Klokt beslut om Trekanten, Läckeby, Rinkabyholm och Rockneby

Idag har socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet i Barn- och ungdomsnämnden haft en pressträff och givit besked när det gäller 6-9 skolor. Det genomförs nu men i beslutet undantas Rockneby, Läckeby, Rinkabyholm och Trekanten. Det är ett klokt beslut som föranletts av långa och många diskussioner med både föräldrar och internt i respektive parti. Jag tycker det är ett klokt beslut som Cecilia Strömberg, Jonas Hellberg och de övriga nu har tagit. De har tagit intryck av både barnens och föräldrarnas synpunkter. Jag är alldeles övertygad om att hela den här processen har varit nyttig och givande för både oss politiker och de föräldrar som varit engagerade i frågan.

Det som i alla fall fick mig att börja reflektera över rimligheten var de långa bussresorna som många barn hade fått börja med redan i årskurs sex. En förälder från Rocknebyskolan berättade om ett av sina barn som idag går på högstadiet och hade cirka en timme enkel resa. Det är klart att den föräldern inte gärna ville tidigarelägga dessa resor för sitt andra yngre barn.

Det som är unikt med många av orterna som varit inblandade i denna process är den väldigt stora uppslutningen för sitt samhälle. Detta engagemang är det som kommer att bära dessa orter framåt. Det är tack vare den sortens engagemang som det nu planeras för fler villatomter i dessa samhällen, det är tack vare detta engagemang som det nu finns en ny sporthall och en relativt ny ICA-affär i Trekanten.

En annan reflektion man kan göra är att det i Kalmar knappast finns några diskussioner om att lägga ned landsbygdsskolor. I stort sett varje kommun jag stöter på så är det problem med sviktande elevunderlag på landsbygdens skolor. I Kalmar är det tvärtom. Det är jag stolt över!

Kommentarer
Postat av: Cecilia

Vi uppskattar att det fungerat så bra att få träffa er när vi velat föra en dialog. Vi föräldrar har lagt ner mycket tid på att få fram våra åsikter och gjort ett grundligt arbete baserat på fakta. Känns så skönt att kunna säga till våra barn att ni får gå kvar i er skola även i åk 6. Vi värnar om att ge dem en så trygg men stimulerande uppväxt som möjligt.

2009-05-12 @ 09:32:58
Postat av: CL

Enl. S,V och MP föreslås BoU nämnden besluta (20/5-09)"att upphäva delegationen från 2007-11-21 som medgav att verksamheterna och årskurserna tillåts vara rörliga mellan olika förskolor/skolor utan separat beslut i varje ärende."

Innebär inte det motsatsen till det beslut som presenterades på presskonferansen i måndags då skolorna i ytterområdena inte behöver flytta sina åk 6 elever. Förutsättningen är ju att mottagande skolor kan organisera sig så att de på ett bra sätt kan ta emot dessa elever. Vad händer om man upphäver delegationen från 2007 och hur ser du på det?

2009-05-14 @ 09:20:25
Postat av: Johan Persson

Hej



Om jag är rätt informerad om skrivningen till Barn- och ungdomsnämnden när det gäller upphävandet av delegation så innebär detta att man upphäver rektorernas delegation på att flytta elever. Ett sådant delegation har tidigare funnits och har i praktiken inneburit att hela diskussionen kring 6-9 skolor egentligen inte hade behövt bli föremål för politisk behandling. Det ändras i och med detta och det tycker jag är bra.



Hälsar



JP

2009-05-14 @ 13:28:54
Postat av: CL

Jag har fått informationen att det är precis tvärtom, men då litar jag på vad du säger dvs att rektorerna även i fortsättningen själva får bestämma hur de vill organisera sin verksamhet utan politisk behandling.

Tack för svaret.

2009-05-14 @ 21:07:04

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0