Värna frivillig-organisationerna!

Pressmeddelande från socialdemokraterna i Kalmar


Frivilligorganisationernas arbete viktigt!


Kalmarsundsregionens Renhållare (KSRR) har beslutat att från och med den 29 januari öppna en secondhandbutik för att sälja delar av det man får in på sina återvinningsstationer. Detta har skapat stor oro bland frivilligorganisationerna.


-  Friviligorganisationerna har arbetat länge och framgångsrikt med att ta hand om återvinningen och detta arbete får på inget sätt hotas, säger Lena Hallengren, ordförande för Socialdemokraterna i Kalmar.


Beslutet från KSRR har lett till oro runt frivilligorganisationerna, bland annat Stadsmissionen och Röda Korset. De befarar att KSRR kommer konkurrera med deras verksamhet.


-  Socialdemokraterna i Kalmar menar nu att KSRR ska ta en timeout och sätta sig ner tillsammans med frivilligorganisationerna för att se hur man ska kunna komma överens, säger Lena Hallengren.


- Kommersialiseringen av återbruket har skapat tråkiga och onödiga motsättningar mot dessa.


Socialdemokraterna menar också att beslutet att återvinna material är lovvärt för klimatet och miljöns skull.


-  Klimatarbete och miljö är viktigt för alla att arbeta för. KSRR har tagit ett lovvärt initiativ men frivilligorganisationernas verksamhet måste få fortsätta, menar Lena Hallengren.

 


Kommentarer
Postat av: Jonas Löhnn

...och när hoppar de socialdemokratiska ledamöterna i KSRR av sina uppdrag?

2010-01-20 @ 01:31:36
Postat av: Bjarne Ritzén

Jonas Löhnn!

Sedan när blev kommunal återvinning klimat - och miljövänligare än den från frivilligorganisationerna? Varför alltid komma dragande med klimatet? Om du är intresserad av klimatet kan Du ju läsa om den falska rapporten om Himalajas smältande glaciärer som låg till grund för köpenhamnskoferensen.Det är många politiker inom Kalmar kommunledning som skulle må gott av en time out och även den kommunala ekonomin.Dessutom, var står Johan persson i detta rosornas nya krig?

2010-01-20 @ 18:41:37
Postat av: Bjarne Ritzén

Jonas Löhnn.

När blev kommunal återvinning klimatvänligare än den frivilliga? Varför kommaa dragande med detta klimatnojesnack i alla omöjliga sammanhang? Dessutom skulle den kommunala ekonomin må bra av att en del politiker tog en rejäl time out. Och JL du skulle ju kunna studera den förfalskade rapport om Himalajas glaciärers avsmältning som låg till grund för köpenhamnskonferensen.

Och du JP var står du i detta

2010-01-20 @ 18:47:34
Postat av: Bjarne Ritzén

Jonas Löhnn.

När blev kommunal återvinning klimatvänligare än den frivilliga? Varför kommaa dragande med detta klimatnojesnack i alla omöjliga sammanhang? Dessutom skulle den kommunala ekonomin må bra av att en del politiker tog en rejäl time out. Och JL du skulle ju kunna studera den förfalskade rapport om Himalajas glaciärers avsmältning som låg till grund för köpenhamnskonferensen.

Och du JP var står du i detta

2010-01-20 @ 18:48:44
Postat av: Jonas Löhnn

Märklig plats för dialog med Bjarne...

Men ok:

1. Jag ser inte att jag någonstans nämnt klimatet, även om det givetvis vore relevant.

Därmed bör vi kunna lägga den frågan åt sidan.

2. Den återvinning som görs av befintliga butiker kommer idag inte åt det material som vi kan rädda från att slängs på våra ÅVC:er. De ska fortsätta sin verksamhet och helst kunna dra nytta av vår.

Även om oron är reell är motsättningen konstruerad.

3. I februari träffar KSRR välgörenhetsorganisationerna igen, så att vi kan göra en gemensam process kring framtida samverkan.

2010-01-21 @ 12:50:50
Postat av: Lena Hallengren

Jonas Lönns korta kommentar är trist att läsa och ger dessvärre inget intryck av att han delar den oro som Socialdemokraterna i Kalmar känner. Vi vill inte skuldbelägga vare sig någon individ eller något parti. Vi tror också att initiativet från KSRR togs med goda avsikter. Men vi kan, i likhet med många andra, konstatera att kritiken är hård från frivilligorganisationerna och att situationen måste lösas på ett klokt sätt. Bamse brukar säga att den som är stark också måste vara snäll, det är värt att tänka på.

2010-01-21 @ 14:11:37
Postat av: Bjarne Ritzén

Jonas L.

Ursäkta hickandet men denna blog har sina tekniska brister.

I pressmeddelandet som är grunden för detta meningsutbyte står: "Socialdemokraterna menar också att beslutet att återvinna material är lovvärt för klimatet och miljöns skull."

Där har vi alltså "klimatet" som nu har blivit en lika populär slogan för alla partier som tidigare "skolan, vården och omsorgen".

Varför var frivilligorganisationer inte intresserade av ett samarbete i detta?Hur många årsanställda kommer att engageras i KSRR second handorganisation? Hur ser första årsbudgeten ut?

Var kommer försäljningsstället att finnas?

Vänligen

Bjarne R

2010-01-21 @ 18:50:56
Postat av: Öppna dörrar

Lena Hallengren borde tala med sina partikamrater i KSRR. De har hela vägen stått bakom de beslut som nu verkställs.

Kanske hade hon då vetat att uppmaningen att sätta sig ner med välgörenhetsorganisationerna för en fortsatt gemensam process redan var inplanerat.

Ett KSRR börjar verksamheten ett första år med budgeterad förlust är knappast något problem för andra secondhand-butiker.

Om vi inte gör detta släpper vi våra miljömål.

Så frågan för (S) är vilket ben de ska stå på - vill ni inte längre återvinna?

Har era ledamöter farit vilse i processen?

Eller är ni ute i ogjort ärende för att ni såg chansen att göra er till tolk för den oro som några i secondhand-butikerna uttryckt?

T ex Britt Dicksson som återfinns i både Röda korset och som förtroendevald socialdemokrat i kommunala uppdrag.

Trist var ordet, sa Bull.

2010-01-22 @ 00:28:43
Postat av: Lena Hallengren

Fel blev det, sa Bill.

För det första är Britt Dicksson förtroendevald för moderaterna. För det andra måste det väl vara möjligt för ett politiskt parti att uttrycka hur man ser på såväl återvinning som bristande samspel med frivilligorganisationerna. Att ett möte sedan har planerats in efter att verksamheten dragit igång är att bjuda in med armbågen. Jag saknar förövrigt fortfarande seriösa svar på våra argument, är frivilligorganisationerna inget att ta hänsyn till?

2010-01-22 @ 10:50:14
Postat av: Jonas Löhnn

Om KSRR inte tog hänsyn till välgörenhetsorganisationerna hade vi inte redan för över ett år sedan kontaktat dem för samarbete.

Våra beslut har redan från början varit att de ska bjudas att vara med.Era socialdemokratiska ledamöter i KSRR har bejakat den här processen aktivt, och nu - en vecka innan butiken ska öppna - kommer den lokala parttoppen med kontraorder.

Det är inte liiite sent, det är MYCKET sent påtänkt.

De flesta ser nog att ert utspel är ren populism och att det är vidöppna dörrar som ni slår in.

2010-01-22 @ 16:08:55
Postat av: Bjarne Ritzén

Hur var det nu Jonas Löhnn, kan valboskapen få en rätt uppgift om vad kalaset kostar KSRR de första två åren och hur många anställda som skall syssla med butiken? Kommer momsredovisning att ske eller kommer KSRR att använda samma metod som för kommunens parkeringsplatser?

Hur mycket kommer de kommunala sophämtningsavgifterna att öka beroende på de två första årens beräknade driftförluster.

Svaren måste vara lätta att ge för det finns väl en budget för verksamheten och en verksamhetsplan?

Vänligen

2010-01-23 @ 13:01:14
Postat av: Bjarne Ritzén

Jonas L och Johan P!

Så var det då det här med hur stora underskott som budgeterats för KSRR second hand-verksamhet och hur de kommer att påverka sopavgifterna.

För ni har väl en budget. Det har ju erfarenheterna från Salve och Fanerdun lärt att så skall vara.

Vänligen

2010-01-24 @ 11:27:05
Postat av: Jonas Löhnn

Svar till Bjarne finns på http://www.barometern.se/nyheter/kalmar/hallengren-till-attack-mot-ksrr%281732130%29.gm

2010-01-26 @ 14:38:43

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0