Reflektioner och kommentarer om läget

Tänkte ge min bild av några aktuella händelser just nu.

* Kalmar Slott. Idag har det varit möte med kommunstyrelsens arbetsutskott. En av punkterna som diskuterades var ett nytt avtal med Statens Fastighetsverk rörande Kalmar slott. I början av året sades avtalet upp mellan parterna, detta med syfte att diskutera fram till ett helt nytt avtal. Under året har en arbetsgrupp mellan kommunen och Fastighetsverket arbetat med frågan, jag har tillsammans med företrädare för Fastighetsverket ingått i en styrgrupp. Nu presenterades förslaget vilket innebär en total satsning från båda parter på 80 miljoner de närmaste tio åren. Målet är att öka antalet besökare, öka tillgängligheten, satsa mer på barnverksamhet och överhuvudtaget vara ett mer öppet och tillgängligt slott. 

Det finns en oerhört potential i slottet! Ibland tror jag att vi Kalmarbor är lite hemmablinda inför slottet. Med detta underlag som grund så kommer frågan tillbaka och vandrar sedan via partigrupperna till ett beslut i kommunfullmäktige. Här finns en verklig möjlighet att knyta ihop kultur och besöksnäring på ett väldigt spännande sätt. 

* Fullmäktige. Igår hade vi kommunfullmäktige. Kvällen till ära så var det mängder av interpellationer och frågor, även om man är medveten om det så blir måndagen ofta väldigt stressig när man ska formulera svaren på dessa...
Mina interpellationer handlade om allt från läkartillgång i Smedby & Ljungbyholm till arbetet med översiktsplanen.

En enkel fråga hade också kommit in, den rörde diariehanteringen inom Kalmar kommun. Tidningen Östran hade fått fram en korrespondens mellan UD och ISA rörande Fanerdun. Den handlingen var försedd med texten arbetsmaterial och sänd som kopia till Kalmar kommun och Regionförbundet. Mailet diariefördes inte hos kommunen eller Regionförbundet. Om det var rätt eller fel kan inte jag svara på. Vi ska givetvis följa det regelverk som finns. Har det begåtts ett misstag här så är jag den första att beklaga det.

Ända sedan Fanerdun dök upp i Kalmar har jag varit väldigt tydlig med att vi ska ha total öppenhet. Det är också något vi verkligen försökt leva upp till. Mot den bakgrunden känner jag mig lite störd av en debatt som går ut på att vi försökt mörka en handling....

Fanerdun. Under måndagen fick jag besök av Mr Zhanghou Ren och Bei Bergfeldt. Ren är ordförande i en grupp av investerare som gått in i Fanerduns projekt här i Kalmar. Han infomerade om att han är här i Sverige för att under tio dagar gå igenom läget, träffa fordringsägare, besöka Snurrom osv. Därefter är det hans avsikt att göra en slutförhandling med Fanerdun om att gå in och ta över huvudägandet från Mr Lou. Hur detta slutar vet vi först om någon månad. 

Det här var en information som jag passade på att ge till kommunfullmäktige när vi ändå hade möte igår kväll. Frågan ventilerades också på arbetsutskottet på tisdagsmorgonen. Hittills är det för tidigt att dra några slutsatser av detta besök. 

* Ekonomi. Någon vecka före älgjakten hade vi en genomgång av budgeten för de kommande tre åren. Med besluten från i juni om att nå Budget i Balans så var överskotten ganska hyggliga. Vi låg mellan tre och fyra procent vilket motsvarar cirka 100 miljoner per år i överskott.

Väl tillbaka från älgjakten så kom nya rapporter och en ny skatteprognos som innebär att vi landar på cirka 30 miljoner i överskott 2009, 4.1 miljoner 2010 och 25.6 2010. Självklart blir man bestört av den kraft som nu finns i den lågkonjunktur som drar fram både i Sverige och världen.

Jag är ordentligt bekymrad över situationen. Den förra lågkonjunkturen som vi hade i Sverige var ju i huvudsak ett svenskt problem, fortfarande fanns det delar av världen som kunde hjälpa till att dra för ett litet exportberoende land som Sverige. Nu verkar det ju rasa överallt vilket innebär att det inte finns någon marknad som kan vara lokomotiv.

Det farligaste som finns nu är att drabbas av panik och börja göra akuta åtgärder som knappast ger långsiktiga effekter. Nu gäller det nog att ha lite is i magen och göra ordentliga analyser för att sedan vidta åtgärder. Att kommuner och landsting står inför väldigt stora bekymmer är dock solklart. Från regeringen kan vi inte räkna med att få något stöd, de har fullt upp med att sänka skatten. Det verkar vara den enda lösningen på alla problem. Konstigt då att USA kraschar, de har ju väldigt mycket lägre skatter än vi...  


Kommentarer
Postat av: Blå-Röd

Vår valuta känns ju allt annat än osårbar. Är det inte dags att driva kampanj för införandet av Euro nu? Hur ser Socialdemokraternas partilinje ut där?

2008-10-28 @ 15:49:33
Postat av: Hinken

Bra Johan att du fick hit Mister Ren nu. Dags att äntligen ge alla negativister i Kalmar på käften. Heja Kalmar och heja Fanerdun

2008-10-28 @ 18:19:04
Postat av: Bjarne Ritzén

Och i väntan på att mr Ren skall ta över så avstår naturligtvis kommunen att driva in hyran för CEBEC Bombardiers lokaler. Vad övriga fordringsägare kanske skulle vilja veta är vad som egentligen försigår mellan mr Ren och kommunstyrelsens arbetsutskott. Har projektet fått en av kommunen sanktionerad ytterligare respit på en månad med betalningarna? Skulle inte måndagens fullmäktigemöte behandla ärendet om CEBEC hyresskuld till kommunen och huruvida den kunde kvittas mot att Karlssons äng återgick i kommunens ägo?

Den av JP framhållna öppenheten är lovvärd endast om den tillämpas.

2008-10-30 @ 10:42:46
Postat av: Johan Persson

Vad har hänt med dig Bjarne? Du brukar ju alltid vara så uppdaterad... Kommunfullmäktige tog under måndagen ett beslut som säkrade kommunens fordran.



Hälsar



Johan Persson

2008-10-30 @ 13:55:13
Postat av: Dr No

Bra analys du gjorde Johan att de låga skatterna sänkte hela USAs ekonomi och försatte landet i lågkonjuktur. Inte illa pinkat alls om man säger så.

Idag har det snöat och varit kallt. Det är socialdemokraternas fel...

2008-10-31 @ 00:28:48
Postat av: Bjarne Ritzén

Jo Johan, vad som hänt är att ingen information gavs i media om detta historiska beslut att låta Karlsson äng återgå i kommunal ägo med återköprätt för Fanerdun. Vidare har det märkliga hänt att UD sänder oregistrerade mail med beteckningen "arbetsmaterial" till ISA med kopia till kommunen, i så fall ett unikt avsteg från UD rutiner. Vidare har hänt att löftet från Fanerdun att betala sina skulder per den 25 oktober återigen har visat sig vara en medveten lögn, den fjärde i ordningen enligt min bokföring. Som ytterligare händelse har en ny kines, mr Ren, sett dagens ljus. Kommunens Lars Malmborg säger "Jag fick intrycket om att det var en mycket noggrann man och allvarsam, säger han". Vad Malmborg grundar sina bedömningar på vore intressant att veta. Kommunföreträdares första intryck vid möten med kineser har ju visat sig något opålitliga som bedömningsgrunder.

Vänligen

Bjarne R

2008-10-31 @ 09:56:09
Postat av: Johan Persson

Hej Dr No... Vem det nu är. Kul med annorlunda pseudonymer.



Det intressanta med hela debatten i USA är att den fokuserar på att ytterligare sänka skatter. Detta trots att budgetunderskottet nästa år beräknas vara hiskeliga 1000 miljarder dollar...



Jag konstaterar också att den regering som vi nu har inte möter lågkonjunkturen med åtgärder, också de presenterar sänkt skatt som lösningen på alla bekymmer.



Att den lösningen riskerar att späda på krisen ytterligare är inget som ens föresvävat varken regeringen eller de amerikanska politikerna.



JP

2008-10-31 @ 11:39:38
Postat av: Dr No

Dr No var skurk i den första Bondfilmen någonsin med samma namn. På svenska hette filmen Agent 007 med rätt att döda.



Hur man löser kriser bäst genom att sänka skatter i hopp om att stimulera arbete och produktion eller att beskatta hårdare finns nog många olika skolor hur man löser detta bäst. Du har din tro i den socialistiska och andra lutar åt marknadsliberalism.

Du ville ju först mena att krisen i USA kom till pga låga skatter...

Varför vill du inte höja skatten i Kalmar? 1-2 kronors höjning hade betytt väldigt mycket för kommunens ekonomi?

2008-10-31 @ 13:50:02
Postat av: Camilla

Känns det jobbigt för dig att Sverigedemokraten Thoralf Alfssons utmärkta blogg



http://thoralfalfsson.webblogg.se/



är så mycket mer välbesökt än din?

2008-11-01 @ 07:14:39

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0