Fantastisk sommar klädd i siffror

Att vi har haft en fantastisk sommar är numera ställt utom allt rimligt tvivel. Jag har haft många samtal med både affärsidkare, krögare och hotellfolk som alla vittnar om en otroligt bra sommar. Samspelet mellan näringslivet och kommunen genom Destination Kalmar och Gatu-park förvaltningen har varit väldigt lyckat. Överhuvudtaget så tror jag att vi har lagt grunden till ett framgångskoncept i det nära och täta samarbete som numera finns.

Här kommer lite konkreta siffror på sommaren hittills:

* Totalt hade vi under juli månad 15 helsidor i Expressen och Aftonbladet med information kring Kalmars utbud.

* Turistbroschyren trycktes och distribuerades ut i 50 000 exemplar, det kommer öka nästa år.

* Rix FM semester har varje dag sänt från Kalmar till 1.3 miljoner lyssnare.

* Musik på Larmtorget kördes under 11 tisdagar och torsdagar. Torget var mer än smockfullt.

* Svensson Svensson sålde 37 167 biljetter och vi har nu kontrakt skrivet för fem år framåt. Nästa år intar Peter Dalle, Robert Gustavsson och Susanne Reuter scenen med en ny föreställning.

* Gästhamnen hade rekord 2008, den sista juli slogs det rekordet med 230 gästnätter och då är augusti kvar.. Jag vill att vi nu sätter oss ned och gör en tio-årig utvecklingsplan för gästhamnen med syfte att skapa ostkustens bästa gästhamn.
* Kalmars hotell hade en beläggning på 93.8 procent, det är en ökning med tio procent sedan förra året.

* Kalmar stadsfest lockade 100 - 120 000 besökare. 15 000 såg RIX FM festivalen på Stortorget.

* Allsång på slottet var kanon för de som upplevde det, tyvärr kom inte den stora publiken. Här får vi fundera till nästa år.

* Besöksantalet på Kalmar slott var 37 215 under juli månad, det är 55 procent fler än snittet för de fem senaste åren. Bara två gånger tidigare har det varit fler besökare, dels under 2002 då Salve låg på slottet och dels under unionsåret 1997.

* Turistbyrån har haft fler besökare än någonsin, rekordet under en dag var 1800 personer. Logiförmedlingen har ökat med 40 procent jämfört med förra året.

Kommentarer
Postat av: JL

Rätt att satsa på gästhamnen! Min åsikt är att den känns lite instängd och att den är relativt liten. Den stora tråkiga betongbyggnaden fär båtförvaring vintertid drar verkligen ner det estetiska intrycket av hamnen, men det är väl inte så lätt att göra något åt. Hur blir det förresten med det planerade hotellet?

2009-08-26 @ 20:05:17
Postat av: Johan Persson

Hej



Tack för din kommentar. Ja, jag ser framför mig en ambitiös och långsiktig satsning på båtturismen. Säsongerna blir längre och längre samtidigt som kraven ökar. I detta arbete bör man studera hela sträckan från dagens gästhamn till Kalmarsalen. När det gäler hotellplanerna rullar det på. I oktober presenteras en färdig förjupad översiktsplan/program för hela centrum, där ingår också hotellet i gästhamnen. När det sedan är taget kan man bryta ut olika delar och gå vidare. I detta program tittar man också på parkeringsfrågan, fler bostäder osv.



JP

2009-08-26 @ 20:51:19
Postat av: Bjarne Ritzén

Gästhamnsverksamhet!

I Nordtyskland och Holland finns ett stort intresse för att segla i Svenska farvatten men oftast bedömmer man att upp - och nedseglingen tar för lång tid och är för besvärlig.



Varför inte erbjuda "sommarliggning" i Kalmarområdet för dessa seglare och ta hand om båtarna över säsongen så att dess besättningar kan flyga/bila till Kalmar och ta emot sin båt färdigutrustad. Stöd vid upp - och nedsegling vår och höst bör också kunna ges.

Den som sett trängseln för seglarna t ex i Berlinområdet inser att det kan finnas möjlighet för denna affärsidé.

Jag vet att denna verksamhet redan finns småskaligt men varför inte försöka utvidga verksamheten.

2009-08-27 @ 10:11:23
Postat av: Johan Persson

Hej Bjarne



Vi har några duktiga entreprenörer som driver just den verksamhet du beskriver i vår hamn. Det är tämligen proppfullt med riktigt stora båtar. Idag lyftes Ericssons Volvo Ocean Race båt upp i hamnen, osäker på om det är för förvaring eller transport.



JP

2009-08-27 @ 14:33:53
Postat av: petter

Att kalmar har blivit en av sveriges bästa sommarstäder har väl ingen missat iår, men fortsätt att satsa..Ta varberg som ex, affärerna i city är öppna till 21 när det händer nåt i stan, hade behövts vara så även i kalmar. Sen måste ni bevilja större uteserveringar, finns ingenstans att sätta sig och äta i kalmar på sommaren, det suger! Och satsa på pendektåg mellan nybro och kalmar!

2009-08-28 @ 10:56:18
Postat av: Henrik

Kalmar saknar något som väst och sydkusten har dvs solnedgång över vattnet. Det är skillnad att njuta av kvällsol i tex Borgholm, Karlskrona, Halmstad etc än i Kalmar.

2009-09-01 @ 19:01:52
Postat av: Johan Persson

Hej Henrik



Smaken är som baken, delad. Många har uppenbarligen uppskattat solnedgången i Kalmar också.



JP

2009-09-02 @ 10:00:27

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0