsla yngre lärare.

Omställningspaketet är inte en lösning som passar överallt men det är tänkt att vara ett av redskapen när förvaltningarna ska minska sina kostnader.

Vid två tillfällen har landstinget i Kalmar län använt sig av modellen, detta med väldigt lyckat resultat.

Nu har revisorerna synpunkter på detta och vill träffa hela kommunstyrelsen. Det tycker jag är bra. Jag kan dock tycka att det är lite märkligt när revisorernas moderata ordförande Barbro Molinder talar i så bestämd form som hon gör i tidningarna. Jag är van vid att man träffas och för ett resonemang och sedan finner en lösning. Under flera år har nämligen samma revisorer efterlyst åtgärder för att minska kommunens kostnader. När nu åtgärder vidtas så tycker jag att man borde fokusera på helheten. Nu ska vi träffas nästa fredag. Fram tills dess kommer förvaltningarna naturligtvis anstränga sig än mer för att mer precist ange inom vilka områden man kan använda sig av omställningspaketet.

Jag kan bara beklaga om denna diskussion leder fram till att vi får skrota, säg halva omställningspaketet. De som kommer drabbas av det är framförallt yngre och äldre medarbetare inom Kalmar kommun. För de yngre med kort anställningstid ökar risken för att bli varslad och för de äldre minskar möjligheten att gå i förtida pension. Totalt sett blir både medarbetarna och Kalmar kommun förlorare.

Jag har också noterat att folkpartiet som vanligt är ute och höjer rösten. Även denna gång är man i efterhand emot något man röstat för. Man ville sälja Kalmar energi på på marknaden, inte till Kalmar kommunbolag. Omställningspaketet var man däremot aldrig emot. Jag är dock inte förvånad. Folkpartiet brukar agera på det här sättet. I beslut är man för något, i tidningarna är man emot. Det mest tydliga exemplet på det är Fanerdun.  

Kalmar måste växa i samma takt som andra!

Tidigare i veckan skrev jag om varför vi aktivt bör bejaka ett näringsliv som vill investera och satsa i Kalmar. På något sätt inbillar jag mig att detta är en pseudo-debatt inom politiken och media. Jag tror den absoluta huvuddelen av Kalmars invånare gläds åt alla de investeringar som nu sker.

En grundförutsättning för att en kommun ska utvecklas väl och kunna locka nya invånare är att det växer fram nya jobb. I Kalmar och Kalmar län har vi ju varit med om en utveckling där arbetsmarknaden varit riktigt dålig. Även om det vänt de senaste två åren så kommer det ta tid innan förändringen slår igenom med full kraft.

Det ser vi inte minst i befolkningsstatistiken. I en analys över befolkningsutvecklingen 2007 kan vi läsa att Kalmar ökade sin befolkning med 212 personer under 2007, det motsvarar en ökning på 0.3 procent. I Växjö ökade befolkningen med 1089 personer eller 1.4 procent, Halmstad ökade med 769 eller 0.9 procent och Kristianstad med 705 personer vilket motsvarar 0.9 procent. Karlskrona ökade med 494 eller 0.8 procent.

Dessa siffror tycker jag är ett tydligt bevis på hur illa ute Kalmar har varit och fortfarande är. Vänder vi inte denna utveckling så kommer vi även i framtiden att få väldigt svårt att hävda oss i konkurrensen om satsningar på infrastruktur eller tävla om nya privata eller statliga etableringar.

När nu arbetsmarknaden ändå ser positiv ut så handlar det om att stenhårt jobba vidare med att öka bostadsproduktionen. Under 2007 sattes det rekord i antal detaljplaner. Nu gäller det att det också blir bostäder av detta. Folk flyttar som bekant inte in i en detaljplan...

Det tredje området vid sidan av jobb och bostäder är upplevelser, kultur och evenemang som gör kommunen attraktiv för både nya invånare och besökare. Även på detta område pågår det en febril verksamhet.

Infrastrukturen är det fjärde området. Flygplatsen har vi tagit över från staten med lyckat resultat. I augusti startas stråktrafik med buss mellan Kalmar och Oskarshamn, på det sättet kan vi knyta ihop två arbetsmarknadsregioner. Vi arbetar också intensivt med att försöka få klartecken från regeringen att få förskottera en upprustning av järnvägen för att knyta ihop städerna i sydost. När det gäller E22 så betalar vi en vägutredning åt Vägverket för att skynda på förbifart Rinkabyholm.

Det finns naturligtvis fyra fem ytterligare åtgärder som är viktiga för att öka Kalmars attraktionskraft. Dessa faktorer får jag återkomma till.

Nu är det dags för möte med tillväxtberedningen på Sveriges kommuner och landsting. I den beredningen dominerar Kalmar län. Roland Åkesson från Mönsterås är ordförande, Västerviks kommunalråd Harald Hjalmarsson och undertecknad är ledamöter.


Ponera ett nej...

Kalmar och Kalmar län har under en lång rad av år haft en sämre utveckling än de flesta andra regioner. Vi har relativt sett tappat i position om vi jämför med till exempel Växjö, Karlskrona och Halmstad. Dessa kommuner har ökat sitt befolkningsantal två till fyra gånger mer än Kalmar.

Detta har naturligtvis fått till följd att vi haft svårt att hävda oss när det gäller satsningar på infrastruktur och statliga regionkontor. Huvudorsaken till denna utveckling är de mycket stora strukturomvandlingarna på vår arbetsmarknad. Hela regionen har tappat tusentals arbetstillfällen under de senaste femton åren.

Det är mot den bakgrunden jag och den stora majoriteten i kommunstyrelsen välkomnar satsningar i det befintliga näringslivet. Det är också därför vi välkomnar nya företag som vill investera i vår region. På dagens ledarsida i Barometern tycker man att vi skulle sagt nej till World Trade Center i Kalmar. Istället skulle vi funderat ett varv till.

Jag skulle vilja se krigsrubrikerna i samma tidning om vi sagt nej...

Skulle kunna tänka mig att rubriken hade blivit ungefär så här: 

Växjö & Karlskrona tar WTC - Kalmar missar tåget! 


Salve, KLS, WTC & fotboll

Idag har det varit kommunstyrelse. Ärendelistan var osedvanligt lång. 

Här är några av punkterna:

* Kommunstyrelsen ställde sig bakom samarbetsavtalet mellan Kalmar kommun och Kärnhem när det gäller World Trade Center på norra Kvarnholmen. 

* Vi godkände KLS återköp av sitt reneringsverk, de nya ägarna, Danish Crown, har stora ambitioner när det gäller slakteriet i Kalmar. Jag välkomnar verkligen de nya danska ägarna till KLS. Tänk om slakteriet hade sålts till Swedish Meat för ett par år sedan, jag är ganska övertygad om att vi i så fall inte haft kvar någon verksamhet i Kalmar. Ibland är det bra att stå emot och vara småländskt tjurig. Vi som vid detta tillfällen gick in med andelslån till KLS får nu också tillbaka våra pengar.... 

* Den bästa rapporten jag sett hittills under min tid som kommunalråd rör seniorbostäder. Under ledning av planeringschef Christina Rosenqvist har ett alldeles ypperligt material tagits fram som visar på behov och möjligheter när det gäller seniorbostäder i hela Kalmar kommun. Hela rapporten som var en beställning från arbetsutskottet utgör också svar på en partimotion från moderaterna.  

Revisorerna drog också tre rapporter. En av dem rörde den kommunala hanteringen av Salve. Mot den bakgrunden överlämnades följande uttalande.

Revisionsrapporten visar på administrativa och affärsmässiga brister i bolaget Salvestaden AB. Med facit i hand var Salve ett projekt som Kalmar kommun inte borde ha tagit huvudansvaret för.

Mot bakgrund av resultatet för sommaren 2006 så tog vi under augusti månad samma år beslutet att avsluta det kommunala engagemanget i Salvestaden AB.


Anläggningen annonserades ut senare under hösten och det finns nu en överenskommelse om försäljning när detaljplan för området beräknas vara klar under slutet av året. Under tiden utgör styrelsen för Kalmar kommunbolag styrelse för Salvestaden AB. De skulder som finns i bolaget kommer att regleras under året vilket innebär att bolaget från och med 2009 kommer föreslås vara vilande.


Det bör påpekas att kommunen sedan ett år tillbaka samlat alla bolag inom Kalmar kommunbolag, i moderbolaget finns numera också VD och ekonom.

Den revisionsrapport som idag presenteras för kommunstyrelsen kommer att finnas med som en del i de utbildningar för bolagens styrelser som Kalmar kommunbolag arrangerar.För socialdemokraterna                             för vänsterpartiet                  för miljöpartiet 


Johan Persson                                            Bertil Dahl                            Jonas Löhnn


Nu ska jag ut och gratulera de duktiga eleverna i årskurs fem på Rinakbyholmsskolan som vunnit sådana framgångar i Vi i femman. Därefter ett möte om flyget som följs av en partiaktivitet i Oxhagen. Därefter är det äntligen dags för premiär på Fredriksskans.


Söndagens citat

" Att vara kvinna och rösta borgerligt är som att skjuta sig själv i foten."


Författaren Liza Marklund i Expressen

Kalmaritisk snabbkurs

På Destination Kalmar har man tagit fram ett litet kort som kallas för snabbkurs i Kalmaritiska.

Jag kan inte låta bli att bjuda på ett axplock:

Kalmar = kiaaaahlmaaaa

Kalmar FF = kiaaahlmaaaa iff iff

Stadsparken = statspaaaken

Larmtorget = laaam tåjet


Rätt i Lund men fel i Kalmar....

I Sverige är det hittills sjutton kommuner som ansökt om att få bli "En Fairtrade city". Det handlar om att kommunen tillsammans med den lokala handeln ska kunna uppvisa ett tillräckligt utbud av rättvisemärkta varor. I Kalmar kom förslaget från vänsterpartiet. Bakom rättvisemärkningen står en rad organisationer, bland annat Svenska kyrkan, ICA och KF. För att undersöka intresset i Kalmar bjöds handeln och företrädare för olika ideella organisationer in till ett möte, intresset var väldigt stort och uppslutningen total. Bland konsumenterna finns nu ett tryck att handla både ekologiskt och rättvise-märkt. Redan idag uppfyller Kalmar kritierierna för att bli "Fairtrade city".

Flera andra kommuner har insett värdet av detta. Tillsammans med handeln och andra aktörer ser man detta som en möjlighet att profilera staden. Av de sjutton kommer som hittills ansökt är nio borgerligt styrda. Döm därför om vår allas förvåning när moderaterna och folkpartiet upprört yrkade avslag.

Längst gick som vanligt folkpartiets Inger Hillmansson som betecknade detta OCH Krav-märkning som en modefluga. Sug på den alla ni som är intresserade av mat och dess ursprung...

Nu var ju de borgerliga som vanligt inte överens. Kristdemokraterna backade upp en ansökan och centern har inte bestämt sig. Hur eller hur kan man konstatera det som är rätt inom moderaterna och folkpartiet i bland annat Linköping, Växjö och Lund är helt fel inom samma partier i Kalmar.


RSS 2.0