Nya bostäder och Linnéuniversitet

Idag har vi haft kommunstyrelse. Trots att ärendelistan var lång gick sammanträdet relativt fort, cirka två timmar.

Här är några av årendena:

* Revisionsrapporten om kommunens roll kring Fanerdun föredrogs. Den externa revisorn från Öhrlings konstaterade att kommunen gjort vad den ska. Detta gladde naturligtvis mig och många andra som arbetat med frågan. Alla var väl inte lika glada över att revisionsrapporten var så tydlig på den punkten...

* Vi sålde två markområden i Berga, dels vid Granvägen och dels vid Violvägen. Här ska det på vardera området byggas sex radhus. Det känns roligt att ha bostadsprojekt uppe för försäljning vid i princip varje kommunstyrelse. Vi antog också ett planprogram för Läckeby som gör det möjligt att få fram ännu mer bostäder i denna vackra pärla.

* Jag trodde aldrig att jag som kommunalråd skulle få uppleva att Kalmar blir universitetsort. Nu blir det så från och med 1 januari 2010, detta genom att Linnéuniversitet bildas. Ambitionen är naturligtvis att detta ska stärka hela sydöstra Sverige och ge både Växjö och Kalmar större möjligheter att hävda oss i konkurrensen om studenter och forskningsmedel. Från Högskolans sida har man under den senaste tiden flaggat för att man ser det som ett problem att ha verksamheten uppdelad på fem platser i staden. Idag antogs en avsiktsförklaring med syfte att under den närmaste tio års perioden koncentrera universitetets verksamhet i Kalmar. Det tror jag är positivt för både universitet och Kalmar. Vilka platser det blir får den utredning som nu startar visa. Jag tror det är väldigt viktigt att vi från de bägge "stenålders"-blocken arbetar gemensamt med denna fråga.

Kommentarer
Postat av: Bjarne Ritzén

Johan Persson.

Trevligt att Du känner Dig tillfreds med att Kommunens betrodda revisor inget har att anmärka på kommunledningens hantering av fanerdunprojektet. Jag har några frågor.

1. Varför har kronofogden i Östersund utan att lyckas försökt delgiva Fanerdun ett betalningsföreläggande för den uteblivna hyran till Industriparken? Varför ett betalningesföreläggande? Det finns ju ett avtal mellan Fanerdun och Industriparken om avbetalning 1 mkr per månad på skulden. Februaris avpetalning kom in men hur blev det i fortsättningen?

2.Finns det någon ny investerare till projektet? En viss mr Jason (Yonghui) Yuan nämns i dagens B-OT men vart tog Wanh Huan vägen som var på besök för några veckor sedan?

1. Kommer nu kommunen i fortsättningen att sälja industrifastighetsmark utan krav på återköpsklausul eftersom det tydligen i Fanerdunsfallet har bedömts ändamålsenligt?

Vänligen

2009-04-07 @ 11:20:21
Postat av: Johan Persson

Ja, det är klart att jag är nöjd med att en extern revision som lagt ned mycket möda har kommit fram till att kommunen agerat korrekt. Revisorn själv menade på en rak fråga att mycket av den kritik som framförts är sådant som är lätt att framföra när man sitter med facit i hand.



Hur kronofogden arbetar med sina delgivningar kan jag inte svara på. När det inte kom någon betalning i mars enligt den plan som Fanerdun lämnat till kommunen så har Industriparken fört ärendet vidare till Kronofogden.



Det finns olika kineser inblandade som potentiella köpare. Jag kan inte svara för hur de turerna ser ut.



Vi har sedan något år tillbaka en policy, på mitt initiativ, som innebär att vi inte expedierar en försäljning förrän byggstart är på gång.



JP

2009-04-07 @ 11:29:59
Postat av: Bjarne Ritzén

JP, Du skriver

"Revisorn själv menade på en rak fråga att mycket av den kritik som framförts är sådant som är lätt att framföra när man sitter med facit i hand".



Ja Du JP med den revisorn kan tydligen allt hända. Har det möjligen undgått Dig ,övriga kommunledningen samt denna revisor att saklig komplett kritik framfördes mot projektet och mot kommunens agerande långt innan något "facit" fanns att tillgå.



Jag medger att yrkespolitiker tillåts sålla friskt bland fakta i sin politiska argumentering men detta citat från Din revisor tar faktiskt priset.



Så en annan fråga. Malin Petersson och Bertil Dahl träter om hur mycket man skulle spara genom att frysa politikernas löner.

Sedan 1970 har kommunens organisation tillåtits öka varje år. 1970 var antalet anställda årsarbetare i kommunen 1 705. År 2008 hade antalet ökat till 4 344. Anser Du att detta är motiverat och att kommunorganisationen är optimal för sina uppgifter.



I verket Budget i balans anges riktlinjer för hur förvaltningarna skall hantera nya projekt. Bl a anges att inget projekt får startas utan behovsanalys och kostnadskalkyler samt att de måste beslutas i kommunstyrelsen. Märkligt nog finns inga direktiv för när och hur projekt skall avslutas.



Fungerar dessa direktiv? Gäller fortfarande de riktlinjer/anvisningar som drogs upp för "Budget i balans".

Vänligen

2009-04-07 @ 19:21:10
Postat av: Johan Persson

Hej



Det är inte min revisor. Att bara antyda det på grund av att de uppenbarligen inte kommit fram till ett resultat som du önskat får stå för dig. Jag delar revisionens uppfattning, nämligen att många är väldigt "efterkloka" i denna debatt. Hade jag haft förmågan att se in i framtiden skulle jag ägna veckorna åt att spela på lotto. Nu har ingen av oss den förmågan och då ställs man inför en situation där man måste våga ta beslut om ett ja eller nej till en etablering. Jag är övertygad om att vi hade blivit mer kända om vi i detta läge hade sagt nej, vi hade då blivit kända som den kommun som sa nej till investeringar. Vore väl en fin signal att sända ut om Kalmar?



Vi har under hela den här resans gång försökt skaffa och bygga upp kunskap. Exempelvis finns två rapporter, en från Kairos Future och en från BBS som båda belyste hot och möjligheter med projektet. Om vi inte hade velat ha den kunskapen skulle vi väl inte beställt och betalat för dessa rapporter?



När det gäller kostnaderna för kommunens politiska organisation så ligger vi nu näst lägst bland våra jämförelsekommuner. Det är min ambition att vi ska fortsätta ligga där. Tidigare låg vi högst.



När det gäller antalet kommunanställda per capita ligger vi också i det lägre spannet bland våra jämförelsekommuner. Min bedömning är att den andelen kommer minska de närmaste åren. Att jämföra med flera år tillbaka i tiden är knappast relevant, sedan dess har vi exempelvis skatteväxlat och övertagit hela omsorgen från landstinget. Under förra året tog vi över hemsjukvården och då växte naturligtvis antalet anställda i länets kommuner men den minskade motsvarande i landstinget.



Budget i balans arbetet fortskrider och har hittills mynnat ut i ett antal förslag som nu diskuteras i organisationsöversynen, bla en sammanslagning av gatu park och samhällsbyggnadskontoren. Vi diskuterar också en renodlad serviceförvaltning som tar över uppdrag från andra förvaltningar. Allt med syfte att få en bättre service och högre effektivitet.



JP

2009-04-07 @ 21:46:17
Postat av: Bjarne Ritzén

JP.

Det är väl precis vad kommunleningen gjort, det vill säga, spelat på Lotto i Fanerdunprojektet när kommunledningen inte vidtog de ågärder i tid som var möjliga för att få kunskap om vad det hela handlade om. Vad jag förstått av vad som sagts i revisionsrapporten behandlar den endast huruvida räkenskaperna har skötts korrekt. Ingenting sägs om det lämpliga i att t ex sälja tomtmark utan återköpsklausul samt att åta sig marknadsföringsuppdrag åt ett privat företag.



När bedömer Du vi kan se slutet på den soppa som uppstått genom att ett antal olika fordringsägare tydligen driver sina separata krav till synes utan någon större samordning.

Glad Påsk igen!

2009-04-08 @ 13:49:23
Postat av: David N

På tal om Linnéuniversitetet, jag tycker det låter kanon med en Campus vid Barlastholmen (även om det nog lär dröja åtskilliga år tills det skulle stå klart), men hur är läget med "Linnetåget", Har vidare diskusioner med Banverket förts för att få ner restider?



/David N

2009-04-15 @ 12:10:17
URL: http://cidden.blogspot.com
Postat av: Bjarne Ritzén

Bra, bygg bort den sista hamnkapaciteten i Kalmar. Varvsholmen som ju var den djupaste hamnen har ju redan blivit gräddhylla så varför spara Barlastholmen. Förslaget visar att kommunledningen återigen handlar ändamålsenligt som i Salve, som i Fanerdun, som i Kalmarhem...!

2009-04-19 @ 17:25:59
Postat av: Johan Persson

Jag har alltid värnat verksamheten i Kalmar hamn och det tänker jag fortsätta göra.



Johan Persson

2009-04-20 @ 07:54:13

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0