Ett kåseri så här på nya året...

Jag noterade att folkpartisten Sebastian Hallen på sin blogg försöker ge en bild av att kommunens ekonomi är i rent förfall. Tyvärr tvingas jag återigen göra han och andra folkpartister besvikna. Kalmar kommun kommer nämligen under krisens år 2009 att nå båda sina ekonomiska målsättningar.

Det vill säga vi kommer att ha ett överskott som med god marginal överstiger 2 procent och vi kommer att nå målet om 100 procent i självfinansiering på våra investeringar.

Stackars folkpartister... Vad ska de nu anmärka på?

För att hjälpa dem på traven bjuder jag därför på ett litet nyårskåseri direkt från ett gruppmöte med folkpartiet


Gruppledaren:
- Vad göra, vi måste bara hitta något att kritisera. Låt oss brainstorma. Kom med förslag!!!

- Kan vi hacka på kvalitén i kommunens verksamhet? Nä, attans där fick kommunen återigen höga betyg av Kalmarborna.

- Näringslivsklimatet då ? Skit också. Även där har ju kommunen klättrat de senaste åren.

- Arbetslösheten? Aj, nit där också. Kalmar har lägre arbetslöshet än de borgerligt styrda jämförelsekommunerna. Det pratar vi tyst om annars kanske de hemska sossarna i någon av de andra kommunerna kan använda det mot våra fina liberala vänner. 

- Besöksnäringen? Attans där slog ju Kalmar rekord förra året och där vill ju vi och kompisarna i Kalmar-alliansen skära ner. Nä, det pratar vi tyst om annars kanske någon i hemska Destination Kalmar kommer på tanken att berätta för turist-företagarna att vi vill lägga i bromsen.

- Byggandet. Något område måste det ju för tusan finnas där vi folkpartister kan hacka på majoriteten. Nä, just fasen. Det ju det andra området där vi i alliansen vill lägga i tvärniten. Inte vill vi att sossarna ska kunna prata om det nu när det närmar sig val. Det kan ju få fler än tidigare att rösta på sossarna i kommunalvalet. Usch, hemska tanke. Det pratar vi inte om. 

- Nä, det här var inget roligt. Jo, nu har jag det utropar gruppledaren!!! Klackarna i taket. Eftersom sossarna och den där hemska Persson driver så mångas frågor samtidigt och vi folkpartister måste vara emot sossarna så anklagar vi dom för att vara odemokratiska och driva för många frågor. Någon sans och ordning måste det väl vara.
- Vi som oppositionsparti måste väl för tusan hinna med att skriva reservationer och protokollsanteckningar så nu kräver vi neddraget tempot. Gör ni inte det så, vi hänger med, ja då är ni hemska sossar odemokratiskaoch borde veta hut!
- Den var väl bra och där kommer de aldrig att sno vårt förslag. Jippie! Vi har vår valfråga. Nu kommer äntligen Kalmarborna att uppskatta oss fina liberaler i folkpartiet liberalerna.

Kommentarer
Postat av: Sebastian Hallén

Enligt den budget ni la i juni är självfinansieringsgraden under 2009 på 56 %, vilket får anses vara ganska långt från 100 %.Inte heller enligt budgetuppföljningen efter oktober kommer målet om självfinansiering nås. Detta är fakta - du får gärna komma med bevis för dina påståenden (om du är färdig med kåserierna).För övrigt är det ju bra att kommunen når ett överskott på över 2 procent. Tre bokslut sedan 1995 uppfyller målet, synnerligen starkt jobbat, kommer ni ta upp det i nästa reklamfilm?

2010-01-09 @ 01:36:28
URL: http://basseblogg.blogspot.com
Postat av: Johan Persson

Bäste Sebastian!Vi kommer att nå både målet om 2 procent i överskott och 100 procentig självfinansieringsgrad av investeringarna när bokslutet görs för 2009. Det hade vi inte budgeterat, detta på grund av den extrema lågkonjunktur som vi nu befinner oss i. Skatteprognoserna åker upp och ned, beskeden om statsbidrag från regeringen pendlar från tvärnej till ett tillskott under valåret 2010.Kalmar kommun har haft för små marginaler i sin ekonomi. Mot den bakgrunden startades arbetet med budget i balans upp under 2007. Detta arbete har lett till att vi nu är i ett mycket bättre läge än tidigare.Det som stör en del är när borgerliga politiker både vill ha kakan och äta den. Det vill säga man pratar gärna om höga skatter eller höga utgifter men när det sedan kommer till att lägga budgetförslag så landar man på bibehållen skatt och bibehållna utgifter.Samtidigt fortsätter man med den högljudda agitationen. Det går liksom inte ihop...Jag är glad över att vi har lyckats få ordning och reda på ekonomin i Kalmar. Nu gäller det att hålla i.Så särdeles missnöjda kan ju heller inte ni folkpartister vara med vårt sätt att arbeta, då hade ni ju inte lagt ett budgetförslag med en skillnad på en halv miljon mot majoriteten. Detta på en budget som överstiger 2.5 miljarder.JP

2010-01-09 @ 09:39:18
Postat av: Sebastian Hallén

Bäste Johan!Utifrån de siffror jag presenterat - vilket inte är några påhittade siffror utan tagna från prognoser, bokslut och avstämningar som kommunen står bakom - så drar du slutsatsen att kommunens ekonomi är "i rent förfall".Det säger möjligen något att du som kommunalråd instinktivt reagerar så på helt autentiska siffror, själv vill jag inte påstå att kommunen står vid ruinens brant, direkt.Däremot finns det ekonomiska mått som över tid inte ser så muntra ut, i synnerhet i jämförelse med andra kommuner, och som man inte kan blunda för. Om bokslutet för 2009 visar sig nå målen är det bara bra. Men endast tre gånger sedan 1995 är inte bra.Jag kan också inflika att för år 2009 la FP en egen budget, där vårt överskott var 20 mnkr större än er i S-V-MP.

2010-01-09 @ 10:59:23
URL: http://basseblogg.blogspot.com
Postat av: Bjarne Ritzén

JPs kåseri samt följande inlägg drar ett löjes skimmer över kommunalpolitikerna i Kalmar. Varför inte minska antalet politiker med 50% så kanske återstoden tvingas syssla med vad dom skall göra. Timbro-analysen av SCB uppgifter om personaltillväxten inom den kommunala sfären var rätt till 100%

Vänligen

2010-01-09 @ 11:34:18
Postat av: Opolitisk

För oss som på lite då och då följer politiken i Kalmar så framstår folkpartisterna och dess partiledare Inger H som en riktig gnällis och utvecklingsmotståndare. Vi är många som tycker det är bra att det händer mycket i Kalmar. Så länge det borgerliga lägret har med sig folkpartiet så kommer nog de flesta att rösta på Johan Persson och s.2010-01-10 @ 15:15:38

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0